aanmelden
Toca Congas
Drums & Percussion 19-07-2001
door: Peter De Wannemaeker
Er was een tijd dat de keuze voor de aankoop van een set conga's heel eenvoudig was, er waren namelijk maar één of twee merken met een degelijke distributie voor onze regionen. Daar is met de groeiende interesse voor Cubaanse en wereldmuziek in het algemeen gelukkig verandering in gekomen. Eén van deze opmerkelijke nieuwkomers, voor onze regionen althans, is Toca (bij ons verdeeld door AB music). In korte tijd heeft deze firma een indrukwekkende lijst endorsers weten te strikken zoals Alex Acuña, Anga Dias, vader Escovedo, z'n zonen Peter, Michael, Juan en dochterlief Sheila(E). Zij heeft nu zelfs haar eigen percussielijn ontworpen voor "small hands", voor de iets jongere spelers dus. Het ganse toca gamma kan je trouwens nakijken op . Er werd mij gevraagd een test en daaropvolgende beschrijving te maken van twee sets conga's respectievelijk uit de Custom (wat gebruiken ze die term toch graag de laatste jaren), de Deluxe-lijn en het Sheila E. player's Series gamma.

CUSTOM DELUXE: CONSTRUCTIE

 

De exemplaren voor deze test: een 11" quinto en een 11 3/4" conga, ze zijn 30" hoog en in "honey amber" uitvoering, één van de drie hoogglanslak versies. Wat zien ze er toch allemaal mooi uit als ze nieuw zijn… en ze werden netjes verpakt afgeleverd. Wat me meteen opviel bij het uitpakken is het ontbreken van een handvat. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg: dat ding zit tijdens het spelen toch altijd in de weg. De metalen plaatjes voor bevestiging op statief daarentegen zijn reeds op de ketel gemonteerd,dit kan voor mensen die (zoals ik) liever zittend spelen een snelle beschadiging van de lak veroorzaken, je kan deze natuurlijk verwijderen maar dan zit je wel met twee gaatjes in je ketel. Daarvoor ontbreken immers twee extra dichtingdopjes. De ketels, vervaardigd uit Aziatische eik zijn voorzien van 6 stemmechanismen en de "Toca's exclusive EasyPlay Hoop" (exclusief?). Een afgeronde hoepel die het vel aanspant en die moet voorkomen dat men zich bezeert tijdens het spelen. De onderkant is afgewerkt met een metalen beschermingsring. De conga's zijn voorzien van een stel degelijke" matched Bison skin heads" natuur vellen: the real thing.

KLANK

 

De quinto gaf zowel bij een iets lagere als hoge stemming een zeer bevredigend resultaat: warme open tonen, duidelijke bas- en muffeltonen en zeer gedefinieerde slaps vooral te wijten aan de degelijke dikte van het vel en de ketel. Dunnere vellen en te lichte ketels resulteren vaak in een klank die te veel harmonischen bevat. Bij zeer hoge stemming, zoals die nodig is bij quinto solo's in de Cubaanse rumba, waren de slaps wel heel spectaculair en nog steeds heel gecontroleerd.

De conga heb ik eerst gebruikt als "Caja"(de laagst gestemde drum bij Afro-Cubaanse ritmes zoals Palo, Makuta die improviseert en soleert): warme open tonen met een aangename sustain, luide bas en muffeltonen en een degelijke slap. Ook bij hogere stemming was het resultaat zeer bevredigend.

Zowel het Custom Deluxe als het Limited Edition gamma (dezelfde ketels met vergulde hardware en wat kleur varianten) bestaan uit een11" quinto, 11 3/4" conga, een 12 1/2" tumbador en een 13" exemplaar. Deze laatste is wat je zou kunnen noemen een "Super Tumba". Helaas heb ik deze niet kunnen uitproberen maar ik ben volledig te vinden voor het idee van deze extra maat!

BUDGET

 

De Custom Deluxe quinto 11": 19.300Bfr of 930£
De Custom Deluxe conga 113/4: 22.100Bfr of 1.067£

SHEILA E. FULL SIZED FIBERGLASS DOUBLE CONGA SET: CONSTRUCTIE

 

"The Sheila E. Player's Series for Little Hands". Met deze slogan wordt het al snel duidelijk dat deze reeks ontworpen is voor de iets jongere conguero (Sheila's moederinstinct?) Het exemplaar van deze test is het grootste in de reeks (10" & 11" op 28" hoog) en wordt net als de small sized versie (8" & 9") geleverd met statief in de… jawel: "Sheila's striking Angel Blue metallic finish". Het ziet er best trendy uit. Een soort licht-blauw-parelmoerachtige glasvezelketel die nogal aan de dunne kant is. Waarschijnlijk ter preventie van rugklachten bij kleinere mensen. Halfweg de ketel is deze voorzien van een rubberen stootband, versierd met een chroomband en bevestigd met twee kleine vijsjes. Het oogt wel mooi maar het geeft me niet echt een degelijke indruk. De vijf spanbokken en de EasyPlay hoop (een lichtere versie van de exclusive EasyPlay Hoop) en de metalen beschermband onderaan zijn ook in het zwart uitgevoerd. De "lugs" of stembouten en bevestigingsplaatjes voor ophanging aan statief zijn daarentegen in chroom,dit alles afgewerkt met nogal dunne natuurvellen. Toch nog even vermelden dat deze conga's bedoeld zijn voor jongere of kleine spelers en het voor mij nogal moeilijk was om ze correct te beoordelen. Daarom heb ik beroep gedaan op een van mijn jongere studenten, gewoon om een juister oordeel te kunnen vellen.

KLANK

 

De quinto van dit testmodel was voorzien van een wel heel dun vel. Samen met de dunne ketel resulteert dit in een magere klank, met te veel harmonischen. De slaps doen mij een beetje aan die van een djembé denken, met een iets dikker vel zou dit voor een groot deel opgelost zijn. Nu is het ook wel zo dat bij lager speelvolume (wat bij kinderen vaak het geval is) de klank op deze quinto wel iets meer gecontroleerd zal zijn.

De tumba was voorzien van een dikker vel en klonk dus opmerkelijk beter. Laag gestemd heeft hij zelfs heel wat body voor z'n kleine afmetingen.

Het statief dat bij deze set hoort is een chroom exemplaar waarvan de drie benen van het statief in het zwart (volledig assortie) zijn uitgevoerd.

BUDGET

 

Voor de Sheila E. full sized fiberglass Double Conga Set betaalt u 23.300Bfr of 1.120£ inclusief statief en twee handtekeningen van Sheila E. (Waar?…Op de conga's natuurlijk!).

BESLUIT

 

De conga's uit het Custom Deluxe gamma hebben alles wat je van een set conga's kan verwachten (behalve een handgreep misschien), een degelijk afgewerkt product met de mogelijkheid om een grootse sound te creëren. Want dit hangt bij dergelijke instrumenten nu eenmaal voor het grootste deel van jezelf af. Extra pluspunt vind ik de diversiteit in maten met onder meer de toevoeging van een 13" tumba, dit alles voor een zeer redelijke prijs.

Bent u het stilaan moe dat zoon of dochterlief alle potten en pannen terroriseert? Dan is deze trendy "Sheila E. full sized fiberglass Double Conga Set" misschien wel een leuk alternatief. Hier en daar enkele lowbudget kenmerken maar daartegenover staat natuurlijk een zeer scherpe prijs. Misschien bij de aankoop toch even op de vellen letten, dit verschilt bij conga's in het algemeen nogal van exemplaar tot exemplaar...
Toca bien.


PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • scherpe prijzen
  • goede dikte van het vel en de ketel
  • spectaculaire slaps
  • geen handgreep op de Custom Deluxe