aanmelden
LP Compact Conga
Drums & Percussion 04-02-2005
door: Johan Joris
De "Giovanni Hidalgo Compact Conga" van Latin Percussion bestaat uit niet meer dan het bovenste deel van een traditionele conga: het vel en de ring. Dat lijkt minimalistisch, maar je zal versteld staan van de klank die dit werkelijk vernieuwend conga-model voortbrengt. Menig percussionist heeft zijn handen al over een tafel of barkruk laten gaan, zichzelf en omstaanders verbazend met de rijke klankschakeringen die hij door zijn techniek uit een vlak stuk hout weet te toveren. Op die manier is de ‘cajon' ontstaan, een houten kist waarvan het bespeelde vlak uit een dunne laag hout bestaat, terwijl de klankkast van dikkere en stevigere planken wordt gemaakt. Die klankkast geeft diepte en volume aan de toon, sustain en reverb als je wil. Het is des te verbazender dat bij de compact conga het ontbreken van een klankkast geen bezwaar vormt voor het reproduceren van een volwaardige conga-klank.

 

KLANK

 

Het volume van de compact conga is verbazend. Soms lijkt hij zelfs luider te klinken dan het traditionele instrument, maar dat moeten we toeschrijven aan het synthetische vel dat minder kracht van de armen en polsen vergt. Zeker als je hem gebruikt in combinatie met conga's die van natuurvellen voorzien zijn, houdt hij zich moeiteloos staande tussen zijn volwaardige broers.
Je zal ook verbaasd zijn over de rijke klankschakeringen, al lijkt de klank vanop afstand op die van een conga met een minder goede kuip. Vanzelfsprekend ontbreken de resonanties die in de kuip van een klassieke conga worden gevormd. Eigenlijk is dat bij de compact conga enkel duidelijk hoorbaar en aanwijsbaar bij de basklank. Die bas wordt door de conga-speler echter bijna uitsluitend gebruikt in zijn ‘saus', de ghoast strokes, en heeft doorgaans geen diepte nodig. Integendeel, deze klank wordt afgedempt om de eigenlijke melodie van het spel niet te vertroebelen. Naast de bas biedt de compact-conga alles wat de traditionele conga te bieden heeft. Aan de open toon ontbreekt een beetje ‘buik'. Hieraan kan je hem ook op gehoor herkennen naast een ‘volledige' conga. Anderzijds krijg je zeer gedefiniëerde klanken en een snelle respons, waarin hij een traditionele conga zelfs kan overtroeven. Omdat de klank enkel door het vel wordt voortgebracht, dicht bij je oor, en daardoor lijkt de respons sneller. Normaal wordt de klank gevolgd door de resonanties van een kuip, die zich verder van je oor bevinden. Bovendien vloeien, door het ontbreken van die resonanties, de verschillende klanken minder dooreen en krijgen ze een gedefiniëerd karakter. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat dit instrument bijzonder aangenaam wordt om op te spelen of te oefenen. Dat was trouwens de oorspronkelijke bedoeling van het concept, maar daarover later meer.
We vroegen ons ook af wat er met deze buikloze conga in de opname-studio gebeurt. De ontbrekende sustain en reverb kunnen hier op artificiële manier worden toegevoegd. Als de oorspronkelijke klank, de input, in orde is, dan kan je de klank verrijken of in de vernieling werken, zoals je dat ook bij de bouw van een klankkast kan doen. In dit geval komt die verantwoordelijkheid dus geheel bij de klanktechnieker terecht, wat een voordeel of een nadeel kan zijn. Het hangt af van diens ervaring met de traditionele conga-klank. Maar wees gerust, met een beetje professioneel materiaal wordt het verschil tussen de compacte en de volwaardige conga al gauw kompleet onhoorbaar.
Ook op het podium, in live-situatie, is het verschil niet merkbaar. Als je staand wil spelen moet je wel naar een oplossing zoeken; een snare stand die zo hoog rijkt zou wel heel onstabiel worden. Wanneer je een micro boven de conga plaatst neemt die het geluid op van de klank die je onder je handen produceert, direct op het vel dus, en niet die van je klankkast. De rest hangt dan weer af van de geluidstechnieker. Ik kan me voorstellen dat die na een tijdje zelfs blij is als hij dit soort conga's ziet. Doordat er op het podium minder resonanties geproduceerd worden zal het voor de geluidstechnieker, en zeker voor de podiummixer, makkelijker zijn om het geluid de baas te blijven.

 

BOUW EN TOEBEHOREN

 

Hoog tijd om het ontwerp van naderbij te bekijken. Dit bijzonder compact instrument is niet groter dan de spanring van een klassieke quinto met zijn diameter van 11 inches. Het vel wordt op een ring gemonteerd, je kan het dus opspannen. Die ring is ook de basis om het instrument in een stand te hangen.
De compact conga is een kleine 7 centimeter diep, zijn doos 33 op 7,5 cm (vergelijkbaar met die van een tamboerijn). Je kan hem probleemloos meenemen onder de arm, op de fiets, op de bus of in een volgepakte auto. Handig om tussendoor even te oefenen of om een onverwachte performance te geven. Door het gebruik van een aluminium legering voor de spanring en de basis krijg je een bijzonder licht geheel.
Zonder stand is het een beetje een onhandig ding dat je plaats moet weten te geven op of tussen je knieën, en je zal er niet met volle kracht op kunnen/willen spelen. Als je toch al in de weer bent met handdoeken en kussens als afdemping omdat je hem ook als oefenpad wil gebruiken zonder anderen te storen, vormt dat niet echt een bezwaar. Wil je voluit gaan, dan zet je hem beter in een optionele snare-stand. Het vel is synthetisch, wat bijdraagt tot een hoger volume, heldere slaps en klare bassen en tips. Zo'n vel is vriendelijk voor de erg geplaagde handen van een percussionist. Het is sterker dan een natuurhuid en kan bij kleinere dikte grotere krachten verdragen. Hoe dunner het vel, hoe gemakkelijker het tot trillingen kan worden bewogen. Dat vraagt minder inspanning van de bespeler en diens polsen worden minder belast. Ten tweede is dit vel niet ruw, in tegenstelling tot dierenhuid. Zelfs goed gelooid is een natuurlijk vel altijd ruwer dan zijn synthetische tegenhanger. Je vingers en handpalmen zullen minder last hebben van kloven. Tenslotte vormt het bespelen met stokken ook geen probleem.
De ring waarop het vel is gemonteerd bestaat uit drie delen. (aan de redaktie: hier zou het linkse tekeningetje passen van het witte blad dat bijgevoegd was in de verpakking, als dat haalbaar is. Indien nodig neem ik een scan en stuur het door) In de basis zitten uitsparingen om de conga in een klassieke klassieke 3- arms snare-stand vast te zetten. Aan de bovenkant van die basis zit de ‘rim' met inbus-schroefjes gemonteerd. De passende inbussleutel wordt meegeleverd. Je hebt die enkel nodig wanneer je het vel wil verwisselen, want onder de gladde en afgeronde ‘comfort curve rim' zit het vel geklemd. Met de spanschroeven kan je de binnenste ring die onderaan tegen de rand van het vel duwt aanpassen. Die spanring kan je enkel zien als je de conga omdraait. Je zal merken dat het opspannen gebeurt door het vel van de basis weg, en niet omlaag te duwen, zoals je dat bij een gewone conga zou doen. Dit heeft geen enkele invloed op de klank, het is gewoon de slim uitgedachte oplossing voor het vervangen van de basis (de ketel) waarop tegendruk wordt uitgeoefend.
Het was duidelijk de bedoeling om voor percussionisten een oefenpad te maken, zoals die ook bestaat voor drummers. In samenwerking met Giovanni Hidalgo groeide het simpele oefenvelletje uit tot een volwaardig en overal inzetbaar instrument. Het past zowel in een percussie- als in een drumset. Je kan het ook per twee of per drie als conga-set gebruiken, of als solo-instrument. Natuurlijk leent hij zich uitstekend als oefenpad, maar evenveel al volwaardig alternatief voor de conga mét buik.

 

BUDGET

 

De compact conga kost 174 euro. Met dit instrument heb je voor een derde van de prijs een alternatief voor een gelijkwaardige complete conga.

 

BESLUIT

 

De "Giovanni Hidalgo Compact Conga" is een slim uitgedacht, compact en licht instrument geworden, dat zijn doel zelfs voor een deel is voorbijgeschoten. Wat begon als een gemakkelijk transporteerbaar en bij de hands oefenpad, bleek qua klank niet onder te doen voor het origineel. Uiteindelijk werd van het oorspronkelijk idee om het instrument ook te voorzien van een dempring afgestapt.
Dankzij het synthetisch vel geeft de compact conga een zeer goede respons. Alle klanken hebben een goede aanslag en scherpte, waardoor dit instrument zeer gedefiniëerd klinkt en gemakkelijk bespeelbaar wordt. Let wel, niet goed uitgevoerde technieken vallen des te meer op. Het ontbreken van de bas-klank en de resonanties van een klankkast vormen slechts een klein bezwaar in enkele specifieke omstandigheden en wegen niet op tegen de voordelen en de prijs. Ik ben wild enthousiast over deze nieuwkomer!