aanmelden
Istanbul Agop Alchemy Sweet & ION
Drums & Percussion 04-06-2013
door:

CYMBALS

 

De basis voor de cimbalen zoals we die vandaag kennen, komt oorspronkelijk uit Turkije. Ook nu vinden we in Istanbul nog talloze fabriekjes die cimbalen maken volgens de oude tradities. Istanbul Agop is daar één van de grootste en modernste fabrieken. “Fabriek” betekent hier niet dat alles machinaal gebeurt en bandwerk is. Het gaat hier eerder om een grote werkplaats waar, bij manier van spreken, in de ene hoek het metaal verhit en gewalst wordt, in de andere hoek in vorm geperst, in de derde hoek geschoren en in de vierde gehamerd. Dit maar om aan te geven dat de productie relatief kleinschalig blijft en het om kwalitatief handwerk door ambachtsmannen gaat. Toch heeft Istanbul Agop (in tegenstelling tot de meeste Turkse merken die zich grotendeels aan de tradities houden) een zeer uitgebreid gamma aan cimbalen, met voor iedere stijl een specifieke serie. De Alchemy-serie bevat dus cimbalen gemaakt volgens de tradities, maar met een hoogglanzende afwerking voor meer hoge tonen en dus een frissere klank, meer gericht op de pop- en rockdrummer. Naast de hier geteste Sweet cimbalen, bevat de Alchemy-serie ook Medium en Heavy reeksen.
 

 

Concept, bouw en afwerking

Waar de traditionele Turkse cimbalen een zeer donkere klankkleur hebben en eerder geschikt zijn voor rustige muziek (vooral jazz en klassieke muziek), werd de Alchemy-serie ontwikkeld voor de popdrummer die naast meer volume en punch, ook zijn budget in het oog wil houden. Wij kregen een pakket met een nieuwe reeks Sweet-cimbalen, zoals hihats, rides, crashes en nog twee ION-crashes. Al deze cimbalen werden zo gepolijst dat ze bijna spiegelglad zijn, hetgeen de klank niet alleen meer focus geeft met minder bijgeluiden, maar ook meer hoge tonen om beter door de muziek te ‘snijden’. Toch zien we ook, behalve op de bel, groeven die zorgen voor een complexere, warmere klankkleur. Dit maakt de cimbalen breed inzetbaar. De rides zijn verkrijgbaar in 20”-21”-22”, de crashes in 14”-15”-16”-17”-18”-19”-20” en de hihats in 10”-12”(Mini Hihats) en 13”-14”-15”. Een heel compleet gamma dus, met voor iedereen wat wils. De ION-crashes hebben dezelfde afwerking als de Sweet Crashes, maar zijn voorzien van 2 x 7 gaten die oplopen in grootte, in een soort ying-yang formatie. Deze zijn verkrijgbaar in 16” en 18”.
 

 

Klank

Door het spiegelgladde oppervlak en de groeven lijkt het of Istanbul twee tegengestelden wilde combineren, met een verrassende klank als resultaat. We overlopen even alle cimbalen. De Sweet Rides in 20” en 22”: een zeer duidelijke, penetrante aanslag, niet agressief zoals meestal bij briljante cimbalen. De kleur bevat enerzijds zeer veel hoog, maar anderzijds ook een zeer diepe, warme ondertoon, vooral bij de 22”. De bel van het cimbaal zorgt wel voor de nodige snijkracht en was bij de 22” zelfs net iets te agressief en schel van klank. Voor jazz zullen de hoge tonen wat storend zijn, maar voor een bigband zijn ze misschien wel ideaal om die hele groep blazers in het gareel te houden. Voor popmuziek daarentegen, zijn ze heel breed inzetbaar. Van softe singersongwriter-muziek tot stevige pop en rock, zelfs met alle soorten stokken (van licht tot zeer zwaar). Ook op brushes en hotrods reageren ze zeer goed. Je hebt steeds een mooie balans tussen aanslag en ‘ruis’. Van de hihats ontvingen we een 13” en 14”. Het vreemde is dat ze eigenlijk groter klinken dan ze zijn, vooral omdat de grondtoon, en dus de aanslag, zeer laag is. Met de 13” was het liefde op het eerste zicht. Het cimbaal reageerde zeer snel en gemakkelijk, met een grote precisie. De aanslag is zeer duidelijk, maar de warme ondertoon zorgt voor een breed 14”-achtig, ‘volwassen’ geluid. Qua aanslag is het cimbaal te briljant van geluid voor een jazz gig, net iets te luid voor zachte brushes. Maar voor pop of fusion is het heel makkelijk te controleren, met een brede dynamiek, zelfs met een stevige rockpunch bij half open spelen. De 14” neigt dus meer naar een 15” hihat. Zelfs bij relatief zacht spelen krijg je al dat min of meer ‘logge’ John Bonham-gevoel. Ga je echt luid spelen - met zware stokken, half open - dan kan deze hihat écht mee. Dus hier ook dat dubbele van enerzijds het snelle reageren van een 14” met het volle en stevige van een 15”. Ook de crashes, waarvan we de hele reeks van 14” tot 19” mochten testen, hebben een dubbele identiteit. Hier is de aanslag heel vol dankzij de lage grondtoon, met zeer veel hoge tonen bij het uitklinken. Zelfs de grote maten reageren zeer snel en gaan onmiddellijk open. Maar waar je bij andere briljante cimbalen bij zacht aanslaan meestal een gong-achtig geluid krijgt, gaan deze Sweet Crashes onmiddellijk open met een warm maar penetrant crash-geluid. Bij luid spelen kunnen ze venijnig uit de hoek komen. Deze cimbalen zijn dus breed bruikbaar, van zeer stille tot echt luide muziek. De ION-crashes tenslotte, zijn een goede aanvulling op de Sweet Crashes omdat ze dezelfde constructie hebben. De gaten maken de cimbalen wel erg soepel en plooibaar, hetgeen ervoor zorgt dat ze eerder meebuigen dan breken of barsten. Ook het geluid wordt iets dunner, eerder een “bash’-geluid dat perfect past als variatie op, of in combinatie met, de Sweet Crashes.
 

 

Budget

Alweer een verrassing: de cimbalen worden volgens de tradities geschoren en gehamerd en vervolgens gepolijst. Toch is de prijs merkelijk goedkoper dan die van de traditionele reeksen van Istanbul, en valt die eerder in de middenklasse. Hihats kosten (exclusief BTW) tussen de €231 voor een 13” en €279 voor de 15”, rides van €242 voor de 20” en €290 voor de 22”, crashes van €126 voor de 14” tot €242 voor de 20”. De ION crashes kosten €153 voor de 16” en €185 voor de 18”. Zeer competitieve prijzen voor hetgeen je krijgt.
 

 

Besluit

Bij een eerste kennismaking is het wel wat vreemd om zoveel penetrant hoog te horen in combinatie met een warme ondertoon, maar in een band ga je deze eigenschappen algauw appreciëren. Vooral omdat deze Sweet-reeks heel breed inzetbaar is in tal van stijlen. Dit dankzij de zeer goede reactie op zowel stil als luid spelen. De schitterende looks (zowel letterlijk als figuurlijk) en de schappelijke prijs maken deze cimbalen tot een niet te missen kandidaat voor iedere drummer, van beginner tot professional. En om eerlijk te zijn, de Sweet Crashes staan bij mij met stip genoteerd om mijn eigen crashes, die niet meer gemaakt worden, ooit te vervangen… Ben je op zoek naar een nieuw, stevig en verfrissend geluid met veel karakter en een brede inzetbaarheid, dan zijn deze Sweets misschien wel de oplossing.