aanmelden
Evans G14
Drums & Percussion 24-08-2012
door:

Tom & Snare Heads

 

Mijn persoonlijke ervaring is dat zolang je vellen van een merk uit het handjevol topmerken gebruikt (en Evans hoort daar bij), je in principe goed zit. Je vellen vervangen door een ander type kan inspirerend werken. Een uitgesproken voorkeur voor een bepaald type vel heb ik niet, al zal ik bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn van hydraulische vellen te monteren. Voor toms gebruik ik regelmatig dubbellaagse vellen. Ze gaan langer mee, maar je moet er dan wel bijnemen dat ze iets minder resonantie en toon hebben. De nieuwe enkellaagse G14 drumvellen van Evans werden eerder dit jaar voorgesteld op de Namm Show. Er bestonden reeds niet minder dan 17 soorten Evans vellen voor snare en toms samen, dus je kan je afvragen waarom er nood was aan nog een nieuwe serie. De nieuwe telgen van Evans worden echter erg goed onthaald en ze zijn er zowel in Clear als in Coated versie en in maten van 6” tot 20”. De leverancier was zo attent mijn Tama Starclassic Maple set (10”, 13” TT’s, 16” Floor en 14” Snare) te voorzien van een set Clear en Coated G14’s voor onze test.


Concept

Het concept van de G14 Heads, een dikker (14 mil) enkellaagsvel i.p.v. twee lagen (2 x 7 mil) opent nieuwe perspectieven, zo zal blijken uit de test. Evans spreekt alvast van het luidste en duurzaamste 1-laags drumvel op de markt. Met dit duurzame vel richt men zich voornamelijk op de luidere drummers terwijl de volle, agressieve sound zonder problemen door de mix zou worden geprojecteerd. Deze 1-laagse vellen zouden eveneens iets langer doorklinken met meer toon dan hun dubbelaagse broertjes. Kortom, je hebt de duurzame eigenschap van dubbellaagse vellen, met de positieve klankeigenschappen van een enkellaags vel erbovenop.

Bouw

Enkellaagse vellen zijn doorgaans 10 mil dik (1 mil is 1/1000 inch of 0,0254 mm), de dikte van het standaard materiaal, gebruikt voor drumvellen. Deze 14 mil vellen voelen zeker dikker aan en vreemd genoeg ook dikker dan mijn dubbellaagse G2 vellen (2 x 7 mil). De Hoop, de ‘Roll Over Hoop’ van Evans, is ook netjes en degelijk afgewerkt en alles wijst hier op een professioneel drumvel.

Klank

Toms
Mijn drumset was voorzien van uitstekende, dubbellaagse Evans G2 vellen. Ik start met ze te vervangen door de Clear G14 Heads. De vellen laten zich probleemloos monteren en het stemmen gebeurt vlotjes, alvast een kenmerk van enkellaagse vellen. Eens de nieuwe vellen gemonteerd valt me een ietwat hoger gehalte aan diepte en donkerheid op met een wat minder uitgesproken hoog in de attack. De klank is ook iets minder ‘levendig’ maar des te ‘robuuster’. Ik las ergens dat enkellaagse vellen zich beter lenen tot een lagere stemming. Niets blijkt meer waar te zijn want de floortom kan ik nu lekker laag stemmen zonder dat het vel gaat ‘flodderen’. Ook hier weer een diepe, ronde klank maar ook beduidend minder hoog in de aanslag. Volgens Evans zijn G14 Heads eveneens ideaal voor hard hitters. Wanneer ik ze krachtig aansla, komen ze in elk geval het best tot hun recht. Dunnere vellen hebben een betere respons en deze dikkere exemplaren vragen eerder wat krachtiger te worden aangepakt. De volle klank komt dan het best tot uiting en de wat minder heldere aanslag wordt goedgemaakt door de krachtige, ‘punchy’ en warme attack. Nu de Coated versies. Het verschil zit hier voornamelijk in een wat zoetere, nog warmere attack. De meer ‘klassieke’ drumsound komt hier ook eerder tot uiting. Waar de Clear exemplaren reeds vol en niet extreem helder uit de hoek kwamen, klinken de Coated versies des te warmer. Tenslotte merk ik op dat deze G14’s, zowel de Coated als Clear versies, geen nood hebben aan muffling. Dit terwijl ik toch mijn dubbellaagse G2 Heads steevast voorzie van een stripje tape, ter eliminering van wat overtollige ring.

Snare
Mijn Ludwig Supraphonic Snare heeft heel wat helder en definitie in petto. Eens het 14” G14 Coated vel gemonteerd, wordt daar niets van ingeboet. Steeds een prima snare respons en een mooi, ‘tight’ snaregeluid, zeker bij de mid-hoge tuning die ik verkies. Het mag duidelijk zijn dat een G14 Head het eveneens prima doet op de snaredrum.

 

Budget

Je betaalt geen Eurocent méér voor deze nieuwe Evans vellen. De Genera 14 Heads, Coated of Clear, kosten exact hetzelfde als de G1 en G2 vellen van Evans. Voor onze testset 10”, 13”, 14” en 16” komt dat respectieveijk dus neer op €14,70, €16,60, €17,60 en €19,50 (brutoadvies, inclusief BTW).


Besluit

De G14 vellen klinken zoals verwacht erg goed. Het nuanceverschil met dubbellaagse (G2) vellen zit hem voornamelijk in wat minder hoog in de attack, wat dan weer wordt gecompenseerd door wat meer warmte, toon en donkerheid terwijl we eveneens meer sustain verkrijgen. Ze vragen ook om een stevige aanslag en het bereikte volume is dan navenant. Op gebied van de duurzaamheid tenslotte, heb ik het volste vertrouwen gezien de dikte van de vellen én de vele positieve ervaringen die ik hieromtrent kon terugvinden op het net. www.evansdrumheads.com