aanmelden
Yamaha PSR-K1 Entertainment station
Keyboard Instruments 11-02-2004
door: Pieter Van Malderen
Wandel gewoon eens een muziekhandel binnen en je komt ze vast tegen. De Yamaha PSR-reeks keyboards. Onder de gemeenschappelijke noemer "PSR" ontwikkelde deze fabrikant reeds heel wat zogenaamde "entertainment-keyboards". Dit type van elektronische klavierinstrumenten wordt vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van automatische begeleidingen, ritmes en een ingebouwde geluidsinstallatie. Mede door de diversiteit, gaande van instapmodellen tot zeer gesofisticeerde professionele instrumenten, en de introductie van steeds nieuwere technologieën zijn de Yamaha PSR-keyboards door de jaren heen een begrip geworden in keyboardland.

 

ALGEMEEN

 

De PSR-K1 valt vooral op door de aanwezigheid van spitstechnologie die je normaal gezien enkel terugvindt op veel duurdere instrumenten. Weliswaar in vereenvoudigde vorm. Conceptueel kan je met de PSR-K1 heel wat kanten uit. Zowel voor het creëren van je eigen songs als voor karaoke-situaties, enz. De zilverkleurige uitvoering van dit klavier sluit volledig aan bij de huidige trend. Centraal op het bedieningspaneel zie je een groot display. Links en rechts hiervan bevinden zich de nodige druktoetsen, volumeregelaars en een alpha-dial. Het geheel is ietwat naar de speler toe gekanteld. Wat het toebehoren betreft heb ik een dubbel gevoel. Enerzijds verwent Yamaha ons met heel wat lekkers: pupiter, 8Mb Smart Media card, CD-Rom en een Microfoon met houder. Anderzijds zijn stroomadapter noch batterijen inbegrepen. Voor een budget-instrument is dit uiteraard iets wat de prijs gevoelig kan beïnvloeden. De beknopte handleiding is degelijk, maar komt voorlopig slechts in 4 talen (Engels, Duits, Frans en Spaans).

 

BOUW

 

De behuizing is voor de volle 100% uitgevoerd in plastic, wat resulteert in een uitermate licht gewicht (7kg). Toch is het geheel degelijk geassembleerd en zit er zo goed als geen speling op de aparte onderdelen. Ook de rest van de constructie geeft een stevige indruk. De meeste druktoetsen zijn van soepel rubber en eveneens goed gemonteerd. Dit geld eveneens voor de belangrijkste draairegelaars. Sommige liggen "ingebed" in het frontpaneel, wat hen tegen eventueel afbreken beschermt. Ook het display wordt goed beschermd door een dikke plexiglazen afdekplaat.
De bijgeleverde microfoon is denk ik het meest fragiele onderdeel. Hoewel goed geconstrueerd laat de lichte kunststof uitvoering een minder lange levensduur vermoeden. Het klavier is van standaard kwaliteit en geeft niet verder mee nadat je de toetsen helemaal hebt ingedrukt. Dit is een pluspunt.

 

MOGELIJKHEDEN

 

De aansluitingen aan de achterzijde van de PSR-K1 verraden dat dit instrument thuis hoort in de huiskamer. Meer bepaald de stereo L/R uitgangen zijn op cinch formaat, wat de standaard is voor aansluiting op een hifi-installatie. Via een grote jack fiche kan je eventueel ook een hoofdtelefoon aansluiten. Voor de microfoon (met aan/uit knop) is er eenzelfde jack ingang voorzien, met gain regelaar op het frontpaneel. Ook een sustainpedaal kan worden aangesloten. Uitzonderlijk op klavierinstrumenten uit deze prijscategorie is de aanwezigheid van een USB connector. Deze is hier duidelijk aangebracht ter vervanging van de gebruikelijke midi in/out/thru aansluitingen, die dan ook ontbreken. Dit heeft als nadeel dat je niet rechtstreeks kan communiceren met oudere computers of synths die enkel beschikken over deze traditionele vorm van midi interface. Alle lof voor de aanwezigheid van een Smart Media Card slot. Ook dit is niet alledaags op een keyboard uit een democratischer prijsklasse. Behalve enkele basisparameters voor de effecten (chorus, reverb, harmony) zijn er qua klankediting geen mogelijkheden. Dit is echter geen prioriteit bij dergelijke instrumenten. Voor het microfoonsignaal heb je o.a. wel controle over de hoeveelheid galm die je kan aanwenden op je stem. Toch zijn er een aantal zeer opmerkelijke functies. De zogenaamde "Performance Assistent" zorgt er voor dat je zelfs de juiste noten niet meer hoeft te spelen tijdens een song. Tijdens het meespelen met de automatische begeleiding kent deze functie automatisch alle gespeelde tonen toe aan de juiste noten. Behalve de akkoorden (in symbolen) en de melodie (in notenschrift), kan eventueel ook de tekst van de song worden weergegeven op het display. Op de Smart Media Card kan je zowel je song data alsook je favoriete "panel"-instellingen bewaren. De combinatie van een computer met de bijgeleverde Song Filer software laat je toe om Midi File songs, die je download van het internet, af te spelen op je PSR-K1. Verder is er een drie stappen lesprogramma. Dit zagen we al eens eerder opduiken in een onlangs besproken model van Casio dacht ik. Dit wordt aangevuld met een "akkoorden-bibliotheek". Zo kun je akkoordsymbolen leren interpreteren en juist spelen. Tenslotte kun je op een eenvoudige manier songs in verschillende stijlen weergeven. Bijvoorbeeld een reggae song afspelen in een rock&roll versie.

 

ERGONOMIE

 

Ondanks de toch zeer uitgebreide mogelijkheden van de PSR-K1 is het, door de overzichtelijke lay-out van het bedieningspaneel, zeer eenvoudig om je een weg te banen doorheen de verschillende functies. Voor het selecteren van programmanummers bijvoorbeeld kan je zowel over een alpha dial, een numeriek toetsenbord als twee afzonderlijke up/down toetsen beschikken. Alle knoppen voor de bediening van de afzonderlijke functies zijn netjes gegroepeerd, en de belangrijkste lichten hel rood op. Zo weet je altijd welke mode actief is. De USB aansluiting en de Smart Media Card maken het je makkelijk om persoonlijke songbanken aan te leggen. Wel vind ik het ontbreken van de gebruikelijke midi aansluitingen jammer. Je kan dus niet zomaar met eender welk ander midi toestel communiceren. De inbegrepen microfoonhouder kan enkel aan de linker zijkant van het klavier worden gemonteerd. Deze is enkel bedoeld om de microfoon op te bergen wanneer je hem niet gebruikt. Indien je wilt zingen en spelen tegelijkertijd zul je dus zelf voor een extra microfoonstatief moeten zorgen.

 

KLANKKWALITEIT

 

De 114 "panel voices", 12 drum kits 360 XG voices zijn van opmerkelijke kwaliteit. Ook op dit vlak moet ik zeggen dat ze zonder twijfel kunnen rivaliseren met die van de meer professionele instrumenten. Alles klinkt zeer "bright" (kenmerkend voor Yamaha). De selectie van de presets is redelijk conservatief , doch niet gedateerd. De PSR-K1 telt 32 stemmen polyfonie: niet echt veel, maar voldoende. Je kan het klavier splitten of twee klanken boven elkaar "layeren".
De geluidsinstallatie is goed voor het weergeven van de interne klanken. Zelfs met het volume volledig open is er geen sprake van meetrillende onderdelen of oversturing. Dit geld niet volledig voor het externe microfoonsignaal. De microfoon heeft misschien net iets te veel output volume waardoor het geluid heel snel gaat oversturen. Voorzichtig aftasten met de gain-regelaar is de boodschap. Naar gelang je eigen smaak kan de geluidsinstallatie wat nasaal klinken. Persoonlijk vind ik de klank wel "punchy", zonder dat je met de PSR-K1 echt luid kan gaan. De galm die je op je stem kan toepassen zal denk ik bij veel mensen in de smaak vallen. Het betreft een heldere delay die de menselijke stem zeker ten goede komt. Gebruik hem wel met mate, of het kan behoorlijk stroperig gaan klinken.

 

BUDGET

 

Je krijgt best waar voor je geld. De klanken alleen al hoeven niet onder te doen voor die uit keyboards van soms 3 x de prijs van deze PSR-K1. Ook de USB aansluiting en het Smart Media Card slot associeer ik met instrumenten uit een hogere prijsklasse.

 

CONCLUSIE

 

Dit is een keyboard dat een beetje tussen twee categorieën in valt. Zeker geen speelgoed, maar net niet genoeg voor professionele doeleinden. Daarom denk ik dat dit instrument het meest op zijn plaats is in de huiskamer. De titel "Entertainment Station" zou ik dan ook eerder interpreteren als het entertainen van jezelf en eventuele huisgenoten, eerder dan van een zaal vanop het grote podium. Nee, ga dan maar zien bij de professionele producten van hetzelfde merk. Maar, zoals gezegd, voor in de huiskamer is dit een schitterend instrument.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • USB en Smart Media aanwezig voor democratische prijs
  • preset klanken van professionele kwaliteit
  • leuk concept qua karaoke-mogelijkheden
  • microfoonsignaal kan gemakkelijk oversturen
  • hoewel applaus voor de USB aansluiting, toch ook graag midi in/out en eventueel thru

 

SPECIFICATIES

 

  • Keyboard: 61 keys
  • Display: 320 x 240 dots backlit graphic LCD
  • Setup: standby/on, master vol., mic vol., LCD contrast
  • Voice: 114 panel voices + 12 drum kits + 360 XG voices
  • Polyphony: 32
  • Voice mode: dual, split
  • Style: 135 preset + 1 Smart Media
  • Card Slot: 3.3 V SmartMedia
  • Educative feature: dictionary, lesson 1-4
  • Registration memory: 8 banks x 2 types
  • Effects: 9 reverbs, 4 chorus, 26 harmony
  • Song: 100 preset + 5 user + Smart Media
  • Recording: user 5, recording: 1, 2, 3, 4, 5, style
  • Connections: phones, output L/R, DC in 12V, USB, Mic, Sustain
  • Amp: with AC power adapter: 2 x 6W
  • With batteries: 2 x 4W
  • Speakers: 12 cm x 2 + 3 cm x 2
  • Power consumption: 22W
  • Dimensions: 952 x 389 x 158 mm
    994 (with mic holder)
  • weight: 7kg