aanmelden
Osan Runner-Pro
Drums & Percussion 09-02-2004
door: Joris Peeters
We moeten teruggaan naar MM maart 2001 om de laatste Osan test terug te vinden, toen nog neergepent door mijn voorganger en drumleraar van het eerste uur, drumgoeroe Marcel De Cauwer. Het Osan gamma werd intussen gevoelig uitgebreid en naast drums bidet men tegenwoordig ook heel wat accessoires en percussie instumenten. Osan World drums, vervaardigd in Taiwan brengt sinds 1976 instrumenten op de markt "met een kwaliteit waarop je kan betrouwen, aan een betaalbare prijs", om het met de woorden uit hun eigen folder uit te drukken.
We kregen een set ter beschikking met volgende maten: 22" x 16" basdrum, 12"x 10" en 13" x 11" toms, 16"x16" floortom en 14" x 6" snare. De houtsoort is maple (buitenzijde ketel) en mahonie (binnenzijde ketel). De hardware bestaat uit een basdrumpedaal met ketting OS-DP520, en double braced snare-, cimbaal- en hihat stand van de 720 reeks.
Dit is de Rock versie, je hebt ook nog de Fusion versie (met 10", 12" toms en 14" hangende floor), en de Jazz vesie (met 20" basdrum, 10" en 12" toms en 14" floor). Voor elke versie betaal je dezelfde prijs. Losse 8" x 8", 10" x 9" en 16" x 16" toms zijn eveneens beschikbaar.

 

ALGEMEEN

 

Concept
De Runner-Pro reeks zou zich in het middensegment van het Osan gamma bevinden. En we vermelden reeds dat Osan zich profileert als leverancier van betaalbare kwaliteits instrumenten.
Het Osan drums-gamma zoals terug te vinden op de website (zie onder) lijkt ons wel wat onoverzichtelijk en de bijgevoegd folder heeft het ook over enkele types die niet in de Benelux verkrijgbaar zijn. Graag hadden we wat meer duidelijkheid gezien over het beschikbare aanbod.

 

Vormgeving
Klassiek en eenvoudig, zo zou ik de set het best kunnen omschrijven. Ook al laten de geperste spanranden, de lichte basdrumsporen en de vrij eenvoudige hardware vermoeden dat je niet direct met een top-level kit te maken hebt, het drumstel mag er toch best zijn. Zoals bij de "betere" entry-level kits vind je ook hier houten spanranden terug op de basdrum, men wist trouwens de "naturel kleur" mooi te behouden aan rand en binnenkant.

 

Kleurenpalet
Je hebt de keuze tussen 3 kleuren: Piano Black Laquer finish, Satin Walnut en Satin Natural. Een nogal beperkte keuze dus uit 3 eerder klassieke finishes.

 

Afwerking
De ketels zijn binnenin mooi glad afgewerkt, wat ook geld voor de randen. De lakfinish is onberispelijk, niets op aan te merken. De hardware mag dan eenvoudig en licht-gewicht zijn, nergens zijn braam of freesresten of enige afwerkingsfoutjes te bespeuren.

 

Imago
Osan heeft uiteraard niet het imago van een Pearl of Yamaha, dit wordt overigens ook niet door de producent nagestreefd, zo menen we. Neemt niet weg dat het merk duidelijk een evolutie heeft meegemaakt, en het zich toch sinds 1976 succesvol heeft weten te handhaven. Bovendien zijn niet alle drummers zo met "image building" bezig (toch niet wat betreft hun instrument). Het gaat uiteindelijk over je speelstijl en capaciteiten, en als je de beoogde klank uit je set kan krijgen, doet de naam er niet echt toe.

 

Toebehoren
Dat een stoeltje niet is inbegrepen in de set-up is intussen niets nieuws, maar blijft een beetje spijtig, zeker bij een entry-level of midden-klasse set. Een euvel dat we enveneens bij dergelijke sets aantreffen is de gemonteerde vellen. Met de aanwezige Osan vellen kan de beginner-student zeker al aan de slag, maar wil je het beste uit de trommels halen, vervang je ze best door kwalitatievere vellen, bv. Van Remo of Evans.

 

BOUW

 

Ketels
Over de in de verschillende lagen gebruikte houtsoort wordt weleens geheimzinnig gedaan bij midden of laag-segment drums en dit is hier ook niet anders. Het juiste aantal lagen wordt niet gespecifieerd (maar zou volgens de importeur 5 bedragen) en de binnenzijde zou in ieder geval mahonie zijn, de buitenzijde maple. Ook al zal de beginner hier misschien niet echt wakker van liggen, enige duidelijkheid hieromtrent vinden we toch wenselijk.
Alle trommels zijn, net zoals de hardware, vrij licht uitgevoerd. Het is in geen geval een super robuust drumstel, wat niet direct iets afdoet aan de algemene kwaliteit, vooral qua klank dan. De floortom telt 2 x 8 spanblokjes, de 2 toms 2 x 6, de snare 8 doorlopende en de basdrum 2 x 8 spanblokjes. Allen zijn voorzien van plastic isolatoren, ter bescherming van de laklaag. Dit laatste is prima en vond je in een recent verleden enkel terug bij topreeksen. De basdrumklauwen moeten het dan weer zonder deze beschermplaatjes stellen.
De geļsoleerde tom-ophanging lijkt aanvankelijk wat onorthodox, en is misschien wel wat minder stabiel: de ophanging werkt nl. enkel via 2 spanvijzen bovenaan, waar de tom dus vrij los is aan opgehangen. Het derde contact punt gaat via een rubberen dop, waar de tom, eens gemonteerd, tegen leunt. De tom is dus tiltbaar via de 2 bovendste ophangpunten, maar bij het bespelen blijven de toms toch mooi in posititie en dus is er geen probleem. De ophanging zelf is verder zeer degelijk en lijkt trouwens het meest robuuste onderdeel van heel de hardware.

 

Spanranden
Deze zijn van het geperste type, en niettegenstaande vrij licht (dikte 1,8 mm) toch voldoende stijf.
We vermelden reeds de mooie houten spanranden voor de basdrum, ze zijn 10 mm dik (we tellen 8 lagen) en dus voldoende stevig. Jammer dat een beschermstripje ontbreek ter hoogte van de basdumpedaal-bevestiging. Aan de indrukking, veroorzaakt door de basdrumpedaal bevestiging, zie je trouwens dat de gebruikte houtsoort niet van superieure kwaliteit is (beperkte hardheid).

 

Snarensysteem
Een zeer simpel en licht uitgevoerd zijdelings hanteerbaar hendeltje "does the job". De snaren zijn opgehangen met plastic strip en hun spanning is regelbaar, ook in de "on-" toestand en met een voldoende grote en gekartelde regelknop.

 

Hardware
Ondanks ze vrij dunzijn en hun lichte gewicht, zijn de snare-, hihat en cimbaal statieven voldoende stabile, dankzij hun "double braced" uitvoering. Zeker geen super robuuste hardware dus, maar wel voldoende betrouwbaar. De cimbaal tilter is trap-regelbaar en ter bevestiging van de cimbaal voorzien van een handige "cymbalmate" (cilindervormig met dop) i.p.v. vleugelmoer. De hihat stand werkt met een stevige ketting, maar mist een spanningsregeling.
De basdrumpedaal met ketting is heel "basic" maar verder voldoende robuust, stabiel en soepel bespeelbaar (zie later).
De dubbele tomhouder op de basdrum werkt met trap-regelbare tilter en is voldoende robuust.
De basdrumsporen zijn wel vrij licht en dun uitgevoerd maar blijken toch voldoende stabiliteit aan de basdrum te leveren. Ze zijn opklapbaar, uitschuifbaar (te blokkeren met drumboutje) en spikes/rubber instelbaar aan de voetjes.
De hardware is dus al bij al ok, functioneel en zonder echt noemenswaardige gebreken.

 

SPEELCOMFORT

 

Afstelling
Bij goedkopere sets verwacht je weleens dat het gelijkmatig opspannen en stemmen van de vellen wat problemen oplevert. Niets daarvan bij deze trommels: de prima afwerking van ketels en ketelranden zorgt ervoor dat de vellen rondom mooi gelijkmatig aansluiten aan de ketelrand, zonder directe plooien, die je vaak enkel door een hoge stemming/spanning weg krijgt.
Enkel bij de snare (die een hogere spanning vergt) voel je bij het aanspannen van de stemboutjes dat dit niet even "smooth" gebeurt als bij duurdere snaredrums.
De basdrumpedaal verrast echt qua soepelheid. Veel pedalen, zeker in het middensegment, vallen wel eens tegen op dit gebied en hebben een zware actie. Niets daarvan bij dit exemplaar. Enkel de beperkte regeling van de helling van de klopper (3 standen voor de bevestiging van de veer) is wat beperkend qua instelling. Voor het overige zijn alle noodzakelijke instellingen aanwezig en tevens eenvoudig regelbaar.
Memorylocks zijn op de set in beperkte mate aanwezig en enkel voorzien voor de toms (hoogte en positie op de tom-arm). Vooral voor de hihat zouden we de aanwezigheid van een memorylock toch wel nuttig gevonden hebben.

 

Respons
De snare, nog altijd de voornaamste trommel betreffende respons eigenschappen, reageert behoorlijk accuraat op de meest uiteenlopende slagen, en dit ondanks zijn niet geringe diepte. De overige trommels reageren navenant, enkel de basdrum lijkt wat "in te houden" wanneer men dubbele forte speelt!

 

KLANKKWALITEIT

 

Snare
De prijs en het niveau binnen het gamma beschouwd, produceert de snare een behoorlijke, volle klank. Een typisch "houten", dus warme klank, die voornamelijk qua penetratie wat verschilt van duurdere uitvoeringen. Dit is nl. geenszins een luide snare, ondanks zijn diepte. Rimshots gaan niet door merg en been maar behouden de warme toon van de houten snare. Rimclicks hebben eveneens dat volle, eigen aan een niet-metalen snare.

 

Toms
De toms klinken opvallend mooi voor een low tot mid-price set. Vooral de 12" versie heeft heel wat toon en kwam alleen maar beter tot zijn recht als ik het slagvel verving door een Remo Coated Ambassador. Ook hier misschien wat minder focus en penetratie dan het geval is bij toplevel toms, meestal ook uitgerust met die-cast spanranden. Het is soms moeilijk onder woorden te brengen, maar het onderscheid qua klank zit hem in het feit dat deze bij minder kwalitatieve toms als het ware meer vertrekt vanuit de vellen, i.p.v. vanuit de hele ketel. Een en ander heeft uiteraard te maken met betere resonantie capaciteiten van kwalitatiever hout. Opvallend weinig vervelende boventonen echter, en ik zou de toms dan ook voorzien van weinig of geen "muffling", zo komen ze het best tot hun recht.

 

Basdrum
Deze heeft een stevige "attack" in petto. Het echt diepe en volle karakter van een betere basdrum blijft echter wat achterwege. Vellen vervangen is hier zeker de boodschap, vooral het resontievel is van weinig hoge kwaliteit en zeer dun, wat ik ondermeer ondervond bij het snijden van het resonantie gat.

 

Homogeniteit
De set klinkt voldoende homogeen, al valt de basdrum "lichtjes uit de toon" vermits hij wat van de volheid mist, die we wel degelijk bij de toms aantreffen.

 

Polyvalentie
Ook al is dit een "rockset" met de typische maten, door een aangepaste stemming en het gebruik van de juiste vellen komt dit drumstel toch zeker ook in aanmerking voor andere genres.

 

Budget-besluit
695,00 Euro, bruto adviesprijs tel je neer voor dit 5-delige drumstel. De korting van je goedschikse dealer in acht genomen is dit een gunstige prijs voor wat je krijgt, met als voornaamste pluspunten een goede klank/prijs en look/prijs verhouding.
De prijs ligt trouwens in dezelfde grootte orde van de geteste set in MM van 03/2001 en dit met hier toch een aantal verbeterde items zoals een betere tomophanging en een prima basdrumpedaal.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Mooie set met behoorlijke klank voor een gunstige prijs.
  • Prima basdrumpedaal kwa bespeelbaarheid.
  • Alles is vrij licht uitgevoerd, voor een zwaar leven "on the road" is dit drumstel dan ook niet echt bestemd.
  • Klank basdrum.