aanmelden
ESP LTD KH-25 Kirk Hammett Signature
Guitar 05-04-2013
door:

ELECTRIC GUITAR

 

Inleiding

Kirk Hammett is al een hele tijd bezig… Of je nu van Metallica houdt of niet, iedereen kent allicht de gitarist zelf wel. In 1987 stapte hij binnen bij de custom shop van ESP om er met zijn eerste gitaar van dat merk buiten te komen. Die gitaar was meteen ook de basis van een reeks uiterst succesvolle signature gitaren. Dit jaar vieren ze de 25e verjaardag van de samenwerking tussen Kirk en ESP en hoe anders zou je dat doen dan met een nieuw signature model?! Dames en heren, wij presenteren u een exemplaar van de beperkte oplage van de KH-25 LTD.

 

Algemeen

Concept
Verjaardagen worden meestal in stijl gevierd, en “stijl” wil dan meestal zeggen dat men een quasi onbetaalbaar signature model lanceert en dat slechts een heel beperkt publiek hier iets aan heeft. Gelukkig heeft men daar bij ESP over nagedacht en brengt men ook een model uit in de betaalbare LTD reeks. Meer zelfs, men heeft een aantal punten aan deze gitaren beter bekeken, om de prijs nog wat meer te kunnen drukken! Hopen maar dat dat niet voor kwaliteitsverlies heeft gezorgd... 

Toebehoren/Opties
De KH-25 LTD wordt geleverd in… een prachtige kartonnen doos! Helaas geen koffer of gigbag te bespeuren. Ook qua extra’s is er niet veel bij, maar bij gitaren is dat zelden het geval. Je krijgt wat klein gereedschap en een paar flyertjes met wat info over de snaren. Dit kan je eventueel wel als een optie zien: voor de hevige Kirk Hammett fans die wél wat dieper in de buidel willen tasten, is er eveneens het 25th anniversary model van ESP! 

Imago
Als je nog niet van ESP-gitaren hebt gehoord, is de kans groot dat je een jazz-gitarist bent. Deze gitaren staan immers niet echt bekend om hun brede oriëntatie of subtiliteit… Maar als je rock en (liefst nog) metal speelt, staat dit merk allicht hoog op je lijstje. De lijst van artiesten die voor hun signature model naar ESP trokken, is volgens mij dan ook geschreven met tatoeage-inkt en vals bloed: buiten “good old” Ron Wood (van de Rolling Stones) is het één grote bende metalheads! 

Afwerking
De KH-25 is min of meer een replica van de tourgitaar van Kirk Hammett. Blutsen, krassen en stukken uit de verf inbegrepen. Voor een andere gitaar zouden dit uiteraard zeer zware minpunten zijn, maar bij dit model was het de bedoeling… En het effect is ook zeer geslaagd, zeker met de extra stickers die op de gitaar zijn aangebracht. Deze “relic”- behandeling is ook niet voor iedereen, dus bekijk deze gitaar even goed alvorens je ze eventueel (online!) zou kopen. 

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
De kop en de hals bestaan uit één volledig stuk maple. Geen laminaatsconstructie voor de stemkop dus, het hout loopt gewoon door. De hals is afgewerkt in een satijnen laklaag, links en rechts eveneens voorzien van een kleine kras, schram of bluts. Men doet geen half werk bij ESP/LTD! De hals valt iets dikker uit dan verwacht, met een profiel dat eeder naar een U-vorm dan een D-vorm gaat, maar we blijven ver buiten de Les Paul ‘baseball-bat’ grenzen. De (omgedraaide) stemkop is voorzien van een zwarte laklaag, maar ook die heeft men niet gespaard van krassen of blutsen! 

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-04/ESP%20LTD%20KH25/front%20head.jpg

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-04/ESP%20LTD%20KH25/back%20head.jpg

Toets
Waar men gelukkig wel is afgebleven, is de rosewood toets: deze is in absolute nieuwstaat en volledig vrij van gebruikssporen! Het inlegwerk is typisch voor het KH-model: skull & bones over de hele hals (zelfs op de eerste fret!). Voor de gelegenheid heeft men de inlay op de 12e fret vervangen door een KH 25th anniversary-symbool. Iets waar ESP altijd in uitblinkt en dat met deze gitaar weer bewijst, is het afwerken van de frets: alle 24 frets zijn perfect gevlakt, gepolijst en afgewerkt. Prima! 

Body
De alder body moet op papier een ideale match zijn voor de maple hals en rosewood toets. Volgens het “bouwersboekje” zorgt deze combinatie voor een zeer resonant geheel. Hopen dat we dat ook mogen opmerken als we de klank gaan testen! De body is afgewerkt in wat men “distressed black” noemt. Ook hier zijn links en rechts stukken uit de verf geslagen, en heeft men de gitaar voorzien van een aantal fikse krassen. Men heeft ook een paar stickers voorzien, met het opschrift “Hot” en “Kirk’s Guitar”. Deze stickers zitten gewoon bovenop de laklaag en zijn dus niet “ingewerkt”. Opletten dat je ze niet kwijt geraakt dus! Achteraan de body ziet alles er uit zoals je zou verwachten, met de toevoeging van één extra plaatje. Hier heeft men het batterijcompartiment geplaatst voor de actieve pickups. Zo kan je er altijd makkelijk bij!

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-04/ESP%20LTD%20KH25/front%20body.jpg

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De KH-25 is voorzien van een floating tremolo en een locking nut. Gitaristen die hier ervaring mee hebben, weten dat je dus niet één, maar twee sets stemmechanieken terugvindt op deze gitaar. De eerste set staat waar je ze kan verwachten: op de stemkop! Deze tuners dragen de ESP- stempel en leveren uitstekende prestaties. Geen speling, een vlotte actie en een uitstekende respons. Maar deze tuners worden enkel gebruikt om het “groffe” werk te doen. Eenmaal de snaren min of meer juist staan, wordt de locking nut aangespannen en ga je de rest doen met de fijnstemmers op de Floyd Rose brug. Zoals we mogen verwachten van een product met een kwaliteitsnaam, doen ook deze tuners uitstekend hun job! 

Brug
Een zwevende brug is altijd een kritiek punt, voor eender welke gitaar. Maar bij goedkopere gitaren is dit meestal het punt waarmee de gitaar staat of valt. Daarom heeft men bij ESP geen risico’s genomen en één van de specialisten ter zake de brug laten leveren. Daarmee prijkt er op de KH-25 een Floyd Rose tremolo. Samen met de naam staat ook de kwaliteit van deze tremolo buiten alle discussie. Top! Op dit vlak heeft men bij ESP/LTD dus zeker geen besparingen doorgevoerd, gelukkig maar!

 

Speelcomfort

Ergonomie
Zoals je van een metalgitaar kan verwachten, zijn zowat alle aspecten van dit model aangepast om het spelen zo vlot en comfortabel mogelijk te maken. De body van de gitaar is een beetje slanker en dunner dan je zou verwachten en ook bepaalde details, zoals de nekhiel, worden aangepakt om het spelen in de hogere posities nog makkelijker te maken. 

Actie
Ook de actie van de KH-25 is volledig klaar voor het betere scheurwerk. Naar mijn smaak is de actie zelfs net iets te laag, maar ik denk dat menig metalhead mij gek zal verklaren voor die uitspraak. De jumbo frets zorgen ervoor dat technieken zoals snaren opduwen nog altijd mogelijk zijn, ondanks de lage actie. Heb je toch liever je actie wat hoger (of nog lager)? Dan kan je dat heel makkelijk aanpassen: met een inbussleutel kan je de tremolo hoger of lager zetten.

 

Klankkwaliteit

Kleur
Wat tijdens de test van de andere onderdelen al enkele keren opviel: de KH-25 is een opmerkelijk resonante gitaar. Of dit een uitzonderlijk goed exemplaar is, of de alder/maple combinatie dit effect altijd garandeerd, weet ik niet. Maar losse snaren gaan na een redelijk lange sustain langzaam over in hoge boventonen, die op zich ook nog een hele tijd doorklinken. Dit is een eerder uitzonderlijke eigenschap (zeker bij solid-bodies) en wijst op een goede “match” tussen de verschillende resonerende onderdelen. Nu maar hopen dat de pickups dat ook allemaal kunnen overbrengen naar je versterker! Voor de pickups heeft men wel een besparing doorgevoerd: daar waar Kirk altijd opteerd voor de EMG 81/85-combinatie, heeft men het LTD-model voorzien van (eveneens actieve) ESP-pickups. Een beetje jammer voor wie op de typische Hammett-klank gehoopt had, maar we gaan de pickups ook niet op voorhand “afschieten”. De ESP/LTD ALH-200 humbuckers doen immer goed hun job. Ze delen dezelfde voordelen van de EMG-pickups, maar eveneens dezelfde nadelen! De voordelen zijn steeds dezelfde bij actieve pickups: de gitaar klinkt clean, storingsvrij, zeer gedefinieerd en levert een waanzinnig hoge ouput. Het kan geen enkel probleem zijn om je versterker, welk type of merk het ook mag zijn, zwaar te laten oversturen met deze gitaar! Onder de nadelen hebben we het feit dat de hoge output soms een meer subtiele manier van spelen in de weg staat, en het feit dat cleane klanken wat karakter en diepgang missen. 

Respons
Vooral dit onderdeel heeft een beetje te lijden onder de hoge output van de pickups. Enerzijds helpt deze hoge output natuurlijk binnen de grenzen van de stijl waar ze voor ontworpen is: metalgitaristen staan nu eenmaal niet bekend omwille van hun ingetogen spel of subtiliteit. De actieve pickups lanceren elke noot recht uit de gitaar richting versterker, of je nu hard of zacht speelt. En dat beperkt enigszins ook de veelzijdigheid van de KH-25. Maar wederom: het zal het doelpubliek allicht een worst wezen!

 

Budget

Men beloofde bij ESP/LTD een scherpe prijs en dat is het ook geworden! De LTD KH-25 gaat over de toonbank voor €629 (adviesprijs inc. BTW). Nu blijft bij signature modellen de prijs altijd een onderwerp voor discussie. De KH-25 is een goede gitaar, daar is geen twijfel over: stevig gebouwd, vlot bespeelbaar, goede klanken, etc. Maar een deel van de prijs tel je nog altijd neer omdat Kirk Hammett er zijn naam aan verbindt. Zo kan je (zelfs bij ESP/LTD zelf) rond dezelfde prijs modellen vinden die bijvoorbeeld wél EMG pickups leveren, in plaats van de plaatsvervangende pickups van ESP. Ook de afgeleefde afwerking zal sommige gitaristen afschrikken in plaats van aantrekken. Maar het is allicht al duidelijk door de naam van de gitaar: als fan van Kirk Hammett (of Metallica) kies je zonder twijfel voor het totaalpakket!

 

Conclusie

Laat de bedenkingen je niet van de wijs brengen: de KH-25 is zeker en vast een goede gitaar! De bouw is foutloos en de hardware (vooral de tremolo) van zeer hoge kwaliteit. De bedenkingen die hierboven worden gemaakt, zijn dan ook van toepassing op eender welk signature model (de prijs), eender welke pickups (de hoge output) en eender welke “relic”-afwerking (de “distressed” afwerking). Al deze punten kan je daarom op voorhand goed overwegen. Als (minder kapitaalkrachtige) Metallica-fan die op zoek is naar een nieuwe gitaar zou ik dit model zeker niet overslaan!