aanmelden
Stagg Jia Series
Drums & Percussion 08-10-2004
door: Joris Peeters
De naam Stagg zal wellicht geen onbekende meer voor je zijn. Wellicht heb je zelfs opgemerkt dat het Stagg gamma zich de laatste jaren behoorlijk uitgebreid heeft, tot momenteel een behoorlijk breed aanbod van accessoires, kabels, drums & percussie, gitaren, keyboards, pro-audio, orkestrale en traditionele instrumenten.Wat je misschien niet weet is dat deze vrij recente (ongeveer 15-jaar jonge) producent (voordien uitsluitend distributeur) zijn basis in Brussel heeft. Al vrij snel had men bij EMD (want hierover heb ik het) begrepen, dat het gebruik van slechts één merknaam voor het promoten van zeer diverse eigen producten dé oplossing was om zich verder te blijven ontwikkelen. Het gevolg is bekend: momenteel levert Stagg zijn indrukwekkend gamma producten quasi wereldwijd. De productie gebeurt in China, waar inmiddels zo'n 5000 (!) mensen in diverse fabrieken voor Stagg aan het werk zijn.
Vorig jaar maakten we reeds kennis met de uitstekende Stagg Cymbals (MMM juni 2002), benieuwd wat we met deze nieuwe lijn drums, de Jia Series, voorgeschoteld krijgen.

 

Opnieuw een dubbeltest waarin we volgende sets onder de loep nemen.
Jia Jazz Pro, 18 Die Cast
Basdrum 18x14; Tom 12x8; Floortom 14x14; Snare 14x5,5; H-500 reeks Snare stand; Hihat stand; cymbal stand; H-1000 Tomhouderset (op de basdrum gemonteerd); PP-500 Basdrumpedaal.
Jia Standard 22
Basdrum 22x16; Toms 12x9 en 13x10; Floortom 16x14; Snare 14x3,5; Hardware: zie de Jazz Pro set (behalve de tomhouder – deze is hier de DTH-500).

 

ALGEMEEN

 

Concept
De bedoeling van Stagg, en dit geldt voor al de aangeboden artikelen, is het brengen van kwalitatieve instrumenten, maar dan toegankelijk gemaakt voor iedereen, t.t.z. met een niet al te impressionant prijskaartje. Vooral jongeren hebben vandaag meerdere hobbies, of proberen er tenminsten verschillende uit. Voor hen kan Stagg zeker een interessante optie zijn.
Wat betreft deze drums, en meer bepaald de Jia Jazz Pro, moet toch worden aangestipt dat hier door de producent een belangrijke stap voorwaards wordt gezet, waardoor ook semi-pros tot zelfs pros als mogelijk cliënteel worden beoogd.

 

Vormgeving
De Jia Jazz Pro set blijkt bij een eerste aanblik zonder meer een mooi en heel degelijk jazz setje te zijn. De mooi afgeronde die-cast hoops, spanblokjes en basdrumklauwen springen direct in het oog. De "naturel" gehouden basdrumhoops en de wat retro-uitziende gouden type embleem-plaatjes geven de set tevens een wat klassieke look mee.
De eveneens met dezelfde degelijke hardware uitgeruste Standard set oogt bijna even professioneel, en is vanop afstand nauwelijks te onderscheiden van een top-level kit.
Ondanks dezelfde serienaam, verschilt de set toch behoorlijk van de Jazz uitvoering. Er is een andere design van spanblokjes en tomhouder en er zijn de geperste spanranden en basdrumklauwen i.p.v. de die-cast uitvoeringen. De kleinere, meer vierkante spanblokjes van de Jazz Pro ogen misschien wat origineler, professioneler ook dan de meer "courante" vormgeving van de spanblokjes bij de Standard set.

 

Kleurenpalet
De Jia Jazz Pro is verkrijgbaar in 4 mooie lakfinishes: AMP of Amber Polished, BRM of Brown Mat (onze set), BRP of Brown polished en MAP of Maple Polished (naturel). Jazz drummers zijn doorgaans niet zo "look-minded" en een keuze uit 4 mogelijke kleuren lijkt ons hier dan ook voldoende.
De Jia Standard 20"22"/5 Drums daarentegen komt in drie mogelijke oppervlakken: ten eerste de LX of lakfinish met keuze tussen 5 kleuren (waaronder de ons ter beschikking gestelde Amber Polished), ten tweede de LXC of Classic Marine Pearl Finish, een jaren 60 retro look, met 6 "gespikkelde" kleuren en ten derde de PX of Covered Finish (PVC) in 4 kleuren. Al bij al een ruim palet met keuze uit niet minder dan 15 kleuren.

 

Afwerking
De ketels zijn binnenin mooi en glad afgewerkt, de randen navenant geschuurd. De lakfinish van beide sets krijgt eveneens een hoge score mee.
Een duidelijk onderscheid tussen de 2 sets is er wel qua afwerking van de spanranden. De die-cast hoops van de Jia Jazz Pro ogen immers mooier en gladder dan de geperste randen van de Standard set, die hier en daar wel wat oneffenheden vertonen. Alles blijft echter binnen de perken en zal ons insziens geen noemenswaardige functionele gevolgen hebben. Beide sets zijn uitgerust met plastic isolatoren tussen de spanblokjes en brackets enerzijds, en de de ketels anderzijds, ter bescherming van de laklaag - een item dat je gewoonlijk enkel terugvindt bij professionele drumsets.

 

Imago
Het imago van Stagg is in volle evolutie. Dat onze huidige quotatie niet aan de hoge kant ligt is dan ook onvermijdelijk. Ongetwijfeld zullen we deze over enkele jaren grondig moeten herzien. Denk maar even terug aan de beginjaren van de Pearl drums. Je had in die tijd giganten als Ludwig en Slingerland met daarnaast de jonge, Japanse nieuwkomer. En kijk nu waar Pearl zich in de drummarkt hiërarchie bevindt!

 

Toebehoren
De eerder dunne (en voor het overige naamloze) "Stagg"-vellen zijn van vrij lage kwaliteit. Niet alleen zien ze er "plastic" uit, ze produceren een navenante klank. Het basdrum resonatie vel produceert een "flodder" klank, die enkel wat verbetert bij een hogere spanning. We kunnen dan ook niet nalaten voor deze review de sets uit te proberen met kwalitatievere vellen, Remo's in ons geval (maar bv. Evans exemplaren zullen ook goed presteren).
Ik wil je dan ook aanraden een "deal" afspreken met de verkoper om de set te leveren met dergelijke degelijke vellen, voor een interessante totaal prijs.

 

BOUW

 

Ketels
Alle Jia ketels zijn 6-lagig. De lagen van de toms zijn blijkbaar wat dikker uitgevoerd bij de Jia Standard dan bij de Jia Jazz Pro. We meten resp. 7 en 10 mm keteldikte. De specs geven 33% (of een derde) Maple of Mahogany als gebruikte houtsoort. Dit betreft de binnenste en de buitenste laag. Wat ertussen zit is een houtsoort van mindere kwaliteit, vermoedelijk "basswood". Bij navraag bij de leverancier blijkt dat de houtsoort (maple of mahogany) niet echt te kiezen is. De aangewende houtsoort zou herkenbaar zijn aan de kleur van de binnenzijde van ketels: een lichtere kleur (zoals bij de geteste sets) zou betekenen dat we met Maple te doen hebben. Graag hadden we hier toch wat meer duidelijkheid over gehad.
De toms zijn via een stevige tomhouder op de basdrum gemonteerd. De folder van Stagg Drums leert ons echter dat de sets in de toekomst tevens met onafhankelijke ophanging zullen verkrijgbaar zijn: in "IMS" uitvoering. Bij de toms tellen we 2 x 6 spanblokjes, bij de floortoms 2 x 8. De spanvijsjes zijn bij het jazzsetje voorzien van plastic sluitringetjes tegenover metalen exemplaren bij de Standard set. Plastic sluitringetjes zijn toch te verkiezen, vermits ze het ontstemmen van de trommels wat beter tegengaan. Beide, eveneens van een houten ketel voorziene snares tellen 2 x 8 (dus niet doorlopende) spanblokjes voor een accurate stemming.
De door vleugelbouten in de lengte instelbare en opklapbare basdrumsporen zijn op beide sets van hetzelfde, degelijke type en spike- of rubberdop-instelbaar aan de basis. De tomhouders met bolgewrichten zijn bij beide sets heel soliede, en verschillen lichtjes in design. De houder op het jazz drumstel is met zijn 2 afzonderlijke buizen voor elke tom misschien nog wat stabieler en maakt de toms nog iets gemakkelijker in hoogte instelbaar.

 

Spanranden
De geperste spanranden van de Jia Standard zijn eerder dun (1,5 mm) maar voldoende soliede en stijf. De 3 mm dikke die-cast hoops op de Jazz Pro zijn uiteraard nog heel wat steviger en stijver. Ze zorgen tevens dat deze toms een stuk zwaarder uitvallen. Ter vergelijking: de 12" Jazz Pro tom brengt met zijn 3,68kg reeds een kleine 1/2 kg meer op de weegschaal dan de 3,21kg wegende Standard tom die nochtans 1" dieper is.

 

Snarensysteem
Het op beide snares identieke snarensysteem is van het "throw-off"-type, met plastic strip (het klassieke koordje hebben we al een tijdje niet meer tegengekomen) en werkt zeer degelijk. De snarenspanning is makkelijk regelbaar, ook in de "on"-toestand.

 

Hardware
De PP-500 basdrumpedaal is heel solide, laat zich heel soepel bespelen en bevat al de nodige features voor een nauwkeurige afstelling. Met de dubbel-oppervlakte klopper kun je kiezen tussen een zachte vilt aanslag of een hardere plastic kant.
De H-500 reeks is zondermeer een degelijke, double-braced hardware lijn, stevig maar niet al té robuust noch te zwaar. De tilter van het cimbaal statief is trap-instelbaar en het cimbaal is te bevestigen met een handige, draaibare plastic-top. Het mandje van de snare stand is eveneens in trappen regelbaar qua helling, een feature dat we overigens wel het liefst traploos hebben, voor een precieze positionering van de snare. Voor het overige is het ook een stabiele stand.
Het hihat statief met ketting, anti-slip spikes, zeer degelijke staaf (7,1 mm diameter) en toe-stop onderscheidt zich enkel van top-level exemplaren door het niet-draaibaar potengeheel.

 

SPEELCOMFORT

 

Afstelling
Het verschil tussen een top-level intrument en een zich daaronder bevindend artikel is soms moeilijk met het blote oog waarneembaar of zelfs moeilijk met woorden te omschrijven. Ik heb het in dit geval bv. over het indraaien van de spanboutjes, wat op deze sets iets minder vlot en "gesmeerd" aanvoelt dan bij die duurdere drumstellen.
De basdrumpedaal mag dan wel soepel te bespelen zijn en is behoorlijk stabiel met zijn soliede basisplaat, maar heeft toch één nadeeltje: de vleugelbout ter bevestiging van de pedaal aan de basdrumspanrand bevindt zich op de normale plaats, nl. onder de voetplaat, maar is moeilijk te hanteren aangezien de voetplaat niet demonteerbaar is, zoals meestal het geval is. Anderzijds is de spannigs regeling heel handig door de voldoende omvangrijke, gekartelde regel- en blokkeer ringmoeren.
Voor het overige is alles bij beide sets behoorlijk positioneerbaar en stabiel op te stellen, met als enig klein detail misschien het niet draaibaar potengeheel van de hihat stand…

 

Respons
De toms van beide sets hebben een ruim bereik qua dynamiek en gaan niet "verstikken" bij harde aanslag. De snares daarentegen hebben daar wel lichtjes last van, terwijl ze qua snarenrespons overigens voldoende blijken te presteren.

 

Klankkwaliteit
Zoals reeds vermeld testten we de trommels met Remo Ambassador vellen, vermits de kwaliteit van de gemonteerde Stagg vellen toch wat ondermaats is. Odermeer bleken deze vellen snel hun uiterste rekgrens te halen, wat toch wel een probleem geeft, o.a. en zeker bij het resonantie vel van de snare, wat toch een vrij strakke spanning vraagt.
Snare
Beide snares verschillen voornamelijk wat betreft de rimclick sound: deze is wat voller bij de Pro Jazz snare, mede dankzij de die-cast hoops. De typische houten snare klank komt wel goed tot zijn recht, vooral bij lagere spanning. Het echte "crispe" karakter missen we een beetje, zelfs bij hogere stemming. De "overall" sound blijft een beetje aan de doffe kant en mist wat penetratie. De ietwat meer gefocuste toon van de Jia Jazz snare geniet in elk geval onze voorkeur, als we dan toch een keuze tussen beide snares moeten maken.

 

Toms
Deze klinken meer dan behoorlijk. De 12" Pro jazz klinkt iets meer gefocust dan de Standard 12", maar beide toms hebben best wel een mooie toon. Dat de 12" en 13" Standard toms met hun meer "open" toon naar mijn persoonlijke smaak misschien iets meer voor jazz geschikt zijn klinkt misschien eigenaardig, maar inderdaad, smaken verschillen… De toms hebben overigens weinig vervelende boventonen, en vereisen dus weinig of geen demping, wat ik steeds een goed teken vind!
Wat betreft de floortoms een beetje hetzelfde verhaal: De 14" Pro Jazz klinkt zoals het hoort voor een jazz floor, een klassieke, ronde toon producerend. De 16" Standard, de "klassieke", en "echte" floortom klinkt zoals zijn kleinere "maten" eveneens wat meer "open" en minder gefocust, maar zeker meer dan acceptabel.

 

Basdrum
De 18" Jia Jazz basdrum klinkt behoorlijk "droog" en heeft zeker geen "muffling" nodig, zeker met het oog op jazz toepassing. Door zijn geringe afmetingen krijgt hij sowieso dat jazzy karakter mee en produceert een mooie ronde toon, gepaard gaande met een weinig overweldigende projectie.
De 22" Standard bassdrum produceert een "vettige" aanslag en heeft voldoende laag in petto. Ook hier misschien wat minder projectie en kracht, dan je misschien van een top level 22" ketel zou verwachten.

 

Polyvalentie
Het spreekt vanzelf dat de Jazz Pro set is weggelegd voor jazz- en aanverwante stijlen, terwijl de Standard set wat ruimer is qua toepassings mogelijkheden, maar dan wel mits aangepaste stemming en vellen.

 

BUDGET-BESLUIT

 

Bruto adviesprijs:
Jia Jazz Pro 18 Diecast: 1030,00 Euro
Rekening houden met de nodige dealer korting, is dit een zeer acceptabele prijs voor een product van dergelijke kwaliteit, een jazz drumset inclusief die-cast hoops, mooi afgewerkt en met een goeie klankwaliteit.
Jia Standard 22: 790,00 Euro
Dit betekent echt waar voor je geld: een heus 5-delig drumstel van degelijke kwaliteit, dat evenals de Jazz Pro qua klank kan wedijveren met mid-class drums van topmerken.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • De prijs/kwaliteitsverhouding.
  • Dienst na verkoop gebeurt super vlot, zeker voor de Benelux, vermits Stagg gehuisvest is in Brussel.
  • Kwaliteit van de gemonteerde vellen is wat ondermaats.
  • De klank van de snares is iets minder in vergelijking met die van de toms.
  • Wat onduidelijkheid over de gebruikte houtsoorten.