aanmelden
Tama Silverstar
Drums & Percussion 18-01-2013
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

Tama mag gezien worden als één van de trendsettende en innoverende merken van de afgelopen 30 jaar: de multiklem, de Leverglide hihatpedaal, Iron Cobra bassdrumpedalen, de Hyperdrive drumsets en recent nog de Starphonic snaredrumserie zijn maar een paar voorbeelden daarvan. En alhoewel Tama vaak vereenzelvigd wordt met metaldrummers – volgens mij vooral dankzij de stevigheid van hun hardware – mogen we niet uit het oog verliezen dat ze voor iedereen wel iets in hun gamma hebben, van amateur tot professional, van metal tot jazz. Deze keer kregen we nieuwigheden die op de NAMM Show 2013 worden voorgesteld: de vernieuwde Silverstar, waaronder een compleet nieuwe Metro Jam Kit, en een nieuwe Starphonic snaredrum. Een stukje NAMM in onze woonkamer! Voor mij was het een eerste grondige kennismaking met de Silverstar en ik moet bekennen dat ik toch regelmatig verrast werd.

Concept, bouw & afwerking

De eerste verrassing kwam al bij het openen van de dozen: op de basdrum moesten de vellen nog gemonteerd worden. Maar de afwerking was van zo’n hoog niveau dat ik de naamplaatjes begon te controleren om te zien of het niet om een vergissing ging: perfect gladde draagranden en een binnenafwerking met een donkere, bubinga-achtige kleur, aan de buitenkant een spiegelgladde, diepzwarte lak zonder appelsienschileffect. De basdrumklauwen werden aan de binnenkant voorzien van dikke beschermrubbers en bij het monteren van de vellen merkte ik opeens een tegendruk toen ik de spanbouten aandraaide: blijkbaar is er een anti-losloopsysteem dat het losdraaien van de spanbouten tegengaat tijdens het spelen. Meestal kom je dit alles alleen tegen bij high end drums, het leek eerder een Starclassic… Deze was een fusionset met 22” basdrum, 10”-12”-14”-16” toms en een 14”x5” snaredrum met het nieuwe HB5W hardwarepakket, met twee boom cymbal stands (!). En alweer een prettige verrassing, want invoerder Hoshino geeft gratis de Evans-upgrade bij de Silverstar: voor de basdrum een e-Mad, voor de toms G2 clear vellen en voor de snaredrum een G1 coated vel. Eindelijk eens de daad bij het woord gevoegd: deze set krijgt de vellen die hij verdient. Op de toms zitten er nieuwe Sound Arc Hoops waarvan de bovenrand naar binnen gebogen is voor een betere klank en vintage look (maar ook om je stokken te sparen). Ook de rimsophanging ontbreekt niet en Tama heeft de moeite gedaan om de plaat waar de tomrozet op bevestigd wordt zo klein mogelijk te houden, waardoor het geheel een pak meer klasse uitstraalt. De vleugelbout van dit rozet kan je zodanig verschuiven dat je er altijd gemakkelijk bij kan, gezien er op de tomhouder al meerdere vleugelbouten en memorylocks te vinden zijn die in mekaars weg kunnen zitten. Alweer een praktische vondst!

De tweede set was dan de nieuwe Metro Jam Kit: een lichte, gemakkelijk te vervoeren set, die door zijn kleine afmetingen ook nog eens weinig plaats inneemt en veelzijdig inzetbaar is. Het is de ideale set om te repeteren, kleine cluboptredens te doen, om op straat te spelen (of de metro). Daarnaast is hij ook geschikt om jungle of aanverwante stijlen te spelen. De basdrum is 16”x14”, de tom 10”x6.5”, de floortom 13”x11”. Deze set wordt geleverd zonder snaredrum, noch hardware of de Evans vellenupgrade, waarschijnlijk om de drummer zoveel mogelijk vrijheid te geven om zelf te kiezen voor een normale of kleine snaredrum, of voor gewone of lichte hardware, afhankelijk van waarvoor hij de set wil gebruiken. Bij deze set was dan voor de gelegenheid een nieuwe Starphonic 13”x6” stalen snaredrum geleverd. Starphonic is het neusje van de zalm, waarbij Tama min of meer vanaf een blanco blad de snaredrum opnieuw heeft ontworpen en met de beste materialen heeft gebouwd. Opvallend is de hoop (of spanring) die, zoals bij een basdrum, met klauwtjes gespannen wordt zodat je de bouten niet helemaal hoeft los te draaien om een vel te vervangen. De snarestrainer (of snarenspanner) is van het “Linear Drive”-type die bij het aanzetten van de snaren geen ‘slap’ laat horen, terwijl het andere uiteinde gemakkelijk los te draaien is om het ondervel te vervangen, zonder dat je daarbij opnieuw de snaren moet opspannen en afstellen.

 

Klank

De Silverstarketels zijn van berkenhout gemaakt, hetgeen garant staat voor punch en een heldere, maar warme klank. De ketels zijn ook relatief dik, in tegenstelling tot de huidige trend voor zeer dunne ketels, maar het grote voordeel daarvan is dat bij akoestisch spelen in clubs of cafés de klank ook behouden blijft op grotere afstanden, daar waar dunne ketels op een paar meter afstand al net als kartonnen dozen klinken. De basdrums hebben een tomrozet voor de tomhouder en daardoor verlies je bij het monteren van de toms toch heel wat sublaag, ondanks het eMad basdrumvel. Een oplossing is natuurlijk om de toms op statieven te hangen met klemmen, maar dit zou afbreuk doen aan de geniale tomhouder: de lange buis zorgt voor een gemakkelijke hoogte-afstelling, maar het gehele bovendeel kun je ook nog eens dichterbij schuiven. Geen overbodige luxe als je weet dat basdrums alsmaar dieper worden en de rozet zo dicht mogelijk tegen de kant moet geplaatst worden zodat de basdrumhoops de nodige steun geven om te vermijden dat de ketel onder het gewicht van de toms zou doorbuigen. De toms hebben een volle klank, met veel punch en definitie, hetgeen nog benadrukt wordt door professionele dubbellaags vellen, maar ook nog een breed stembereik. Als je nu onderaan ook professionele resonantievellen zou monteren, dan verbeter je nog sterk de helderheid en definitie, zodat de kit aan alle professionele vereisten voldoet. We hebben gezien dat professionele vellen een heel verschil maken, omdat ze soepeler en veerkrachtiger zijn en dus gemakkelijker bewegen, dus beter klinken. Maar vaak worden de ondervellen vergeten, die eigenlijk alleen maar moeten meetrillen met de bovenvellen en dus nog meer gebaat zijn met die soepelheid en veerkracht. Per vel kom je nauwelijks aan €15. Voor de floortoms kun je eens proberen om onder iedere poot een stukje schuimrubber of piepschuim (isomo) te plaatsen: gratis en efficiënt. Maar het blijft een gepruts als je je drums vaak moet opstellen en afbreken, dus dan kun je de floortomvoetjes voor ca. €15 door zachtere of holle rubberdoppen vervangen.

Beide floortoms hebben tot mijn verrassing (alweer) nog eens een veelvoud aan volheid en laag in vergelijking met de toms, zodat je ze ook voelt dreunen als je erop speelt. Voor de poten koos Tama ervoor om stevige, harde en duurzame rubbers te monteren die nog altijd intact zullen zijn als ze vintage worden binnen een paar tientallen jaren. Als je de floortom van de grond heft terwijl je erop slaat, zal je merken dat er nog meer laag en punch in zit: een set zachtere of holle (maar ook sleetgevoeliger) floortomvoetjes optimaliseren nog maar eens de sound, eventueel ook in combinatie met professionele ondervellen. De snaredrum was weer een grote verrassing voor mij: meestal wordt in deze klasse hierop bespaard met goedkope snarenspanners en een dunne ketel, maar hier laat Tama zich niet kennen. Weliswaar slechts acht spanbouten, wat naar mijn gevoel toch een opener klank geeft, maar een professionele, soepel werkende snarenspanner en ook de Sound Arc Hoops die een hele hoop hout sparen bij rim shots. Vooral de klank is fenomenaal: altijd die warmte en dynamiek bij alle stemmingen. Zelfs bij hoge spanning en luid spelen, blijft de snaredrum zijn warmte behouden, wat vooral door de andere groepsleden zal geapprecieerd worden.

De Metro Jam basdrum heeft een ‘lifter’ waarbij deze op een verhoogstuk wordt geplaatst zodat de beater in het midden van het vel slaat. Dit geeft een vollere klank. Allereerst is de lifter met twee gewone spanbouten op de basdrum gemonteerd en kun je hem verschuiven zodat je de afstand tussen beater en vel gemakkelijk kunt regelen, maar anderzijds is er een scharnier dat de lifter naar beneden klapt bij het inpakken. Tot hiertoe zeer praktisch, maar toch jammer dat er geen vergrendeling op het scharnier zit, want als je de basdrum met pedaal wilt verzetten (op kleine cafépodia toch veel voorkomend), klapt het scharnier door het gewicht van het pedaal in en heb je de grootste moeite om alles terug goed te krijgen. De beide, relatief kleine toms zijn dankzij hun breed stembereik ook in alle stijlen te gebruiken voor repetities, zelfs voor rock, zij het dan aan een iets lager volume. Voor sommige hoog zittende drummers zijn de standaard floortompoten wel wat kort door de beperkte diepte van de floortom.

Dan de Starphonic stalen 13”x6” snaartrommel: dit is duidelijk échte high end stuff. Perfecte afwerking, alle mogelijke voorzieningen en een soepele werking van alle onderdelen stellen iedere drummer op zijn gemak. De snarenspanner kan je op het hoogste punt nog net iets verder doorduwen, zodat die zeker niet losschiet als je hem toevallig even met je knie raakt. En de klank is natuurlijk evenredig: door de combinatie van staal en een iets kleinere diameter (13” i.p.v. 14”) krijg je een zeer agressief en scherp geluid, maar door de grotere diepte van 6” blijft er steeds een volle klank aanwezig. Dit is zo’n typische snaredrum die overal blijft doorklinken, zij het op een podium, zij het bij het mixen in de studio. Hoe stil je hem ook zet in de mix, je zal hem steeds overal doorheen horen knallen.

 

Hardware

Tama staat bij verhuurbedrijven van drummateriaal bekend als één van de weinige merken die echt ‘roadproof’ zijn: in die omstandigheden worden statieven echt mishandeld, van het muurvast draaien van schroeven, en dan nog een halve slag vaster draaien, toms of cymbalen op de juiste plaats wringen zonder eerst los te draaien, tot het letterlijk in de koffers gooien bij het inpakken.

Bij deze nieuwe reeks zijn de statieven iets fijner en lichter afgewerkt, maar dan hebben we het alleen over het uitzicht, want de stevigheid is er wel degelijk. Zelfs voor de professionele drummer ideaal, want elke keer met zo’n koffer vol zware statieven sleuren is niet echt goed voor de rug. Ook de meeste uitrusting van duurdere hardware is hier aanwezig: hihatstand met verstelbare veerspanning en draaibare poten om dubbelbasdrumpedaal te plaatsen, basdrumpedaal met bodemplaat, boom cymbalstands waarbij de arm in het statief kan schuiven. Opvallend is het gemak waarmee de statieven uitklappen en opplooien, de buizen in mekaar schuiven, alles gaat zo vlot dat het in het begin wel uitkijken is om je vingers nergens tussen te klemmen (kan ik van meespreken). Een verrassing is ook dat het mandje van de snarestand met twee spanbouten kan losgezet worden en verdraaid, zonder dat de schuinstelling of hoogte verandert: geniaal, want vaak zit één van de armen op de verkeerde plaats, hetzij tegen één van je knieën, of net op de plaats waar je de snarenspanner wilt. Het basdrumpedaal speelt opvallend soepel, maar heeft slechts een enkele ketting, en je moet nog onder de voetplaat duiken om het pedaal aan de basdrum te bevestigen. Al bij al toch normaal in deze klasse.

 

Budget

Na alle lovende commentaren over de hoge kwaliteit en de vele professionele uitrustingsdetails, verwachtte ik niet zo’n laag prijskaartje: voor een vijfdelige set met snaredrum, hardwarepakket (met twee cymbal boom stands) én de gratis Evans-upgrade betaal je bruto advies €1.166 voor de gelakte versie, en €1.055 voor de versie met wrap-bekleding, terwijl de Metro Jam Kit €550 (gelakt) of €473 (bekleed) moet kosten.

De Starphonic zit met zijn €433 in een prijsklasse die we niet echt gewoon zijn van een merk als Tama. En hoewel gerechtvaardigd door de klank, de afwerking en originele vondsten, is de verleiding voor sommigen misschien groot om voor dat bedrag toch eerder naar exotischere merken te lonken?

 

Besluit

In deze prijsklasse is de concurrentie bikkelhard en heeft ieder merk wel wat te bieden, zoals berken of zelfs esdoorn (maple) ketels, gelakt of bekleed, met een degelijk hardwarepakket, maar deze Tama Silverstar maakt me echt enthousiast, niet alleen door de hoge afwerkingskwaliteit, maar vooral door de kleine details die je niet onmiddellijk ziet bij een eerste kennismaking. Meestal vindt je die zelfs niet op high end sets, maar ze maken het dagdagelijks gebruik toch wel zeer aangenaam. Een dikke pluim voor Tama!

Ook de Metro Jam Kit is het overwegen waard als lichte repetitieset of voor kleine optredens, maar dan eerder voor drummers die vaak kleinere optredens doen en het gesleur moe zijn.

De Starphonic situeert zich natuurlijk in de high end prijsklasse, wat wordt gerechtvaardigd door de speciale uitrustingsdetails die je nergens anders vindt. Voor elk wat wils!