aanmelden
Marshall AVT 275 & AVT 50
Guitar 11-08-2001
door: Peter De Paepe
Begin jaren negentig kwam Marshall met een geheel nieuwe lijn versterkers op de markt: de Valvestate serie. Deze versterkers waren voorzien van een voorversterkerbuisje en uitgerust met Marshall's nieuwste transistoreindversterker. De Valvestateserie was behoorlijk populair, je kreeg dan ook voor weinig geld een goede, betrouwbare en degelijke versterker.

 

Nu, laat ons eerlijk zijn, een op vol vermogen draaiende versterker met een buizeneindtrap klinkt natuurlijk veel beter dan een Valvestate. Bij Marshall denken ze daar nu iets op gevonden te hebben met hun nieuwste technologie namelijk AVT (Advanced Valvestate Technology). Ook nieuw, bij de AVT275 althans, zijn 16 digitale effecten.

 

CONSTRUCTIE AVT 275

 

De Marshall Valvestate 2000 AVT 2x75 Watt stereocomboversterker (kan het nog langer?) heeft een heel vertrouwd uiterlijk zoals we dit reeds kenden van de Valvestate serie .

 

18 mm dik hout overtrokken met zwart vinyl, een goudkleurig frontpaneel, zwart speakerdoek (met het gouden randje er rond), één handgreep, 4 beschermhoeken en het overbekende Marshalllogo. De AVT 275 heeft 2 speciaal door Celestion ontwikkelde luidsprekers die in een gesloten kast zitten. Deze speakers worden langs achter gemonteerd (dit heeft namelijk invloed op het geluid). Deze versterker wordt geleverd met een zeer robuuste voetschakelaar voorzien van 6 switches: 4x kanaalkeuze plus 2 effectswitches voor clean en overdrive. De bevestigingskabel voor deze voetschakelaar kan je door middel van 2 vijsjes vastschroeven.

 

Deze schroefjes zitten ingewerkt in de constructie van de jack wat ik een heel spitsvondige oplossing vind. Gedaan met losgerukte jacks! (Heren fabrikanten van andere merken misschien een kleine tip?)

 

CONSTRUCTIE AVT 50

 

Deze versterker met een vermogen van 50 Watt is voorzien van een 12 inch luidspreker en heeft buiten het formaat en het summierdere frontpaneel hetzelfde robuuste uiterlijk en is even goed geconstrueerd. Hij wordt geleverd met een simpele voetschakelaar die enkel dient als kanaalkeuzeschakelaar.

 

BEDIENINGSELEMENTEN AVT 275

 

Naast de input die zich links bevindt, treffen we 24 knoppen plus 8 drukschakelaartjes aan. Het lijkt heel wat, maar het is toch overzichtelijk. De regelknoppen zijn onderverdeeld in 3 groepen. De voorversterkersectie omvat 4 kanalen: eerst hebben we de akoestische simulator, dan clean, overdrive 1 en overdrive 2, elk met zijn eigen gain en volumeknoppen. Daarna komen we voor clean en overdrive een aparte driedelige toonregeling tegen. Groep 2 is de mastersectie bestaande uit volume- en presenceregeling. Groep 3 tenslotte, is de effectsectie met allereerst 2 mixknoppen, voor de externe effecten aangesloten op de effectloop, die zich achteraan bevindt. De laatste 6 knoppen zijn gescheiden voor overdrive en clean, namelijk effectmix, adjust en program. Geheel rechts bevindt zich de powerswitch. Oei, oei, dit lijkt heel wat! We zijn er echter nog niet: de 8 kleine drukknopjes in groep 1 hebben natuurlijk ook een functie. Er zijn er 4 voor de kanaalkeuze, dit is vrij duidelijk, en nog 4 per kanaal voor andere functies. De akoestische simulator heeft een body drukknopje. Hiermee simuleer je een jumbo akoestische gitaar in plaats van een gewone akoestische. Bij het cleane kanaal hoort een brightswitch die hoge tonen toevoegt aan je geluid. Hoe hoger de stand van het volume, hoe minder effect dit heeft. De laatste 2 schakelaars zijn scoopswitches, voor elk overdrivekanaal één. Deze schakelaars halen het mid uit je geluid voor de gekende metalsounds. Volgt iedereen nog?

 

Je kan het ook als volgt bekijken: de bovenste rij knoppen dient voor de overdrivekanalen, de onderste voor de cleankanalen. De uitzondering betreft de mastersectie die dient voor alle 4 de kanalen. Die mastersectie hadden ze naar mijn mening beter als laatste (uiterst rechts) geplaatst. Nu zal de beginner wat moeten zoeken.

 

O.K., nu de achterzijde nog. Geheel links de aansluiting voor het netsnoer, dan 2 luidsprekeruitgangen (opgepast, per uitgang minimaal 8 Ohms) daarna de aansluiting voor de voetschakelaar. Het volgende is een hoofdtelefoonaansluiting met een verbeterde JMP 1 speakersimulatie. Het geluid dat door de hoofdtelefoon komt omvat de ingebouwde effecten plus de effecten aangesloten op de effectloop. Gaan we verder dan zien we 2 uitgangen: left en right. Deze zijn bedoeld als 4x12 speakersimulatie voor aansluiting op de P.A. of als recording-uitgangen. Als laatste krijgen we de stereouitgevoerde parallelle effectloop, die voorzien is van een effectlevelknopje (min 10 dB voor pedaaltjes, plus 4 dB voor rackapparatuur). Oef!

 

BEDIENINGSELEMENTEN AVT 50

 

Deze versterker is heel wat simpeler van opzet. Ten eerste beschikt hij maar over 2 kanalen en moeten we het stellen zonder digitale effectsectie. Naast de input links omvat het cleane kanaal gain, volume, bass en treble. Dan vinden we een kanaalkeuzeknopje gevolgd door het overstuurde kanaal met 5 regelknoppen, namelijk: gain, volume, bass, middle en treble. Verder een knop voor reverb, een aansluiting voor een cd of cassettedeck (yes!) en tenslotte een gesimuleerde luidsprekeruitgang voor hoofdtelefoon. De achterzijde is vrij eenvoudig. Van links naar rechts: netsnoeraansluiting, luidsprekerjack (die reeds gebruikt is voor de combo's eigen 1x12 speaker), een output voor opnames of livegebruik, een seriële effectloop en als laatste de aansluiting voor de voetschakelaar.

 

PRAKTIJK AVT 275

 

Het eerste Acoustic Simulator kanaal zou een akoestische gitaar moeten simuleren, waarbij je kunt kiezen tussen een gewone of een jumbosteelstring. Met de eerste knop bepaal je of je een geluid wilt dat meer klinkt als een "gemicte" gitaar (knop naar links) of meer als een gitaar met een piëzo-element (knop naar rechts). Wel, je kan nooit verwachten dat zoiets klinkt als een echte akoestische gitaar maar het is toch een welkome aanvulling. Ik zie het persoonlijk meer als een extra clean kanaal. In ieder geval, het klinkt behoorlijk.

 

Bij het cleane kanaal kun je met de gain en brightswitch een heel groot scala aan geluiden maken. Van superclean tot een lichte crunch en tot een goed overstuurd bluesgeluid. Dit is één van de beste cleane geluiden die ik ooit uit een Marshall horen komen heb. O.K., het is nog geen '65 Fender Twin maar je kan er alle kanten mee op. Een pluspunt is bovendien dat bass, middle, treble en presenceregelaar een groot werkingsgebied hebben.

 

Ja, hier wachten we op: hoe klinken de overdrivekanalen? Wel, kort gezegd, bijzonder goed. Met overdrive 1 haal je allerlei crunch en powerchords tevoorschijn die heel direct zijn van klank. Hoe hoger de gain, hoe meer compressie je krijgt. Het is typisch Marshall. Wat me wel meteen opviel, was dat ik het volume behoorlijk hoog moest zetten. Is dit 2x75 Watt? Mijn Marshall '71 50 Watt gaat veel luider, om nog maar te zwijgen van mijn 100 Watt plexitop! Hier zou je best een extra speakerkast kunnen gebruiken (de aansluitmogelijkheden zijn er). De scoopschakelaar haalt het midden uit je geluid terwijl bass en treble verhoogd worden. Voor de metalliefhebbers: het geluid zit erin.

 

Het overdrive 2 kanaal is in werking vrijwel identiek aan overdrive 1 maar met een pak meer gain. Gelukkig zijn beide kanalen behoorlijk dynamisch, met de volumeknop van je gitaar ga je van clean tot supergain.

 

De ingebouwde digitale effecten zijn van een behoorlijke kwaliteit maar niet wereldschokkend. Je hebt de beschikking tot 9 soorten reverbs, dan nog chorus, flange, delay, 2 multi-effects (chorus room en chorus/delay/room) en modulatie. Spijtig is wel dat je maar één parameter tot je beschikking hebt die je kunt afregelen met de adjustknop.

 

PRAKTIJK AVT 50

 

Deze versterker heeft slechts 2 kanalen en is dus veel simpeler van opzet. Het cleane kanaal klinkt ook hier veel beter dan we van Marshall gewend zijn. Van clean tot crunchy, met dit kanaal geen enkel probleem. Je kan er moeiteloos licht vervormde akkoorden mee spelen in de stijl van Keith Richard. Het overdrive kanaal is ook hier ongelooflijk goed: van crunch tot megagain Met een goede gitaar sustainen de noten dat het een lieve lust is.

 

This baby sings! In tegenstelling tot de AVT 275 gaat deze combo wel behoorlijk luid. Je zult schrikken van het bassfundament dat deze versterker heeft. De Celestion speaker doet hier meer dan behoorlijk zijn werk. Een tip: gebruik deze versterker voor thuis en neem voor repetitie of livewerk een 4x12 kast mee.

 

Dit is een heel simpel te bedienen apparaat dat schitterend klinkt. De effectloop werkt prima en de reverb is ook behoorlijk. Nog 2 wensen: een middle regelaar voor het cleane kanaal (die overigens op de AVT 20 zit) en een presenceregeling.

 

BESLUIT

 

Deze nieuwe Marshall versterkers zijn een schot in de roos. Als Marshall deze AVT techniek blijft verder ontwikkelen, hoor je binnenkort misschien wel geen verschil meer tussen hun eigen buizenversterkers en de AVT-serie. Ja, zo goed zijn ze!

 

De AVT 275 is een echte allrounder en voor mensen met een kleinere beurs kan ik de AVT 50 echt aanraden. Ik was er behoorlijk door gecharmeerd. Compact, licht in gewicht, simpel te bedienen, goedkoop, robuust en een schitterende klank. Wat wil je nog meer?

 

Het enige minpunt dat ik kon ontdekken was het te lage volume van de AVT 275. Nog vermelden dat beide versterkers geleverd worden met een duidelijke handleiding.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO AVT 50 CONTRA AVT 50
  • klank mogelijkheden
  • constructie
  • voetschakelaar
  • speakers
  • prijs
  • te laag volume voor 2x75 Watt
  •  

     PRO AVT 275 CONTRA AVT 275
  • klank mogelijkheden
  • constructie
  • voetschakelaar
  • speakers
  • prijs
  • te laag volume voor 2x75 Watt
  •  

    SPECIFICATIES

     

    Marschall AVT 50
  • Power output: 50W RMS into 4 Ohms
  • Main guitar input impedance: 1M Ohm
  • CD input input impedance: 47 KOhms
  • Emulated output level: -10 dBV
  • FX Send level: + 4dBV
  • Weight: 18,6 kg
  • Size(mm): 515x554x259
  • Internal Speaker Custom Celestion: 50W/12" (4Ohms)
  • Valve: 1xECC83 (Dual Triode)
  • Importeur: Voerman Amersfoort BV
  • Price: 31.950 BEF

     

    Marschall AVT 275
  • Power output: 2x75W RMS into 8 Ohms
  • Main guitar input impedance: 1M Ohm
  • Emulated output level: -10 dBV
  • FX Send level: -10 dBV, +4 dBV
  • Weight: 27,6kg
  • Size(mm): 671x 515x 285
  • Internal Speaker Custom Celestion: 2x100W/12"8Ohms
  • Valve: 1xECC83 (Dual Triode)
  • Importeur: Voerman Amersfoort BV
  • Price: 53.500 BEF