aanmelden
FAR AV-6 reference monitor
Recording & Producing 13-12-2001
door: Luc Henrion
De AV-6 maakt dus deel uit van het superieure gamma bij FAR: een gamma waar elke luidspreker over zijn eigen versterking beschikt. In het geval van de AV-6 handelt het dus over twee versterkers (120/180 watt voor het laag en 70/100 watt voor het hoog), maar voor de nog grotere modellen kan dat dus nog zwaarder uitvallen. Het concept van bi-amplificatie maakt het in ieder geval mogelijk om de overgang tussen woofer en tweeter beter te controleren, en dan voornamelijk op het gebied van de fase. De design is redelijk simpel gehouden (zwart hout) maar de AV-6 herken je meteen aan de manier waarop de basreflex in het geheel verwerkt zit: deze zit links van de tweeter (dus in het bovenste deel van de box) en heeft een rechthoekige vormm met afgeronde hoeken. De tweeter zelf werd in een zogenaamde "waveguide" geplaatst, de afstelling hiervan nam wel verschillende studies in beslag. FAR is stilaan op weg naar de top: verschillende prestigieuze studio's (waaronder deze van de RTBF...) zijn er al mee uitgerust, je moet dus zeker niet beschaamd zijn om ze in je studio op te stellen!

 

BOUW

 

Voor een keer heb ik het fabrieksatelier met mijn eigen ogen mogen aanschouwen en daarom kan ik zonder aarzelen stellen: hier wordt serieus werk afgeleverd! Niets wordt aan het toeval overgelaten en de afwerking is dus optimaal. De controlemogelijkheden binnen het AV gamma zijn zeer uitgebreid en bevinden zich allen op de achterzijde, vlak naast de verschillende aansluitingen. De input kan via een 1/4" jack of XLR, er is ook een parallelle uitgang via XLR. Boven op de gebruikelijke niveaucontroles heeft de AV6 nog een resem andere mogelijkheden en dat maakt juist deze firma (en de modellen uit de AV reeks in het bijzonder) zo uitzonderlijk. Ten eerste is er een limiter (on/off). Vervolgens een "high frequency control" die, door middel van 4 "mini-switches", tot zes mogelijkheden leidt: "flat", of, per trap van telkens één dB, van -3 tot + 2dB.Twee andere "miniswitches" zorgen voor de intensiteitcontrole van het laag: "flat", -1 tot + 2dB, ook gradueel per dB. Maar dat is nog niet alles: naast een neutrale schakeling zorgt ditmaal een roterende schakelaar voor de keuze tussen 4 presetgolven die met specifieke toepassingsgebieden overeenkomen: "academy", "TV", "car" en "club". Zo krijg je meteen een instant beschikking over vier totaal verschillende "beluisteringen", net alsof je over vier paar extra monitors meer beschikken.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Het spreekt voor zich dat de keuze tussen jack én XLR en vooral het groot aantal controles de poort open zet naar tal van toepassingen: muziekstudio (met inbegrip van een controle van het uiteindelijke resultaat in Johnny's Golf Cabrio dankzij de "car" preset) maar ook voor video-toepassingen ("TV"), filmmixing ("academy") en discotheek ("club"). Zo'n voordeel kan niet voldoende onderstreept worden!

 

Al jaren verkondig ik die zienswijze... maar tot hiertoe heb ik het altijd moeten stellen met drie paar extra monitoren, zonder dan nog over de surroundopstelling te spreken! Nu ik het er toch over heb: je kan natuurlijk 5 AV-6'en, gecombineerd met een degelijke sub (zoals de FAR LB12A of LB15A), voor de ultieme surround oplossing gebruiken. Laatste opmerking: op afstand kan je zowel het volume als de presets veranderen: de grote luxe!!

 

KLANK

 

En je had het al zien aankomen: de klank van de AV-6 is natuurlijk ook van de bovenste plank. Soms neutraal, veel fond in het diep, een breed en precies stereogeluid, en vooral veel diepte. Ik weet het, het ruikt naar "hifi" jargon, maar wat wil je? In ieder geval, de metingen en het cijfermateriaal bevestigen al deze subjectieve waarden. De AV-6 gaat zonder probleem tot 45 Hz, zelfs nog een tikje lager, maar niet veel: FAR heeft opzettelijk het extreem laag weggefilterd en dit om problemen met de speaker te vermijden. Dat betekent in feite dat, voor een twee-wegs systeem, de filtering drievoudig is! Deze tussen woofer en tweeter werkt aan 24 dB per octaaf, dat is vier maal meer dan bij de meeste passieve filters en hier vloeit trouwens een zeer goed rendement in het mid uit voort. Het vermogen, dankzij de beide versterkers, is redelijk stevig maar blijft natuurlijk gebonden aan het eeuwige compromis tussen rendement en "fidelity" en men heeft duidelijk voor het laatste gekozen. De voeding, die nogal zwaar uitgevallen is, geeft toch een mooie reserve voor "punch" en dynamiek. Voor een beluistering, door FAR zelf aanbevolen op 1,5 m à 2,5 m, is dat in ieder geval meer dan voldoende!!

 

BUDGET

 

De AV-6 zijn van die aard dat ze kunnen wedijveren met de beste bi-amp monitors van het moment. Dan is het niet meer dan normaal dat ze ook in die prijsklasse liggen. En daar valt niets tegen in te brengen!

 

BESLUIT

 

OK, t is nogal gemakkelijk om als Belg te zeggen: "Dit is Belgisch!", dus prima kwaliteit, maar ga gewoon zelf eens luisteren. En je zal er meteen van overtuigd zijn dat ik het bij het rechte eind heb! No doubt!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • de "presets", de verschillende controles, de klankkwaliteit
  • eerlijk? Niks!