aanmelden
Ludwig Atlas Pro & Classic
Drums & Percussion 24-08-2012
door:

HARDWARE

 


Sinds de viering van het honderdjarige bestaan van dit legendarische drummerk, nu drie jaar terug, viel er reeds heel wat nieuws te rapen. We tellen vandaag niet minder dan negen Ludwig drumreeksen en elk jaar worden op de Namm Show weer verschillende dingen voorgesteld. Op het gebied van hardware bleef het echter wat stil, maar dat wordt nu meer dan goedgemaakt met de nieuwe Atlas lijn. Ikzelf zou Ludwig niet meteen associëren met hardware, maar toch was het de heer Ludwig die in 1909 reeds op het idee kwam een basdrumpedaal te ontwerpen, in de gedaante waarin we het vandaag de dag nog kennen. De naam Atlas is ook niet helemaal nieuw. In 1966 introduceerde Ludwig immers voor het eerst de Atlas hardware met een aantal ‘flat-based’ statieven die de (in 1950 uitgebrachte) Speed King basdrumpedaal moesten vervoegen. Vandaag zijn er drie lijnen: de Pro, Standard en Classic. De Standard wordt in China vervaardigd, de andere twee in Taiwan. Het is ook van deze twee voornaamste Atlaslijnen, de Pro en de Classic, dat we een testset ontvingen van de invoerder. Het hele hardwaregamma is voorhanden: Snare Stands, Cymbal (-boom) Stands, Hi-Hat Stands, Bassdrum Pedals (single & double), Drumkrukken en accessoires zoals klemmen en tombrackets.


Concept

Het heeft vier jaar ontwikkeling en testen gekost, maar de drie Atlasconcepten zijn nu een feit. De Pro is er voor de toerende drummer en er wordt groot belang gehecht aan de duurzaamheid van het materiaal. De drummers onder ons die niet altijd beroep kunnen doen op een roadie zijn wel gewaarschuwd: het gaat hier om heavy-weight materiaal. Ook de Standard lijn (niet in deze test) richt zich op de professional, maar is meer geschikt voor wie iets minder veeleisend is qua stevigheid maar en zijn materiaal ook liever wat lichter heeft. De Classic tenslotte is ‘one of a kind’. Het betreft lichtgewicht Stands, met een retro look en toch voorzien van enkele vernuftige nieuwigheden. Deze statieven zullen ook de ‘Old School Hardware’-gebruikers aanspreken!

LOOK

ATLAS PRO
Deze double braced hardware heeft een robuuste, originele look. Blikvangers zijn de stevige verbindingsbrackets van de statiefonderdelen, met geïntegreerde memorylock met ‘Ludwig’ inscriptie. Ook de vormgeving van de tweebenige Hi-Hat Stand en de Pro Snare Stand met afneembaar snarenmandje springen in het oog.

ATLAS CLASSIC
De prijs voor origineelste en opvallendste look gaat ongetwijfeld naar deze ietwat retro ogende hardware. De dunne buizen en vooral vlakke benen doen inderdaad terugdenken aan de vintage drumstellen uit de jaren 50’. De groot uitgevallen rechthoekige voeten of ‘Acculite Sustain Feet’ zijn al even opvallend en de functie daarvan doen we hieronder uit de doeken.

BOUW

Zowel de Pro als de Classic Hardware werd voorzien van enkele vernieuwende features. We zetten voor beide reeksen de overeenkomstigheden even op een rijtje. Met de Aerodisc Bottom Cymbal tilter zet je de basis cymbal van de hihat in de juiste speelhoek op de hihat stands. Je draait de disk met variërende uitstulpingen tot in de juiste positie en vergrendelt die met een drumboutje. Een meer bedrijfszeker systeem dan hetgeen je terugvindt bij veel Hi-Hat Stands. De Aerodyne Dual-Axis Gearless Tilter vind je terug op de snarenmandjes van de Pro en op alle Cymbal Stands. Het is een traploze tilter die om de twee assen draait, een systeem dat ik nog niet tegenkwam en dat zorgt voor een snelle en correcte positionering. Het geheel draait bijzonder soepel en is snel en vergrendelbaar. Spur-Lok Heel Plate Anchors zijn in- en uitdraaibare dubbele sporen of ankers en bevinden zich aan het einde van alle voetplaten. Meestal bevinden de sporen, die het slippen tegengaan, zich enkel aan beide uiteinden van de basis van de pedaal. Een extra feature die de stabiliteit van het geheel nog verbetert, zeker wat de basdrumpedalen betreft. De basdrumpedalen van beide series zijn trouwens identiek, buiten dan de basisplaat en de bevestiging aan de basdrum bij de Pro Pedal. De actie is heel erg vloeiend en quasi spelingvrij en geruisloos. De kam is onafhankelijk instelbaar en de bevestiging aan de basdrum gebeurt via een zijdelings geplaatste vleugelmoer. Bij de Classic Pedal is dit met een drumboutje en dus iets minder handig. Voor het overige is deze pedaal dezelfde als die van de Pro versie. Het ‘klassieke’ werd hier wat achterwege gelaten om voorrang te geven aan functionaliteit en duurzaamheid. Er is uiteraard ook een Pro Double Pedal en de verbindingsas is er één uit vliegtuig-aluminium. Ook hier een onberispelijke, directe en quasi geruisloze actie. De drumkrukken van beide series zijn, op de kleur van de zitting na, identiek. Bij de Classic is dat blauw/olijfkleur, bij de Pro rood/blauw. Er is een ‘Saddle’ versie en ‘Round’ versie’ en je zit erop ‘als een rots in de branding’. De versie met ronde zitting is niet minder dan 12cm dik en het gebruikte schuim heeft een hoge dichtheid.

ATLAS PRO
De stands zijn zoals eerder vermeld erg robuust en vallen vrij zwaar uit. Zo weegt de Pro Snare Stand 4,65kg, in tegenstelling tot de 3kg van de Classic versie. De stabiliteit is dan wel heel erg hoog. Er zijn twee Snare Stands: de Pro en de Pro Standard. Bij de eerste zijn de ‘low contact’ Basket Grips uitschuifbaar en vergrendelbaar met het drumboutje (op twee van de drie armen) of de vleugelmoer (op de derde arm). Je kan zo ketels van 10” tot 16” dragen. Ik monteerde er een 14” tom op en de stabiliteit bleek nog erg goed, iets wat ik traditionele Snare Stands niet zie klaarspelen. De Pro Hi-Hat stand is een tweebenig type. Persoonlijk ben ik daar meestal geen fan van, maar dankzij het ‘Centroid 3-Point Stability System’ is de stabiliteit prima. Door de basisplaat hellend te maken, steunt deze op de achterzijde, wat zorgt voor een degelijke driepuntsstabiliteit. Ik kan me wel voorstellen dat sommige drummers uiteindelijk wel een driebenig hihat statief met draaiend potengeheel verkiezen, maar dit vinden we dus niet terug in de Pro serie. De actie is verder heel precies en vloeiend dankzij de ‘Progressive Action Roto-Linkage’. De hoek van de voetplaat is verder regelbaar, maar ik slaag er niet in van deze in een, naar mijn wensen, voldoende grote hoek te plaatsen. De ‘Vice Grip Joints’, de bankschroeftype connectiestukken van de verschillende statiefonderdelen, zijn aanwezig op alle Pro stands en zorgen voor een ongeziene vergrendeling en stabiliteit. Memorylocks zijn trouwens in groten getale aanwezig, zelfs voor de uitklaphoogte van de basis. Dit laatste bepaalt immers niet alleen mee de stabiliteit, maar ook de hoogte van de stand. Op die manier is het mogelijk van je statieven steeds perfect in dezelfde positie te brengen op elke gig.

ATLAS CLASSIC
Dun, ‘flat-based’ en met grote voeten, dat zijn zowat de hoofdkenmerken van deze stands. Deze grote voeten, ‘Acculite Sustain Feet’ met ‘dual slot’, zijn er met een reden. Je kan ze namelijk op twee manieren monteren op de basisbenen. Eén manier leidt tot meer ruimte onder het potengeheel, zodat benen van naburige stands er onderdoor kunnen. Op deze manier wordt meteen hét nadeel van flat-based stands uit de weg geruimd. Een ander nadeel is een wat mindere stabiliteit, maar bij deze stands valt dit nog erg goed mee. De heen en weer zwiepende cimbaalstatieven van Ringo’s set die je ziet op oude opnames van de Beatles zijn dus hier niet aan de orde! De hoger vermelde, in twee richtingen draaiende Aerodyne tilters zijn hier dus ook aanwezig op de cimbaalstatieven, maar niet op de Snare Stand. Deze moet het stellen met een klassieke, traploze tilter, wat zorgt voor een beperktere wendbaarheid van het snarenmandje. Dit heeft ook als gevolg dat de snare iets minder vlot in positie wordt gesteld. Opvallend is dat de Cymbal/Boom Stand hier slechts uit twee buiseenheden bestaat. Classic Hardware is eigenlijk ook wel bedoeld voor kleinere set-ups. Hou er dus rekening mee dat de boomstand een beperkte hoogte bereikt: een 1,25m, tegenover een 2m voor de driedelige Pro versie.

Budget

De prijzen (bruto advies, inclusief 19% BTW) voor de robuuste Atlas Pro Hardware vallen binnen de verwachtingen. Zo betaal je voor bijvoorbeeld de Snare Stand LAP22SS €162,69 en voor de Boom Stand LAP37BCS €177,15. Voor de doordachte Hi-Hat Stand LAP16HH tel je dan weer €307,31 neer en de professionele Bass Drum Pedal LAP15FP is €208,97 waard. Prijzen van de lichtere Classic stands vallen een pak lager uit. Zo gaat een Snare Stand LAC21SS al voor €107,74 de deur uit en een Boom Stand LAC35BCS voor €104,85. De lichtgewicht Hi-Hat Stand LAC16HH kost €162,69 en de toch wel degelijke Bass DrumPedal LAC14FP €201,74. De erg degelijke drumkrukken kosten niet weinig: respectievelijk €194,51 en €180,05 voor de Saddle en Round uitvoering en dit voor beide lijnen.


Besluit

Ludwig is nu dus ook op hardware gebied een topper. Zowel de Pro als Classic versie zijn voorzien van enkele vernuftige features zoals de Aerodyne Dual-Axis Gearless Tilter, Aerodyne Bottom Cymbal Tilter (hihat) en Heel Plate Anchors. Voor de Pro onthouden we nog de stevige Vice Grip Tubes en voor de Classic de handige Acculite Sustain Feet. Ook al is de stabiliteit van de 2 potige Pro Hi-Hat Stand meer dan bevredigend voor dit type, kan ik me voorstellen dat velen (zoals ik) toch de voorkeur geven aan een driepotig exemplaar. De Classic lijn is er vooral voor de Old School drummers met kleinere set-ups en de Cymbal/Boom Stand heeft dan ook een beperkte hoogte. Verder is alles top en heeft de Classic lijn ook nog eens een heel interessant prijskaartje! www.ludwig-drums.com