aanmelden
London City Hurricane IV
Guitar 12-01-2004
door: St
London City is een merknaam die u wellicht niet vreemd in de oren zal klinken. Onder deze naam werden reeds in de jaren '70 en '80 gitaarversterkers gemaakt. De meest gekende gitaarversterker was de Lead 100. Maar dat dit merk ook gitaren maakt is nieuw. Misschien hebt u het al gelezen in de hilites van de vorige MMM : de merknaam London City is overgkocht door het Nederlandse importbedrijf JIC (www.jic.nl). Zij leggen nu de nadruk op een volledige productielijn gitaren, waarvan het design volledig in Nederland gebeurt. De bouw van de gitaren gebeurt in China maar wel strikt volgens de normen die JIC oplegt. Op die manier kunnen ze de prijzen laag houden en toch kwaliteit afleveren. Voor deze test kregen wij een Hurricane IV, een gitaar die ons wel erg doet denken aan een PRS standaard. We legden ze voor jou op de testbank.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Het is eens iets anders om een Paul Reed Smith kloon aan te bieden, niet omdat andere merken het nog niet gedaan hadden, maar als gitaren gecopieerd worden, dan zijn het meestal de populaire Gibson LP, Fender Strat of Tele. Bij London City hebben ze zich wel voorgenomen om de lat hoog te leggen, wat de potentiële koper zeker ten goede komt, want het resultaat is dan ook een zeer geslaagde PRS-kopie.

 

Handleiding
Bij de gitaar zelf was er spijtig genoeg geen handleiding aanwezig. Een beetje informatie over de bouw, over het onderhoud, over de bediening en over de electronica van dit instrument zou best aangenaam geweest zijn. Wel wordt er een speciale sleutel geleverd voor het afstellen van de trussrod maar ook daarover ontbrak elk woordje uitleg. De Hurricane IV is uitgerust met een Wilkinson tremolo en gelukkig was daarvoor wel een handleiding meegeleverd – eentalig Engels, maar verder wel duidelijk en volledig. Je krijgt uitleg over hoe je de intonatie moet bijstellen, hoe je de actie van de snaren kunt verhogen of verlagen. Ja zelfs over de tremoloarm.

 

Imago
Als gitaarmerk is London City nieuw maar de naam heeft toch een stevig imago dankzij de versterkers die destijds onder deze naam gefabriceerd werden. Met een London City gitaar scoor je dus zeker niet slecht en de bouw en afwerking van deze gitaar doen de faam van destijds ook alle eer aan.

 

Afwerking
Qua afwerking zit alles hier dik in orde. Als je de gitaar voor de eerste keer ziet krijg je haast de indruk dat je een customshop model vast hebt, zo'n schitterende aanblik geeft ze. De hals is gelijmd, er zit een houten binding alsook een parelmoer inleg rondom body en hals, de potentiometers en schakelaar zijn verzonken in het bovenblad, er zit een luxe fighterwing inleg op de toets en je krijgt een Wilkinson tremolo. Alle hardware is ook keurig gemonteerd. Een lust voor het oog.
Toch hebben we twee puntjes van kritiek. Vooreerst lopen de positiemarkeringen slechts tot op de 17de fret, wat toch weinig is voor een gitaar met 24 frets. Het tweede punt betreft de combinatie tussen de tremolo en de brug. Wanneer je de tremolo gebruikt ontstaat er een spanningsverschil tussen de open snaren en de stukjes snaar die van de brug naar de stemsleutels gaan. Hierdoor staat de gitaar telkens vals na het gebruik van de tremolo. Het euvel kan wel opgelost worden door de groeven die de snaren geleiden iets breder te maken en door er grafiet (potlood) in aan te brengen bij iedere snaarwissel. Hadden de snaren perfect recht gelopen naar de stemsleutels, dan zou dit probleem zich waarschijnlijk niet voordoen. Ook een messing of benen brug zou de toonvastheid van de gitaar zeker bevorderen.

 

BOUW

 

Headstock & Neck
De hals en de headstock zijn uit mahonie vervaardigd. De headstock heeft quasi een identieke vorm aan die van een echte PRS en dat geeft de Hurricane een pak meer uitstraling. De stemsleutels zijn van het merk Grover. Het zijn oliebad mechanieken met een goldfinish. Er zit een houten afdekplaatje op de trussrod-regelschroef. De bovenkant van de headstock is zwart gelakt maar de achterzijde is transparant waardoor je mooi de houtstructuur van het mahoniehout kunt zien.

 

Fingerboard
De hals, die ook uit mahoniehout gemaakt is, is bedekt met een palissander toets (rosewood). De positiemarkeringen zijn aangebracht met stippen op de binding van de hals en met fighterwing inleg op de toets. Zoals gezegd is het een beetje jammer dat de positiemarkeringen niet verder lopen dan de 17de fret. De posities zijn echter wel erg goed zichtbaar.

 

Body
De body van de Hurricane IV is ook al uit mahonie vervaardigd, met daarbovenop een "massieve AAA carved flame maple top". De hoogglanslak is amberkleurig met een lichte sunburst. Aan de transparant gelakte achterzijde van de body zijn de gaten voor de tremolo en de electronica afgedicht met een zwarte plastic plaat die keurig verzonken is in het oppervlak.

 

Hardware
Alle hardware heeft een glanzende goldfinish. Alleen de Wilkinson tremolo is mat van afwerking. Deze tremolo is van het floating type. Je kan dus de toonhoogte zowel doen stijgen als dalen. Er zijn geen snaargeleiders op de headstock en de stemmechanieken zijn degelijk. (Grover oliebad)

 

Electronics ( constructie )
Er zijn twee alnico humbucker pickups op de Hurricane gemonteerd. Ze zijn door London City zelf ontworpen en klinken vrij goed. Qua controls vinden we een volumeknop, een toonregeling en een 3-positie schakelaar. De aansluiting van de gitaar gebeurt met een gewone 1/4 inch jack.

 

SPEELCOMFORT

 

Ergonomie
Ik heb de Hurricane niet gewogen en heb er ook geen specificaties van gevonden op het internet. Ik schat ze ergens rond een 3,5kg (exact 4,18kg, inclusief tremolo arm – door haar slanke vorm en perfect gladde afwerking heb je inderdaad de neiging ze wat lichter in te schatten, n.v.d.r.). Het gewicht stelt alleszins geen problemen bij lang rechtstaand spelen. Staand is de balans opmerkelijk goed. Zittend is dat wat minder. De gitaar heeft dan licht de neiging om naar achteren te willen vallen. De body heeft aan de achterzijde een uitgespaarde welving zodat de gitaar perfect over mijn buik paste. De volumeknop zit perfect voor wie viooleffectjes wil creëren. De 3-positieschakelaar zit keurig tussen de volume knop en de toonknop. Zo zul je nooit per ongeluk van pickupstand veranderen tijdens het spelen van een slagpartij. De cutaways zijn goed. Je kan gemakkelijk ongestoord spelen tot op de 19de positie maar ook de hogere frets blijven erg goed bereikbaar. De hals is op de body gelijmd en de voet van de hals hindert weinig of niet bij het spelen op de hoogste posities. De vorm van de hals is perfect, niet te dik, niet te dun, niet te breed, niet te smal. Je raakt er erg vlug aan gewend. Voor PRS lovers is het wel even wennen want een PRS hals is merkelijk dikker.

 

Actie
De actie was van de fabriek uit heel goed geregeld. Op de 12de fret was dat ongeveer 2,0 mm voor de hoge E snaar en 2,5 mm voor de lage E-snaar. De frets van de Hurricane zijn jumbo's wat het speelcomfort nog een pak verhoogt.

 

KLANK

 

Kleur
Eerst bespeel ik de gitaar gewoon akoestisch. Je hoort een mooi rond geluid en de gitaar trilt lekker tegen je borstkast. Alle snaren klinken mooi helder en bij geen enkele fret is er op dit vlak een dip waar te nemen. Ook bij hoge bendings ontstaan geen bijgeluiden. De sustain is behoorlijk goed. Dat heeft ze te danken aan de mahonie body en hals maar ook aan de lijmverbinding tussen hals en body.
Versterkt klinkt deze gitaar behoorlijk goed. Zowel clean als met distortion hoor je veel midhoog. Dat kan wel aan de pickups liggen. Vermoedelijk zouden topklasse pickups een opmerkelijke verbetering betekenen voor deze gitaar. Toch kan ik de klank van de pickups verre van slecht noemen. Je houdt ervan of niet…

 

Regelmogelijkheden
Qua mogelijkheden heb je enkel een volumeknop en een toonregeling. De volume werkt correct maar niet helemaal regelmatig. Als je van nul vertrekt krijg je vrij snel een hoge output. De tweede helft, van 5 tot 10, verandert het uitgangssignaal veel minder drastisch. De toonregeling werkt perfect. Deze neemt net voldoende hoog weg om een mooi jazzy geluid te produceren. De 3-standenschakelaar bedient uiteraard de pickups. Je krijgt eerst de neckpickup, daarna de neck- en de kampickup en uiteindelijk nog de kampickup alleen. Het verschil in klank is groot. Bij de neckpickup heb je een mooi warm humbuckergeluid en bij de brugpickup een vrij agressief geluid met veel hoogmid. De middenstand combineert die twee, wat resulteert in een warm geluid met eerder veel mid.

 

Inzetbaarheid
Voor stijlen zoals blues, rock, hardrock, metal, jazz is er geen probleem. Als je echter stratklanken verlangt, dan ben je met deze gitaar aan het verkeerde adres.

 

BUDGET

 

De Hurricane is leverbaar in 3 modellen. De Hurricane III en Hurricane IV zijn identiek op de kam na. De III is uitgerust met een vaste kam, terwijl de IV met een Wilkinson tremolo is uitgerust. Zij kosten respectievelijk 830 euro en 880 euro (bruto adviesprijs). Er is niet veel vernieuwends aan het concept aangezien het om een copie gaat, maar voor Prijs/Bouw scoort deze gitaar echt hoog. Ook qua de bespeelbaarheid verdient dit een grote onderscheiding. Voor prijs/klank scoort de Hurricane IV wat minder omdat de pickups volgens mij wel een ietsje beter konden, zeker in deze prijsklasse. Maar slecht is het zeker niet. Dan nog voor de volledigheid ook nog de Hurricane II vermelden. Deze is met zijn 450 euro (Bruto adviesprijs) bijna de helft goedkoper. Het verschil is een geschroefde hals i.p.v. een gelijmde, een fineer maple top i.p.v. een massieve flame maple, een sonokelin toets i.p.v. palissander en een gewone fulcrum brug i.p.v. de vaste of de Wilkinson die op de modellen III en IV gemonteerd staan.

 

BESLUIT

 

Een voltreffer. London City is back. En hoe ! In deze Hurricane IV wordt europese know how gecombineerd met chinees vakmanschap. Dit laatste klinkt je misschien wat bevreemdend in de oren, maar hier bewijzen de chinezen echt wel dat ze zich met de rest van de wereld kunnen meten. Bouw en afwerking scoren zeer hoog. En dat nog steeds voor een «Chinese» prijs ! Met een Hurricane krijg je dan ook erg veel gitaar voor je geld. Vooral de mahonie body en hals met de massieve flame maple top zorgen voor een goeie basis. Met die gewelfde top en de parelmoer inleg rondom de hele gitaar oogt deze Hurricane IV erg luxueus. Ze is mooi, hééél mooi. Ontzettend mooi. Zo mooi dat onze hoofdredacteur er spijt van kreeg dat hij piano heeft leren spelen. Zo mooi dat je onmiddellijk zin krijgt om te beginnen spelen. Ik wil er echt wel zo'n Hurricane bij. Persoonlijk verkies ik wel type III, identiek aan de IV maar met vaste brug. Een basic gitaar, geen onnodige snufjes, gewoon recht toe recht aan met zijn twee humbuckers. Perfect voor rock en blues. Ze speelt uitstekend, klinkt goed, ziet er ronduit sensueel uit en dat alles voor een prijs waar ik me echt geen pijn voor moet doen. Waar wacht ik nog op ? In alle geval een ab-so-lu-te aanrader!