aanmelden
AKG D7
vocal microphone
Live Sound & PA 17-08-2016
Een vocal mic die de ragfijne hoogweergave van een condensatormicrofoon verenigt met het krachtige doorzettingsvermogen van de betere dynamische microfoon. Dat pretendeert AKG met hun D7. We leggen ‘m onder de loep!
door: Hans & Ludo Lauwens

 

AKG is een van oudsher gekende warme bakker als we over microfoons en hoofdtelefoons praten. Een klassiek merk, Oostenrijks door geboorte, dat al een stevige reputatie opbouwde lang voor het Aziatische front op het audiotoneel verscheen. Waar de jeugd tegenwoordig vaak denkt dat er voor 30 euro professionele microfoons te koop zijn, werd men vroeger groot met de wetenschap dat je voor een degelijke microfoon ook bereid moest zijn om een bepaalde prijs te betalen. De Grote Merken hadden immers allemaal kwaliteit in huis, en daar hoorde bij elke fabrikant een vergelijkbare prijs bij. Zo ook bij AKG.


Onder de 200
De D7 die we door de importeur toegespeeld kregen, oogt bijzonder knap, voelt zeer degelijk aan, ligt goed in de hand en daardoor waren de verwachtingen dan ook meteen hoog gespannen.

‘Dynamic Microphone’ lezen we. Geen condensator denk je dan misschien, maar opgelet: ik kan zo voor de vuist weg wel enkele klassieke ‘beroemde’ dynamische microfoons opnoemen die geen rode kaken oplopen naast een condensator, en waar voor een aantal toepassingen zelfs een supergoed resultaat mee kan geboekt worden. De verkoopprijs van deze D7 blijkt bij de meeste aanbieders net onder de 200 euro te liggen. De officiële prijs ligt logischerwijze iets hoger. Niet bepaald goedkoop, maar in die prijsklasse moeten we toch denken als we onze zinnen durven zetten op de ‘betere’ dynamische microfoon. Vergeet tenslotte ook niet dat heel wat mensen denken dat ze een condensatormicrofoon kopen, terwijl zij eigenlijk met een elektreetje in het riet gestuurd worden, en met deze D7 mikt AKG toch wel duidelijk op een hogere liga. Mensen met oren aan hun hoofd, die hun aankoopgedrag niet synchroniseren met reclamekreetjes: dat is het doelpubliek.

 

Varimotion
AKG is ook niet zo bescheiden: zij hebben het over een microfoon die de ragfijne hoogweergave van een condensatormicrofoon verenigt met het krachtige doorzettingsvermogen van de betere dynamische microfoon. Om dat te realiseren, pakt AKG uit met enkele vernieuwende technische features, die vanzelfsprekend een mooi klinkende naam gekregen hebben. Om te beginnen claimt men een ‘Varimotion’ dubbelmembraan. Dat zou, volgens de fabrikant, erg vrij moeten kunnen bewegen om de trillingen van de luchtdeeltjes te volgen bij de inval van geluid. Door die heel vrije bewegingsmogelijkheid, realiseert men de condensator-achtige hoogweergave en dus de klaarheid van bijvoorbeeld stemmen. De D7 is dan ook een echte ‘vocal microphone’. Voor de membraanconstructie wordt er gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde laminaat constructie, die als doel heeft om de frequentiecurve zo glad mogelijk te strijken. Piekjes die al gemakkelijk optreden bij bepaalde frequenties, zijn immers vaak ten dele te wijten aan reflecties van de invallende golven op het membraan, die niet voor elke frequentie gelijk zijn, en die daardoor in het nabije veld vlak voor het membraan tot differentiële drukophopingen kunnen leiden. Sommige microfoons krijgen hierdoor, ondanks een mooie klank, soms toch de neiging om bij bepaalde frequenties net iets eerder voor feedback te willen gaan zorgen indien zij in de buurt van luidsprekers gebruikt worden.
Voor de D7 werd het ontwerp bovendien ook zodanig bijgeschaafd dat er een erg nette hypercardioïde karakteristiek ontstond. Beide effecten samen zouden, theoretisch, voor een erg terugkoppelarme microfoon moeten zorgen. En dat hebben we uitgeprobeerd.
We gebruikten de D7 bij onze test van het JBL EON ONE setje en het mag gezegd worden: zelfs vlak bij het zuiltje van die set en bij een toch zeer comfortabel geluidsvolume, gaf de D7 geen krimp als het op feedback aankwam. We hoorden inderdaad een echt loepzuivere weergave van de hogere frequenties. Heel beschaafd, niet schreeuwerig, maar echt mooi. Voldoende body in de stem. Een proximiteitseffect dat de lage tonen duidelijk beklemtoont bij dichtbijbespreking maar waar totaal geen overdreven ploffers of laag-boosts uit voortvloeiden. Kort samengevat: de doorzettingskracht en het condensator-like hoog dat AKG belooft, wordt ook waargemaakt. Opvallend weinig manipulatiegeluid ook, zeker voor een microfoon die geen gebrek heeft aan warmte in de klank. Voeg daarbij nog een microfoonkorf die zeer efficiënt blijkt tegen plofgeluiden en de erg degelijk aanvoelende afwerking, en we kunnen stellen dat we een prachtige microfoon in handen kregen die op het podium zeer zeker zijn mannetje (of vrouwtje, want hij is wel mooi ook) zal kunnen staan naast gereputeerde concurrenten. We hebben hem voor zang getest op het JBL setje en we hadden in no-time een haast ideale klankbalans. De D7 ligt ook goed in de hand, voelt met zijn metalen constructie stevig aan maar weegt toch ook weer niet te zwaar. Hij ademt eigenlijk van bij je eerste kennismaking een soort rustgevende ‘kwaliteit’ uit. We hebben de korf er eens af geschroefd om het element te kunnen bekijken. Het ziet er inderdaad niet uit als een dertien-in-een-dozijn microfoonelement.

 

Conclusie
We gaan hier niet beweren dat wij vanaf nu nooit nog condensatormicrofoons gaan gebruiken, maar de kans is wel groot dat we bij live werk gaan terugdenken aan het gemak waarmee deze D7 voor een professioneel klankresultaat zorgt. Hopelijk vergeet de importeur dat deze microfoon aan ons uitgeleend werd…