aanmelden
Gallien-Krueger MB 200, 500 & Fusion
Bass 08-09-2011
door:

Ultralight bass amplifiers

 

Een vrij grote doos kwam toe bij mij thuis met het opschrift ‘breekbaar’ erop. Maar de doos voelt helemaal niet zwaar aan, ik kan ze zo de lucht ingooien (maar dat doen we maar niet). Tot mijn verbazing zitten er niet één, maar drie versterkers in deze doos. Ieder merk heeft ondertussen wel een serie ultralichte basversterkers en G&K kon deze trend niet aan zich laten voorbij gaan. Gallien-Krueger is zeer gekend in de Verenigde Staten, maar hier in België zie ik de versterkers veel minder. Nochtans zijn er serieuze endorsees bij G&K, zoals Red Hot Chili Peppers’ Mr Flea en vele anderen.

 

Concept

Voor deze MB serie was het doel het ontwikkelen van lichte versterkers die toch de gekende sound en power hebben van de andere GK versterkers. We moeten dus de eigenheid van GK krijgen, maar dan in een lichte versie. Er zijn ook enkele speciale features te vinden, zoals de contour knop en de G.I.V.E technologie, meer daarover verder in deze review.

 

Bouw

Deze MB heads zijn heel eenvoudig. De bekisting bestaat uit aluminium, dat draat al bij aan het gewicht van de versterker. De gewone MB’s zijn grijs gekleurd en de MB Fusion is (zoals zijn grote broer) zwart gekleurd. Aan de voorzijde bevinden zich de regelmogelijkheden (en aan elke kant een handvat) en aan de achterzijde de meeste aansluitmogelijkheden. Verder is er langs de zijkant nog een ventilator en koelopeningen. Ten slotte nog antislippootjes aan de onderzijde en een mogelijkheid om rack-ears te bevestigen aan de zijkanten. Handig als je deze head veilig wilt opbergen in een flight-case. Bij de MB Fusion zitten er aan de bovenkant nog enkele regelbare parameters en koelgaten om de buizen van de preamp af te koelen. Compact, licht (heeeeeel licht!) en eenvoudig, wat meer wens je nog van een degelijke versterker?

 

Handleiding/toebehoren

Bij alle 3 de MB’s zit er een handleiding met eerst een voorwoordje van Robert Gallien die je bedankt met de aankoop en veel succes wenst. Goed begonnen is al half gewonnen! Daarna komen enkele veiligheids- en onderhoudsvoorschriften. Dan krijgen we een grafische voorstelling van de versterker met een functiebeschrijving voor elk element op deze versterker. Om af te ronden tabel met de specificaties van de versterker en, niet onbelangrijk, een sectie ‘tech talk’ die je nog meer wegwijs maakt in het nut van bepaalde features. Merci Robert voor deze uiteenzetting! Verder vinden we in de dozen een elektriciteitssnoer en een lange jack kabel om het meegeleverde pedaaltje aan te sluiten. Met deze pedaal bedien je, naargelang de head, respectievelijk het outputvolume (switchen tussen twee kanalen) of het GIVE-circuit.

 

AANSLUITINGEN en MOGELIJKHEDEN

De drie modellen hebben vooraan telkens één instrument input, de rest volgt op de achterzijde. Op de MB 200 beschikken we over een DI xlr uitgang met eq on/off-knop, een mini-jack aux in voor mp3-spelers en een headphones/line out jack uitgang (regelbaar met een switch). De MB 500 en de Fusion hebben dezelfde aansluitingen: een groundlift switch bij de DI, een jackingang om de footswitch aan te sluiten, een tuner output, een send en return circuit (om je pedalen afzonderlijk van de preamp aan te sluiten), dezelfde headphones/line out uitgang, maar geen aux ingang hier. Wel nog 2 speakeroutputs die de combinatie jack/speak-on hebben.

 

Bedieningspaneel

Ik begin bij de MB 200. Uiterst links op het frontpaneel zit de jackinput voor je bas, met een -10dB switch voor actieve bassen. Daarnaast een gain knop en een contour switch (deze boost de hoge en lage frequenties en snijdt de midrange een beetje af). Daarnaast vinden we de vier knoppen van de actieve equalizing: treble, hi-mid, lo-mid en bass. Tot slot nog een speciale feature: de smart protection security. Deze laat (het lampje rond) de powerknop van blauw naar rood veranderen als er iets fout is aangesloten of bij een stroomprobleem. De versterker gaat dan meteen in ‘mute’ en beschermt dus zo je speakers. De MB 500 heeft dezelfde mogelijkheden, maar doet er uiteraard nog een schepje bij. We merken links een mute-knop op en rechts een sectie om de G.I.V.E. technologie te bedienen. Hiermee voeg je een extra ‘growl’ toe aan je klank. Je bedient deze functie met de boost en master knop op het frontpaneel, uit- en aanzetten gebeurt met een switch op de versterker of met de footswitch. Er zit ook nog een limiterswitch op de MB 500. Over naar de Fusion dan, daar merken we wel wat verschillen. Ten eerste zit er hier een -14dB switch i.p.v. -10dB. Je krijgt bovendien twee gain-knoppen en twee master out-knoppen (A en B), zodat je makkelijk met 2 verschillende instrumenten kan spelen. Tussen beide settings kan je makkelijk wissel met de footswitch of de kleine switch op de versterker. Bovenaan zitten ook nog een contourswitch, en nog 3 niet-regelbare knoppen: een presence knop, een deep switch en een limiter, deze zijn enkel in- en uitschakelbaar.

 

KLANK

Bij het aansluiten van de 3 versterkers valt mij meteen een zeer snappy basklank op die vooral funkateers die niet vies zijn van wat duimwerk zal aanspreken. De MB 200 geeft een goede basis dankzij de actieve equalizing. Deze reikt ons een breed frequentiegebeid aan om het signaal af te regelen. De contourknop zorgt dan nog eens voor een extra snap omdat je de mid-frequenties naar beneden kan halen en het hoog en laag opboosten, ideaal om te slappen. De MB 500 gaat nog een stapje verder met de G.I.V.E technologie (of Gate Induced Valve Effect) en geeft ons een lampensimulatie die je bassignaal echt tot leven doen komen, dat extraatje meer waardoor je echt begint te grooven! Bij de Fusion is dit niet aanwezig, omdat er natuurlijk al echte buizen in de preamp zitten. De versterker klinkt hierdoor warmer en door de ‘deep’ en ‘presence’ switches kan je nog extra laag of klaarheid aan je sound toevoegen. Wel spijtig dat deze niet regelbaar zijn, want dan zou je meer kunnen spelen met deze features en je sound nog meer fine tunen. Mijn favoriet was de MB 500, hij springt er voor mij echt uit. Hij is net iets ‘snappy’er dan de Fusion die iets meer ‘boomy’ klinkt. Ik houd van definitie als ik speel en de MB 500 was daar geknipt voor. De Fusion kan ik zeker aanraden aan bassisten die van een warme buizensound houden.

 

Toepassing

De MB 200 is ideaal om te repeteren, thuis te oefenen of voor kleine café-optredens. De MB 500 en de Fusion zijn meer bedoeld voor het live- en studiowerk, zij kunnen al een speakertoren aandrijven. De MB 500 is anders dan de Fusion qua regelmogelijkheden, hij is ook iets directer en klaarder qua sound, de Fusion klinky iets warmer door de buizen van de preamp. Als je nog meer power wilt, dan is er de MB 800 en in de Fusion-reeks ook de uitgebreidere versie 550, die weliswaar groter is qua afmetingen en zwaarder. Keuze genoeg dus, my favorite doesn’t have to be yours!

 

Budget

Voor de MB 200 betaal je 289 euro, de MB 500 575 euro en de MB Fusion kan de jouwe zijn voor 799 euro. Dit zijn adviesprijzen inclusief btw. De prijzen vallen zeer goed mee. De verhouding prijs/kwaliteit is zeer goed in balans en bovendien in verhouding met wat je bij andere merken betaalt. Je krijgt zeker waar voor je geld!

 

BESLUIT

Je zou kunnen denken: ‘ach alweer een basfabrikant die lightweight versterkers op de markt brengt’, maar als je op zoek bent naar de GK sound zoals die van Flea en vele andere GK bassartiesten, dan zit je bij de MB serie goed. Aan power ontbreekt het niet en de befaamde GK sound zit verpakt in een compact en draagbaar doosje. De MB 500 kon mij alvast zeer goed bekoren, hoewel ook de Fusion en de MB 200 mooi werk verzetten! Over smaak en kleur discussieert men niet zeggen we dan. Het enige spijtige vind ik dat de deep en presence bij de Fusion niet regelbaar zijn, enkel in- en uitschakelbaar. Het is een beetje een alles of niets gegeven, maar het werkt wel doeltreffend. De G.I.V.E technologie bij de MB 500 is voor mij de absolute winnaar qua features. Denkend aan nieuwe investeringen volgend jaar, houd ik deze GK in mijn achterhoofd... www.gallien-krueger.com