aanmelden
JB Systems Super Atlas & Boogie
Light Gear 27-11-2014
door:

LED EFFECTS

 

 

Ziehier de Super Atlas en de Super Boogie. Deze twee broertjes uit de JB’s Super Series hebben we vorige maand al eens vermeld, in de review van de Super Quadra Beam en de Super Orion. Maar wat zijn de verschillen tussen deze modellen? Die zitten voornamelijk in de look, het aantal leds, de bouw van het chassis, het elektriciteitsverbruik en de reikwijdte van het licht.

 

 

 

BOUW

Super Boogie

Laten we beginnen met de Super Boogie die zich in de middenklasse bevindt. Hij is vervaardigd uit hetzelfde metaal als de toestellen in de topklasse. Hij heeft een zwarte trapeziumvorm en is 23 cm breed, 25 cm lang en 16 cm hoog, inclusief de haak en de aansluitingen. Aan de verlichtingskant zitten 2 x 9 leds (rood, groen, blauw) van 1 Watt. Dit zorgt voor een totaalverbruik van 35 Watt. Het geheel weegt 2,6 kg. Het toestel is uitgerust met twee lenzen langs waar de stralen naar buiten komen. Het menu kan je openen door middel van kleine schakelaars op de achterkant van het toestel en het LCD-scherm. Je kan het toestel ook aansluiten op een DMX-controller. Verder zijn er aansluitingen voor de voeding.

 

 

 

Super Atlas 
Dit is de kleinste in het gamma, een instapmodel. Hij is 14 cm breed en 20 cm hoog. Anders dan bij zijn grotere broer, bestaat de body hier uit zwart plastic. Hij heeft een iets meer hedendaagse look met afgeronde vormen en een elegante lijn. Hij heeft slechts één lens en ook de achterkant is erg eenvoudig. Op dit model vinden we bijvoorbeeld geen DMX-aansluitingen, scherm of menu. Hij kan enkel zelfstandig draaien en kan dus niet gekoppeld worden aan een andere Super Atlas zodat ze samen hetzelfde effect kunnen maken. Hoewel dit model wat minder uitgebreid is, werd er niet bespaard op veiligheid. Het toestel is dan ook voorzien van een draagbeugel en een fixatie die voldoende is voor het gewicht.

 

HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

Beide toestellen worden geleverd met dezelfde accessoires als de toestellen die we vorige maand testten: netsnoer en handleiding. Enkel de verplichte beveiligingskabel voor de bevestiging is niet meegeleverd.

 

 

OUTPUT

Hun werkingsprincipe is identiek aan die van de vorige geteste modellen. Laten we je geheugen even opfrissen. Achter elk van de lenzen zit een plaatje met negen leds die worden weerpiegeld en zo verschillende stralen in diverse hoeken produceren. Ze lichten apart op, samen of in kleurgroepen, in het ritme van het geluidssignaal dat het toestel opvangt. Enkel de lichtdekking is minder dan bij de twee modellen die we vorige maand besproken. Daar ging het over 4 x 9 leds, nu gaat het over 9 leds bij de Super Atlas en 2 x 9 leds bij de Super Boogie. Deze laatste kan je aansturen via DMX (1 of 3 kanalen), of heeft een optionele CA-8 handbediening. De Super Atlas kan je niet aansturen via DMX, maar hij beschikt wel - net als de Super Boogie - over ingebouwde programma’s waarmee je automatisch gevarieerde lichtshows kan laten afspelen.

 

BUDGET

De Super Boogie koop je voor €179, de Super Atlas voor €109. Beide prijzen zijn inclusief BTW. Dat is een gangbare prijs voor toestellen van dit kaliber.
 

 

BESLUIT

Waar de Quadra Beam en de Orion de grotere modellen zijn binnen de Super Series, zijn de Atlas en de Boogie de compactere modellen. Binnen het compacte assortiment is de Super Boogie de vaandeldrager. Hij beschikt over dubbel zoveel leds als de Atlas en is wel aanstuurbaar via DMX. Maar voor diegenen die kiezen voor eenvoud, is de Atlas als instapmodel uiteraard goed genoeg! Aan jou de keuze...