aanmelden
Simon & Patrick 6 CW Cedar GT
Guitar 27-09-2004
door: Tim Van Roy

Simon & Patrick komt, net zoals Art & Lutherie en Seagull, uit de ondertussen al aanzienlijk grote Godin-stal. Ditmaal krijgen we een dreadnought met cutaway mee om ons op uit leven. Godin en zijn kompanen hebben mij nog maar zelden teleurgesteld. Ik ben benieuwd of mijn vertrouwen in hun producten wordt bevestigd...

 


Algemeen

 

Concept

 

Het B-Band pickupsysteem valt me onmiddellijk op. Dit systeem stapt af van de standaard piezotechniek om akoestische gitaren te versterken

 

Toebehoren/Opties

 

In een meegeleverde gids wordt uitgelegd hoe je de B-Band moet installeren op de gitaar. Volgens mij is dit al gebeurd. We beschouwen het dan maar als extra achtergrondinformatie. De bijhorende imbussleutel is geschikt om de truss rod aan te passen. En tweede brochure behandelt de typische ‘do and don't"-handelingen voor een gitaar, en geeft info over de meegeleverde Fort EPP Case. Deze kist combineert het gewicht van een gigbag met de bescherming van een flightcase. Mr. Godin, een verwoed liefhebber van gitaren, demonstreert naar verluidt de kwaliteiten van deze kisten door ze van de trap te gooien… met de gitaar erin!

 

Imago

 

Voor leken is Simon & Patrick misschien geen grote naam. Maar wie de connectie met Godin kent zal niet twijfelen over de te verwachten kwaliteit.

 

Afwerking

 

Recht uit de kist raakt de Simon & Patrick meteen het hart van elke houtliefhebber. De gekozen schakeringen passen perfect bij mekaar, en het oog voor detail is uitmuntend: frets, bindingen, … alles is tot in de puntjes verzorgd. Ik kan niet wachten om te beginnen!

 

Garantie

 

G
een informatie meegeleverd.

 


Bouw

 

Kop/Hals

 

Kop en hals bestaan uit verschillende op elkaar gelijmde stukken Honduras Mahogany. De hals is afwerkt met een zeer lichte laag lak. Bovenaan de nek maakt ze een kleine knik achterwaarts, en gaat zo over naar de stemkop. De kop is afgewerkt met een zeer fijne binding, centraal erbinnen prijkt het Simon & Patrick-logo op een laag zwarte lak.

 

Toets

 

Een dikke plak rosewood, meer is er niet nodig. Dat is dan ook de industriestandaard.Bovenop de toets vind je 21 medium-size frets. Stuk voor stuk zijn ze zeer netjes afgewerkt. Putten, bulten of krassen zul je hier niet vinden.

 

Body

 

De body bestaat uit 2 soorten hout. De flanken en achterkant bestaan uit Red Wild Cherry (hoewel de kleur in dit geval zeker niet rood is), en een Cedar top. De flanken en achterkant hebben een lichtbruine, bijna geelachtige kleur (sommigen zouden het een honingtint noemen). De pure nerf van het hout eist alle aandacht op, je vind hier geengevlamde tekeningen. Zowel de flanken als de achterkant zijn afgewerkt met een zeer fijne satijnen laklaag. De Cedar top past van kleur en tekening perfect bij de rest van de gitaar en maakt het visuele prentje volledig. Het viel me op dat de top volledig in glanslak afgewerkt is. Meestal opteert Godin voor een satijnen laklaag voor de hele gitaar… Het is weer eens wat anders!

 


Hardware & Elektronica
Stemmechanieken

 

De stemmechanieken lijken me van een degelijke kwaliteit. De weerstand bij het verstemmen is zeer licht, zodat je al eens te hoog of te laag uitkomt. Voor de rest is alles ok.

 

Brug

 

Het blok rosewood geeft plaats aan de standaard kam, en aan de 6 (tusq-) pinnen die de snaren op hun plaats houden. Niks spectaculairs hier, maar dat lijkt me logisch bij een akoestische gitaar.

 

S
peelcomfort

 

Ergonomie

 

Zowel zittend als staand zou je het speelcomfort standaard kunnen noemen. De cutaway op gitaren uit het Godin-concern zijn redelijk eigenwijs en hebben een nogal radicale vorm. Voor sommigen valt deze cutaway te ver in de body waardoor de gitaar steeds van hun been glijdt. Eens je het wat gewoon bent zul je je daar niet meer aan storen.

 

Actie

 

De afstelling van de snaren is meer dan behoorlijk. Nergens ratelende snaren te bespeuren, en tegelijk toch geen abnormaal hoge actie. De afmetingen van de hals zullen voor niemand echt een probleem vormen. De breedte neigt eerder naar een elektrische gitaar, wat ervoor zorgt dat de spatiëring van de snaren iets nauwer wordt. Als je gewoon bent aan een ander type akoestische gitaar is het wel even aanpassen. Kom je van een elektrische gitaar, dan zal het wel meevallen.

 


Klankkwaliteit

 

Kleur

 

De klank is Godin ten voeten uit. Van zodra je de gitaar oppikt word je begroet door een complex middengebied, wat dan ook het voortouw neemt in de klank. De hogere frequenties komen op de twee plaats, en de basrespons op de laatste. Dit maakt de gitaar perfect geschikt voor slaggitaar, tokkeltjes en soleerwerk, en ietsje minder voor het solo- akoestische vak. Daarvoor gaan we hier vooral die bas wat missen. Het klankbeeld dat je hier vindt heeft zeer uitgesproken voor- en tegenstanders. Je moet het hoe dan ook voor jezelf even proberen. De ene vindt dat middengebied, met al z'n complexe boventonen, intrigerend om naar te luisteren. Iemand anders zal het misschien snel van de hand doen als ‘vermoeiend'. Of je nu fan bent of niet, over de kwaliteit van het klankbeeld valt niet de discussieren: die is zonder meer goed.

Het versterkingselement is eens iets anders dan de normale piezo. Op dit model zit het nieuwe B-bandsysteem, in de G3-uitvoering. Je kan ook de G4 krijgen, die heeft wat meer controlemogelijkheden. Deze zeer dunne (ongeveer 0,4 mm) undersaddle electret transducer werkt ongeveer op dezelfde manier als een piezo, maar produceert wel een muzikaler geluid. De klanken die je eruit krijgt zijn een plezier om naar te luisteren. Ook de feedback-weerstand is beter dan bij een gewoon piezosysteem. De definitie van de klanken is meer dan sterk genoeg om door de mix te snijden. Eenmaal je op je eentje zit te spelen, kan je even rondrommelen met de controls, om zeer snel een voller geluid te produceren. Toch even vermelden dat de controle-plaat van de G3 zeer smaakvol is uitgevoerd in een houtkleurig paneeltje, datzullen akoestische gitaristen maar al te graag zien!

 

Respons

 

Qua akoestiek is het werken geblazen! Je kan je niet verstoppen achter massa's effecten of distortion. Hier komt meestal het echte niveau van de gitarist boven. En als dat confronterend is, ligt dat meestal aan de muzikant en niet aan de gitaar.

Het versterkingselement is even wennen, al lijkt me dat logisch als je overstapt van de ‘pure akoestiek' naar een versterkingselement. De respons is goed, en je kan zonder probleem nuanceren. Het model van de G4, met ingebouwde condensatormicrofoon, levert natuurlijk de ‘top-of-the-range' oplossing.

 


Budget


Concept/Bouw/Bespeelbaarheid/Klank

 

De Simon & Patrick 6 CW Cedar GT is verkrijgbaar voor 889,- Euro (adviesprijs BTW incl.). De bouw is indrukwekkend precies en verzorgd, en kan als voorbeeld dienen voor veel andere fabrikanten. Bespeelbaarheid en klank waren dik in orde, hoewel de laatste in dit geval een zeer persoonlijke zaak kan zijn. Objectief gezien is deze gitaar elke euro dik waard.

 


C
onclusie

 

De keuze voor een gitaar uit de Godin-stal is altijd zeer snel gemaakt: ofwel ben je er volledig weg van, ofwel is het echt je ding niet. Dit komt door de eigen denkwijze van het bedrijf. Puur objectief is de 6CW elke euro waard. De bouw is zeer verzorgd, en de bespeelbaarheid is al wat het zou moeten zijn. Enige discussiepunt is de klank: niet iedereen is even weg van de soms complexe sound. Voor de liefhebbers is het de hemel. Wat mij betreft heeft Mr. Godin het weer geflikt!