aanmelden
Briteq Beam Fury-1
Moving Head
Light Gear 12-10-2016
Een combinatie van een 60W RGBW-led met een nauwe 4° lens resulteert in een krachtige beamprojector. Pro Sound & Light nam Briteq’s Beam-Fury 1 onder de loep.
door: Hans & Ludo Lauwens


De tijd dat lichtshows opgebouwd werden met enkel knipperende PAR-spots ligt reeds ver achter ons. Aan een razendsnel tempo komen er tal van nieuwe lichteffecten op de markt. In veel gevallen gaat het om moving heads. Een lange tijd was al dat ‘bewegend licht’ vrij sterk aan elkaar gerelateerd. Tegenwoordig durven fabrikanten al eens wat specialer uit de hoek komen. Die ‘speciallekes’ (zoals we dat in Vlaanderen zeggen) worden vaak snel geliefd. Als we naar de ‘gewone’ moving heads kijken, zien we ontelbaar veel keuzemogelijkheden wanneer we een spot of een wash willen gebruiken. Wat de dag van vandaag echter ook erg ‘in’ is, zijn geconcentreerde bewegende beams. Misschien niet echt speciaal, maar toch ‘anders’. Zo’n strakke bundel kan immers voor verrassende en vernieuwende effecten zorgen. Het voordeel van de geconcentreerde straal is natuurlijk de erg hoge lichtopbrengst, waardoor de bundel meestal mooi door de basisbelichting heen ‘prikt’. Dat levert aantrekkelijke taferelen op!

Briteq
In dat plaatje past de nieuwe zeer compacte Beam-Fury-1 van het Belgische merk Briteq. Productie in China uiteraard, maar absoluut degelijk opgebouwd en mooi afgewerkt. Puur dankzij de prijs/kwaliteitsverhouding van de producten is het nog relatief jonge merk Briteq in de voorbije jaren uitgegroeid tot een gewaardeerde vaste waarde op de markt. De nieuwste telg, de Beam-Fury-1, wil deze merkreputatie alle eer aan doen. Handig, compact en licht: de Fury-1 oogt sympathiek met zijn bolle hoofdje. Er zitten rubberen voetjes onder voor wie hem staand wil gebruiken, maar uiteraard kan je met de meegeleverde omega-bracket het toestel ook ophangen aan een truss.

Lichtbron
Het nieuwe hebbeding is opgebouwd rond een 60 Watt RGBW LED als lichtbron. De standaardlens zorgt voor een zeer enge bundel van 4°. Dat zou met het relatief bescheiden vermogen van 60 W toch al wel wat ‘power’ moeten geven… Om het toestel letterlijk en figuurlijk niet té eng te maken, koos Briteq er voor om bij de Fury ook frostfilters mee te leveren. Die vergroten de hoek van de beam tot respectievelijk 10° en 45°. Op die manier kan de Fury-1 dus als beamprojector, maar ook perfect als compact washeffectje worden ingezet, waardoor we terecht mogen spreken over een apparaat met een dubbele functie. Om met de tijd mee te gaan, kunnen we de Furt-1 een semi-hybride toestel noemen. En dat schept mogelijkheden…

Aansluitingen
De aansluitingen zijn klassiek: voedingsspanning en een DMX input en dito output. Beide DMX-aansluitingen zijn voorhanden als een driepolig of een vijfpolig XLR chassis. Op die XLR staat zelfs ‘Neutrik’ vermeld. Aan de andere zijde van de basis, zit een duidelijk matrix LCD-display met de haast klassiek geworden knopjes voor menu, enter en de waardeaanpassingen van de geselecteerde parameter. Die knopjes werken trouwens zeer aangenaam! Ze reageren op aanraking. Het zou lang niet het eerste toestel zijn geweest waarvan de slecht werkende bedieningsknoppen voor meer frustratie dan genot zorgen… Maar nee hoor, onze Fury laat zich zonder tegenwerking aanraken. Als extraatje beschikt de Fury over RDM-functionaliteiten, waarmee je van op afstand bijvoorbeeld de DMX-adressering, de kanaalmodus en tal van andere parameters kan instellen. Wij houden het hier voorlopig op de knopjes, de lokale bediening… Het gevoel bij die bediening maakt dat je het toestel automatisch degelijk en waarschijnlijk ook duurder gaat inschatten. Dat is toch alleszins een realistisch vermoeden, wanneer we rekening houden met de prijszettingen die Briteq doorgaans hanteert.

De test
De test zelf? Het was om te beginnen een aangename verrassing dat de mogelijkheid werd voorzien om zowel de pan- als de tilt-beweging eindeloos uit te voeren. Bovendien is de kop erg licht en de beweging kan dus behoorlijk snel gebeuren, wat dit kleine moving headje bijzonder geschikt maakt om fel uit de hoek te komen op de tonen van hedendaagse muziek. De 16bit precisie laat ook trage, rustige en mooie vloeiende bewegingen toe. Daarbij valt ook op dat het apparaat relatief stil beweegt. In combinatie met de geluidsarme koeling, maakt dat de Fury geschikt is om in stille omgevingen te functioneren.
Naast de eindeloze pan en tilt, kunnen we desgewenst via het menu ook de range van de bewegingen beperken door te kiezen voor panbewegingen met een hoek van 540° respectievelijk 630° en tiltbewegingen binnen een hoek van 270°. Voor de besturing via DMX kunnen we kiezen tussen een channel chart met 12 of met 14 kanalen.
Het LCD schermpje is zeer duidelijk af te lezen, waardoor de instellingen eigenlijk kinderlijk eenvoudig te maken zijn.
Vermits de DMX-norm de facto met 8 bit-woorden werkt, en de Fury met een 16bit precisie functioneert, betekent dit dat er voor de bewegingen van de kop telkens twee DMX-kanalen voorzien werden. Het eerste kanaal (ingestelde adres) regelt de panbeweging en het tweede kanaal brengt hier een ‘fine’ positiecorrectie aan. Gelijkaardig regelen kanaal 3 en 4 (gerekend vanaf het ingestelde adres) de ‘grove’ tiltbewegingen respectievelijk de fijnregeling van de tilt. Dit is inmiddels een vrij klassiek geworden channelchart, waarbij dan het vijfde kanaal de bewegingssnelheid regelt. De dimming verloopt vlekkeloos, zonder schokken en ook een strobe effect behoort tot de mogelijkheden. Via de RGBW-instellingen creëer je bijna moeiteloos een bepaalde kleur en in het toestel kunnen zowel gebruikersinstellingen als fabrieksinstellingen worden opgeslagen en opgeroepen.

Dimcurves
Met een switchingrate van 1200 Hz hoeven we geen interferentie te vrezen met videosystemen. Onze Fury-1 is dus klaar om zijn kunstjes te gaan vertonen in een televisiestudio. Zoals bij vele hedendaagse LED-toestellen, kunnen we het dynamische gedrag van de lichtbron instellen: bij de ‘LED’ instelling blijft de LED heel snel werken (snel aan, snel uit) terwijl bij de instelling ‘halogeen’ het aanschakelen en het uitschakelen van de LED elektronisch vertraagd worden, om op die manier het gedrag van een halogeenlamp te simuleren. We hebben op het toestel via het menu toegang tot vier verschillende dimcurves: lineair gedrag, square, omgekeerd square gedrag, en een S-curve. Verder vonden we in de menustructuur nog een aantal oude bekenden, zoals de instelling van het gedrag van de head na het uitvallen van geldige dmx signalen: in black out gaan of de laatste geldige lichtstand behouden. De vergrendelfunctie die ongeoorloofde toegang tot de instellingen verhindert, is ondertussen ook goed ingeburgerd.

Lichtopbrengst
Bij de test viel het op dat de lichtopbrengst toch wel behoorlijk is voor zo een klein ukje. Uiteraard heeft de enge hoek van 4° daar heel veel mee te maken, maar met de meegeleverde lensjes kan je dus, zoals eerder al vermeld werd, van de beam een washje maken en dat laat toch toe om niet al te grote objecten te belichten. Hét effect blijft toch op de eerste plaats de beam-toepassing waarbij bijvoorbeeld in tegenlicht mooie strakke stralen geprojecteerd worden. Samen met de zeer snelle bewegingen, steelt de Fury-1 niet alleen de show, maar hij máákt ook de show.

En toch…
De enige bedenking? We hadden van de importeur voor deze test twee demo-toestellen meegekregen, en daar kan je natuurlijk leuke spelletjes mee spelen, maar iedereen die wat thuis is in de hedendaagse showtechniek zal uiteraard wel begrijpen dat het effect van de Beam-Fury-1 niet echt spectaculair tot zijn recht komt met slechts 1 of 2 toestelletjes. Dat is het nadeel van effecten met nauwe lichtbundels natuurlijk. Of het voordeel… Laten we zeggen dat de hel pas echt los barst, wanneer we ‘een aantal’ van deze headjes tegelijkertijd gebruiken.

De prijs
En zo komen we haast naadloos tot een erg belangrijk gegeven: de prijs! Gezien de (deels verwachte) vriendelijke prijszetting, is de aanschaf van een volledige set van deze toestellen eigenlijk zeer goed haalbaar. En daarmee haal je dan wel een schitterend totaal-effect binnen. De zenuwachtigheid waarmee bij een multiple set de verschillende fijne beams mekaar kunnen uitdagen, niet alleen in wit maar in alle mogelijke kleurnuances, trekt meteen de aandacht in de lichtshow. Nieuwsgierig geworden? Dan zullen we maar afsluiten met een getalletje dat voor velen het belangrijkste gegeven uit de review is zeker?! Wel, voor € 459,-haal je een Beam-Fury-1 in huis!