aanmelden
Yamaha MSP10 monitor & SW10 subwoofer
Recording & Producing 26-11-2001
door: Luc Henrion
Ik word vaak overvallen door een aarzelend gevoel wanneer ik studio-luidsprekers moet testen: angst om te vervallen in het typische geleuter van "hifi" verkopers, die zonder blikken of blozen met woorden goochelen zoals "deze speaker heeft meer stof", "meer punch", "veel meer dan dit of dat model"... even verwarrend als een wijnproever die het heeft over de bananen- of frambozensmaak van de nieuwste Beaujolais... Want, als er één zaak als een paal boven water staat dan is het wel dat je bij de bespreking van studiomonitors niet rond de pot moet draaien: alleen de waarheid telt, en niets dan de waarheid.

 

ALGEMEEN

 

8" woofer met twee bass-reflexen, 1" dome-tweeter, zwarte rechthoekige kast, tot hier geen enkel verschil tussen de MSP10 en tal van andere "near field" monitors. Maar op de achterzijde zie je wel een verschil, namelijk tussen de verschillende (trouwens zeer diverse) commando's, maar daar kom ik zo meteen nog op terug.

 

Ik kan het moeilijk hebben over een gebruikshandleiding of andere accessoires en zeker niet over de verpakking want de exemplaren die me ter beschikking werden gesteld waren zichtbaar al een tijdje in gebruik: één had zelfs al een ingedeukte tweeter! Maar wees gerust, toch leverden ze puike prestaties en dan weet je het al: ze kunnen tegen een stootje!

 

De subwoofer SW10 is al even robuust. Gebaseerd op een 10" met basreflex geeft deze een extra dimensie aan het geheel: van een "near field" (letterlijk vertaald "een dichtbijgelegen veld") belanden we nu in een "main monitoring" systeem (of "hoofd-beluistering" in mooi Nederlands...). Of duidelijker: elke MSP10 levert in totaal 180 watt (120 in het laag en 60 voor het hoog) en de SW10 voegt daar nog eens 180 watt aan toe en dat geeft toch een totaal van 540 watt... denk maar al aan de buren!

 

BOUW

 

De constructie staat dus op hoog niveau want, ondanks de volledig vervormde en stukgereten kartonnen verpakking (nog nooit meegemaakt!), kweet de MSP10 zich meer dan behoorlijk van zijn taak. De bedieningselementen zitten allemaal op de achterzijde en bevatten een volumeregelaar (met een "trim-pot", enkel te bedienen met een schroevendraaier) en drie schakelaars voor de fijnafstelling van de frequenties: 0, -1.5, - 3 dB aan 50 Hz, +/- 1.5 dB aan 10 kHz en een "lo-cut" aan 80 Hz bij gebruik met de SW10.

 

Inkomende signalen passeren zoals gewoonlijk via een symmetrische XLR.

 

Naast een continu regelbare filter van 40 tot 120 Hz, valt de SW10 vooral op door... 3 in- en uitgangen! Een redelijk origineel idee. En eigenlijk zeer goed gevonden: bij stereo beluistering komt het signaal naar binnen via een XLR en het gefilterde uitgaande signaal, eveneens via XLR, wordt vanzelf naar de juiste zijde verspreid. Simpel. Voor een gebruik in "surround" (5.1) beschikt het LFE signaal over een eigen ingang en de L-R zullen gebruikt worden om de te lage klanken voor de "full range" kasten door te sluizen naar de sub. De inhoud hiervan is normaliter ofwel evenwaardig, ofwel iets minder voor de "surround" en het "center channel". Dat is spitsvondig en verhindert al te veel bijkomende kosten. Ik ken andere sub's die niet minder dan 6 ingangen tellen (en 5 gefilterde uitgangen). Dat is een heel pak meer en het eindresultaat is niet echt beter. Een goed idee dat navolging verdient...

 

MOGELIJKHEDEN

 

Hier moeten we wel een duidelijk verschil maken tussen het systeem mét of zonder sub. Zonder de sub is de MSP 10 al volledig conform aan de huidige generatie "near field" monitors. Bovendien nog met een comfortabel vermogen, ver boven het gemiddelde. Maar met de sub kom je in een nog hogere categorie terecht en de geluidsweergave wordt gewoonweg indrukwekkend. Je zal zeker versteld staan! En, zoals ik reeds zei, dankzij de drie verbindingen van de sub blijven de mogelijkheden niet alleen beperkt tot stereo: het systeem zal zeker (zeer goede) diensten bewijzen bij het opwaarderen naar een surround-toepassing.

 

KLANKKWALITEIT

 

Power genoeg dus en zeker wanneer de sub "meespeelt". Ik weet wel niet zeker over welk soort watt's Yamaha spreekt want de specificaties (die ik enkel en alleen heb kunnen terugvinden op hun website...) hebben het voor de MSP10 enkel over 150 watt elektriciteitsconsumptie en over 160 voor de SW10. In dat geval lijkt het me dan moeilijk dat deze 180 watt akoestisch vermogen zou kunnen leveren... Volgens mij is de versterker met 110% rendement nog niet uitgevonden, maar ik kan me vergissen. Al bij al moet het rendement toch correct zijn want de sub is in ieder geval in staat om een akoestische SPL druk van 111 dB op een meter afstand te leveren, en dat is zeker niet mis. Ik beschik wel niet over het cijfermateriaal van de MSP10 maar ik heb wel kunnen vaststellen dat deze prima afgestemd is op de SW10. Al vond ik wel dat, wanneer alle regelingen in neutrale positie stonden en de filters van de MSP10 en de SW10 op 80 Hz waren ingesteld, de SW10 iets teveel "naar voor" klonk. Persoonlijk vond ik een beter evenwicht wanneer je de filter van de SW10 op 120 Hz zette en hem iets zwakker instelde, maar zulks hangt natuurlijk sterk af van de plaats waar je de luidspreker zet en van de plaatsing van de speaker in die ruimte.

 

Zonder sub zou je de klank van de MSP10 kunnen omschrijven als "klinisch", zeer gedetailleerd, soms op het randje van het aggresieve, een beetje zoals de fameuze NS10, die in vele toepassingen nog werd uitgerust met een extra "filter" voor de tweeter. Zonder te vervallen in het "hi-fi jargon" kan ik gerust zeggen dat de klankkwaliteit een "lang" karakter heeft en niet zo veel "in de diepte" klinkt: de reverbs, natuurlijk of artificieel, geven geen al te grootse afstands-indruk eens je voorbij de luidsprekers-lijn staat. Een gevoel dat niet vreemd is aan zeer gedetailleerde monitoring: een licht naar voor gebogen hoog (naar mijn metingen zo om en bij de 5 tot 7 kHz) laat de reverb niet altijd klinken zoals het hoort, maar het geeft wel alle mogelijke informatie over eventuele opnamefouten: een haast "chirurgische" weergave! En wat als je de sub eraan toevoegt? Dan klinkt het geheel gewoonweg fenomenaal!

 

BUDGET

 

Een paar MSP10 kan je al aanschaffen voor ongeveer 1.800¤. Dat is natuurlijk niet niks, en de sub kost meer dan duizend Euro. En dat vertegenwoordigt een totaal van om en bij de 3.000¤, voor het volledige systeem... Maar voor dat budget beschik je dus niet alleen over een "kleine" near-field monitoring maar ook en vooral over een "main monitoring", voor studiogebruik, dat mag je ook niet vergeten. En vermits de versterking in de prijs begrepen is, dan is dat zeker niet overdreven (mijn eigen monitoring, nochtans enkel en alleen "near-field", heeft me enkele jaren geleden evenveel gekost!).

 

BESLUIT

 

Natuurlijk is er niet alleen een MSP 10 in de handel te verkrijgen, maar ze zijn, zeker in combinatie met de SW10, wel een te duchten tegenstander: Yamaha is zeker niet aan zijn proefstuk... ze verdienen zeer zeker "extra beluisterd" te worden.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • een beetje te weinig diepte
  • soms op het randje van een aggresieve klank
  • groot vermogen, zeker in combinatie met de sub
  • zeer juiste weergave