aanmelden
Stagg SBJ-50
Bass 29-04-2014
door:

BASS GUITAR

 

Veel opstartende merken zijn ooit begonnen als budgetmerken om daarna hogerop te klimmen. Sommige van die budgetmerken verdwijnen van het toneel, maar andere slagen er in te blijven bestaan en stelselmatig betere producten op de markt te brengen. Stagg is daar één van. Sommigen zullen hierbij nog de wenkbrauwen fronsen, maar we kunnen duidelijk zien dat Stagg op dat vlak aan het groeien is. Neem bijvoorbeeld hun elektrische contrabas, die was een schot in de roos en heb ik zien pronken in winkels in Engeland, Frankrijk, Duitsland,… noem maar op. Hoog tijd dus om één van hun bassen onder de loep te nemen. Is deze custom basgitaar misschien wel Stagg's volgende voltreffer? We komen het zo te weten!

 

CONCEPT

Stagg maakt instrumenten en accessoires die vrij goedkoop en betaalbaar zijn. En hier mogen we toch fier op zijn, gezien hun producten worden ontworpen in ons kleine Belgenland. De fabricatie gebeurt in het verre Oosten, zodat de kostprijs stevig wordt gedrukt. Stagg ontwerpt eigenlijk best originele instrumenten, en komt dus niet op de proppen met klakkeloze kopieën van gekende modellen. Deze basgitaar lijkt op het eerste zicht misschien wel wat op een Jazz Bass, maar toch kreeg dit model een heel eigen touch. Op die manier onderscheidt de SBJ-50 zich toch van veel andere merken!

 

BOUW

De bas ziet er vrij eenvoudig uit, maar helemaal trouw aan de look van een Fender Jazz Bass is hij dus niet. Door de lakkleur en de vorm van de slagplaat kreeg hij eerder een sixties surflook. Deze basgitaar is trouwens ook verkrijgbaar in andere kleuren, én er is een linkshandig model in het zwart. De body is gemaakt van alder (elzenhout), traditioneel de vaakst gebruikte houtsoort bij Fender basgitaren. Alder staat bekend voor z'n warme, vintage klank. De body kreeg een metallic grey laklaag: hier geen slordigheden te bespeuren. Zowel de hals als het toetsenbord zijn vervaardigd uit maple. Dit resulteert in een iets scherpere en actieve klank met meer attack. Het toetsenbord telt 20 frets. De hals werd met vier bouten en een bevestigingsplaatje stevig vastgemaakt aan de body. De hardware en de pick-ups zijn van eigen makelij en voelen zeer kwalitatief aan. De stemsleutels werken naar behoren en blijven goed gestemd. De traditionele brug heeft aparte zadeltjes en een instelschroef, zoals we standaard gewend zijn bij basgitaren. De regelknoppen zitten vooraan op de body en zijn aan de achterzijde bereikbaar via een afdekplaatje. Ook dit is weer een verschil met de gewone Jazz Bass die vooraan een metalen plaatje heeft met de regelknoppen erop bevestigd. De hals heeft een D-vorm, zoals de oude Fender bassen. De SBJ-50 heeft een passieve toonregeling met twee volumeknoppen, een toonregelaar en, als leuk extraatje, een serie/parallel switch. Kortom, een rechttoe rechtaan basgitaar, waarbij Stagg geen steekjes liet vallen op vlak van de afwerking.

 

REGELMOGELIJKHEDEN

De SBJ-50 heeft eigenlijk een standaard Jazz Bass passieve toonregeling, waarbij je met de ene volumeknop de nek pick-up bedient en met de andere de brug pick-up. Daarmee kan je al drie verschillende sounds creëren. Verder kan je door de toonregelaar meer open te draaien meer hoog aan je signaal toevoegen en, andersom, meer bas toevoegen. Maar wat je dus niet hebt bij een standaard Jazz Bass en wel bij de SBJ-50, is die serie/parallel switch. Hiermee kan je beide pick-ups elk in een gesloten of gezamenlijke kring laten functioneren. Doet dit iets met je sound? Daar mag je zeker van zijn! Hier komen we verder in de review op terug.

 

SOUND

Indien ik tot nu toe misschien niet enorm enthousiast klonk, dan komt daar nu verandering in! Op het moment dat ik deze bas voor de eerste keer vastnam, was ik bezig met de transcriptie van een slapsolo in de stijl van Marcus Miller. Met de twee volumeknoppen gelijk open, kreeg ik een vertrouwde slapsound die in de buurt kwam van die van Marcus Miller - en dat is een groot compliment. Dankzij de maple toets heeft deze bas een leuke snappy slapsound met genoeg laag. En dat is nog niet alles: als je de achterste pick-up (brug) meer opendraait, bekom je een lekker knorrende Jaco sound met karakter. De voorste pick-up geeft een diepere sound met meer bas, die dan weer geschikter is voor o.a. reggae en old school rock. Alleen al met de twee volumeknoppen bekom je reeds geslaagde sounds, die je dan verder kan fijnstellen met de toonregelknop om meer bass of treble toe te voegen. Ook dit werkt allemaal naar behoren. En dan nu de serie/parallel switch. Wat doet die nu juist met je sound? Wel, wanneer je de pick-ups parallel schakelt, bekom je iets meer warmte en diepte, en is ook de output wat zachter. In serie-stand krijg je een iets agressievere klank met een hoge output. Ik ben helemaal fan van wat er hier door mijn speakers knalt!

 

BESPEELBAARHEID

Zoals ik reeds heb vermeld, heeft de hals aan de achterzijde meer een D- dan een moderne C-vorm (waar ik persoonlijk iets meer van hou). Je krijgt dus wel het gevoel dat je een stevig stuk hout in je handen hebt. De actie staat eigenlijk al op een goede hoogte, al mag hij voor mij persoonlijk nog iets lager afgesteld worden. Ook de hals staat goed en de bas blijft mooi in balans hangen wanneer je met een draagriem speelt. Na even wennen aan de D-vormige hals, voelt het bespelen van deze bas al vrij snel natuurlijk aan.

 

TOEPASSING

De SBJ-50 is een goedkope basgitaar die goed klinkt, vlot speelt en eenvoudig te bedienen is. Tegelijkertijd heeft ze een vrij uitgebreid toepassingsgebied. Een beginner die meteen wil starten met een goede en degelijke basgitaar, is hier aan het juiste adres. Dankzij de goed gekozen regelmogelijkheden kan je zowel gaan voor een knorrende funksound, als een snappy slapsound, of een warmere bluesy, jazzy sound. De serie- stand zal waarschijnlijk de bassisten aanspreken die houden van een agressievere sound - een sound die zelfs z'n mannetje kan staan bij de zware jongens onder ons. Naast beginners, zullen ook de serieuzere amateurs en zelfs pro bassisten in de SBJ-50 vinden wat ze nodig hebben.

 

BUDGET

Voor slechts €190 incl. BTW is de SBJ-50 de jouwe. We weten dat Stagg niet behoort tot de exclusieve, dure merken die onbereikbaar zijn voor de meesten onder ons. Maar gezien de kwaliteit van deze bas, is de prijs een echte meevaller! De kwaliteit van dergelijke budgetinstrumenten ligt de laatste jaren hoog en blijft steeds verbeteren. Waar ikzelf pakweg 16 jaar geleden begon met een rammelende basgitaar, kunnen beginnende bassisten nu met een veel beter instrument starten!

 

CONCLUSIE

Een gerestylede Jazz Bass, zo kan je de custom SBJ-50 het best beknopt omschrijven. Qua afwerking is er niets op aan te merken en de regelmogelijkheden werken naar behoren. Als je op zoek bent naar een goede passieve bas met een lekker knorrende brugklank of snappy slapsound, zit je goed. Enkel de hals is iets dikker dan ik gewend ben, maar dat is zeker geen struikelblok. Ook mijn studenten waren onder de indruk van de sound die deze Stagg bass produceerde. Ook de eigenzinnige sixties surflook springt in het oog. Naast Stagg's elektrische contrabas, is de custom SBJ-50 zeker een bas om in de gaten te houden. En met die prijs kan het al helemaal niet misgaan! Wie nog vooroordelen heeft, mag die dus aan de kant schuiven. Eenvoudig, effectief en vrij ruim qua toepassingsgebied. De SBJ-50 is zeker het proberen waard!