aanmelden
Metronooms: Tama Rhytm Watch 100, Boss Dr. Beat DB-88, Yamaha Clickstation
Drums & Percussion 13-02-2004
door: Joris Peeters
Tempovast kunnen spelen is een must voor elke muzikant, en in het bijzonder voor de drummer. De metronoom is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Niet alleen heb je dit handig instrumentje nodig om je tempogevoel te oefenen, het is ook meestal onmisbaar om het juiste tempo terug te vinden van een muziekstuk dat je "live" brengt. Meestal, zeg ik. Jazz muzikanten nemen doorgaans voor elk nummer de nodige tijd om "in de groove" te komen, alvorens het volgens hen juist aanvoelende tempo af te tellen.
Speel je in een professionele popgroep bijvoorbeeld, of ben je ernstig genoeg bezig om in te zien dat het juiste tempo van elk nummer van cruciaal belang is voor een correcte uitvoering ervan, dan ben je echt genoodzaakt beroep te doen op een goede metronoom.
Sinds een aantal jaren zijn er van die handige electronische vernuften op de markt met heel wat features (wat worden we verwend!) om ons leven (alweer) wat gemakkelijker te maken. De tijd van de op te winden "piano-"metronoom, die dan nog vraagt om op een perfect horizontal geplaatst te worden, wil je niet van die ongelijke beats bekomen, is duidelijk voorbij…
Tegenwoordig zijn er een hele resem electronische metronomen met quartz precisie op de markt. We beperken ons hier tot het testen van 3 wat "uitgebreidere" toestellen. Ze verschillen vooral hierin t.o.v. hun kleinere uitvoeringen dat ze een krachtiger "click" geluid produceren, en heel wat extra (programmeerbare) features in petto hebben. Ik zei het al: een must voor drummers, maar zeker even handig voor bassisten, gitaristen etc…
We testen de TAMA Rhythm Watch 100, reeds geruime tijd op de markt en intussen een standaard, de BOSS Dr.Beat DB-88 en de recente YAMAHA Clickstation.
I.v.m. met de Rhythm Watch moeten we toevoegen dat Tama binnenkort een geëvolueerde en dus verbeterde versie op de markt brengt: de RW105. We houden jullie op de hoogte.

 

EIGENSCHAPPEN.

 

Het opzet van de 3 toestellen toont nogal wat gelijkenis. Reden temeer om ze in een gezamelijke test op te nemen. Alle toestellen werken op een 9V (6LR61) batterij, maar opereren tevens met een netadaptor (niet meegeleverd). Een hoofdtelefoon ingang is zonder meer noodzakelijk voor een dergelijk apparaat. Handig bij Tama en Yamaha is dat naast een minijack koptelefoon aansluiting eveneens een (gewone) jack (1/4 inch) aansluiting is voorzien. Vooral drummers zullen het moeilijk hebben de "click" van de luidspreker voldoende te horen, wanneer ze geen hoofdtelefoon gebruiken! Dit luidspreker geluid is trouwens al vrij krachtig bij Yamaha en Tama, terwijl de Boss iets minder decibels produceert.
De metronooms zijn allen monteerbaar op een (cimbaal-)statief en bij Yamaha en Roland wordt eveneens een steuntje meegeleverd, om het toestel in een hellende positie te plaatsen - altijd handig om tijdens het musiceren de leds beter in de gaten te houden, het toestel makkelijk te bedienen en het geluid directer te horen.
Je hebt trouwens 2 leds: de eerste gaat oplichten bij de eerste tijd (de eerste tel of "beat"), de 2de op elke andere. Enkel bij de Rythmwatch blijven de leds om beurten oplichten, afwisselend dus. Het ritme wordt samengesteld uit verschillende elementen: 1) elke tijd van de maat (kwartnoten), 2) achtste noten, 3) zestiende noten, 4) triolen, 5) het accent op de eerste tel. Van elk van deze elementen is het volume regelbaar d.m.v. schuivers (Clickstation en Dr.Beat) of handige draaiknopjes (Rhythm Watch). Vooral de beginnende student zal nood hebben aan deze achtsten-, zestienden- en vooral triolen-onderverdeling, kwestie van te horen hoe deze onderverdelingen klinken binnen het tempo en om in de juiste "feel" te geraken.
Het accent op de eerste tijd is zonder meer geweldig behulpzaam bij het oefenen van bv. "cross-rythms" (NL?), waarbij je het al wel eens moeilijk kan hebben de eerste tijd terug te vinden!
Het tempobereik bedraagt van 35 tot 250 bpm ("beats per minutes" of tikken per minuut) voor de Rythmwatch en Dr Beat, en van 35 tot 300 bpm voor de Clickstation. Bij elk toestel is dit tempo instelbaar door een handige draaiknop waarmee je snel van het ene naar het andere tempo overgaat. Bij de Tama draait deze knop misschien een ietsje stroever dan bij beide andere. Je start en stopt de metronoom via de start/stop toets. De reactiesnelheid van de metronooms is zeer goed, enkel bij de Rythmwatch is er een kleine vertraging, wat in sommige gevallen toch wat nadelig kan zijn, bv. Wanneer je het tempo wil weten van een muziekstuk dat je hoort en je de metronoom hierop wil afstellen. Anderzijds is daar op de eerste plaats de handige TAP- of trommel functie voor, trouwens aanwezig op alle toestellen: je tikt met de vinger het tempo in, en het display toont prompt het ingetikte tempo. Dus dit euvel (de kleine vertraging) is eigenlijk niet zo van belang. Bij de Clickstation is het tenslotte mogelijk het tempo ook in te typen (via de "type tempo" toets).

 

De maatsoort
Bij de Rhythm Watch is de maatsoort (aangeduid als "beat") instelbaar van 0/4 tot 6/4 (verschil tussen 0/4 en 1/4 is dat er bij 0/4 geen accent wordt geproduceerd). Jammer dat er geen maat van 7 is voorzien, vermits het (vooral voor de drummers) toch nuttig kan zijn om deze onregelmatige maatsoort te oefenen. Bij de Clickstation stel je de maat in van 0 tot 9 en bij de Dr Beat van 1 tot 8. Bovendien beschikken beide laatste over twee maatgetallen, die je desgewenst aan mekaar kunt koppelen. Zo kun je onregelmatige maten creëren met een accent op twee verschillende tijden. Je maakt bv. een maat van zeven door één van vier te combineren met één van drie (waardoor je accenten bekomt op de eerste en de vijfde tijd), of je combineert een maat van 6 en één van 5 tot een maat van 11, of een maat van 15 door 8 en 7 samen te voegen, enz. Gaat behoorlijk ver, nietwaar…

 

Voice of Metronoom geluid
De Clickstation beschikt over slechts één metronoomgeluid. De Rythmwatch heeft er 2 ("Metro 1" en "Metro 2") , te kiezen met de Mode toets. De Dr Beat tenslotte heeft naast 2 metronoom klanken de zeer interessante "Voice" toon. I.p.v. de metronoom-click telt een duidelijke "computer"-stem dan elke tijd. Voor het oefenen van met name crossrythms is dit een zeer handig feature, kwestie van de eerste tel niet te verliezen wanneer je complexe combinaties over een aantal maten oefent, of om luidop te leren meetellen als je dergelijke combinaties speelt.

 

Tune Mode.
Ik zei het al, deze nuttige toestelletjes zijn niet alleen bedoeld voor drummers, maar ook voor muzikanten (grapje). Ook voor andere muzikanten dus… Met name de Tune Mode is handig voor hen. Zowel de Dr Beat als de Clickstation beschikken over een "Tune" button, om je instrument te stemmen. Jammer genoeg moet de Rhythm Watch deze functie ontberen. Bij de Dr Beat variëren de tonen van C2 tot B6 . Bovendien kan je ook de referentietoon (de diapason), instellen van 438 tot 445 Hz. Tenslotte kan je ook een toonhoogte aan een programmanummer toewijzen (1 tot 8). Bij de Clickstation vinden we hetzelfde toonbereik terug, de diapason is regelbaar tussen 438 en 446 Hz maar de programmanummers kunnen geen eigen toon toegewezen krijgen.

 

Programma's
De Rhythm Watch kan niet minder dan 20 programma's opslaan. Een gemiddeld optreden van een doorsnee groep bevat meestal niet veel meer dan 20 songs, en dat is nu juist waarvoor deze programma's worden gebruikt: je bewaart per programmanummer of song het tempo van de song, de maat (4/4, 3/4 ..) en ook het metronoom geluid (Metro 1 of Metro 2). Een handige feature voor het "live" gebruik dus, je hoeft niet telkens per muziekstuk het tempo te gaan instellen. Nadeeltje is dat je het programmanummer instelt met een drukknop (geen draaiknop), ben je per abuus een nummer te ver, moet je dus telkens terug naar nul drukken en dan weer verder totaan het juiste nummer. De "level" posities (volumes) van de verschillende ritmische onderdelen worden niet opgeslagen bij het bewaren van een programma, wat wel het geval is bij de andere 2 toestellen.
Met de Clickstation ga je een stapje verder en kan je tot 86 muziekstukken, inclusief hun naam (5 karakters) opslaan. Een song oproepen kan dan door simpelweg de eerste letter ervan met de draaiknop te kiezen en vervolgens de start/stop toets in te drukken, totdat je het gewenste muziekstuk vindt. Nog handiger is de "ketenfunctie" te gebruiken: van de 86 muziekstukken kan je er maximaal 20 (zoals bij de Rythmwatch) in een welbepaalde volgorde opslaan. In totaal kan je zo tot 10 combinaties of ketenprogramma's opmaken. Wisselt de "playlist" wel eens van je groep, dan kan je hier bv de mogelijke volgordes in voor-programmeren, en de gewenste volgorde dus oproepen voor het desbetreffende concert.
De Dr Beat tenslotte is beperkt tot 8 programma's. Je hebt dan wel weer de "loop mode" als extra: In tegenstelling tot het "live" gebruik is dit meer een interessant oefen-"feature". Je kan ermee de verschillende (8) programma's, elk van nul tot 255 keer elkaar laten opvolgen als ware het 1 muziekstuk. Je kan op die manier heel eenvoudig ritme- of tempoveranderingen inoefenen. Handig is ook dat men hier aan een pause-toets gedacht heeft.

 

Vibratie functie en achtergrondverlichting, 2 extra-nuttige funties op de Clickstation.
Een extra, en niet onnuttig feature, enkel aanwezig op de Clickstation, is de Vibratie functie. Een trilblok links onderaan het toestel trilt mee in het tempo van de metronoom (op elke tel). Meer dan handig in situaties "on stage", zeg maar, waar de zichtbaarheids- én hoorbaarheids-toestand wel eens ontoereikend kunnen zijn. Je drukt gewoonweg deze vibratietoets in en je voelt het juiste tempo. Met de "Vib"-schuifregelaar bepaal je de gewenste hoeveelheid trilling. Niet minder handig is de "Back Light" functie of verlichting van het display van de Clickstation. Je hebt zeker al eens volgende frustratie meegemaakt: net wanneer je het juiste tempo van de volgende song nodig hebt, laat de podium verlichting het afweten! Heel nuttig is dat na 20 seconden het lichtje automatisch dooft (verlichting is nl. zeer batterijlading rovend), tenzij je langer dan 1 seconde de Backlight toets ingedrukt houd, want dan blijft het display doorlopend verlicht.

 

BESLUIT

 

Dit zijn zonder meer 3 zeer nuttige werkinstrumenten, bijna onmisbaar voor de drummer en zeker ook handig voor gitaristen, pianisten, violisten enz. Of je nu jazz, pop, klassiek of eender welk genre ook beoefent, het toestel zal je helpen tijdens je oefenroutine én op het podium.
De bruto-adviesprijzen. Tama Rhythm Watch RW100: 169,00 Euro Bruto advies, inclusief BTW
Dr.Beat DB-88 van Boss: 230,00 Euro Bruto advies, inclusief 21% BTW (België), 213,00 Euro Bruto advies, inclusief 19% BTW (Nederland)
Clickstation van Yamaha: 214,00 Euro Bruto advies, inclusief 21% BTW.
Deze kleinoodjes zijn uiteraard niet gratis. maar je krijgt er wel een resem features bij die tegemoet komen aan een reële nood, waar zowel de "pro" als de "student" mee te maken heeft. Welke van de drie te verkiezen is hangt af van wat je er precies mee wil doen. De tabel op onze website (www.meetmusic.com) kan je hierbij behulpzaam zijn. De Roland en Yamaha zijn wat duurder dan de Tama, maar deze laatste heft wat minder features, is al het langst op de markt en krijgt binnenkort een opvolger.

 

PRO & CONTRA

 

Tama RW 100
 PRO CONTRA
  • Bevat alle meest noodzakelijke features die een goede metronoom nodig heeft en
  • heeft zijn degelijkheid reeds bewezen, vermits het reeds geruime tijd op de markt is
  • Gunstige prijs.
  • Geen verlichting display.
  • Beat beperkt tot max. 6/4

 

Boss DB 88
PROCONTRA
  • Heeft ook een zeer handige "human voice" als metronoomtoon.
  • Loopfunctie om onregelmatige ritmes en/of tempowisselingen van een song in te oefenen.
  • Geen verlichting display.
  • Aantal programma's beperkt tot 8.

 

Yamaha Clickstation
PROCONTRA
  • De "Vibration pad" is zonder meer een nieuw en handig gegeven voor de metronoom.
  • Verlichting van het display.
  • Geen