aanmelden
Ibanez SA120-CN
Guitar 24-09-2004
door: STEPHANE LANDTMETERS

Deze maand bespreken we een solidbody electric die binnen het budget van de beginnende gitarist valt. Voor beginners zal het onder andere van de eerste gitaar afhangen of ze het lange leerproces zullen volhouden. Nogal wat leerlingen verzuchten wel eens dat ze toch nooit zullen kunnen spelen omdat het veel te lastig is, dat hun handen niet gemaakt zijn om gitaar te spelen,  of dat barré-akkoorden niet aan hen besteed zijn, en ga zo maar door. Dikwijls is de oorzaak van die frustratie gewoon een slecht instrument, of soms ook een slecht afgesteld instrument. De beginnende gitarist zal er veel aan hebben dat een gitaar gemakkelijk te bespelen valt. Ik kan je alvast vertellen dat de Ibanez SA 120 aan die eis voldoet. Lees verder voor een uitgebreide test.


ALGEMEEN

CONCEPT

 

2 a 3cm).

HARDWARE

 

De SA120 is uitgerust met oliebadmechanieken die vrij stabiel blijken te zijn. Eens gestemd blijft de SA120 ook redelijk goed gestemd, wat niet altijd het geval is bij goedkopere instrumenten. De brug is van het type SAT30, een soort Wilkinson-achtige tremolo die door Ibanez zelf gemaakt wordt en die dus zwevend is opgesteld.

ELEKTRONICA (CONSTRUCTIE)

 

Er zijn twee humbuckers en een vijfstanden schakelaar gemonteerd.  Qua bediening vind je een volumeknop en een toonregeling.


SPEELCOMFORT

ERGONOMIE

 

Van zodra je de SA120 vastneemt voelt ze vertrouwd aan. De balans is perfect, de body voelt erg ergonomisch aan en de hals is dun zonder té dun te zijn. Ook de jonge gitarist zal zich ongetwijfeld snel thuis voelen op dit instrument. De straphouders zijn aanwezig en zitten op de juiste plaats.

ACTIE

 

De hals en de aktie zijn perfect afgesteld en dit voor een gitaar die rechtstreeks uit de fabriek komt, hoedje af voor Ibanez!


KLANK

KLEUR

 

IbanezWanneer we de gitaar aansluiten worden we verwelkomd door een mooie, warme klank. Ter info, ik speel op de neckpickup en met een cleane klank. Na enkele vertrouwde deuntjes valt mij al snel op dat deze gitaar echt leuk is om te bespelen. Had ik de prijs van deze gitaar niet geweten dan had ik ze zeker dubbel zo duur geschat. De andere pickupstanden brengen wat we verwachten. Positie twee klinkt een beetje als een necksingle coil en je kan er behoorlijk mee funcken of bluesen. Positie drie klinkt wat agressiever dan de neckpickup, maar behoudt toch ook een dosis warmte. De middentonen worden wel wat geaccentueerd. Bij positie vier krijgen we een dun Mark Knopfler geluid en bij positie vijf krijgen we de bridgehumbucker met zijn scherpe agressieve klank. Dit moet je wel weten over de volumeregeling : als je deze terugdraait verlies je ook wat hoge tonen. Je sound veranderd dus lichtjes. Niets om van wakker te liggen, gezien de aantrekkelijke prijs van dit instrument. De toonregeling vraagt de nodige voorzichtigheid. Wanneer je deze helemaal op nul draait heb je natuurlijk een doffer geluid, dat is volkomen normaal. Op het moment dat je hem een klein beetje opendraait krijg je in één slag een pak hoge tonen erbij. Eens je een kwartdraai gedaan hebt is de rest van de koers van deze potmeter zeer geleidelijk. Dit is eerder een detail, waarvan je bij de meeste budgetgitaren veel meer hinder zal ondervinden.

REGELMOGELIJKHEDEN

 

De controls zijn volume en toonregeling en deze werken op de vijf pickup combinaties. Bij volume 10 klinkt alles normaal. Bij alle pickupstanden is er een verlies van hoge tonen bij het regelen van het volume. Het lijkt of je de toonregeling een kwartdraai terugschroeft. De toonregelaar werkt vrij gelijkmatig, behalve tussen de nul en één posities. Daartussen is er een opmerkelijke toename van hoge tonen, en zelfs een klik die kan waargenomen worden. De pickups klinken vrij goed. Goede dynamiek, goede attack en een verscheidenheid aan klanken. Je kan kiezen tussen vijf verschillende pickup selecties met de vijfstandenschakelaar. Bij de eerste heb je de neckhumbucker die een warme volle sound geeft. Bij de tweede krijg je diezelfde pickup, maar nu in tegenfase. Zo klinkt hij veel dunner, funckier, meer zoals een single coil. De middenpositie geeft de twee humbuckers samen en de vierde positie geeft een combinatie van de twee halve humbuckers, maw de helft van de neckpickup, een single coil dus plus de helft van de bridgepickup. De laatste stand geeft uiteraard de volledige bridgehumbucker.

INZETBAARHEID

 

IbanezDoor de aanwezigheid van twee humbuckers zal deze gitaar het best geschikt zijn voor rock, of zeg maar het zwaardere genre. Met een tegenfase schakeling van een humbucker kan je de sound van een single coil wel benaderen, maar niet evenaren. Qua inzetbaarheid zou ik deze gitaar vooral voor bluesrock, rock en metal gebruiken (en aanverwante stijlen natuurlijk).
We zouden er haast bij vergeten dat er moet gespeeld worden op die gitaar. Hier gaan we dan. Ik trap maar onmiddellijk het distortionkanaal in met een hoge gain setting want daar dient deze gitaar toch voor hé, om te rocken. Here we go, Van Halen-achtige tappings, stevige metallica riffs, flitsende solo's met legatotechniek, grote intervallen enz. Niets van dit alles vormt een probleem, het gaat allemaal moeiteloos. En met volume en toon op volle bak is de klank echt lekker stevig. Dit bewijst allemaal dat we hier echt een goed instrument voor handen hebben. Na wat lekker scheurwerk was ik zelfs de tijd uit het oog verloren, om je maar te zeggen hoe leuk deze gitaar wel speelt. Om af te sluiten schakel ik over op een rustiger bluesy overdrive met veel hoogmid. Een bluestrack door de boxen jagen en hier gaan we weer, via al de pickupstanden door de steeds herhalende twaalf maten. Lap, weer een uur dat weggetikt is. En ja, ook voor blues(rock) is deze gitaar perfect inzetbaar. Kort gezegd, deze gitaar is best thuis in een rock getinte omgeving, maar dankzij de vijfstanden schakelaar kan je toch zowat alle kanten uit. Een goede allrounder dus.


BUDGET

Met een prijs van +/- 300 euro kan je wel stellen dat deze gitaar een super koopje is. Je zal in deze prijsklasse maar weinig gitaren tegenkomen die je zo'n speelplezier en speelcomfort zullen bezorgen. Een echte aanrader dus. Ik zou zelfs zeggen tegen de beginnende gitarist : spaar wat langer en koop liever een SA120 want voor het prijsverschil met concurerende modellen en merken moet je het niet laten, en je krijgt wel een degelijk instrument waar je jaren plezier aan zult beleven. Ook voor de ervaren muziekant die op zoek is naar een nieuw instrument maar daar niet al teveel geld wil voor uitgeven is dit een echt aanrader.


CONCLUSIE

Een verzorgde gitaar met goede uitstraling die de grootste onderscheiding verdient voor prijs/kwaliteit. Deze Ibanez SA120 is een echte aanrader voor wie een instapmodel van degelijke kwaliteit wil. Wat je hier krijgt voor je geld is echt ongelofelijk. Nogmaals, ik zou deze gitaar minstens dubbel zo duur geschat hebben. Ze is even vlot bespeelbaar als sommige véél duurdere modellen en klinkt echt overtuigend. Zelfs ervaren muzikanten die een nieuwe gitaar zoeken maar niet teveel willen uitgeven zou ik aanraden om eens deze gitaar te testen. Ze is zeker de moeite waard.