aanmelden
Ludwig Keystone
Drums & Percussion 29-11-2013
door:

DRUMS SET

 

Deze Amerikaanse drumfabrikant is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig, vooral door een slimme opdeling tussen goedkopere Chinese sets en duurdere reeksen die nog steeds in Amerika gebouwd worden. Met de budgetvriendelijke reeksen krijg je toch de traditionele Ludwig-kwaliteit, terwijl de Amerikaanse drums dan weer meer succes kennen bij professionals. Zo tekende vorig jaar niemand minder dan Vinnie Colaiuta weer bij Ludwig, maar kiezen ook andere grootheden voor dit legendarische merk. Deze keer testen we een echte Amerikaanse shellset, namelijk de Up Beat uit de Keystone-reeks. Hoewel we een tweetal jaren geleden al een set uit deze reeks testten, zijn we deze keer toch wel benieuwd naar de nieuwe Atlasmounts op de toms en floortoms.
 

 

Concept, bouw en afwerking

De Keystone-reeks is toch min of meer een buitenbeentje in de ketelbouw: drie dunne lagen maple (esdoorn) - met zowel aan de binnen- als aan de buitenkant een laagje American Red Oak (Amerikaanse Rode Eik) - vormen samen een zeer dunne maar stevige ketel. Dergelijke constructie zou voor meer volume en een iets kortere decay (uitsterven van de klank) moeten zorgen. De draagranden zijn ook in het midden van de ketel gezet, zodat ze optimaal contact met het vel krijgen.
Wanneer we de dozen opendoen, vinden we eerst een pakketje met garantiekaart en een visitekaartje: ‘Made with Pride in Monroe, NC, U.S.A.’. Een detail, maar toch voel je tijdens het uitpakken aan alles dat ze het menen. Alle ketels zijn apart verpakt met de vellen reeds gemonteerd. De dozen zijn veel te groot voor de afmetingen van de ketels, omdat ze binnenin vol met bubbeltjesplastic zitten. Ludwig wil deze set dus zonder enig probleem en ongeschonden tot bij jou krijgen.
Ook deze keer worden we ‘verblind’ door de zeer mooie wrap in de kleur ‘Shampayne’, met zeer fijne sparkles die veel diepte geven. Qua kleur is dit een mooie variatie op het traditionele roos- of goudachtige Champagne Sparkle… Het bloedmooie Keystone-logo is vrij dik (2-3mm) en mooi gesculpteerd in reliëf. Het is gemaakt van messing, afkomstig van gerecycleerde trompetten. Aan de binnenkant van de ketels voel je de ruwe structuur van het laagje eik, hoewel dit wel behandeld werd met gladde vernis. Daar vinden we ook een ‘zegel’ terug, een sticker met info en het serienummer: dit is enkel gebruikelijk bij high end sets. De bassdrumhoops hebben aan de buitenkant een volledige Shampayne-bekleding, terwijl de houtkleurige binnenkant een beetje ruw aanvoelt: blijkbaar is hier een zeer stevige vernis gebruikt die lijkt op een harde plastic afwerking. Het ontbreken van een beschermplaatje aan het basdrumpedaal of rubberbescherming onder de spanklauwen, lijkt me dan ook niet onmiddellijk een probleem. Toch lijkt een sticker voor het basdrumpedaal me op termijn toch de veiligste keuze. Opvallend is dat er geen gat is voorzien voor een tomhouder en dat de spanklauwen een specifieke Keystone-vorm hebben.
Bij de toms zien we dan dé grote nieuwigheid van Ludwig: de Atlasmount. Eén van de spanblokken werd zodanig aangepast dat er via rubberen tussenstukken een tomrozet op past. Tegenover de andere spanblokken valt deze Atlasmount misschien wel wat groot uit, maar je hebt geen extra gaten voor een tomrozet of de, qua uitzicht, zware beugel van een rimophanging, zoals Ludwigs Vibraband. Bij het wisselen van de vellen moet je dan ook weer niet zitten knoeien om de spanvijzen door de rubberringen in de spanblokken te wriemelen. Ook de rozetten van de floortompoten gebruiken deze Atlasmounts, zodat de floortom eveneens trillingsvrij opgehangen staat. Je moet er enkel voor zorgen dat je het ondervel stemt of vervangt zonder de floortompoten, want die staan nu wel in de weg voor je drumsleutel. De rozet staat dus bovenop het spanblok, waardoor die wel wat ver uitsteekt. Dit vormt bij de kleine tom geen probleem omdat hij niet verder uitsteekt dan een rimophanging. Voordeel is dat je de ring nu kwijt bent en de tom dus in een kleinere koffer kan. En indien je twee toms gebruikt, kan je ze nu dicht bij elkaar zetten. Bij de floortom is het net omgekeerd: de Atlasmounts steken langs drie kanten wél nogal ver uit – in vergelijking met traditionele rozetten – zodat je koffer of tas wel een of twee maatjes groter moet zijn.
Een aangenaam detail is dat er zowel voor de tomhouder als de floortompoten mooie memorylocks (geheugenklemmen) meegeleverd worden. Als kers op de taart kan je deze Atlasmounts ook apart kopen en zijn ze zelfs aanpasbaar voor de verschillende afstanden tussen de boorgaten!
Waar de toms in deze reeks de traditionele standaardmaten krijgen – 10”x7.5”, 12”x8”, 13”x9” voor toms, 14”x14”, 16”x16”, 18”x16” voor floortoms – hebben de bassdrums naargelang hun diameter allemaal een andere diepte. Wat dacht je van 20”x15”, 22”x17” en 24”x14”? Ook snares zijn los verkrijgbaar met dieptes van 6.5” en 8”.
Voor deze test kregen wij dus de Up Beat met 20”, 12” en 14”, terwijl ook nog de Power Beat (22”,12”,16”) en de Pro Beat (24”,13”,16”) leverbaar zijn, allen zonder snaredrum of hardware. De tomhouder met bolgewricht en ingebouwde klem, passend op elk statief, wordt wel meegeleverd. Ook de nieuwe kleuren zijn exclusief: vier sparkles en drie oysters, allemaal zeer mooie kleuren die ik nog nergens anders gezien heb.

 

Klank

Standaard zitten onderaan doorzichtige “Ludwig - Made by Evans” vellen, waarover we bij een vorige test niet zo tevreden waren. Bovenaan zitten coated vellen, namelijk Ludwigs eigen Weather Master Heavy. Voor de basdrum vinden we een Ludwig - Made by Evans clear slagvel, en vooraan een smooth white Ludwig Weather Master vel, met een mooi sixties Ludwig-logo. Net zoals bij de eerder geteste Club Date SE, merk je ook hier tijdens het stemmen dat de toon zeer duidelijk te horen is bij elke spanbout. Dit zegt veel over de zorg waarmee de ketel gemaakt is, zowel wat betreft de perfecte cirkelvorm als de draagranden.
De bassdrum geeft met de originele vellen laag gestemd een vette blaf die toch wat kunstmatig klinkt. Draai je alle vijzen een kwartdraai hoger, dan krijg je een evenwichtiger geluid: minder ‘blaf’ en meer gedefinieerd, terwijl je toch een aangenaam sublaag overhoudt. Dit sublaag komt vooral van het frontvel als je dat laag gestemd laat: zelfs met het slagvel hard aangespannen, blijf je een stevige dreun voelen. De toms hebben een heel heldere aanslag (veel agressieve middentonen) met een vrij korte en relatief stille, maar warme naklank. Hoger gestemd wordt de decay nog korter, wat zeker in de smaak zal vallen bij jazzdrummers. Opvallend is wel dat er bij de kleine tom toch een klankverschil ontstaat als je hem aanslaat: wanneer je hem in één hand vasthoudt enerzijds en gemonteerd op de tomhouder anderzijds. Ludwig beweert nochtans dat er geen klankverlies is met deze Atlasmount t.o.v. een rimophanging, zoals de Ludwig Vibra Band. Dat verschil is er dus wel, maar een collega profdrummer vindt die lichtjes mindere sustain net een pluspunt voor pop en jazz, en verving daardoor de Vibrabands op zijn Ludwig door Atlasmounts. Als je echt hoog gaat stemmen, begint de kleine tom toch wat voller en minder afgeknepen te klinken, terwijl de floortom net dunner begint te klinken. Volgens ons ligt dit aan de mindere kwaliteit van de ondervellen: tijd dus om onze professionele Remo’s te monteren! Bij het wisselen van de vellen merken we dat alle spanvijzen voorzien zijn van een rubberen ringetje, zodat ze niet uit de spanring kunnen vallen: een klein maar enorm nuttig detail! Na een paar slagen vallen we bijna van onze drumkruk: &@#§%!!! Ineens hebben we een high end drumstel met een enorme sound! Laag gestemd maakt de vette blaf van de bassdrum nu plaats voor een stevige, ronde sound: de bassdrum lijkt een paar maten groter, en ik heb het gevoel dat ik met een 24” aan het spelen ben, maar met de aangename terugslag van een 20”. De toms verliezen al het lelijke van de scherpe aanslag, maar toch heb je nog een heldere slag. Deze keer met een zeer warme nagalm die toch nog kort genoeg blijft voor een gedefinieerd geluid. Als we ook op de 12” tom het ondervel door een professionele Remo vervangen, wordt het nog vele malen beter. Topklasse! Maar iemand moet Ludwig nu toch eens vertellen dat die paar Euro’s meer voor professionele vellen een wereld van verschil maken! Zo zou je in de winkel, bij het vergelijken van verschillende drumstellen, deze Keystone wel eens onterecht links kunnen laten liggen...

 

Budget

Zowel de Up Beat als de Power Beat kosten €1669,88 exclusief BTW, terwijl de Pro Beat €1781,46 exclusief BTW kost: niet echt goedkoop voor slechts drie ketels, maar je hebt dan wel een klankkwaliteit die gelijkwaardig is aan een high end set die vele malen duurder is. Enkel nog een honderdtal Euro’s voorzien om de vellen te vervangen. Dit laatste is jammer, omdat vele andere grote en kleine afwerkingsdetails wél aanwezig zijn op deze set.
 

 

Besluit

Afgezien van de vellen is deze Ludwig Keystone een schot in de roos: misschien wat duur voor de amateurdrummer die op zoek is naar een goede maar betaalbare set, maar een besparing van duizenden Euro’s voor de professional. De sound is bij alle stemmingen fantastisch, de bekleding is duurzaam en bloedmooi, de Atlasmounts zijn geniaal voor hangende toms (voor floortoms steken ze iets te ver uit), het chroomwerk is van uitstekende kwaliteit en de vele kleine afwerkingsdetails (mooi logo, Keystone spanklauwen, rubberringen op spanvijzen, serienummer) maken van deze set een prachtig koopje.