aanmelden
Taye Studio Maple Jazz Set
Drums & Percussion 06-09-2011
door:

shell kit

 

We testten reeds een Taye Studio Maple set (MMM 234, juni 2008) voor jullie. Het uitbrengen van deze nieuwe configuratie, de SM148BP-CW was voor ons echter voldoende aanleiding om dit uitstekende drummerk nog even in het daglicht te brengen. Deze jazz shell kit bestaat uit een kleine 18 x 14 jazz basdrum, 14 x 5 snare, 12 x 8 tom en 14 x 14 floortom. De finish is de erg classy Classic Walnut, een nieuwe finish voor de Studio Maple Series, en het betreft een professionele shell kit, geleverd zonder hardware dus. We focussen ons in deze test voornamelijk op de klank van de shell kit. Voor nog meer details, vooral betreffende de bouw en afwerking kan je terecht op onze website voor het vorige testverslag.

 

Algemeen

Concept
Dit bestaat er in van top-of-the-line drums te leveren met ketels uit North American Sugar Maple, de tot vandaag nog steeds meest gezochte houtsoort voor hoge kwaliteits drums. Maple zorgt nog steeds voor de meest gebalanceerde sound, met uitstekende frequentierespons van het laag, mid en hoog.
 

Vormgeving
Deze set heeft alle uiterlijke kenmerken van een classy jazz kit. De kleine 18 x 14 basdrum met tommount, de ondiepe 12 x 8 hangende tom met onafhankelijke ophanging en de kleine 14 x 14 floor liegen er alvast niet om. De glanzende, donkere lakfinish Classic Walnut is erg mooi en het zwarte basdrum frontvel met Taye logo, samen met de houten spanranden met natuurlijke houtkleur aan de binnenzijden maken het geheel af.
 

Kleurenpalet
Naast de nieuwe Classic Walnut is er voor de Taye Studio Maple sets nog keuze uit Piano Black, Burgundy Red, Golden Amber, Green to Black Burst, Java Burst en Natural Maple. Deze 7 mooie Brilliant High Gloss Lacquer finishes zorgen dus voor een voldoende keuze aan tinten.
 

Afwerking
De draagranden zijn perfect vlak. Enkel bij de basdrum voelen we bij de vingertest nog een lichte glooiing op de helling van de draagrand, al heeft dit geen functionele gevolgen. De binnenkant van de ketels is mooi effen en voorzien van een mooi, glad aanvoelend vernislaagje. Ook op de lakfinish is niets aan te merken.
 

Imago
Taye bestaat inmiddels 35 jaar en kan prat gaan op een uitstekende reputatie als het poduceren van kwaliteitsdrums en hardware betreft. Talrijke vernieuwingen zoals de SlideTrack die we ook op deze set terugvinden worden aan het merk toegeschreven. Bij het grote publiek hier is het merk misschien, onterecht vind ik, wat minder bekend maar namen als Hal Blaine (Beach Boys, Sonny & Cher etc.), Will Weeks (Gerald Albright) en bij ons Koen Liekens (Ks Choice) zullen bij velen van jullie een belletje doen rinkelen. Zij en nog veel meer pros kiezen voor Taye.

 

Bouw

De North American Sugar Maple is dus aangebracht in 6 lagen voor de toms, 7 lagen voor de basdrum en 10 lagen voor de snare. De onafhankelijke tomophanging is van het klassieke RIMS type. Deze rims zijn vrij licht maar degelijk qua bouw en dit geldt eigenlijk voor alle ketelhardware. Opvallend fenomeen bij de floortom is dat alle 3 de pootjes niet op gelijke afstand (1/3 van de ketelomtrek) zijn gemonteerd. 2 poten aan weerszijde van het kenplaatje zijn dichter tegen mekaar geplaatst. Interessant en vrij uniek misschien, al ontgaat me het doel hiervan een beetje. Feit is dat wanneer je de floortom met een helling instelt, zodat het slagvel meer naar je toekijkt (wat de meeste drummers doen), de stabiliteit fel vermindert.

Spanranden
De klassieke, geperste spanranden (niet die-cast) zijn mooi afgewerkt en vrij van vormafwijkingen. Deze 2,3 mm Triple-Flange Hoops zijn de correcte keuze voor een klassieke, open klinkende jazz set.
 

Hardware
De door de leverancier bijgeleverde hardwareset is de 6000 Serie. Het betreft een erg solide hardwarepakket. Aangezien het hier een shellkit betreft gaan we er niet verder op in.

 

Klank

Toms
Onderdelen van een jazzset zullen door de desbetreffende jazzdrummer meestal niet worden voorzien van enige muffling. We beoordelen dan ook de set in deze toestand en we horen erg mooi, open en natuurlijk klinkende toms. Wanneer ik er heftig op te keer ga opent de klank mooi en de hele set heeft een erg ruime dynamiek in petto. De 12 tom klinkt mogelijks nog wat warmer dan de 14 floor, die heel wat punch ten toon spreidt.
 

Basdrum
Dit kleine exmplaar produceert heel wat toon, ondanks zijn geringe afmetingen. Dit blijkt reeds bij het monteren van het slagvel. We tikken even met de vinger op het vel en we horen reeds verbazend veel laag in de klank van deze ketel. Eens voorzien van beide vellen komt de mooi gefocuste klank het best tot uiting bij een medium tuning.
 

Snare
Deze prima, allround snare produceert heel wat toon en mist allesbehalve helderheid. Voor een houten exemplaar krijgen we heel wat projectie. Hoog gestemd klinkt deze snare lekker tight, terwijl we bij een lagere stemming dat diepe, Ringo Starr-karakter vaststellen. Bij een medium-hoge spanning verkrijgen we de meeste toon en snarenrespons en beschikken we over een ideale jazz snare.De set kan ten slotte heel wat verschillende spanningen aan. Enkel de kleine basdrum lijkt meer moeite te hebben met de uitersten. Er treedt bij lage spanning wat gebrek aan toon op, terwijl de vette aanslag en diepe bastonen dan wél duidelijk in de meerderheid zijn. Bij hoge tuning missen we net iets teveel aan projectie. De totaalsound van de hele set bij medium tot hoge tuning is er op en top eentje van een typische, klassieke jazzset.

 

Toebehoren

Taye heeft de verdienste al zijn onderdelen binnenshuis te produceren, tot de vellen toe. Dat is mooi, alleen vrees ik dat de gemonteerde Dynaton drumheads niet hetzelfde kwaliteitsniveau halen als USA Remos, Evans of Aquarian Heads. De toms klinken alvast wat warmer en de snare heeft een breder stembereik, eens voorzien van Remo Coated Ambassador vellen.

 

Afstelling

De opvallend kleine basdrum wordt geprefereerd door heel wat jazzdrummers. Je kan als nadeel beschouwen dat de klopper van de basdrum niet mooi in het midden van het slagveld terecht zal komen, tenzij je de klopperstang wel heel kort instelt, wat de bespeelbaarheid niet ten goede zal komen. Verder laat dit setje zich heel gemakkelijk afstellen voor het ideale speelcomfort. Mede verantwoordelijk daarvoor zijn o.m. de Slide Track op de basdrum en het bolgewricht van het snarenmandje en de tomhouder. Minpuntje is, zoals reeds vermeld, de iets mindere stabiliteit van de floortom en het ontbreken van memorylocks voor de floortompootjes.

 

Polyvalentie

Het spreekt vanzelf dat dit een uitgesproken jazz set betreft. Voor niet-jazz, all-round etc. drummers is er een ruime keuze aan Shell Pack Configuraties (6) en losse onderdelen. Zo heb je bv. de keuze uit niet minder dan 7 Snares, Wood Hoop Snares, 8 tommaten, 3 floortoms en 5 basdrums.

 

Budget

Deze professionele Jazz Shellkit is de jouwe voor 1439 euro (inclusief btw). Vergeleken met de concurrentie is dit een zeer competitieve prijs.

 

Besluit

Dit is een erg mooi klinkend, dynamisch en uitgesproken jazz-kitje. Het nodigt uit tot swingen en grooven en de mooie, natuurlijke en open klank komt het best tot uiting bij een medium/hoge velspanning. De look is al even classy, de afwerking quasi perfect. De minpuntjes hierboven zijn allesbehalve onoverkomelijk en de prijs/kwaliteit zit erg goed. www.tayedrums.com