aanmelden
Peavey Generation X
Guitar 23-09-2004
door: Tim Van Roy

Inleiding

Sinds de introductie van piezo-systemen, waarmee elektrische gitaristen ook een zeer geloofwaardige akoestische sound kunnen verkrijgen, vind je bij zowat elk merk een serie waar deze optie voorzien is. Nu dus ook bij Peavey. De Generation EXP is een nieuwe reeks van gitaren, die qua styling vooral aanleunen bij de telecaster. De duurdere exemplaren zijn voorzien van een piezo-systeem. Omdat veel niet genoeg is werden mij de 3 verschillende EXP modellen tegelijk voorgeschoteld. Aan tafel!

 

Algemeen

 

Concept

 

Zoals ik hierboven al uitlegde, is het concept niet meteen supervernieuwend. Gelukkig is het nog wel net ietsje meer dan een ‘standaard' kopie van een ‘standaard' gitaar. Peavey brengt zelf ook enkele nieuwigheden aan. De prijzen lijken in de goedkopere middenklasse te vallen. Het nu al ruime aanbod in die categorie wordt dus nog eens uitgebreid. Een klein puntje van kritiek misschien : er zijn niet echt duidelijke reeksnamen en/of -nummers voorzien. Hierdoor is nogal wat verwarring mogelijk. Eerst hebben we de Generation EXP, het goedkoopste model, zonder piezo. Dan is er de iets duurdere Generation EXP 'with ACM', die wel voorzien is van een piezo. Als laatste vinden we de Generation Custom ACM, met een piezo én quilt top. Dit is uiteraard het duurste model.

 

Toebehoren/Opties

 

Je moet hier niet veel verwachten. Zoals de Generation EXP, die wordt geleverd met enkele imbussleutjes, en niet meer. Voor de gitaren die voorzien zijn van een piezo, krijg je er een stereo Y-kabel bij. Die kan je gebruiken om je pickupsignaal naar je versterker te sturen, en je piezo-signaal naar een PA of akoestische versterker. Informatie over het piezosysteem wordt je niet bezorgd, en ook een korte zoektocht op het internet (www.peavey.com) levert niets op. Dit is jammer, want voor onervaren gebruikers is zo'n systeem toch even wennen. Je krijgt er ook geen koffer of draagzak bij.

 

Imago

 

Peavey is al jaren een sterke naam op veel vlakken. Een van hun paradepaardjes op gitaargebied is de combinatie van de 5150 versterker, en de EVH Wolfgang reeks van gitaren. Dit zijn respectievelijk de signature versterker en –gitaar van de legendarische Eddie Van Halen. Toch al niet de minste naam om in huis te hebben. Recenter sloot Peayvey ook een overeenkomst met Joe Satriani, en produceren ze de JSX Joe Satriani Signature versterker. Qua imago zit het wel snor, me dunkt…

 

Afwerking

 

Op het eerste zicht lijkt de afwerking zeer verzorgd. Het viel me wel op dat er op dit vlak tussen de verschillende modellen niet echt een onderscheid bestaat. Behalve de afwijkende bouwmaterialen, zijn de frets, de knoppen en de schakelaars allemaal gelijk bij alledrie de gitaren. Dit is een pluim op de hoed van Peavey. Blijkbaar besteden ze evenveel zorg aan hun goedkopere als aan hun duurdere modellen.

 

Garantie

 

Geen informatie meegeleverd.

 

Bouw

 

Kop/Hals

 

De hals en kop bestaan uit 1 massief stuk maple. Behalve de zwart gelakte headstock van de Custom ACM, zijn de look en de styling identiek voor alledrie de modellen. De hals is afgewerkt met een uiterst dun laagje beschermende lak. Dat laklaagje is zo zuinig dat je er als het ware de houtnerf doorheen kan voelen. De maten van de hals vallen volledig binnen de ‘veilige standaard': niet te breed, maar ook niet te smal. Je kan hetzelfde zeggen over de dikte van de hals.

 

Toets

 

Ook hier geen verschil tussen de drie gitaren. Bovenop de maple hals vind je een mooie strook rosewood (of palissander), klaar om bepoteld te worden door jouw vingers. De medium frets vallen binnen dezelfde ‘veilige' marge. Mensen die jumbofrets gewend zijn zullen zonder problemen kunnen demonstreren wat ze in huis hebben. De mini-fret-gitarist zal zich ook snel thuis voelen, want de moeilijkste punten van de jumbofrets worden omzeild. Je vindt de positiemarkeringen terug op de plaatsen waar je ze zou verwachten.

 

Body

 

De vorm van de Fender Telecaster was de inspiratiebron voor de de drie modellen. Je ziet dat enkel de bovenste hoorn (waar je de straphouder vindt) een beetje verder opgetrokken is. Daardoor krijgen de gitaren een ietwat gestroomlijnder karakter. De body's zijn uitgevoerd in Alder, enkel de Custom ACM onderscheidt zich van de rest door de 'quilt' top. De bindingen aan de rand van de body zorgen voor dat extra beetje ‘klasse'.Enkel bij de Custom ACM had ik liever de rand van de quilted top gezien, in plaats van de kunststoffen bindings.

 

Hardware & Elektronica

 

Stemmechanieken

 

De stemmechanieken bieden een redelijke grote weerstand… maar wat een efficientie! Elke millimeter die je draait doet ook effectief iets! Je kan ongelofelijk vlot en snel je gitaar stemmen. Reken daar ook nog eens de sterke stemvastheid bij, en je overwint een van de meest kritieke punten bij goedkopere gitaren!

 

Brug

 

Bij de bruggen vind je wel enkele onderlinge verschillen. De goedkoopste van de drie, de EXP, heeft een telecaster-achtige brug meegekregen. Het is geen echte ‘ashtray' (asbak), zoals men de brug op een Fender Telecaster noemt, maar de constructeur heeft wel voor een stevige uitvoering gezorgd. De humbucker wordt volledig omgeven door het brugplaatje. De gitaren die uitgerust zijn met een piezo-element, zijn voorzien van een brugsysteem dat er eerder uitziet als de tremolo van een Fender Stratocaster. Let wel op: alle Peavey-bruggen die ik hier bespreek zijn wel degelijk bruggen, geen tremolo's! Bijde EXP/ACM en de Custom ACM vinden we op de zadeltjes de zogenaamde ‘undersaddle'-pickups, die het piezo-signaal opnemen. Nadat het signaal is opgepikt wordt het vervolgens naar het ACM Circuit gestuurd (Acoustic Digital Modeling), waar het signaal ge-‘enhanced' wordt (hoe schrijf je zoiets?). Eenmaal dit proces voltrokken is wordt de klank verder gestuurd naar de jack-output.

 

Speelcomfort

 

Ergonomie

 

Aangezien de drie modellen dezelfde tele-achtige rondingen hebben meegekregen, zijn de kwaliteit van de balans en het evenwicht van de gitaar helemaal geen verrassing. De gitaar ‘gedraagt' zich zoals je van een kwalitatief goed instrument kan verwachten.

 

Actie

 

Ook de actie is een verzorgd aspect. De snaren liggen op middelmatige hoogte: niet te laag, maar ook zeker niet te hoog. Van ratelende frets was nergens sprake, en de drie instrumenten lieten zich vlot bespelen. Toch waren er hier en daar kleine verschillen. Niet echt kwalitatieve afwijkingen, maar verschillende gitaren dicteren blijkbaar verschillende speelwijzen. Hier voel je een licht onderscheid tussen de modellen.

 

Klankkwaliteit

 

Kleur

 

Qua elektronica zijn ze ongeveer gelijk. De EXP kreeg geen piezo mee, en de EXP Custom heeft een PAF-humbucker tegen de nek, terwijl de andere twee modellen het met een single coil moeten doen. De klankkleur van de EXP is zeer vlak en neutraal. De klank wint aan karakter naarmate je in een hogere reeks gaat zoeken (met als eindpunt de Custom ACM). Er is niks mis met de sound, het mist gewoon wat ‘ballen', vooral de single coils. De humbucker op de EXP ‘blaft' al iets meer, maar is tegelijk wel gevoeliger voor feedback dan de andere twee. Als we overgaan naar de EXP-ACM voelen we een zeker niveauverschil: minder bijgeluid, minder feedback, en bij de EXP al meer ‘fond'. Het lijstje wordt afgerond met de Custom ACM,en deze biedt dan ook de beste algemene kwaliteit. De humbucker in de nekpositie zorgt voor een warme toon, en zingt mooi rond als je er een distortionpedaal onder schuift. Wat opvalt bij de verschillende modellen is de onderlinge balans tussen de elementen: de single coils moeten qua volume niet onderdoen voor de humbuckers en vice versa.

 

Over de piezo kunnen we kort zijn: deze is identiek op de EXP-ACM en Custom ACM. De klank is helder, zoals we gewend zijn bij piezo- elementen. Toch merken we hier opvallend meer warmte en respons dan bij sommige andere systemen. Deze warmte isvooral afkomstig uit de ‘under-neck' pickup die deel uitmaakt van het ACM circuit, die ontworpen is om je meer de ‘feel' van een akoestische gitaar te geven. Eenmaal je wat leert werken met de controls op de mengtafel of (akoestische!) gitaarversterker, kan je makkelijk goede resultaten behalen.

 

Respons

 

Dit is steeds een zwak(ker) punt bij goedkopere instrumenten, en jammer genoeg is het hier niet anders. Niet dat het dramatisch is, maar de fijnere nuanceringen van het spelen verdwijnen nogal snel, bij het ene model wat meer dan bij het andere. Nu kan ik mij echter niet inbeelden dat gitaristen die voor de Generation EXP-gitaren kiezen, zich hierdoor zouden onthouden van een aankoop. Aangezien deze reeks vooral gericht is op jongeren, is ze bijgevolg ook uitsluitend gericht op rockmuziek. En zeg nu zelf: moeten we daar veel nuances leggen? Neen! Alles op 10 en gaaaaan!

 

Budget

 

Concept/Bouw/Bespeelbaarheid/Klank

 

En wat zei Peavey daar van gunstige prijzen? De Generation EXP gaat al voor 199 euro over de toonbank, terwijl je voor de Generation EXP-ACM 399 euro moet neertellen. De Custom ACM spant de kroon met het nog steeds bescheiden prijskaartje van 675 euro. Zoals u merkt houdt Peavey z'n belofte. De Generation EXP biedt een goede beginnersgitaar voor z'n geld. Daarnaast heb je volgens mij met de Generation EXP-ACM een van de goedkoopste met piezo uitgeruste gitaren. Het prijsverschil tussen de EXP-ACM en ACM Custom is dan weer te rechtvaardigen door een hoop kleine zaken, zoals de algemene kwaliteit van de pickups, en de extra uitstraling door de quilted top. Over het algemeen biedt de Generation reeks een zeer eerlijke en gunstige prijs-kwaliteit verhouding.

 

Conclusie

 

De Peavey Generation reeks is een zeer verzorgd geheel. De gitaren spelen lekker weg, en ze vallen mijns insziens allemaal onder de categorie ‘superkoopjes'. Meer veeleisende gitaristen zullen hun gading vinden bij de Custom ACM, terwijl beginners met een gerust geweten voor een EXP kunnen gaan. Misschien is het wel jammer dat Peavey zich voorlopig beperkt tot 1 model van body voor de hele reeks. Sommige mensen houden niet van tele-rondingen! … Maar ja, dat is dan hun probleem!