aanmelden
Roland Cube Bass 20XL & 60XL
Bass 02-09-2011
door:

portable bass amplifiers

 

Het moet zon goede tien jaar geleden zijn dat Roland de eerste cube bass combotjes op de markt bracht. Een heruitgave eigenlijk van het oude gele Roland cube combotjes dat bij vele bassisten geliefd was voor zijn transportbaarheid, afmetingen en gewicht. Dit combotje had genoeg power om kleine caféoptredens aan te kunnen en mijn eerste jams heb ik op zon Roland combotje gespeeld. De nieuwere generatie kreeg allerlei leuke gadgets mee zoals versterkersimulaties, effecten en regelbare compressor. Maar Roland vond het tijd om een nieuwe wind te doen blazen bij de basscubes. Waar de wind ons deze keer mee naartoe neemt zullen we in deze review merken.

 

Concept

Het concept is eigenlijk bijna onveranderd gebleven: lichte, transporteerbare bascombotjes met veel versterkersimulaties en effecten. Er zijn uiteraard wel een aantal mogelijkheden bij gekomen. We spreken dus eigenlijk over een gemoderniseerde update. Nieuw is ook dat de Cube bass nu in verschillende versies beschikbaar is: een 20 watt versie (die je meer als oefenversterkertje kan beschouwen), een 60 watt versie en een grote broer van 120 watt voor het iets zwaardere werk.

 

Bouw

Het woord Cube zegt het zelf: de combotjes zijn robuuste kubussen die tegen een stootje kunnen. Dit dankzij de stevige, kunstoffen hoekbeschermers en het stevige rooster voor de speaker. De combo is opgetrokken uit een dik en stevig houten omhulsel, overtrokken met een mooi afgewerkte en stevige similederen bekleding. De versterker zelf zit mooi verwerkt in de achterzijde van de combo en de regelmogelijkheden zitten zeer goed bereikbaar en overzichtelijk aan de bovenzijde van het combo. De CB-60XL heeft nog een extraatje erbij: klankgaten aan de onderzijde, een speaker met ingebouwde tweeter en extra regelmogelijkheden. De CB-20XL is heel klein maar fijn, ideaal voor bassisten die met het openbaar vervoer of te voet reizen. Verder nog een stevig plooibaar handvat. Kortom, kleine krachtpatsers!

 

Handleiding/ toebehoren

En wat zie ik als de doos openmaak? Niet één, maar maar liefst twee handleidingen! Nog nooit zo goed verwend geweest als bij deze Roland cubes. En bovendien is er ook een Nederlandstalige vertaling bij! We vinden een uitvoerige beschrijving van het bedieningspaneel, met uitleg over de regelingen en wat het doet met je sound. Verder ook beschrijvingen van de verschillende functies en voorbeeldinstellingen. Kortom, zelfs mijn eigen moeder zou met dit apparaat overweg kunnen! Er worden geen toebehoren bijgeleverd, zelfs het elektriciteitsnoer is al bevestigd aan de combo.

 

Mogelijkheden

Regelmogelijkheden
Hoewel de CB-20XL en de CB-60XL gelijkaardige regelmogelijkheden hebben, zijn er toch kleine verschillen tussen de twee combos. We overlopen eerst de gelijkaardige functies. We starten met de comp/drive regelaar. Hoe meer je de comp opendraait, hoe meer je ingangsignaal compresseert. Als je nog verder opendraait, kom je in de drive sectie terecht en voeg je meer vervorming aan je signaal toe. Een nieuw feature (dat al bestond bij de gitaarcubes maar nog niet bij de bassisten) is de ingebouwde tuner. De noten kan je selecteren via de amplifier regelknop en via twee rode en één groene led kan je zien of je bas goed gestemd staat. De equalizing werkt op beide toestellen hetzelfde: een low voor de lage frequenties, een middle voor de mid frequenties en een high voor de hoge frequenties (bij de CB-120XL heb je uitvoeriger equalizing regelingen). We hebben een shape drukknop waarmee we de versterktypes kunnen kiezen die in de deze CUBE schuilen, bij de CB-60XL heb je hier uiteraard iets meer keuze. Daarnaast heb je een gain knop, voor het inkomend bassignaal en een volume knop om het uitgaand signaal af te regelen. En dan is het feest nog maar net begonnen, want we hebben ook nog wat effecten in deze Cube zitten. Er is een regelbare chorus, poly octave (enkel bij de CB-60XL regelbaar), een delay en een reverb (bij de CB-60XL is er een aparte reverb knop met 2 standen: room en plate reverb). Bij de CB-60XL heb je dan nog eens een looper-functie met volume regelaar met een rec/play/dub-schakelaar en een tap/stop-schakelaar. Een solo circuit is ook op beide aanwezig, bij de CB-60XL kun je dan nog eens het geregelde solovolume opslaan dankzij de memory schakelaar. Tot slot hebben we nog een power squeezer schakelaar, zo je de versterker in oefenmodus zodat je output automatisch naar een volume gaat dat geschikt is voor thuis.

Aansluitmogelijkheden
We beginnen bij de CB-20XL, daar zitten alle aansluitingen bovenaan de versterker. Uiteraard is er een bass input, verder ook één footswitch aansluiting, een recording out/phones jackuitgang (bij gebruik wordt de speaker automatisch gemuted) en een mini-jackaansluiting voor een iPod of een andere mp3-speler. Op de CB-60XL zitten alle aansluitingen aan de achterzijde. We vinden dezelfde opties als op de CB-20XL, met uiteraard wat extraatjes. Zo is er een jack line out en een XLR DI output met groundlift, 3 footswitch aansluitingen, een uitgang om de delay- en looper-functies te bedienen, een uitgang om de chorus en poly octave effecten te bedienen en een derde voor de comp/drive en solo. Uitleg bij al deze aansluitingen vind je in overvloed in de handleiding.

 

Klank

Welke amplifier klanken zitten nu precies in de Cubes? Super flat geeft ons een zachte klank met een vette middentoon die vooral geschikt is voor fretloze en akoestische bassen. De flip top geeft je de gekende motownsound van de gekende Ampeg B 15. B-Man geeft je de sound van de Fender Bassman (ook een oude gekende), het heeft meer de sound van een buizen versterker. Met T.E. krijg je meer de oude Trace Elliot sound die in de jaren 80 en 90 geliefd was, een meer allround sound. Bass 360 is gebaseerd op de Acoustic 360, het werkpaard van niemand minder dan Jaco Pastorius en geeft je meer die seventies funky oldschool sound. Session is gebaseerd op een SWR-sound die je meer hifi bass sound geeft. Concert 810 geeft je die typische classic Ampeg SVT klank met 8x10 speakerkast, vooral geliefd bij de rockers onder ons. Ten slotte hebben we nog een Super Low instelling die de lage frequenties van je bassignaal nog eens versterkt, ideaal bijvoorbeeld bij reggae.

 

De effecten zijn goed regelbaar, dankzij de regelknoppen waarmee je de intensiteit van het effect kunt afregelen. In het algemeen klinken de combos goed en krachtig en geven je een goede sound waarbij je heel ontspannen speelt. Je krijgt dus eigenlijk een zeer veelzijdige combo qua sounds en effecten. De compressor doet zijn werk ook uitstekend, doordat je hem kunt afregelen en de drive geeft je net dat iets meer crunchy sound die je ook kunt afregelen. Bij deze rubriek steek ik mijn duim omhoog, maar dat was in het verleden ook al bewezen met de vorige edities van de Cubes. Ik was zelfs verbaasd van de power die de CB-20XL geeft, ondanks zijn kleine afmetingen.

 

Toepassing

Deze cubes zijn multifunctioneel, mensen die zoeken naar verschillende sounds, een draagbare, goed klinkende combo wensen met geïntegreerd pedalboard zitten met deze cubes goed. Hij is ideaal om te oefenen, om te repeteren en de zware versies van de cube (CB-60XL en 120XL) zijn ideaal om ook op te treden dankzij hun DI output. De effecten kunnen dan nog eens afzonderlijk bediend worden door footswithes die slechts een fractie kosten van echte effectpedaaltjes. Ideaal voor bassisten die een alles in één combo willen en nog op zoek zijn naar hun specifieke sound. Ook bassisten die veel in covergroepen spelen zullen deze cube aanzien als een geschenk uit de hemel. De CB-20XL is dan nog eens ideaal voor bassisten die nog geen auto hebben en veel met het openbaar vervoer moeten reizen. Ook voor opnames zijn deze cubes ideaal door hun grote aanbod aan klanken en effecten. Kortom, ideaal voor iedere situatie, behalve als je inmiddels zo beroemd ben dat je enkel nog stadion tournees doet.

 

Budget

Gezien de mogelijkheden qua klank en de bouw verwacht je wel een serieus prijskaartje, maar dan heb ik voor jullie goed nieuws. De CB-20XL kost 265 euro en de CB-60XL kost 483 euro (beiden incl. btw). Dat is voor mij echt wel een zeer sterke prijs en gezien de daarvoor geboden kwaliteiten een mooie aankoop. Nog eens duimen omhoog bij de prijs!

 

Besluit

Iets slechts valt er over deze bass cubes niet te zeggen. Ze zijn compact, robuust en goed transporteerbaar. Daarnaast heb je een hele waaier aan regel- en klankmogelijkheden. Mocht ik alles in detail bespreken, dan zou mijn review misschien wel 10 paginas tellen. Het enige minpuntje dat we misschien kunnen bedenken is dat de cubes geen eigen typische sound hebben. Er zijn dus wel veel goede simulaties en effecten. Kortom, een all in one combo die goed betaalbaar is en interessant is. Zeker ook interessant voor jonge bassisten die nog willen experimenteren met verschillende sounds en effecten, om zich nog te oriënteren in het aanbod. En uiteraard voor bassisten die veel verschillende sounds nodig hebben voor cover en tribute bands, zonder dat ze veel materiaal moeten meesleuren. Tot op het einde steekt mijn duim nog altijd omhoog bij deze basscubes. Testen die handel, zou ik zeggen!

 

www.rolandce.com