aanmelden
Sabian XS20
Drums & Percussion 21-08-2003
door: Joris Peeters
Diverse grote cimbalen fabrikanten leveren tegenwoordig belangrijke inspanningen, om een segment te creëren dat kwalitatief kan wedijveren met hun toplijn, maar dat toch voor een beduidend lagere prijs wordt aangeboden. Bij Sabian heet dat segment XS20 en als we de folder mogen geloven werd er niet minder dan 10 jaar gewerkt aan de ontwikkeling ervan.

MATERIAAL & DUURZAAMHEID

 

B20 brons is de grondstof, die eveneens gebruikt wordt als basis voor de duurdere Sabian reeksen, nl de AA, Hand Hammered, HHX en de AAX reeks. Dat de prijs lager kan worden gehouden is dan ook een gevolg van de aanwending van de nieuwe, kostenbesparende technologie. Een goedkopere productiemethode dus, zonder daarbij op de kwaliteit te moeten inboeten. Qua duurzaamheid zitten we in elk geval goed! B20 heeft zijn kwaliteit op dit gebied nl. reeds voldoende bewezen bij de diverse topreeksen van Sabian. Ten bewijze daarvan trouwens de 1 jaar garantie die aan de XS20 cimbalen wordt toegekend.

AANBOD

 

Onze geteste set is een typische basis set, door Sabian "Performance Set" gedoopt en bestaat uit een paar Regular Hi-Hats 14" (XS1402N), een Medium-Thin Crash 16" (XS1607N) en een Medium Ride 20" (XS2012N). Als toemaatje krijg je hierbovenop gratis een 22" cymbal case geleverd. Even snel het volledige marktaanbod overlopen: Hihats komen in 14", in Regular en Rock versie. Crashes in 16" of 18", in Medium Thin en Rock versie, Rides in 20" Medium en Rock, en tenslotte zijn er de Chinese 18" en de 10" Splash. Een vrij beperkt, eerder elementair aanbod dus, wat je normaal ook terug vindt bij een instap model.

LOOK

 

De cimbalen zien er prima afgewerkt en duidelijk "machinaal" bewerkt uit, niet artisanaal, dit integenstelling tot bijvoorbeelde de Hand Hammered reeks. De concentrische, machinaal geproduceerde groeven (zoals bij een grammafoonplaat) zijn duidelijk volgens een vast patroon aangebracht. Als je ze echter van naderbij bekijkt en vooral wanneer je ze optilt en aanvoelt, valt het onmiddellijk op dat je niet echt met "budget -level" cimbalen te doen hebt.

KLANK

 

Gezien het beperkte aanbod was ik benieuwd of ook de klank niet eerder van "instapniveau" zou zijn. Niets bleek echter minder waar! Jullie weten intussen dat ik te testen materiaal het liefst uittest in de praktijk, m.a.w. op het podium. Wel, met instrumenten voor beginnelingen is dit vaak vrij problematisch. Vooral de "Goedkopere" cimbalen blijken immers vaak van ontoereikende kwaliteit te zijn voor "professioneel" gebruik en hebben dikwijls een nogal "blik"-achtig klankgehalte in hun frekwentiespectrum! Aangenaamd verrast was ik dan ook bij de "praktijktest" van de Sabian XS20 cimbalen.

Te beginnen met de 14" Regular Hi-Hats. Deze, overigens vrij zware set, produceert een behoorlijk gearticuleerde en vrij hoge "ping" bij aanslag in gesloten toestand. De "halfopen"- sound is vrij brilliant en heeft zelfs een "donker" klankgehalte. De "swing" sound (typische jazz begeleiding op de hi-hat) is uitstekend en maakt deze hats ook geschikt voor jazz. Met de voet bekom je een prima "chick" en een volle "splash"-sound (wanneer je je voet laat "vallen" op je pedaal, en daarbij de hihat open laat "ploffen", zodat je een effect teweegbrengent zoals bij de klassieke orkest cimbalen).

De Medium Thin 16" Crash heeft een prima respons, een klankspectrum van glasachtige brillantie gecombineerd met voldoende laag. De projectie of "cut" blijkt voldoende, het is echter geenszins een echt "luide cimbaal". Eveneens een prima, "allround" cimbaal dus, dat kan thuishoren in heel wat diverse set-ups.

De Medium Ride 20" is voorzien van een vrij kleine bel met redelijk hoge pitch, geen "killer sound" dus, maar wel met voldoende penetratie. Wanneer eerder zacht bespeeld en met een lichte stok krijg je heel wat hoge brilliantie, uiterst geschikt voor jazz dus. Maar ook bij hardere aanpakt blinkt deze "allround" ride uit, met rijke harmonischen, en niet met dat hinderlijk "zinderen", wat wel eens het geval kan zijn met "goedkopere" rides. Kwa klank besluiten we dat zowel de hi-hats, de crash als de ride uitstekende "allround" cimbalen zijn, varierend genoeg om muzikaal te zijn. De "overallpitch" van deze cimbalen situeert zich in iets meer hogere (mid-) frekwentie regionen dan de duurdere, meer artisanale en "hand hammered" reeksen.

BESLUIT

 

Eerst vermeld ik de prijzen. 14" Regular Hats (PSA XS 1402N): 246,00 Euro; 16" Medium Thin Crash (PSA XS 1607N): 189,00 Euro; 18" Medium Ride (PSA XS2012N): 225,00 Euro

Koop je ze als volledige "Performance Set", incl. Cymbal case, dan is deze is van jou voor 575,00 Euro. We vinden uiteraard goedkopere "entry-level" sets, maar we hebben hier dan ook te doen met een kwaliteit die de pro-speler zeker niet onverschillig zal laten. Deze set moet niet of nauwelijks onderdoen voor zijn duurdere broers en blinkt voornamelijk uit door zijn klankkwaliteit en diversiteit. We besluiten: ideale cimbalen voor de student, de semi-pro en waarom ook niet voor de pro, bijvoorbeeld als tweede, all-round set!


PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Uitstekende klank
  • Heel polyvalent
  • Prijs/kwaliteits niveau is uitzonderlijk hoog
  • Beperkt aanbod qua beschikbare maten. Hopelijk wordt hier in de toekomst aan verholpen.


  • FOTOS