aanmelden
Korg BA-40, HA-40, & AW-2U
Guitar 30-07-2012
door:

Tuners

 

Een tijdje geleden lieten we al eens een heel deel Korg-tuners de revue passeren. De meeste tuners in die bespreking waren bedoeld voor de instrumenten die wij in onze meest gebruikelijke muziek terugvinden. Maar er wordt ook gemusiceerd buiten onze contreien en daarbij worden soms minder bekende instrumenten gebruikt. En die instrumenten moeten natuurlijk ook gestemd worden!

 

BA-40

We beginnen met de Korg BA-40 Bluegrass Tuner. Qua uitzicht is deze tuner identiek aan de andere tuners uit de 40-reeks. Maar de voorgeprogrammeerde stemmingen vind je niet op veel andere plaatsen terug. De BA-40 dient om, vanzelfsprekend, bluegrass instrumenten te stemmen. Voor wie niet bekend is met dit doorgaans erg opgewekte, country-achtige genre: voor deze muziek gebruikt men de banjo, de viool/vedel, madonline, resonator gitaren, gitaar, akoestische gitaar en basgitaar. In totaal levert de BA-40 niet minder dan zes verschillende tuningmogelijkheden. Een banjo of een mandoline worden bijvoorbeeld anders gestemd dan een gitaar of basgitaar. Staat jouw instrument niet tussen de presets, dan kan je natuurlijk nog altijd overschakelen op de chromatische modus en je instrument zo stemmen.

 

HA-40

Qua open stemmingen gaat de HA-40 Hawaiian Tuner nog een heel stuk verder. Je kan met deze tuner je ukelele stemmen, maar het grootste deel van de zeven tuning modi zijn gereserveerd voor de typisch Hawaïaanse “steel guitar”. Voor dit instrument krijg je vijf open stemmingen, allemaal met klinkenden namen als Am7th, C6th, E7th, B11th en C13th. Wederom krijg je de mogelijkheid om over te schakelen op chromatische modus als je de gewenste stemming hier niet terugvindt.

 

AW-42U

Als kleine broertje in dit artikel is er nog de AW-2U voor ukelele. Deze clip-on tuner werkt via een piezo pickup en/of een microfoon. De piezo pikt de trillingen van het instrument op van zodra je het op de stemkop plaatst, waardoor omgevingsgeluid geen probleem meer is. Zo kan de paukenspeler gerust zijn stuk nog eens doornemen terwijl jij je ukelele stemt! Alle soorten ukeleles zijn voorzien: sopraan, concert, tenor, bariton, 6- en 8- string. Het mag dan een klein instrument zijn, je hebt alle keuze!

 

Conclusie

De prestaties van de tuners zijn volledig wat je van Korg mag verwachten. De tuners reageren zeer snel en de precisie van de Korg-software is nog steeds moeilijk te evenaren. De clip-on tuner voor ukelele (AW-2U) is allicht de enige die geschikt is voor podiumgebruik, met zijn backlit scherm en duidelijk leesbare display. De andere twee (uit de 40-reeks) zijn duidelijk leesbaar, maar zullen op een uitgelicht podium (met showlicht welteverstaan) net wat te donker zijn om vlot te kunnen lezen. Voor repetities, optredens onder “normale” belichting en thuisgebruik is de 40-reeks allicht een van de beste keuzes die je kan maken!