aanmelden
Schecter Synyster Gates Deluxe
Guitar 29-11-2013
door:

ELECTRIC GUITAR

 

Het winteruur is daar weer, de dagen worden korter en de nachter langer (en vooral veel kouder). Hoewel het niet voor iedereen de favoriete periode van het jaar is, voelt onze testkandidaat van vandaag zich uitermate goed thuis in al die somberheid. Wat wil je ook, met een dreigende naam als “Synyster Gates Deluxe”. De gitaar is zwarter dan zwart en alle mogelijke kenmerken vragen duidelijk om één ding: scheuren met die handel!

 

 

 

Algemeen

Concept
Synyster Gates is, voor wie de artiest in kwestie niet zou kennen, de gitarist van Avenged Sevenfold. Deze succesvolle rock/metal-band speelt al enkele jaren de pannen van het dak over de hele wereld. De gitaristen van de band krijgen daarom al wel eens de kans om hun eigen model te ontwerpen. In het geval van Mr. Gates was het resultaat een reeks van signature gitaren bij Schecter, waarvan de Deluxe de laatste nieuwe versie is. We kunnen alvast verklappen dat deze Deluxe de goedkopere (en Aziatisch geproduceerde) versie van het Synyster Gates model moet worden!

 

 

Toebehoren/Opties
We beginnen, zoals altijd, met hoe de gitaar op onze drempel belandde. In dit geval zat de Synyster Gates Deluxe in een kartonnen doos. Geen draagtas, koffer of flightcase te bespeuren. Binnenin vinden we enkel de nodige info, een paar extra onderdelen (zoals een extra veer voor de tremolo) en wat klein gereedschap om de gitaar bij te regelen. Geen grote verrassingen dus!

 

 

Imago
Schecter (de volledige naam is trouwens Schecter Guitar Research) is een merk dat al bijna 40 jaar bestaat en overal waar het beschikbaar is, een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. We zeggen “waar het beschikbaar is”, omdat gitaren van het merk aanvankelijk maar met mondjesmaat de weg naar onze contreien vonden. Gelukkig is dat nu verleden tijd en kunnen we over zowat eender welke Schecter-gitaar beschikken die we willen. Terwijl het merk vroeger wat breder georiënteerd was (wie herinnert zich de Schecter stratocasters van Mark Knopfler nog?) trekt het merk de laatste jaren overtuigend de kaart van de rock- en metal.
 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Afwerking
Een eerste blik op de Synyster Gates Deluxe levert meteen enkele zekerheden op… Deze gitaar ga je niet gebruiken om jazz te spelen! De curves van de gitaar schreeuwen rockmuziek, terwijl er toch ook enkele elegante features aanwezig zijn, zoals het gewelfde bovenblad. Fouten, klein of groot, zien we niet meteen bovenkomen en ook alle hardware doorstaat de eerste tests met gemak.

 

 

Kop/Hals
Schecter laat weten dat de hals en stemkop van de Synyster Gates Deluxe werden vervaardigd uit maple. We kunnen dit niet zelf nachecken, gezien het geheel (op de toets na) werd afgewerkt met een ondoorzichtige zwarte laklaag en we van het gebruikte hout dus niets zien. Wat wel meteen opvalt, is de “Devil”-stemkop van de gitaar, een kenmerk dat alle Synyster Gates-modellen delen. De hals van de gitaar heeft de perfecte metal-afmetingen: het profiel start als een stevige C en vlakt uit naar de nekhiel toe. De hals wordt trouwens op de body vastgeschroefd, wat een andere constructiemethode is dan bij de andere (duurdere) Synyster Gates-modellen. Daar wordt de hals immers in de body gekleefd.

 

 

Toets
De toets van de Synyster Gates Deluxe is het enige houten onderdeel aan deze gitaar dat niet volledig in zwarte lak werd gedoopt. En gelukkig maar, want we krijgen een mooi stuk rosewood (palissander) voorgeschoteld. De toets is voorzien van Gothisch geïnspireerde kruis-inlays, terwijl de zijkant van de hals de standaard stippen toont (op de, gelukkig maar, standaard plaatsen). Je krijgt 24 jumbo frets onder je vingers geschoven. En als ze bij Schecter “jumbo” zeggen, dan menen ze dat ook. Deze frets zijn hoog én breed, waardoor je vingers bijna geen hout meer raken. Je vliegt over deze gitaar op en neer zonder de minste wrijving of hindernis. En dat is precies wat zo goed als elke metalgitarist zoekt in een gitaar!

 

 

Body
De Synyster Gates Deluxe heeft in sommige opzichten de stereotype body van een metalgitaar… En op andere vlakken dan weer helemaal niet. We hadden allemaal een zwarte gitaar verwacht (of ze nu glanzend of mat is afgewerkt) en ook de eerder puntige styling hebben we al wel eerder gezien in dit genre, ondanks het feit dat dit body-ontwerp wel degelijk uniek is voor Schecter. Wat we niet verwacht hadden, was de mooie gewelfde top. Dit kenmerk is veelal weggelegd voor gitaren met een doelgroep die meer voor klasse en elegantie kiest, en minder voor de ruwe kracht van een metalgitaar. Hoe dan ook, het staat de Synyster Gates fantastisch en is zonder enige twijfel een groot pluspunt. Ook hier kunnen we door de zwarte laklaag niet zien uit welk hout de body is opgetrokken. Maar afgaande op de akoestische klank én het gewicht van de gitaar, lijkt mahonie ons de meest logische keuze.

 

 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners op de Synyster Gates Deluxe werden gemaakt bij Schecter zelf, maar hiervoor werden duidelijk hoge eisen opgelegd. Alles werkt volledig zonder speling en met een heel aangename en gelijke actie. Je gitaar met deze mechanieken stemmen, is een fluitje van een cent. Maar zelfs dat is niet voldoende: je krijgt immers ook een locking tremolo...

 

 

Brug
... wat wil zeggen dat de brug is voorzien van fijnstemmers. Je gaat de gitaar dus “ongeveer” juist stemmen, dan de locking nut dichtschroeven en vervolgens nog de laatste aanpassingen doorvoeren via de fijnstemmers op de zwevende tremolo. Voor deze tremolo heeft men trouwens beroep gedaan op de specialist terzake: Floyd Rose. Neen, het is helaas geen “echte” Floyd Rose, maar een “Floyd Rose Licensed”. Men houdt van bij het moederbedrijf een oogje in het zeil, maar de productie wordt elders doorgevoerd. Gelukkig heeft dat allemaal geen al te zware gevolgen voor de kwaliteit: de tuners doen aardig hun werk en de tremolo laat alle mogelijke extreme trucs toe die je met een dergelijke tremolo wil gaan proberen. Van de diepste duikbommen tot de hoogste “harmonic squeals”, deze gitaar blijft perfect gestemd!

 

Speelcomfort

Ergonomie
Het handigste aan het bespreken van een metalgitaar, is dat je weet dat het onderdeel “speelcomfort” steeds snel bekeken is… Zowat alles aan deze instrumenten staat immers in functie van zo vlot mogelijk spelen. En dat is ook nu geen uitzondering. De Synyster Gates Deluxe ligt aangenaam in de schoot en laat zich ook rechtstaand vlot bespelen. Hou er wel rekening mee dat die mahonie body een bepaald gewicht met zich meebrengt, iets wat je rechtopstaand wel eens snel zou kunnen voelen.

 

 

Actie
De actie was, bij aankomst van de gitaar, zo laag afgesteld als maar kon. Naar mijn smaak zelfs té laag, maar daar zal menig metalgitarist mij wel snel mee uitlachen. Het mist zijn doel niet: noten springen bij wijze van spreken uit de gitaar van zodra je vingers in de buurt komen. Alle snelheids-technieken, zoals lange legato-passages of tappinglicks, rollen zonder enige vorm van weerstand uit het instrument.

 

Klankkwaliteit

Kleur
Laten we meteen beginnen met te stellen dat Synyster Gates een uitzondering is in zijn vakgebied… Een welgekomen uitzondering zelfs! Hij is een van de weinige metalsterren die niet kiest voor EMG-pickups. Daarmee willen we niets zeggen over EMG (ik gebruik zelf al meer dan 10 jaar hun pickups), maar het begon stilletjes aan erg eentonig te worden: elke zwarte metalgitaar die we de afgelopen maanden zagen voorbij komen, werd geleverd met EMG-pickups (en dan dikwijls nog dezelfde set).
Maar de Synyster Gates-modellen maken gebruik van Seymour Duncan pickups. De Synyster Gates Deluxe moet het stellen met een trapje lager dan het “echte” product, namelijk Duncan Designed pickups (een beetje hetzelfde verhaal als bij de tremolo). Het voordeel van deze passieve pickups is meteen duidelijk bij de cleane klanken. De gitaar krijgt wat meer karakter en je hoort meer nuances van het hout. Een ander opvallend kenmerk is de balans tussen de snaren. Doorgaans valt het volume bij de hoge b- en e-snaar drastisch terug, maar dat is bij deze gitaar niet het geval. We moeten niet lang zoeken naar de oorzaak: de massieve polepieces van de pickups nemen een veel breder veld op dan de standaard polepieces. Het mag misschien wel wat wennen zijn qua uitzicht, maar als het dit verschil oplevert, is het zeker de moeite waard! De cleane klanken zijn breed, mooi in balans en worden gespaard van het agressieve randje dat dit type gitaar zo dikwijls plaagt bij de cleane sounds.
Maar weer: een jazzer zal niet echt aan zijn trekken komen met de Synyster Gates Deluxe. Dit beest is gebouwd om rockmuziek mee te spelen en dat is ook wat de gitaar het beste doet. Bijtende solo’s, blaffende powerchords en kilometers diepe duikbommen. Van zodra je ermee begint, is er geen enkele twijfel dat dit het vakgebied van deze gitaar is. De output mag dan niet dezelfde zijn als die van actieve pickups, je trapt nog steeds vlotjes alle versterkers zwaar onder hun kont. Je kan de gitaar ook wel iets veelzijdiger uit de hoek doen komen, maar of dit dan ook nog overeen komt met de styling van het instrument? We betwijfelen het ten zeerste... En het zal de Avenged Sevenfold fans worst wezen!
 

 

 

Respons
Zoals je al kan afleiden uit het vorige stuk: ja, de gitaar reageert gevoelig, maar lang niet zo gevoelig als wanneer men actieve elektronica had gebruikt. Ik ben zelf meer fan van deze respons, omdat het iets meer nuances toelaat. Maar als dat niet je ding is, kan je nog altijd stevig doorrammen. Het zal zonder enige twijfel goed “vertaald” worden door de pickups.

 

Budget

Zoveel metalgeweld voor een betaalbare prijs? Het moet kunnen volgens Schecter. De Synyster Gates Deluxe gaat over de toonbank voor €875 (adviesprijs incl. BTW). Dit maakt de Deluxe meteen het goedkoopste model binnen de reeks: de Standard kost net geen €1000 en alle andere modellen gaan daar nog vlotjes over. Waar voor je geld? Vast en zeker! Maar hoe dan ook betaal je bij een signature model altijd een beetje meer voor de naam. Voor fans van de band en/of de gitarist zal er weinig twijfel bestaan, maar ik kan me best inbeelden dat de meer “algemene” metalfan misschien nog wel enkele andere dingen wil bekijken. De Synyster Gates Deluxe is echter niet snel op fouten te betrappen. Je maakt voor de lagere prijs de logische ruil door hardware van merknamen te vervangen door licensies en enkele luxueuze opties (zoals de set neck) te vervangen door meer basic zaken (de geschroefde constructie). Er is slechts één aspect waar we kritiek op kunnen formuleren en dat is het ontbreken van een gigbag. Toegegeven, niet alle modellen van deze prijs worden met een draagtas of koffer geleverd. Maar de vorm van de Synyster Gates legt bepaalde beperkingen op: je kan niet zomaar een kist of een draagtas van een ander merk gebruiken. De linkerhoorn van de gitaar steekt zodanig ver uit, dat mijn draagtassen niet bleken te passen. Je bent dus wel min of meer verplicht om wat extra te betalen voor een passende kist of draagtas afkomstig van Schecter. 

 

Conclusie

Ik moet eerlijk zijn dat ik niet bekend was met de muziek van Synyster Gates en Avenged Sevenfold. Als voorbereiding op de test heb ik mij dan maar ondergedompeld in hun muziekwereld en toen de gitaar aankwam, was ik allesbehalve verrast. Dit instrument is uitermate geschikt voor iedereen die in de voetsporen van hun idool wil treden, maar er toch niet meteen een gigantische som geld aan wil spenderen!