aanmelden
DAP-Audio MMIX-4
mixer
Live Sound & PA 23-05-2015
Gepubliceerd in Pro Sound & Light 316, juni 2015
door: Hans & Ludo Lauwens

Ludo & Hans Lauwens

 

Hoe vaak heeft de gemiddelde geluidsman al gesakkerd op muzikanten, die hun stekje op het podium volstouwen met allerhande apparatuur en voor de PA-installatie ‘ergens’ wel een of andere uitgang beschikbaar hebben op een illuster mixertje! En dan begint de miserie: tijdens de performance zitten zij voortdurend te prutsen aan hun volumeknopjes om hun ‘monitorsound’ naar hun eigen smaak te trimmen, waardoor de geluidsman een sterk wisselend signaal binnen krijgt. Wel, DAP heeft hier vandaag bij ons een toverdoosje binnengegooid, de MMIX-4, waar we misschien wel blij van zouden kunnen worden…

 

Concept

 

De MMIX-4 is inderdaad een problemsolver voor een aantal podiumsituaties. Het is in wezen gewoon een erg simpel klein mixertje met vier kanalen en een aux-input (waardoor verschillende MMIX-4 toestelletjes aan elkaar kunnen gekoppeld worden: de out van de ene voer je in de aux van de andere binnen). Ik hoor je al denken: wat is daar nu voor ‘problemsolver’ aan??? Wel, heel simpel: elk van de vier ingangen wordt intern gesplit en zodoende staan er achter op het toestelletje dus ook vier uitgangen, waar je de ingangssignalen gewoon weer ter beschikking hebt om ze individueel (dus onafhankelijk van jouw persoonlijke mix) door te geven naar die wantrouwige PA-man zijn frontmixer. Met vier simpele knopjes voor het volume van de respectievelijke inputs, en daarbij nog vier balansknopjes, maak je zelf in no-time een stereo mixje van je beide klavieren of gitaren of microfoons voor je hoofdtelefoon of voor twee persoonlijke monitoren. En uiteraard, mocht je ooit eens een inputje te kort komen op de mengtafel, dan kan je nog altijd je MMIX-4 als submixertje inzetten, dat spreekt voor zichzelf. Een uiterst eenvoudig concept dus. Geen toeters, geen bellen, zelfs geen toonregeling(en). Dat is ook niet echt nodig in deze context, zolang je gelijkaardige bronnen mengt en zo gauw je bijvoorbeeld op je monitorbox een klankregeling ter beschikking hebt. DAP heeft hier duidelijk gekozen voor het handige kleine formaat en de werkelijk poepsimpele bediening door de muzikant zelf, ter plaatse op het podium. 

 

Bouw

 

Bij het uitpakken begroet de MMIX-4 je meteen met een zeer solide look. Het bakje is uit metaal vervaardigd en ziet er mooi uit, goed afgewerkt en stevig. Ook de acht draaiknopjes - 4 volumes en 4 balansen - voelen degelijk aan en regelen met een aangenaam gevoel. Er is een mooi LED-metertje voorzien voor de signaalsterkte die je naar je monitor(en) stuurt. Vooraan zitten vier combi-inputs XLR/Jack (1/4”). De XLR’s zijn bedoeld om microfoonlevel binnen te brengen en de Jacks wachten op lijnsignalen. Achterop zitten dan 4 XLR outputs, met de bedoeling om hiermee gewoon de vier inputsignalen door te sluizen naar 4 ingangen op de front-of-house mengtafel, waarvan je de XLR microfooningangen kan gebruiken. De aux-aansluitingen zijn in Jack formaat. De voeding gebeurt via een afzonderlijk ‘blokje’. Ik haat dit soort adapters, maar gezien het zeer kleine formaat van de MMIX-4, is een ingebouwde voeding niet voor de hand liggend. Het voedingsadaptertje heeft bovendien ook een netsnoer tussen het blokje zelf en de stekker. Het is dus zeker niet zo'n dikke stekker die op je verdeeldoos in de weg zit voor de nevenliggende stopcontacten. Met déze oplossing kan ik wel leven. Al met al dus een mooi toestelletje, iets om meteen verliefd op te worden, dat bij een eerste aanblik misschien een beetje doet denken aan een fieldmixertje (ENG) in de stijl zoals filmploegen dat wel eens inzetten voor hun audio-inputs. Daar zou je de MMIX-4 overigens ook voor kunnen gebruiken, maar om mobiel (stopcontact-onafhankelijk) te zijn zou je dan wel een externe battery-pack moeten hebben in plaats van de meegeleverde adapter. Ondenkbaar is dat echter zeker niet, en de MMIX-4 is in elk geval een stuk goedkoper dan de meeste echte ENG-mixertjes. Er is wel een discrepantie tussen de kwaliteit van het toestel en de ‘kwaliteit’ van het bijgevoegde boekje, eentalig in het Chinengels. De auteurs hiervan vermelden bijvoorbeeld wel dat er XLR-aansluitingen voorhanden zijn (ja, dat zien we natuurlijk zelf ook wel) maar over de signaalniveaus ontbreekt elke informatie. Bij het uitpakken van het toestel is het dus wat gissen. Het bakje is natuurlijk dermate eenvoudig en overzichtelijk, dat je eigenlijk wel een beetje intuïtief kan raden hoe het allemaal zit, en dat je niet echt een manual nodig hebt. (De fabrikant heeft ons ondertussen wel gemeld dat er momenteel gewerkt wordt aan een verbeterde handleiding. nvdr)

 

De test

 

Toestellen zijn als vrouwen: hoe mooi ze er ook uitzien, hun ware aard komt pas boven wanneer we ze ook eens kunnen uitproberen. En ik moet zeggen: dat valt bij onze MMIX-4 behoorlijk mee. Met opzet hebben we eerst de aangesloten actieve monitorbox ingeschakeld en de ingangen op de mengtafel al wat open gezet, want het zou niet het eerste Chineesje zijn dat bij het inschakelen een donderslag veroorzaakt in de PA. Toen we vooraf al eens onze MMIX-4 in- en uit schakelden zonder aangesloten toestellen, hoorden we alleen de klik van de schakelaar, maar geen relais die de uitgangen pas enkele ogenblikken nadien aan zet. Meestal mag je je dan aan behoorlijke "schakelverschijnselen" verwachten. Niet dus. De MMIX-4 houdt het bij een bescheiden zacht klikje. En bij het uitschakelen houdt hij zich overigens al even kalm. Dat is toch wel een belangrijk punt, want hoe meer dergelijke toestelletjes je in je keten gebruikt, des te voorzichtiger je moet zijn met de volgorde van aan/uit schakelen. Luidsprekers, monitoren en PA-volk: geen van hen is gelukkig met schakelknallen. Daar hoef je bij deze MMIX-4 alvast niet wakker van te liggen. Ook de eigen ruis beluisteren wij met kritische wantrouwende oren, want we hebben immers de split-uitgangen van de MMIX-4 aangesloten op de gevoelige mic-inputs van onze mengtafel. En alweer… niets aan de hand! Het blijft mooi rustig en stil in onze speakers. Als ruisgenerator is onze MMIX-4 met glans gebuisd. En dan gaan we aan de slag. 

Het ding doet gewoon perfect zijn werk. Het signaal dat we op de FOH-mengtafel binnenkrijgen gaat niet hoorbaar achteruit in kwaliteit door de MMIX-4 er tussen te plaatsen. Wel is het zo dat je de uitsturingsmetertjes van de MMIX-4 wat in de gaten moet houden. Zodra het eerste rode LEDje knippert, hoor je ook daadwerkelijk dat er vervorming optreedt. Ik had liever gezien dat het clip-LEDje enkele dB eerder al zou oplichten, zodat we tijdig verwittigd worden van aankomende oversturingen. Op zich is dat natuurlijk ook weer niet echt een probleem. Het is hooguit een beetje wennen: we sturen uit tot we de laatste groene LED regelmatig eens zien knipperen, en niet tot we de eerste rode LED zien actief worden. Zoals gezegd: een hoorbare achteruitgang van de signaal/ruis verhouding door een eventueel te beperkte headroom, hebben we in deze test niet vastgesteld. En dat is toch essentiëel.

 

Budget

 

Voor een adviesprijs van een goede 215 Euro, BTW inclusief, is dit in onze ogen een koopje. Kwalitatief meer dan dik in orde, mooi ogend, en simpel qua bediening. De MMIX-4 is dus zeker zijn geld waard.

 

Conclusie

 

De MMIX-4 heeft me weten te bekoren. Een mooi en stevig hebbeding waarmee in een wip een persoonlijke mix gemaakt wordt voor je monitor, terwijl de geluidsman van jouw mix-fobie verder geen last gaat hebben, temeer gezien de audio-kwaliteit geenszins gecompromitteerd wordt. De bediening is zò eenvoudig, dat ze niet te veel aandacht opeist. De verkeerde noten die je speelt, zullen dus al zeker niet te wijten zijn aan de afleiding die ons bakje veroorzaakt… 

 

Pro     

Bouwkwaliteit                                              
Klankkwaliteit                                                                     
Prijs/kwaliteitsverhouding

 

Contra

Clip-LEDje mocht wat vroeger oplichten