aanmelden
Yamaha RBX 370A
Bass 22-08-2002
door: Maarten Weyler
Yamaha bestaat al meer dan honderd jaar en is al jarenlang een van de marktleiders in de muziekbranche (in de wereldtop 5 van de grootste muziekinstrument vervaardigers!). Binnen het zeer brede gamma instrumenten dat deze Japanse firma op de markt brengt, vormen de bassen een zeer geapprecieerd onderdeel. De verschillende modellen (van 4-snarig instapmodel tot zessnarige Custom modellen) worden alom erkend als ?de betere instrumenten?. De RBX bassen (van de goedkopere 270 modellen tot het John Myung RBX 6 JM Custom model) beslaan quasi het volledige marktsegment en zijn de "grote" broertjes van Yamahas RGX gitarenreeks. Ik kreeg voor deze test een RBX 370 A.

 

ALGEMEEN

 

Twee jaar geleden kreeg ik al eens een Yamaha SBV 500 en ik herinner me nog het besluit: verhouding prijs-kwaliteit is dit een instrument dat niet zo gauw zal geklopt worden. De invoerder zei iets gelijkaardigs toen hij me deze bas overhandigde? maar zulks moet natuurlijk getest worden. En ik moet eerlijk zeggen dat ik deze RBX 370A intensief getest heb: op verschillende versterkers, in verschillende speelsituaties, met meespeel cd, unplugged, ? kortweg, intensief. En het resultaat? Ja, dat verraad je natuurlijk nooit aan het begin van een test! Het concept is dus duidelijk: een niet al te duur instrument, maar toch met alle kwaliteiten die deze bouwer vermaard maakten. Yamaha voorziet ditmaal geen handleiding (wat op zich geen probleem is, maar de vorige maal sprak ik me juist lovend uit over de tips die meekwamen met het SBV 500 model?), toebehoren moet je ook niet verwachten. Maar zulks kan het imago van Yamaha niet schaden: 100 jaar trouwe klanten, dat moet je verdienen, elke dag! En je krijgt er nog twee jaar garantie bovenop.

 

BOUW

 

De RBX bassen worden gekenmerkt door een dubbele cutaway waarvan de rechtse (aan de E-snaar) ver en spits uitloopt, de linker cutaway is korter en ronder. Bij nogal wat RBX bassen is de body uitgefreesd aan de zijde van de linker-cutaway, bij dit model vind je echter geen contour terug in de uitholling van de cutaway. Wel is deze techniek gebruikt aan de rechteronderkant van het instrument, ook een typisch kenmerk van de RBX bassen. De kop heeft de typische Yamaha vorm. Alle stemsleutels staan aan de rechterzijde, er is een dwarse, grote zwarte stringbar voorzien voor het begeleiden van alle snaren naar de nek toe en deze peghead kreeg een zwarte finish (mat natural). De nek is vervaardigd uit ahorn en vormt samen met de kop één stuk doorlopend hout. De (zeer verzorgde) constructie van de nek gebeurt met een halspen en de verankering tussen nek en body zit in een zogenaamde pocket. Je kan aan de trussrod geraken door een uitsparing, net onder het frettenbord. Op de nek zelf ligt een toets uit palissander. Hierop liggen 24 full access fretten, het zijn halfronde, hoge jumbofretten. Als je niet vertrouwd bent met dit type fretten, dan zal je zeker vanaf de 15de fret die hogere jumbofretten wel sterk gewaar worden tijdens het spelen. Het vergt toch wat aanpassing vooraleer je die fretten minder begint te voelen in je vingertoppen.

 

De massieve body, vervaardigd uit els, kreeg dezelfde finish als de head, maar deze is, in tegenstelling tot de matte uitvoering van de kop, glanzend. Qua constructiedegelijkheid van het allerhoogste niveau, wordt hier toch wat punten verloren door een slordige afwerking van de finish aan de cutaways. Maar daar hoéf je je natuurlijk niet aan te storen. De muziek lijdt er geenszins onder. De stemsleutels zijn zwart en zeer licht uitgevoerd. Het draaien gaat vlot en ze zitten stevig verankerd op de headstock. De snaren worden dus via een stringbar geleid naar de toets, aan de andere kant worden ze vastgehouden achteraan de zwarte brug, een meer conventionele werkwijze. Deze brug mocht wel een zwaardere constructie zijn. De volume- en toonregelaars zijn, net als de andere hardware, eveneens in zwarte uitvoering.

 

Wat de elektronica betreft beschikt deze bas over twee (actieve) pickups. De nek pickup is een single coil P-style element, aan de brug heb je een J-style element. Alle regelaars zijn in het zwart uitgevoerd: je hebt een mastervolume, een mix en twee tooncontroles. Behalve de volumeknop hebben alle controleknoppen een tussenstand. Dit vereenvoudigt het gebruik ervan. Er zit in deze bas een actief circuit. De batterij is gemakkelijk te vervangen en zit verborgen aan de achterzijde van het instrument. De actieve elektronica werkt uitstekend en de equalizer reageert uitstekend. Zo kan je zowel zeer diepe als (té?) scherpe klanken realiseren en dus blijkt het frequentiebereik van deze bas zeer uitgebreid te zijn. Pickups en elektronica zijn van topkwaliteit, wat de regelknoppen betreft koesteren we alleen enige reserve ten aanzien van de volumeknop, vermits hij lichtjes kraakt.

 

BESPEELBAARHEID

 

De eerste indruk die deze bas geeft als je ze inplugt, en natuurlijk na het uitproberen van de verschillende elementen en tooncontroles, is deze van een zeer degelijk instrument. "No Nonsense". Naar snufjes of extraatjes zul je tevergeefs zoeken. Maar niet getreurd hierover, want alles lukt prima zonder "hulpmiddelen". Ik vond alleen de potmeters niet altijd even geruisloos... en, zoals ik al schreef bij de constructie, ook de jumbo fretten vergen wat aanpassing. Maar, dat gaat snel over. De verschillende klankmogelijkheden, die extra zuiver tot stand komen dankzij de actieve elektronica, zorgen ervoor dat dit instrument zeker voor verschillende stijlen kan ingezet worden. Met de combinatie van een J- en een P-element heb je natuurlijk verschillende sounds ter beschikking. En bovendien geven deze elementen zeer getrouw de oude klanken van deze beide Fender® types weer. Het frequentiebereik van deze bas is zeer uitgebreid en alleen denk ik dat je het hoog niet zo vaak zo scherp zal laten klinken, maar het behoort wel degelijk tot de uitgebreide mogelijkheden van dit instrument.

 

De body is zeer licht en valt dus snel in een goede houding. De dunne nek speelt zeer gemakkelijk en de actie is comfortabel en geeft speelgemak. Er zijn geen uitstekende fretdelen en de hals is zeer egaal afgewerkt. Alleen kunnen de jumbofrets wat "groot" lijken, zeker naarmate je naar het hoger register toegaat. En, om dat hoger register te bereiken, zijn er natuurlijk de cutaways. De linker cutaway (aan de g-snaar) is goed diep uitgesneden en zorgt ervoor dat je optimaal van de 24 fretten kan genieten!

 

KLANKKWALITEIT

 

Het instrument zal zijn kwaliteiten vooral laten gelden in pop, rock, hardrock, funk/slap en jazz. Met een lichte voorkeur voor funk en slap... ik verklaar me nader: ik heb deze bas ook eens uitgeprobeerd op een SWR Super Redhead (met tweeter). Dankzij die tweeter en dankzij die uitgebreide afstellingmogelijkheden (met veel hoog), snijdt een getrokken d- of g- snaar in slapstijl door de ganse zaal. Dan is deze bas een werkelijk Funk-beest! Met een sound die ik zo niet verwachte toen ik de bas op kleinere combo?s uitprobeerde. Voor pop kan je, dankzij de P/J style pickups, juist alle substijlen aan. Voor snelle, repetitieve basstijlen uit rock en hardrock, die bovendien veel techniek van de bespeler eisen, is de zeer lichte nek, die trouwens zeer aangenaam aanvoelt, een extra pluspunt. Deze technische aspecten spelen ook een rol bij funk en aanverwante stijlen. Wil je slappen, dan kan de extra hoge afstelling van de elementen juist die scherpte geven die slaplijnen door merg en been laten snijden.

 

Speel je meer naar de toets toe en maak je daarbij gebruik van de J-style pickup aan de brug, dan krijg je die ronde sound, die het dichtste aanleunt bij de contrabassound (toch alom gewild bij jazz-adepten). Voor het obligate solospel in deze stijl is natuurlijk de 24 fretten toets zeer welkom, alhoewel het hoge register door de jumbo-frets, zeker in het begin, niet zo gemakkelijk aanvoelt. De klankregeling van dit instrument is zeer uitgebreid en de actieve elektronica zorgt voor een zeer uitgebreid frequentiebereik. Met een zeer uitgesproken hoogteregeling. Voor blues komt zulks echter minder aan bod en daarom vind ik dat deze, nochtans zeer allround scorende bas, zich iets minder leent tot deze stijl. En dit geldt eigenlijk ook voor reggae en country. Versta me niet verkeerd. Deze bas kan zonder problemen deze stijlen aan, maar het zou zonde zijn dit instrument enkel voor deze muziekstijlen te gebruiken. Het instrument kan zijn kwaliteiten eerder laten gelden in pop, rock, hardrock, funk/slap en jazz.

 

BUDGET

 

Tot hiertoe heb ik jullie al laten merken dat het hier om een meer dan behoorlijk instrument gaat. Maar nu komt nog de grootste verrassing... wat betaal je voor deze Yamaha RBX 370A? 556 Euro. Ik hoop dat iedereen al voldoende vertrouwd is met de omrekening naar verouderde Belgische Franken of Nederlandse Guldens, maar, hoe het ook zij, dit is goedkoop, gewoon omdat ik spotgoedkoop niet echt durf te schrijven (sic!). Zeker voor wie op zoek is naar een goed klinkend, gemakkelijk spelend ?Funkbeest?, die mag niet langer twijfelen! Beginner of professional, je kan haast niet zonder. Als beginner heb je zo een meer dan polyvalent en zeer degelijk instrument. En een professional kan niet zonder echt "Funk-beest"...

 

BESLUIT

 

Slechts weinig belangrijke negatieve aanmerkingen (te lichte brug, volumeknop kraakt een weinig, finish van hout en lak aan de cutaways), maar daarentegen veel positieve opmerkingen (zeer goede nek, aangenaam in omgang, zeer divers klankenpalet met zeer goede elementen). En vooral de prijs/kwaliteit verhouding maken van deze RBX 370A een absolute aanrader voor alle bassisten, van amateur tot professioneel. De RBX 370A klopt de SBV500 (zie inleiding) toch nog met een lengte voorsprong.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • een zeer goede nek, aangenaam in omgang (dun, met een fijne radius)
  • zeer goede actieve elementen met een goed dynamisch bereik en met een zeer uitgebreid frequentiebereik
  • prijs/kwaliteit is zeer goed
  • de brug valt te licht uit (oud type en niet zwaar genoeg?)
  • de finish is over het algemeen nogal "economisch" aangebracht
  •  

    SPECIFICATIES

     

  • Body: Solid Alder Body
  • Neck: Maple Neck w/ 24 frets
  • Fingerboard: Rosewood
  • Body wood: Mahogany
  • Pickups: Dual P/J Style Pickups w/ active electronics
  • Hardware: Black/Chrome
  • Finishes: Black, Natural, Metallic Red, Mist Green, Mist Purple, Mist Raspberry
  • Warranty: Yamaha Limited Lifetime
  • Price: 556,00 €
  • Importer: Yamaha Belgium - www.yamaha.com