aanmelden
Zildjian - New cymblas 2004
Drums & Percussion 13-10-2004
door: Joris Peeters

Zildjian heeft enkele nieuwigheden in zijn gamma. Jullie konden in ons Namm en Messe overzicht al een en ander vernemen. We bekijken al dat nieuws even van dichterbij: K Custom Special Dry Crashes, extra grote 15" maten voor hihats van de A Zidjian , A Custom en Z Custom Series, de A Armand Ride en de opvallende ZXT Titanium Series. De soundsamples voor elke cimbaal die je op de Zildjian site vindt zijn heel handig. Een voorbeeldje: voor de hihats wordt een "crash", "ride", "chick" en "stick chick" sample van  elk exemplaar op de site gezet. De samples klinken heel natuurlijk, en geven dus een heel natuurgetrouw beeld van de klank van het cimbaal, zonder toevoeging van enig effect of galm.

De A Zildjian Series wordt uitgebreid met de 15" versie van de Rock Hihat (naast de 14" versie). We kennen de A Zildjian Series als de "klassieke" Zildjian reeks. Intussen is ze zeer populair en uitgegroeid tot een enorm breed gamma aan types en maten. De cimbalen uit deze serie worden al decennia lang gebruikt door nogal wat drummers, in de meest uiteenlopende stylen. Zildjian durft zelfs van de "standaard" te spreken.

zildjian15" hihats zijn echt voor de liefhebbers bedoeld, de overgrote meerderheid onder ons zal het ongetwijfeld houden bij de 13" of 14" versies. Logischerwijs heb je meer volume bij de 15" zwaargewichten, terwijl je toch wat articulatie en respons moet missen. We hebben het hier over een luide hihat, met vrij hoge pitch. Drummers die harde stijl muziek spelen, en voornamelijk de hihat half open bespelen, zullen hierbij baat hebben. Funky stickings komen onvoldoende tot hun recht, maar daarvoor gebruik je dan gewoon een kleinere maat en cimbalen met minder massa. De "chick" is wat voller en minder compact, dat komt door het gewicht en de grote afmetingen van deze hihat. Door die extra massa is ook de voetbediening wat zwaarder. Je moet van de stick attack geen kort en compact geluid verwachten, ze is eerder vol en luid.

Kortom, dit is een hihat voor echte hard-hitters. Als voor jou projectie en volume belangrijker zijn dan de nuances die je normaal van de hihat zou verwachten, dan zit je hier goed. Om deze cimbalen maximaal tot hun recht te laten komen heb je zeker een zwaarder type stok nodig (minimaal een 5B).

A Custom Mastersound hihat 15"

 

zildjianDe Zildjian A Custom reeks staat voor meer gesofistikeerde expressie. De cimbalen zijn iets dunner en met nieuwere technieken gehamerd. Een schitterende, fel goudkleurige finish typeert deze cimbalen. De sound is uitgesproken "crispy". Normaal hebben de grote 15" hihats een vrij onduidelijke "chick". Door de gekartelde rand van de bottom hat is de "chick" hier dan ook meer "tight", helder en uitgesproken. Prima keuze! De stick articulatie is duidelijk en funky stickings komen voldoende tot hun recht. Het spreekt vanzelf dat dit een luidere hihat met lagere pitch is in vergelijking met de meer "funky" kleinere maten in deze reeks (er is ook nog een 12" (!), 13" en 14" versie). Wanneer je hem half-open bespeelt krijg je een glasheldere, krachtige "wash". Kortom: een prima, zeer muzikale hihat die voor heel wat diverse stijlen in aanmerking kan komen.

Z Custom Mastersound Hihat 15"

 

zildjianArmand Zildjian heeft heel wat "signature" modellen ontwikkeld voor grote namen als Buddy Rich, Gene Krupa en de onlangs overleden jazz-ikoon Elvin Jones. Hij heeft nu zijn eigen exemplaar. Die is "Beautiful Baby" gedoopt, naar wat schijnt zijn favoriete uitspraak te zijn. Ik probeerde deze "Limited Edition" ride uit tijdens een jazz-gig. Inderdaad, het is een beauty, op visueel- maar vooral op klankgebied. De vrij opvallende maat, 19", de 3 "sizzles", dicht naast mekaar aangebracht op de cimbaal (ipv zoals gewoonlijk, verspreid over de omtrek) en de laser-gegraveerde Armand Zildjian's handtekening maken deze vrij dunne en helder goudkleurige ride op zich al vrij speciaal. De ride klinkt al even "clean" als hij eruit ziet, met een uiterst prominent aanwezig sizzle geluid. Met "clean" bedoel ik ook dat de "build-up", het aanzwellen van het totaal geluid wanneer progressief harder aangeslagen, redelijk blijft. Ook de bel klinkt vrij delicaat en is medium-pitched. De stick attack is zeer zuiver en de sustain blijft binnen de perken, mede door het  licht dempende effect van de 3 sizzles. Het jazz-karakter wordt benadrukt door de "heavy" crash potentie. De heldere en zeer muzikale "vintage" sound brengt ons echt terug naar de "early years" van de traditionele jazz. Hij klinkt misschien iets te zuiver voor de latere "cool jazz", ik hoor hem eerder in de "swing jazz". In elk geval, welke jazz-stijl je ook beoefent, pobeer zeker deze "Beautiful Baby" eens uit!

K Custom Special Dry Crashes 14", 15", 16", 17", 18"

 

KMet niet minder dan 5 maten voor deze "special" crashes, zal elke liefhebber van deze specifieke sound aan bod komen. K Customs refereren voornamelijk naar de droge, rijke toonkleuren van de originele K Zildjians, toen nog in Turkije geproduceerd. Het typische "K-karakter" wordt nog meer in de hand gewerkt door gebruik van "Over-hammering" technieken. Het bovenoppervlak van de crashes ziet er erg "trashy" uit, inclusief "oxidatie" vlekken, alsof men een artificiele veroudering heeft willen doorvoeren. Hij voelt aan alsof je er vuile vingers aan zou overhouden, en gelukkig is dit slechts zo in het begin. Het zijn dunne, en dus lichte cimbalen. Dat brengt ons direct bij de klankkarakteristieken: een korte sustain. De meesten onder ons zullen dit wel wensen van een crash. Het klassieke lettertype van "Custom Special Dry Crash" geeft het geheel nog een extra "antieke" touch mee. Mijn eerste indruk, vooral voor de kleinere exemplaren, deed mij terugdenken aan de delicate, donkere en muzikale sound van de 16" crash van mijn eerste drumleraar, Bruno Castellucci. Voor de jongeren onder jullie: hij is de favoriete drummer van Toots Tielemans en wordt (niet voor niets) de "Europese Steve Gadd" genoemd. De "echte" Steve Gadd hielp trouwens recentelijk nog de K Custom Session Cymbals ontwerpen, zo zie je maar… De grotere 17" en 18" maten hebben een meer "explosief" karakter. Dat doet  me  terugdenken aan de geweldige sound van de "late" Tony Williams. Het "keyword" wat de klank van de crashes typeert is in elk geval "droog". Ruw, earthy, explosief (voor de grotere maten), maar zeker niet te agressief of opdringerig. Door de uitgesproken stokdefinitie, zeker vanaf de 16" versie, zijn de crashes perfect als rides bruikbaar. De iets zwaardere 18" versie zou wat mij betreft zelfs perfect als "ride" kunnen doorgaan: donker en droog, met iets langere "decay", maar dan wel met prima "crash" capaciteiten! De bel van deze laatste is trouwens wat groter, en heeft een mooie, lage klank. We vermelden nog dat het allesbehalve luide cimbalen zijn. Niet enkel de jazz-puristen komen aan hun trekken met deze droge, "korte" crashes; o.a. Dennis Chambers heeft deze crash in zijn set-up.

ZXT Titanium Pro Cymbal Set-up

 

We sluiten het rijtje nieuwigheden af met de box van de nieuwe ZXT Titanium reeks, een primeur qua procédé van cimbalen productie. Een opvallend brilliante zilver-getinte finish en lasergegraveerde logo's die zxtde onderliggende legering blootleggen, typeren het uitzicht van deze "eyecatchers". Zildjian spreekt van een "sick new look", en je weet al tot wie men zich richt met deze opvallende nieuwkomers… . Verwacht  van deze "Sheet Bronze Cymbals"  geen topkwaliteit qua sound, wel veel power en scherpe, "cutting" frekwenties. Ze zijn dus eerder geschikt voor het hardere werk. De 20" Medium Ride heeft een enorme sustain, scherpe, "high-pitched" stok definitie en heel wat zilver-metaal achtige boventonen in zijn klankspectrum. De hoge "killer" bel zal moeiteloos boven het totale muziekspectrum uitkomen. Bij een harde aanslag komt de 16" Medium Thin Crash het best tot zijn recht. Hij blinkt eerder uit in penetrerende, scherpe, metaal-zilveren harmonischen dan in subtiliteit en muzikaliteit. De 10" Fast Flash Splash klinkt iets te blikachtig om ons te bekoren, al zal dat de hard-rock, "animal" drummer misschien  worst wezen… Voor een duidelijke "Chick" kan je best de 14" Solid Hihat  gebruiken. Deze heeft nogal wat "mid" in zijn klankspectrum en klinkt luid. De stick articulatie is dan weer wat aan de doffe kant.

We besluiten dat bij deze set-up, naast de opvallende "look", vooral de power primeert. De prijs is zeer aantrekkelijk en bij de box krijg je de 10" ZXTi Flash Splash + handige Zildjian draagtas er gratis bovenop!
Toch nog even vermelden dat in deze serie Zildjian speciaal voor de (hard) rock drummer de Rock Box aanbiedt. Ze bestaat uit de 14" Rock Hihats, de 16" Rock Crash en de 20" Rock Ride. Je krijgt er ook hier gratis de 10" Flash Splash en de Zildjian cymbal bag bij.

Prijzen (advies, in Euro, incl. BTW)

 

A Rock Hihats 15" pair, 15ROHH: 402,00
A Custom Mastersound Hihats 15" pair, 15ACUMSHH: 432,00
Z Custom Mastersound Hihats 15" pair, 15ZCUMSHH: 408,00
A Armand Ride 19" with 3 Rivets, 19ARRI: 281,00
K Custom Special Dry Crash:
14", 14KCUSPDRCR: 243,00
15", 15 KCUSPDRCR: 261,00
16", 16 KCUSPDRCR: 289,00
17", 17 KCUSPDRCR: 316,00
18", 18 KCUSPDRCR: 336,00
ZXT Titanium Pro Box Set, TZXTP4P: 583,00
Met 14" Solid Hihats pair, 16" Medium Thin Crash, 20" Medium Ride, 10" Flash Splash -Free, Cymbal Bag-Free.
ZTX Titanium Rock Box Set: 583,00
Met 14" Rock Hihats, 16" Rock Crash, ,20" Rock Ride, 10" Flash Splash – Free, Cymbal Bag-Free.

Besluit

 

De uitstekende jazz-"sizzle" ride springt eruit onder deze Zildjian nieuwigheden. Bovendien is zijn prijs aantrekkelijk. Het gaat om een "Limited Edition" exemplaar,  en  een jazz-ride is toch "voor het leven". De prijs van de K Custom Dry Crashes ligt dan weer wat aan de hoge kant, tenminste voor de kleinere 14" en 15" exemplaren. Aangezien je de grotere versies ook als ride kan gebruiken is daar de wat hogere prijs meer verantwoord. De opvallende nieuwe ZXT Titanium reeks in de voordelige Pro Box, is interessant voor de jonge hard-rocker, die op zijn minst evenveel aandacht heeft voor een "flashy look" als voor de nodige power. www.zildjian.com