aanmelden
NAMM show 2016 Special
Nieuwe producten gelanceerd: studio & recording, live sound, dj gear, light
Muzieknieuws 17-02-2016
Van 21 tot en met 24 januari vond de NAMM show plaats in Anaheim, onder de rook van L.A., Californië. Het is de grootste muziek- en pro-audio beurs ter wereld. Meer dan 5.000 merken en ruim 1.500 exposanten uit 99 landen presenteren hun allernieuwste producten aan 100.000 bezoekers. Pro Sound & Light bezocht de beurs en selecteerde het belangrijkste nieuws voor je. De lanceringen op het gebied van drums en percussie, gitaar, bas en keyboards vind je op www.meetmusic.com
door: Redactie

 

 

De NAMM show is een beurs die zich voor een heel groot deel concentreert op de MI markt, waar dan ook een erg groot deel studio & recording en dj gear bij komt kijken. Bedrijven die zich specialiseren in live sound en licht zijn wat minder uitgebreid vertegenwoordigd. Dat deel van de muziekindustrie richt zich toch steeds meer op de Prolight+Sound beurs die van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 april in Frankfurt gaat plaatsvinden. Daar zal het leeuwendeel van het nieuwe product in die sector gepresenteerd gaan worden. Desalniettemin kunnen we ook op dat gebied in de Prosound & Light al het nodige aankondigen aan ‘new product’!

 

 

STUDIO & RECORDING

 

Unity Audio
De Unity Audio Super Rock is een actieve 2-wegmonitor, een verbeterde versie van voorganger, de Rock MKII. De woofer is groter geworden met 220mm doorsnee en is volledig nieuw ontworpen. De nieuwe tweeter van Mundord die tot 33kHz doorloopt, maakt gebruik van de Air Motion Transformer Tweeter-technologie. Er zijn twee discrete versterkers met een totaal vermogen van 100W. Voor de input zijn er gebalanceerde xlr’s en ongebalanceerde vergulde rca-connectors.

The B.A.B.E. (Boulder Active Bass Extender) is bedoeld om het bestaande Boulder 3-wegsysteem uit te breiden naar een 4-wegsysteem; voor extra geluidsdruk en een ruimer frequentiebereik. Het is een gesloten kast met een 300mm driver, voorzien van een 125mm spreekspoel.

 

PMC
De nieuwe monitor van PMC heet IB1S-AIII. Het is een 3-wegspeaker met een softdome tweeter van 27mm. De middenfrequenties worden weergegeven door een 75mm carbon fibre/Nomex piston driver; het laag wordt verzorgd door een 10” ATL (Advanced Transmission Line) bass-loading driver die tot 25Hz doorloopt. Het met de hand gemaakte 24dB/oct filter bestaat uit 31 onderdelen voor een topkwaliteit scheiding in drie banden. De class-D versterking heeft een totaal vermogen van 400W. Aan de achterkant zitten xlr-connectors en de volumeknop. Deze monitor is ook verkrijgbaar voor liggend gebruik onder de naam: IB1S-C-AIII.

 

Focal
De Trio6 Be Red Burr Ash zijn nieuwe monitors uit Focal’s Trio6 Be-serie. Het zijn 3-wegmonitors die dankzij een schakelaar ook te gebruiken zijn als 2-wegmonitor. Erg handig om tijdens de mix snel een alternatieve weergave te beluisteren, zonder dat je twee sets speakers nodig hebt. De Red Burr Ash heeft Beryllium inverted dome tweeters, hoog en laag shelving filters plus een notch filter op 160Hz voor afstemming op de luisterruimte. Er is een 200W klasse G versterker voor het laag, 150W klasse G voor het midden en 100W klasse AB voor het hoog. Het signaal komt binnen via xlr-aansluitingen. En mocht het je nog niet zijn opgevallen; ze zijn heel erg rood!

 

Fluid Audio

De Fluid Audio FPX7 monitor gebruikt een AMT, oftwel ribbon tweeter, in een coaxiale opstelling. De tweeter is dus in de 7” woofer gemonteerd. Laag en hoog komen dan zonder looptijdverschillen aan bij je oren, en dat levert een heel puntige weergave op die ook buiten de sweetspot accuraat blijft. Het wisselfilter wordt aangestuurd door een dsp voor een optimale afstemming van de weergave en zorgt er meteen voor dat meerdere speakers vrijwel identiek klinken. Er wordt gebruik gemaakt van 90W klasse A/B versterkers voor de woofer en 50W voor de tweeter, en er zijn instelopties voor Acoustic Space Control en tweeter high frequency trim. Opvallend is de volumefader op het frontpaneel.

 

Alesis
Nieuw bij Alesis zijn de Elevate 4 en Elevate 5S monitors; beide actieve 2-wegsystemen. De 5S heeft een Kevlar woofer en een silkdome tweeter met 50W versterkers voor hoog en laag. Rondom de luidsprekers bevinden zich elliptische waveguides voor een betere spreiding, terwijl de dubbele baspoort voor extra fundament zorgt. De Elevate 4 is een stuk eenvoudiger; zo zitten de versterkers in een van de twee speakers, waarop ook een volumeknop en een hoofdtelefoonaansluiting te vinden zijn. Het totale vermogen is 40W rms en er is een speciale uitgang voor een subwoofer. De Elevate 4 heeft geen baspoort maar wel de elliptische waveguides.

 

Presonus
Ook Presonus presenteerde twee nieuwe monitors; allebei actieve 2-wegsystemen met speciale AMT tweeters voor snelle reactietijd bij transients. De R80 heeft daarnaast een 8” Kevlar woofer en de klasse D versterkers leveren in totaal 150W aan vermogen. Deze monitor heeft xlr-, trs-jack- en tulpaansluitingen en een arsenaal aan regelaars om de response aan te passen aan de luisterruimte. Hij is verkrijgbaar met zwarte of blauwe frontplaten. De R65 is grotendeels vergelijkbaar met de R80, maar heeft een 6½” woofer en de kast is wat kleiner.

De Studio 192 Mobile is een 24 bit/192kHz, usb3.0 audio-interface die perfect integreert met Presonus’ eigen Studio One daw. De Interface heeft twee analoge inputs met digitaal bestuurde preamps en Burr-Brown converters. Verder kunnen maximaal 18 digitale in- en outputs gebruikt worden, eenmaal s/p-dif en eenmaal adat. Studio 192 Mobile heeft verder een talkback plus mono- en dimschakelaars, wordclock-i/o, een hoofdtelefoonuitgang en zes gebalanceerde analoge outputs. Je krijgt er Studio One Artist bij met de Fat Channel – draait op dsp van de interface – met onder meer eq en compressie, die je realtime voor monitoring of voor de opname kunt gebruiken. Vanuit de software kun je de preamp-gain instellen en latency-vrije monitormixen maken. Met de iPad app Studio One Remote kun je dat ook allemaal draadloos bedienen.

 

Pioneer
Een dj-merk dat zich roert in monitors en live sound! Pioneer breidt zijn collectie monitors uit met de XPRS-serie speakers voor PA-gebruik. Voor de studio is er de Bulit range met de 5-, 6- en 8-modellen. Dit zijn actieve (class AB bi-amp) 2-wegsystemen met ingebouwde eq en diverse voorzieningen voor een optimale spreiding en het tegengaan van ongewenste reflecties.

De RM Series actieve 2-wegmonitor onderscheidt zich met een coaxiale driver. De 1½” harddome aluminium tweeter zou tot 50kHz gaan, en ook hier zijn diverse gepatenteerde akoestische technieken toegepast voor de aluminium box. Bij beluistering blijkt dat een heel precies hoog en veel details op te leveren.

 

Apogee

De Apogee Symphony I/O Mk II is de nieuwe versie van deze thunderbolt, Pro Tools HD, Soundgrid interface met modulaire i/o’s (max 32 in en outs) met een comfortabel touchscreen display. Op de achterkant vind je twee slots waarin een van de vier i/o-modules past, waaronder een met acht mic-preamps. Apogee meldt dat ze hun allerbeste converters gebruiken met een ESS Sabre32 DAC voor minimale vervorming en jitter.

 

Tracktion

Wie zich wil onderscheiden van de massa kan terecht bij de Copper Reference stereo usb-c audio-interface van Tracktion, inderdaad makers van de daw met dezelfde naam. Deze heeft stereo mic/instrument/line-inputs, stereo outputs en een hoofdtelefoonaansluiting. Maar de showstoppers zijn natuurlijk de twee buizen onder het afdakje op de oud-roze kast. Die zijn onderdeel van een overdrive circuit, dat wat meer karakter aan de sound geeft. Deze handgemaakte, ‘boutique’, high-end interface met koperen behuizing, maakt gebruik van de beste componenten die je maar kunt vinden. De prijs is nog niet bekend, maar die is vast pittig!

Tracktion kondigde meteen update 7 van hun daw aan, en die schijnt ingrijpend te zijn. In elk geval wordt het wat knullige uiterlijk stevig onder handen genomen.

De BioTek Organic synthesizerplug-in combineert een synthesizer-engine met een uitgebreide verzameling samples; van natuurlijke geluiden tot urban en mechanische sounds. De gebruikersinterface is gebaseerd op een enkel scherm volgens de Tracktion-filosofie, en valt op door de centraal geplaatste x/y-controller en een aantal knoppen die van functie veranderen afhankelijk van de gekozen preset. De plug-in laat zich eenvoudig bedienen, maar kan zeer complexe klanken voortbrengen. BioTek Organic werkt als aax/au/vst-plug-in onder Windows en Mac OSX, en is ook Linux vst-compatibel.

 

Antelope Audio

Een beetje verstopt op de Antelope Audio-stand stond de Goliath. Dit is een zeer uitgebreide thunderbolt en usb-audio-converter/router met 36 inputs en 32 outputs. Hij heeft zestien klasse A mic-preamps, vier di’s, twee reamp-outputs met trafo, twee hoofdtelefoonuitgangen, twee stereo inserts en twee wordclock-uitgangen. Via thunderbolt of usb kunnen digitale madi, aes, adat en s/p-dif-signalen worden verstuurd. Je bedient de Goliath via het kleuren touchscreen of de bijbehorende controlsoftware.

 

M-Audio
Nieuw zijn de vijf M-Audio M-TRACK serie usb-audio-interfaces. Op een na met high headroom preamps, metalen behuizing, 24-bit/192kHz specs en usb-aansluiting. De Solo is een 2x2 model, Hub is enkel voor playback, 22 is 2x2 met midi-interface en de 94 is een 8x4 interface. Dan is er nog de 1212 met twaalf ins en outs, 32-bit/196kHz specs en usb-C High Speed-aansluiting.

 

Motu
Hij ziet er geweldig uit die TRACK16 firewire/usb2.0 audio-interface van Motu en ondanks zijn kleine afmetingen heeft ie veel aansluitingen; 2x mic-input, 2x hi-Z-input, 2x line-input, adat/smux/s/p-dif digitale i/o, stereo monitor-uit, stereo line-out, 2x hoofdtelefoon en midi-in/uit. Een aantal daarvan bevindt zich op een break-outkabel. Opvallend is de gaininstelling, die is namelijk analoog, maar wordt wel digitaal (via de CueMix software) gecontroleerd. En hé... er zit zelfs een smpte timecode reader/generator in! Deze 24-bit/192kHz interface kan via de firewire aansluiting van stroom voorzien worden of via een voedingsadapter.

 

Connectivity
De iConnectivity iConnectAUDIO2+ is een nieuwe usb2.0-audio/midi-interface voor Mac, Windows en iOS met twee inputs en zes outputs. Hij heeft twee xlr/jack-comboaansluitingen voor microfoons of lijnsignalen, vier gebalanceerde line-outputs en een hoofdtelefoonaansluiting met onafhankelijke mix, plus midi-in/out. Handig is dat je hem met twee apparaten tegelijk kunt gebruiken. Je bedient de interface via het touchdisplay of de bijbehorende software.

 

Manley

Nu Mu heet de nieuwe compressor van Manley. Het is een hybride ontwerp met het buizen front-end van de T-Bar Variable MU en een transistor sidechain- en output-afdeling. Uiteraard zijn Manley Iron transformators ingebouwd en er zitten vier 6BA6 buizen in. Interessant is de Hip-functie, waarmee je compressie kunt gebruiken in de lagere dynamische regionen, zonder de uiterste toppen van de dynamiek meteen plat te stampen.

Elop+ is een verbeterde versie van de 19” Manley Elop optische buizenlimiter. De +-versie heeft een ingebouwde stereo compressor, terwijl de lay-out van de knoppen helemaal is aangepast. Verder is de output stage verbeterd en maakt men gebruik van een nieuwe Switched-mode voeding met ultralage impedantie.

 

Dangerous Music
Nieuw bij Dangerous Music was de 2-Bus+, een 19” analoge summer met zestien inputs en een stereo output. Hij heeft een trafo met saturationregelaar, een fet-limiter met blendknop, harmonics emphasis control en een insert loop. Het is de opvolger van de niet meer verkrijgbare 2-Bus.

 

Warm Audio
De Teletronics LA2A van Warm Audio is een hardware buizenversie van de beroemde Teletronics optische compressor, de WA-2A. Heel veel is er nog niet over bekend, maar er zitten CineMag trafo’s in, buizen van Tung-Sol en Electro-Harmonix en een Kenetek T4B opto-attenuator.

 

Samson
Met de S-Max introduceert Samson een nieuwe lijn van vijf di-boxen in een stevige metalen behuizing. Er zijn mono- en stereo-uitvoeringen in pro- of standaardversie, en eentje, de MCD2 Pro Professional Stereo Computer/DJ Direct Box, is geschikt om computers, laptops, tablets en smartphones aan te sluiten op bijvoorbeeld een PA-systeem. Als input kun je kiezen uit stereo jack, mini-jack of rca (tulp). Voor de uitgang worden xlr’s gebruikt. De S-Max-serie gebruikt twee mu-metaal transformators, en behalve een attenuator pad is er ook een mono-summingschakelaar.

 

Shure

Er gebeurt niet zoveel op het gebied van dynamische microfoons, maar Shure schudt de boel even op met hun nieuwe KSM8 DualDyne vocalmicrofoon. Deze heeft niet één maar twee ultradunne membranen en maakt gebruik van Reverse Airflow-techniek. Dit resulteert in een mooie, rechte frequentiekarakteristiek, een perfecte cardioïde openingshoek en strakke controle van het proximity-effect. Daar komt nog bij dat hij relatief ongevoelig is voor plof- en windgeluiden of handling noise en toch stage-proof is.

 

Tascam
Tascam toonde z’n zeer betaalbare SD-20M solid state recorder. Dit is een 19” apparaat met twee mic-preamps en stereo line-inputs, die je gelijktijdig kunt opnemen op vier sporen. Normaal gesproken neemt hij stereo op met twee safetytracks op een lager signaalniveau. De wav- of mp3-opnamen worden opgeslagen op een sdxc-card. De SD-20M heeft een varispeed mogelijkheid, waarbij de toonhoogte gelijk blijft. Hij heeft een ingebouwde netvoeding, maar werkt ook op AA-batterijen.

 

Meris
De Mercury7 Reverb is volgens fabrikant Meris de eerste algoritmische dsp-galm in 500 Serie-formaat. Er wordt gebruik gemaakt van 24-bit ad/da-conversie en 32-bit floating point dsp-berekening om het signaal te verwerken. Met zes potmeters kun je zaken regelen als pitch regeneration, hoog- en laagdemping, auto swell envelope, et cetera Er zijn ook diverse modulatiemogelijkheden. Meerdere Mercury7 Reverbs kun je koppelen voor stereo- of surroundgebruik.

 

dbx
Veel 500 Series-nieuws bij dbx. De dbx 540 is een single-slot buizenmicrofoonpreamp met fantoomvoeding en een optische compressor. De 12AX7 buis is makkelijk te vervangen door andere (vintage) modellen. De dbx 565 is een dubbele multi-frequency-band optische compressor met een 24dB/oct crossover slope en attack & release-instellingen. De dbx 555 is een 5-bands parametrische eq, de dbx 570 is een high-Z mic-preamp en de dbx 590 is een phase manipulator. Er waren ook twee nieuwe 500 chassis te zien: de PowerBlock3 en de PowerRack3, allebei met ruimte voor drie modules.

 

Mackie
De Mackie DC16 is een prachtig control surface voor de DL32R digitale mixer. Deze mixer wordt volledig bestuurd via iPads, dus met de DC16 kun je aan echte knoppen draaien met alle efficiency en alle overzicht dat daarbij hoort. Er zijn onder meer zeventien gemotoriseerde faders en zeventien channelstrips en docking stations voor drie iPads . Dit systeem wordt Axis Digital Mixing System genoemd en biedt een volledige dante-integratie. Hiermee krijg je een 32x32 recordingfaciliteit direct op een usb-drive of op Mac en Windows computers. Je kunt tot 20 iPads of iPhones tegelijk gebruiken, die je op kunt pakken en meenemen om bijvoorbeeld iets in de zaal te checken.

Mackie ziet het duidelijk helemaal zitten met draadloos digitaal mixen, en komt dan ook met de ProDX-serie. Dit zijn compacte mixers met eq en compressie op elk kanaal plus ingebouwde effecten. Alle inputs zijn voorzien van xlr/jack-combisockets, en alle outputs van jacks. Je bedient de mixers via een Android- of iOS-apparaat en kunt zelfs via bluetooth audio naar de ProDX sturen. Momenteel zijn er twee modellen, de vierkanaals ProDX4 en de achtkanaals ProDX8.

 

PSP
E27
heet de multistage eq-plug-in van PSP die is gebaseerd op de analoge E27 van Avedis Audio Electronics. Er zijn drie banden met keuze uit negen frequenties en +/- 16dB gain. Verder high en low filters die als shelf of bell kunnen worden gebruikt. PSP E27 werkt als au/vst/vst3/aax/rtas-plug-in onder Windows en Mac OSX.

 

SofTube
De nieuwste plug-in van SofTube is de Drawmer S73 Intelligent Master Processor. De gebruikte audio-engine is gebaseerd op de Drawmer 1973 3-bands fet stereo hardware compressor, getest in Interface 182. De Drawmer S73 is een multibandcompressor die vooral ontwikkeld is om het leven van de mastering engineer bij het complexe proces van multibandcompressie eenvoudig te maken. De plug-in is bruikbaar voor diverse technieken als multibandcompressie, equalizing, mid/side-processing en parallelle compressie. Zoals alle Softube plug-ins levert ook de Drawmer S73 een analoog klankgevoel.

 

Eiosis

Met de E²Deesser plug-in maakt Eiosis het gebruik erg eenvoudig, want er zijn maar twee knoppen, Sensitivity en Amount. Wel kun je nog voor S-klanken een smooth en een auto-regelaar naar smaak instellen. Veel aandacht is besteed aan de visuele feedback met een spectrogram en frequentiecurves. Wie verder wil gaan, vindt dieper in de plug-in extra instellingen, zoals notchfilters voor resonanties, een air-regelaar en een hoog eq. Werkt als vst/au/aax-plug-in onder Mac en Windows.

 

Universal Audio
Bij Universal Audio zagen we behalve een demonstratie van de al bekende Apollo Twin usb-interface drie nieuwe plug-ins voor UAD en Apollo, die verkrijgbaar zijn nadat softwareversie 8.5 in februari uitkomt. Marshall JMP 2203 is een emulatie van de beroemde 100 watt gitaaramp van Marshall, gemaakt door Softube. Er zitten vijftig presets in van AC/DC engineer Tony Platt. Sonnox Oxford Envolution is een frequentie-afhankelijke envelope shaper waarmee je sounds meer presence geeft, of juist wat op afstand houdt. Brainworx_bx_digital V3 EQ collection is een stevig aangepaste versie van de V2 EQ, waaraan dynamische eq, verbeterde filters en proportional Q voor de m/s-sectie werden toegevoegd.

 

SoniVox
Pitch2MIDI
is een realtime pitch to midi-plug-in van SoniVox. Het werkt met monofone zang of instrumenten, en je kunt de opgewekte data direct omzetten in klank dankzij de ingebouwde synthesizer met honderd sounds. Uiteraard is het ook mogelijk die data naar een andere plug-in door te sturen. In de plug-in zie je een realtime display van de audio en de opgewekte mididata. Pitch2MIDI is een 64-bit vst/au/aax-plug-in voor Mac en Windows

 

Waves Audio
Voor Waves Audio Abbey Road Reverb Plates werden de vier EMT 140 plaatgalmen uit de studio met dezelfde naam ‘gemodeld’. Die EMT’s werden natuurlijk door alle legendarische acts gebruikt en daarom altijd in perfecte conditie gehouden. EMI’s research laboratorium ontwikkelde zelfs speciale hybride solid-state versterkers voor drie van de vier EMT 140’s. De vierde behield zijn buizenversterkers. In de plug-in zijn alle vier exemplaren beschikbaar en kun je behalve de galmtijd (max 6 seconden) ook de vervorming van de versterkers en de plaat zelf bepalen, net als de hoeveelheid brom en ruis en de overspraak tussen de kanalen.

Waves Audio kondigt ook nog een nieuwe plug-in aan in de Greg Wells-serie: de GW MixCentric. Greg Wells is engineer voor artiesten als Adele, Katy Perry en OneRepublic. De GW MixCentric plug-in biedt een simpele manier om je mix te verfijnen met eq, compressie en harmonische vervorming voor je masterbus of subgroep.

Waves Nx is een plug-in waarmee je in je hoofdtelefoon de akoestiek van een topklasse studio controlekamer kunt nabootsen, met alle diepte, reflecties en het panoramische stereobeeld dat daarbij hoort. Net alsof je geen hoofdtelefoon op hebt maar gewoon naar speakers in een topklasse akoestiek luistert. Volgens Waves zonder kleuring en met inachtneming van je hoofdbewegingen als je je computercamera of de Waves Head Tracker unit gebruikt. Werkt ook met 5.1 surround.

 

iZotope
iZotope kwam met drie nieuwe plug-ins en een vernieuwde versie van het gratis Vinyl. Vinyl simuleert alle vinyl-problematiek, zoals krassen, stof, vervorming tot aan elektrische en mechanische bijgeluiden van een draaitafel. De DDLY (Dady Don’t Like You... was de grap) Dynamic Delay, met analoge en granular delay-algoritmen reageert realtime op de muziek. RX Plug-in Pack is een set waarmee je ruis, brom, achtergrondgeluiden, vervorming, et cetera kunt bestrijden. Spiral Echo is een bijzonder dynamische-filtereffect met diverse sweep-faciliteiten; je moet het horen want het valt niet te beschrijven.

 

McDSP

De McDSP 6050 Ultimate Channel Strip is een nieuwe plug-in met alle modules uit de 6020 EQ en 6030 Compressor van McDSP, aangevuld met gates, expanders, saturators en filters, in totaal 25 modules. De modules die je nodig hebt kun je via drag & drop in het virtuele rack plaatsen. De 6050 heeft een ultralage latency en biedt sidechain support. Ultimate Channel Strip werkt als aax/au/vst-plug-in onder Mac en Windows.

 

Celemony
Celemony heeft de hele Melodyne-reeks (van Studio tot Essential) opgewaardeerd naar versie 4. Polyphonic Spectrum Shaper is een klankeditor, compleet met nieuwe tools en diverse mogelijkheden waarmee je de klankkleur kunt beïnvloeden. Zo kun je boventonen/harmonischen bijwerken met macro parameters en envelopes, en je kunt het spectrum van een signaal naar een ander overbrengen. DNA (Direct Note Access) werkt nu multitrack en er is geen limiet meer voor het aantal tracks. Melodyne kan het tempo van de bewerkte audio detecteren en een metronoom in het juiste tempo laten horen. In de tempo-editor is het mogelijk het tempo van de ene track op een andere toe te passen.

 

Rob Papen
Prisma
is een plug-inhost voor alle Rob Papen instruments. Je kunt elke combinatie – ook layers en splits – van synths in de vier slots laden en de complete set-up saven. Met de ingebouwde mixer met 3-bands eq en filters en vier sendeffecten voor elke slot, maak je de gewenste balans. Werkt dus enkel met Papen instruments, maar is gratis voor bezitters van een Papen synth. Super vette strings en dikke pads zijn gegarandeerd!

 

Lumit
Lumit
– geïnspireerd door studenten van Berklee College of Music – is een nieuwe daw voor Windows, die behalve met desktop- of laptopcomputers ook perfect overweg kan met een Microsoft Surface Pro 3. Zo krijg je een mobiel systeem zonder dat het scherm te klein wordt. Alle Lumit-parameters zijn multitouch compatible en hand gestures worden ondersteund. Verder een onbeperkt aantal sporen, audio-export tot 192kHz/32-bit floating point, freeze en unfreeze, drag & drop van audio en midi, parameterautomatisering en ondersteuning van vst/vst3-plug-ins. Het programma werkt met diverse midi/usb-controllers dankzij de midimapping, en je kunt asio-, asio4all-, direct sound-, mme- en wasapi-drivers gebruiken. Lumit wordt geleverd met duizend samples van percussie-, synth- en bassounds.

 

 

LIVE SOUND

 

LD Systems
Naar jaarlijkse gewoonte, bracht de Adam Hall groep weer heel wat moois mee naar de NAMM. Neem nu bijvoorbeeld het audiomerk LD Systems… We kregen in het verleden reeds vaker de kans om enkele LD producten te reviewen. Recent kregen we nog het innovatieve Curv500 systeem over de vloer, zie onze januari-februari editie. Dit kon ons zeer positief verrassen! Samen met de nieuwste telg binnen de MAUI-familie, de MAUI 5, hoopt men bij LD Systems het volk in grote getalen te kunnen aantrekken. Ook de uitgebreide accessoirelijst zal ongetwijfeld bijdragen aan de populariteit van de producten. LD Systems laat op NAMM al weten dat er op de ISE beurs in Amsterdam, een maand later, juist toen deze editie van ons blad ‘sloot’, een nieuwe versterker zal worden voorgesteld die een volledige Dante-interface bevat! De DSP 44 K zal in 4- of in 2-kanaals modus kunnen worden gebruikt.

 

QSC

QSC staat bijzonder trots op de beurs. Naast enkele innovaties, vertelt het merk maar al te graag dat het een ‘milestone’ heeft bereikt. Sinds de lancering van de K-familie luidsprekers (dat zijn de K-, de KW- en de KLA-serie), werden er reeds 750.000 exemplaren verkocht! De belangrijkste nieuwigheid van QSC op de NAMM is de E-serie, een reeks passieve luidsprekers. Er zijn drie tweeweg kasten beschikbaar, met 10”, 12” en 15” woofer, en een 18” geladen high performance sub. Het kastvolume van de 12” top, laat frequenties tot onder de 60Hz toe, en is daarmee de ideale fullrange kast voor situaties waar bijvoorbeeld weinig plaats is om extra subs op te stellen. QSC heeft de nodige presets voorzien in hun nieuwste generatie DSP-gestuurde amps, waardoor de nieuwe E-serie heel professioneel zou moeten klinken wanneer je kiest voor een complete QSC-setup. Dat klinkt logisch…

 

Yamaha
Om Yamaha’s DSR-, DXR- en DBR-reeksen (actieve speakers) van voldoende fundament in het laag te voorzien, is er de DXS-reeks. Een 12”- en een 15” geladen sub. Op de NAMM stelt Yamaha de DXS18 voor, jawel, een 18” geladen sub die het rijtje voortaan zal afsluiten. De nieuwe sub bevat een 1020W sterke klasse D versterker, goed voor een maximum SPL van 136dB en frequenties die op papier onder de 32Hz duiken.
Naast de nieuwe subs, stelt Yamaha ook de Tio1608-D Dante compatibele (rack) stagebox voor, samen met de NY64-D Dante kaart voor de TF series digitale mixers. Dit schept heel wat nieuwe mogelijkheden, met een duidelijke focus op gebruiksgemak en een intuïtief bedieningskarakter. De ‘QuickConfig’ mode van de Tio bijvoorbeeld, zorgt voor een automatische patching van de inputs en de outputs, waardoor er dus geen computer nodig is om te configureren. Het toestel telt 16 inputs en 8 outputs. Tot 3 units kunnen worden gekoppeld voor een 48i/24o configuratie. De nieuwe Dante-kaart kan overweg met 64 inputs en 64 outputs (48kHz/24bit digital audio).

 

Mackie

Mackie bracht onder andere het DC16 AXIS digital mixing system mee naar Anaheim! Meer informatie hierover kan je terugvinden in het studio & recording gedeelte, elders op deze pagina’s. Het is echter ook hier het vermelden waard, want dit ziet er echt als een heel puik systeem uit, dat wel eens de ideale partner voor live sound zou kunnen worden. Bovendien breidt het verder uit op de DL32R, die we eerder getest hebben.
Alsof deze mooie introductie nog niet voldoende was, stelde Mackie ook nog twee hele compacte digitale mixertjes voor, bedoeld om met de iPhone te bedienen. Ze kregen de naam ProDX4 en ProDX8, en beschikken respectievelijk over 2 en 6 microfooningangen. Er staan quasi geen knopjes op de mixertjes, en toch zitten zowat alle mogelijkheden ingebouwd die een grotere digitale mixer ook heeft. Voorwaarde is wel dat je de bijhorende app gebruikt… Niet enkel de besturing verloopt wireless, maar ook streamen van muziek (via bluetooth) is perfect mogelijk! Nog eentje om het af te leren? Wel, ik denk dat iedereen de SRM actieve speakers wel zal kennen, die zijn nogal populair. Mackie zorgde voor een sub om de SRM’s te ondersteunen. De SRM1550 is uitgerust met een 1200W ampmodule en een 15” woofer. Hij beschikt over alle moderne technologieën.

 

Electro-Voice
Onder de slogan ‘your sound starts here’ stelt Electro-Voice de nieuwe ND Series microfoons aan de wereld voor. Het betreft 4 modellen voor vocals en 4 instrumentmicrofoons. De zangmicro’s zijn allen dynamisch en heten ND 76, 86 en 96, respectievelijk een cardioïde voor de kleine tot middelgrote podia en twee supercardio modellen voor het grotere werk. De ND 96 heeft een enorme gain before feedback. Waar is de vierde zangmicro? Wel, dat is de ND 76 S, de ND 76 met een schakelaar… Onder de instrumentenmicrofoons vinden we de dynamische ND 44 en 46 terug. Een microfoon bedoeld voor tom, snaredrum en gitaarkabinetten, en eentje voor wat ruimer werk, een allrounder om het zo te zeggen. De ND 66 is een condensator, en de ND 68 sluit het rijtje af. Deze laatste laat een hoog SPL toe en is daarom de ideale kick-microfoon. Kenmerkend aan de nieuwe microfoons is dat de koppen kunnen draaien, om zo een ideale positionering toe te laten. Of toch alleszins de instrumentmodellen…

 

Allen & Heath
Allen & Heath toont op NAMM hun “top of the range” dLive digital mixing series, de dLive S7000 Control Surface samen met het DX32 modular IO remote expansion rack. Er zijn 36 faders verdeeld over zes layers voor een totaal van 216 toewijsbare faderstrips. Via de twee 12” lcd touchscreens kun je pinchen, swipen, drag ’n drop uitvoeren en ze kunnen diverse eq’s weergeven. Via een widget zijn ook Scenes, meters, fx en meer zichtbaar en instelbaar. Verder zijn er nog 26 toewijsbare softtoetsen. Via usb kan je direct stereo opnemen en afspelen. Er zijn acht xlr mic/line inputs, acht xlr line outs en natuurlijk veel meer aansluitingen via het DX32 modular IO remote expansion rack.

 

RCF
Het Italiaanse RCF was ruim aanwezig op NAMM, waar ze onder meer het compacte, draagbare Evox 12 speakersysteem presenteerden, aanvullend op hun Evox 5 en Evox 8 systemen. De Evox 12 heeft een
1,400-watt amplifier, 400 watt voor de top en 1000 watt voor de 15 inch subwoofer. Voor transport kan de top in de sub geschoven worden. Aan de high end kant lanceerde RCF de HDL50-A en TTl6-A actieve drieweg line array modules.

 

 

DJ-GEAR

 

Denon
De Denon DJ MCX8000 is een standalone dual dj-player/controller onder het motto ‘no computer required’. Hij is behoorlijk uit de kluiten gewassen en dus comfortabel om mee te werken. Twee grote jogwielen zijn omringd door blauwe leds en hij heeft twee grote kleuren displays. Samples en loops kun je triggeren met twee maal acht, meerkleurige performancepads. Het apparaat is speciaal ontworpen om optimaal met Serato DJ samen te werken. De MCX8000 maakt gebruik van Engine, het Music Management software van Denon (concurrent van Pioneer’s Rekordbox).

Denon toonde ook z’n VL12 DJ Turntable, helemaal van metaal met rgb-verlichting rondom de draaitafel, waarvan je de kleur en intensiteit kunt regelen. De motor is geïsoleerd gemonteerd om rumble tegen te gaan, en hij heeft een S-vormige toonarm. Pitch is instelbaar tussen +/- 6%, 10%, 15% of 50%, en er zijn twee standen voor motor torque.

 

Numark
De Numark Dashboard is een display unit voor alle ‘Serato certified’ dj-controllers. Op de drie ingebouwde kleurenbeeldschermen – vergelijkbaar met die van de Numark NS7III – zie je alle parameters van Serato DJ, zoals golfvormweergave, zoekfunctie, de decks en de effecten. Dashboard sluit je via usb aan op je laptop, hij is in hoogte en kijkhoek verstelbaar en heeft een ingebouwde usb-hub. Als je een van de 43 Serato DJ-systemen (inclusief DVS) combineert met de Dashboard, hoef je dus nooit meer op je laptop te kijken maar kun je je concentreren op je controller en de dansvloer.

 

Serato
In samenwerking met Mixars introduceert Serato de Mixars Duo, een 2-kanaals dj-mixer voor Serato DJ en DVS. De Duo heeft acht pads voor cues en samples, een sampler-volumeknop, een ingebouwde usb-hub, mic-input met eq en analoge high pass- en low pass-filters plus 3-bands eq op elk kanaal. Via usb wordt de Duo met de computer verbonden, en hij kan ook als usb-midicontroller worden gebruikt.

 

Hercules
Veel knoppen in een compacte behuizing; dat valt meteen op aan de Hercules P32 DJ. Deze 2-decks controller heeft maar liefst 32 verlichte pads voor triggerdoeleinden. Verder regelaars voor filters, eq en effecten plus natuurlijk faders en een crossfader, en hij biedt talloze slimme manipulatietrucs. Een usb-audio-interface met tulpaansluitingen en hoofdtelefoonconnector is ingebouwd. De P32 DJ is speciaal toegesneden op de bijgeleverde Djuced 40 dj-software

 

Gemini
Geen laptops nodig voor de SDJ-2000 van Gemini; het is namelijk een geheel zelfstandige dj-mixer met alle features die je nodig hebt. Hij heeft twee decks/jogs, een 4-kanaals mixer en een flink beeldscherm pal in het midden. Je kunt extra decks toevoegen door een (of twee) Gemini MDJ-1000’s via ethernet aan te sluiten, en er zijn zes ingangen voor analoge apparatuur. Je tracks kun je via usb binnenhalen; voor management van je collectie is er de Vcase software van Gemini, en het apparaat werkt natuurlijk ook als midicontroller.

 

Pioneer
Naast DDJ-RX, een nieuwe dj-controller volledig gericht op samenwerking met de Rekordbox DJ, liet Pioneer nog twee top of the range dj-apparaten zien; de CDJ-2000NXS2 en de DJM-900NXS2. Daarin heeft Pioneer veel gebruikerswensen verwerkt en de overal kwaliteit opgekrikt. Denk aan eq, clip controls, browsing, effecten, et cetera De CDJ-2000NXS2 valt op met zijn grote kleuren touchdisplay en een groot jogwiel. Hij is voorzien van een 96kHz/24-bit audiokaart, heeft twee usb-poorten, vier phono-ingangen en biedt DVS-ondersteuning (samenwerking met de Rekordbox DJ). De verbeterde Pro DJ Link werkt via usb of lan. Bestandstypes als flac en alac kunnen nu ook gebruikt worden.

De DJM-900NXS2 is een 4-kanaals mixer met een ingebouwde 96kHz/24-bit audio-interface en 64-bit processing. Er zijn zes effecten en veel controle-opties, zoals het X-Pad met oled-display.

 

 

LIGHT

 

Cameo

Cameo is, als lichtmerk, gehuisvest binnen de Adam Hall groep. Cameo doet net hetzelfde als de andere merken binnen de groep: innovatieve en handige producten uitbrengen die bruikbaar zijn en die voorzien zijn van een zeer aantrekkelijk prijskaartje. De lijst met Cameo nieuwigheden is de moeite waard! Zo bracht het merk onder andere een hele lijn nieuwe LED fixtures mee naar Anaheim. Om te beginnen is er de complete AURO-lijn, waarbinnen een aantal toffe nieuwtjes werden geïntroduceerd. Adam Hall bracht 3 AURO SPOT modellen mee, 3 moving heads met elk hun eigen specificaties. De AURO SPOT100 is een head met een 60W LED als lichtbron. Hij biedt onder andere 8 kleuren plus wit, split colours, 6 verwisselbare gobo’s, een roterend 3 facet prisma en Neutrik powercon connectoren. De volgende in de rij, de SPOT200, heeft dezelfde kenmerken, maar zet je in het licht met een 100W LED. De grote broer kreeg de naam SPOT400 en is nog een pak uitgebreider uitgerust op vlak van kleuren, gobo’s en andere features. Hij bevat een 180W LED. Dan is er ook nog de AURO BEAM150 – de naam maakt al een en ander duidelijk – een beam moving head. En wel met een beam van 12°, komende van 7 RGBW LED’s van 15W. Het bakje is uiterst snel en heeft een ongelimiteerde pan en tilt. Verder zijn er binnen AURO’s nog de BAR100 en de MATRIX500. Twee moving heads, respectievelijk met 7 naast elkaar geplaatste quad LED’s van 15W en met 25 LED’s, geplaatst in matrixmotief. Beide toestellen beschikken over 3 kleurtemperaturen voor het wit. Naast de AURO’s bracht Cameo ook een nieuwe LED par mee: de ZENIT Z120. Hij bevat een 120W RGBW COB LED en schijnt met een openingshoek van 7° tot 55°. Bovendien is hij IP65 gecertificeerd.

 

Elation
Op de stand van Elation valt naar traditie heel wat nieuws te ontdekken. Beginnen doen we met de ACL 360i, een door een 60W RGBW aangedreven beam moving head. Standaard bedraagt de openingshoek van de beam slechts een ‘laserachtige’ 4°. Met de bijgeleverde frostlenzen kan je dit wijzigen naar 10° of 45°. Elation toont ons verder aan dat de LED technologie allesbehalve stilstaat. Twee innovaties zijn daarvan het bewijs! De Protron 3k Color is een LED stroboscoop met maar liefst 240 LED’s van 3W. Dit levert een peak-output op van 40.000 lumen! Elation claimt de output van een 3000W xenon strobo moeiteloos te overstijgen. Eén ding is zeker: de Protron kampt niet met een noodzakelijke intensiteitsvermindering ten gevolge van de hitte van de lamp, zoals dat bij zijn xenonconcurrenten wel het geval is… Ook de Emotion is een knap ding. Een moving head digital light, zoals Elation het noemt. Een moving head met een ingebouwde mediaserver waarop verschillende video/art-fragmentjes staan en waarop je ook eigen content kan plaatsen. Een soort bewegende beamer dus, aangestuurd via DMX, zoals iedere andere moving head. Om af te sluiten is er nog de Platinum HFX, een hybride moving head. Met hybride bedoelen we dan dat het een 3-in-1 effect is, dat zowel als beam, als spot of als wash inzetbaar is. Naar zulke oplossingen is veel vraag. De HFX bevat een 280W sterke Philips MSD Platinum 14R lamp, goed voor maximaal 12000 lumen output. Het kopje is goed uitgerust en bevat alle functionaliteiten die een moderne moving head moet bevatten.

 

Stagg

Een relatief nieuwe speler op de lichtmarkt, Stagg Pro Lighting. Op NAMM presenteerde het merk de Stagg Spot 200 LED en de Stagg Headbanger XT. De Spot 200 is voorzien van den 200W COB LED, dubbele koeling en hoge resolutie dim, met een gelijkwaardige power output van 1kw bulb, waardoor maar 1/5 energie verbruik wordt. Lichtopbrengst 5200 lux @4m. De Headbanger XT is de ideale LED moving head voor gebruik door dj’s, met 70W output. In 2016 zal Stagg een Amber en UV version lanceren met een 360 graden rotating head, de HeadbangerSPIN.

 

 

DIVERSEN

 

Zoom

De nieuwe Zoom Q4n Handy Video Camera is perfect om een clip van je band (live of in de repetitieruimte) te maken. Het apparaat is zeer compact en tien lichtpresets zorgen voor een goede beeldkwaliteit; ook in situaties waarbij het licht erg veranderlijk is. De maximale beeldresolutie is 2304x1296, maar men heeft ook zorg besteed aan de audio-afdeling met 24-bit/96kHz stereo opnamen. De ingebouwde microfoons kunnen een geluidsdruk aan tot 140dB-SPL. Die microfoons kun je in een A/B- of X/Y-set-up gebruiken. Voor externe microfoons of lijnsignalen zijn er mini-jack-inputs, en afluisteren kan via de ingebouwde luidspreker of een hoofdtelefoon. Via de usb-bus kan de Q4n met computers en iPad communiceren.

 

Gravity

Gravity is opnieuw een merk onder de vleugels van Adam Hall. Na twee intensieve jaren van onderzoek en ontwikkeling, werd in samenwerking met topdesigners, en zonder daarbij de ervaringen van de gebruikers in de wind te slaan, een reeks premium statieven en accessoires ontwikkeld. De merknaam Gravity werd hiervoor in het leven geroepen. Onder het label vinden we onder andere microfoon- en luidsprekerstatieven terug, maar ook verschillende soorten stands die gericht zijn op instrumenten/muzikanten. Tevens lijken enkele onmisbare accessoires die elders vaak enorm duur zijn, heruitgevonden te zijn. Betaalbaar en degelijk! Als je graag eens iets anders wil dan de klassieke zwarte microfoonstatief, dan zal je zeker je gading vinden bij Gravity! Er werd bij de ontwikkeling rekening gehouden met design en personalisatiemogelijkheden, met handigheid en budget, maar zonder daarbij aan kwaliteit te moeten inleveren.

 

Sennheiser
In samenwerking met Apogee, kondigt Sennheiser een interessante bundel aan die bestaat uit een Sennheiser TLM 102 microfoon en een Apogee Duet interface. Nog in ontwikkeling is de Venue Modeling applicatie met de AMBEO 3D audiotechnologie waarmee je muziek kunt horen zoals het klink in bekende zalen. Ook voor dat systeem was er een prototype van de VR-Microphone, een mic die naar vier richtingen tegelijk kan luisteren. En er was een hoofdtelefoon, voorzien van beweringsensoren, waarmee het panorama meebeweegt als je je hoofd verdraait (zoals in een echte ruimte dus).