aanmelden
Eden WTX-264, WTX-500 & EX-110
Bass 04-06-2013
door:

AMPLIFIERS WITH SPEAKER CABINET

 

Na de bespreking van de grote Eden-broertjes in de editie van April, zijn nu de “kleintjes” aan de beurt. De WTX-264 en WTX-500 zijn twee compacte versterkers die ook qua gewicht vrij licht zijn. Ze wegen allebei een slordige 2 kg, met als 20 x 20 x 7,5 cm als afmetingen. Ook hun look is identiek. Enkel de power (het Wattage) is verschillend. De WTX-264 levert 260 Watt bij 4 Ohm en de WTX-500 met 500 Watt bij 4 Ohm bijna het dubbele. Voor de test gebruiken we ook de EX-110. Deze speakerkast is vrij compact en heel goed transporteerbaar, ideaal voor repetities en optredens. De versterkers hebben een draaghoes waarin je ook je kabels kwijt kan. Deze set-up heb ik eens uitgetest. Onlangs had ik een repetitie in het centrum van Brussel en vond ik niet meteen een plaats voor de deur voor mijn wagen. Geen paniek! Met de bas op de rug, de draagtas met versterker over m’n schouder en de box in één hand, kon ik makkelijk naar de repetitieruimte stappen. De WTX-264 is handig voor kleine (akoestische) optredens en repetities. De WTX-500 heeft meer kracht en zou je ook kunnen gebruiken in combinatie met de EX410 speakerkast die we besproken in april.
Buiten het vermogen zijn er nog enkele verschillen tussen de twee versterkers. We overlopen even de regel- en aansluitmogelijkheden. Er is een input jack voor het inkomend signaal van onze bas. Wanneer dit signaal overstuurd is, licht een level set ledje op. Dit vereenvoudigt het regelen via de Gain knop. Bij de WTX-500 kan je, door de Gain uit te drukken, het -12dB pad inschakelen voor basgitaren met een hoge output, zoals actieve basgitaren. Deze mogelijkheid is er niet bij de WTX-264. Met de Mute knop kan je ongehinderd van bas switchen zonder je jack kabel uit de versterker te trekken. De Enhance knop is Eden’s geheime wapen: hoe meer je die opendraait, hoe meer je de low mid frequenties wegneemt en de low, high mid en treble frequenties boost. Dit zorgt voor een warmere en scoopy sound waar vooral slappers van zullen houden. Bij de WTX-500 heeft de Enhance knop nog een extra functie. Wanneer je deze knop “uitdrukt”, schakel je de automatische compressor uit.

Dan is er nog de equaziling. Met de bass boost (de bassknop uitgedrukt) bekom je een boomy sound die o.a. geschikt is voor reggae en 60’s en 70’s pop en rock. Wanneer je de Mid knop indrukt, kan je de laag mid frequenties regelen en uitgedrukt doe je hetzelfde met de hoog mid frequenties. De hoge frequenties kan je uiteraard regelen met de High. Beide amps beschikken ook over een gebalanceerde uitgang, die je verbindt met een PA- of opnamesysteem. Op de WTX-500 kan je dit signaal al dan niet van equalizing voorzien, door de high-knop in of uit te drukken. De Master knop regelt het algemeen volume en kreeg een LED naast zich, die oversturing signaleert. Aan de voorzijde hebben we nog een effect loop circuit met send en return jack-aansluitingen, linkse en rechtse aux-aansluitingen om een extern muziekapparaat op aan te sluiten en een tuner- uitgang voor je stemapparaat.


We gaan verder naar de achterzijde. Daar zien we een jack-aansluiting voor een footswitchpedaal en een gebalanceerde XLR-aansluiting om je signaal door te sturen. Met behulp van een levelknop kan je de geluidsterkte van je signaal regelen. Verder is er een hoofdtelefoonuitgang zodat je kan oefenen zonder je buren te storen. Tenslotte zien we twee jack speaker outputs en één speak-on speaker output. In een vorige review besproken we reeds de Eden World Tour WT800 versterker (editie april 2013, nr. 292). Hoe klinken de WTX-264 en WTX-500 in vergelijking met de WT800? Ik hoorde meteen dezelfde woofy sound met veel presence. Hoewel de WTX-versterkers lichter en compacter zijn, hebben ze niet veel moeten inboeten op vlak van regelmogelijkheden. Het grote verschil met de WT800 zit in de power en de aansluit -en regelmogelijkheden van de speakercabinets. Dankzij de vele push/pull knoppen is het geheel compact gebleven, met als nadeel dat het wat minder overzichtelijk is geworden. Je moet je tijd nemen om de sound af te regelen. Voordeel is dat deze mini versterkers zo ook erg veelzijdig zijn qua klankregeling, waardoor ze veel situaties aankunnen.
 


Budget

Wat mag al dit moois kosten? De WTX-264 krijg je voor €685, de WTX-500 voor €870. De EX-110 kost €295. Allemaal vrij standaard prijzen als je ze vergelijkt met andere merken.

 

Conclusie

Wil je de Eden sound in een compact jasje? Dan is dit wel iets voor jou. Een allround versterker met veel regelmogelijkheden, voor een goede prijs. Mijn favoriet is de WTX-500 omdat deze even groot is als de WTX-264 en ook in de draagtas kan. Daarnaast kan hij ook een grotere set-up aan. De EX-110 is vooral geschikt voor repetities en eerder akoestische optredens. Wil je meer power, dan kan je nog altijd een extra 4x10 cabinet aanschaffen. Eden in een compact jasje, kan het nog compacter? Ja hoor, maar dat is voor een volgende Eden test. Stay tuned!