aanmelden
Korg MS-20 Mini
Keyboard Instruments 06-04-2013
door:

MONOPHONIC ANALOG SYNTHESIZER

 

Korg is een merk dat zich al decennia lang keer op keer bewijst en overtreft. Het is bijzonder innovatief op ontwikkelingsvlak en tegelijkertijd blijft het zijn oude klassiekers waarderen en zelfs implementeren in hun huidige visie. Zo hebben ze de voorbije jaren op synth-vlak de nodige remakes uitgebracht, of toch nieuwe instrumenten met vernieuwde technologie die zich in het verleden ruimschoots heeft bewezen. Tijdens de jaarlijkse NAMM show dit jaar werd het plots terug 1978 op de Korg-stand. Voor de kenners geen onbekend jaar, vermits toen de wereldberoemde en befaamde Korg MS-20 het licht zag. Laat ons zeggen dé uber-synth der synths… Exact 35 jaar later brengt Korg een remake uit, met name de Korg MS-20 mini. Dit was voor iedereen een totaal onverwachte wending en het nieuws sloeg dan ook in als een bom.

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-04/Korg%20MS-20/zijkant%20links.jpg

 

Algemeen

De originele Korg MS-20 is één van de meest gekende en felbegeerde synths die ooit werden gebouwd. Dit is het schoolvoorbeeld van een synth waarop werkelijk alles tweakbaar is en dit natuurlijk ook nog eens volledig analoog! Ondertussen betaal je al gauw rond de 1500€ voor een tweede(derde, vierde, vijfde,..)hands exemplaar dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het is dus zonder twijfel een felbegeerd beestje, dat al in alle muziekstijlen weleens gebruikt is geweest. Met het uitbrengen van een remake van deze klassieker kan je dus enerzijds veel kwaad bloed zetten bij de die-hards, of anderzijds een heel nieuw potentieel aan klanten winnen. Volgens Korg is zo goed als alles in de MS-20 mini gelijk aan de oude MS-20. Eigenlijk is het handiger om de kleine verschillen op te sommen dan de zaken die de twee gelijk hebben met elkaar. Zo is de MS-20 mini versie ongeveer 15% kleiner, wat vooral zichtbaar is aan het klavier. De 37 toetsen zijn gelukkig uitermate goed te bespelen en niet te ‘mini’, zoals bij hun andere synths de voorbije jaren weleens het geval was. Hiermee heeft Korg in het verleden dus soms eens een steekje laten vallen. Maar daar is nu dus niets van aan! De jack ingangen op het patch-gedeelte hebben eveneens een verkleiningsproces doorlopen, want nu moet je de verbindingen maken met mini-jacks. Verder vind je nu een MIDI-IN en een USB to COMPUTER ingang terug aan de achterzijde van de Korg MS-20 mini. Er werden eveneens enkele subtiele veranderingen aangebracht aan het circuit van de zogenaamde Voltage-Controlled Amplifier (VCA). Dit komt de stabiliteit van het geluid enkel en alleen maar ten goede.

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-04/Korg%20MS-20/voorkant.jpg

 

Bouw, mogelijkheden, sound

De Korg MS-20 mini is zoals hierboven reeds vermeld een beetje kleiner. Hij meet 493 x 257 x 208mm en weegt 4,8kg. Qua design heeft Korg het moeilijk gemaakt om enige verschillen te zien tussen de twee. Zo kregen bijvoorbeeld de groeven van het modulatiewiel een ander patroon. De behuizing is gemaakt van stevig zwart gespoten metaal en de zijkanten zijn van een hard zwart plastic. Kortom, het heeft diezelfde typische uitstraling - robuust en betrouwbaar - als zijn voorganger. Het klavier is dus ietsje kleiner maar speelt eigenlijk een pak beter en is perfect afgestemd op de noden van de synth-gebruiker. De vele draaiknoppen waarmee je de gekste en vetste sounds kan produceren, reageren perfect op hetgeen je wil bekomen. Enkele kleinere draaiknoppen voelen in het begin een beetje licht aan, maar dat word je al snel gewoon. Zet de nieuwe en de oude versie naast elkaar en je merkt echt geen grote verschillen op, buiten het feit dat er een paar zaken zijn verkleind. Net zoals bij het patch-gedeelte (modulaire synthese) moeten we nu mini-jacks gebruiken om de verschillende delen aan elkaar te linken. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Wanneer je een externe audiobron wil aansluiten, zoals een gitaar of mp3-speler, zal je een tussenstuk moeten hebben om van Jack naar Mini-Jack (en omgekeerd) te gaan. Je krijgt bij de Korg MS-20 mini nog een 9V AC adpater en 10 mini-patch kabels. Verder zit er een beknopte handleiding in verschillende talen bij, geen boekje maar een gevouwen groot blad. Leuke extra’s zijn de meegeleverde vintage MS-20 handleiding en het Setting Examples boekje. Zo duik je meteen weer 35 jaar terug in de tijd, maar qua informatie is niets verouderd. Toch is het spijtig om te zien dat de boekjes van 1978 veel knapper van ontwerp waren en er een veel modernere typografie werd gehandhaafd. Qua ontwerp is het werkelijk ‘what you see is what you get’, wat eigenlijk erg leuk is om mee te werken. Je hebt overzicht over wat je doet en geen digitale menu’s die je het leven zuur maken. Oh, we zullen het nog maar eens zeggen, de MS-20 mini is net zoals zijn oudere broer, volledig analoog. Inderdaad, het enige wat een beetje in het ‘digitale’ wereldje thuishoort, is misschien de mogelijkheid om de synth via USB en Midi aan te sluiten op een computer of andere synth. Trouwens, het Midi verhaal is vrij beperkt, vermits de Midi aansluiting enkel notenwaarden ontvangt, wat goed is om te sequensen. De USB aansluiting ontvangt en stuurt enkel Midi noten uit, dus geen audio of instellingen. Basic, maar wel bruikbaar… Maar misschien toch een beetje bizar waarom Korg hier toch niet even wat meer functies heeft ingestoken.

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-04/Korg%20MS-20/frontpanel.jpg

Over de klank van de MS-20 mini kunnen we eigenlijk maar één ding zeggen. Loop vliegensvlug naar de betere muziekhandel, vraag of ze de MS-20 mini op hun beste versterkers willen aansluiten (als dat nog niet het geval is) en begin te experimenteren. Je zal na een tijdje doorhebben dat je al minstens 10 minuten met open mond, als een kindje in een snoepwinkel, al knoppendraaiend de meest vette sounds aan het maken bent. De MS-20 mini klink net zoals zijn voorganger ongelooflijk vet!!! We kunnen het niet genoeg herhalen… Deze monosynth is werkelijk nog steeds up-to-date en kan zo naast nieuwere digitale modellen zijn mannetje staan. Weliswaar met wat beperkingen die gewoonweg eigen zijn aan modulaire analoge monosynths. Iemand die gewoon is om met presets te werken om bijvoorbeeld live snel te kunnen wisselen van sounds is er een beetje aan voor de moeite. Tenzij je natuurlijk zo begaafd bent in het maken van sounds on the spot, maar toch is daar amper tijd voor wanneer je in een bepaalde song verschillende synth geluiden moet hebben. Wel is het voor een live muzikant een perfecte aanvulling wanneer je bijvoorbeeld 1 welbepaalde sound in je gear moet hebben. Voor in de studio is het dan weer een ideale partner die zich niet snel zal laten kennen. Voor de lezers die pas in aanraking komen met synths en met name de oude MS-20 (wat toch een heel klein deeltje zal zijn, hoop ik) raden we aan om de review van de Roland GAIA SH-01 even terug te lezen. Daar kan je perfect even je geheugen opfrissen en de globale werking van een synth lezen. De MS-20 mini heeft twee VCO’s die de mogelijkheid bieden om te kiezen tussen enerzijds tri, saw, block/pulse, noise en anderzijds saw, block, pulse en ringmodulatie. Door deze twee VCO’s te combineren, krijg je al meteen heel knappe sounds. Verder hebben we een Highpass en Lowpass filter, alsook een modulation generator en twee envelope generators. Het is ook mogelijk om via de externe signaalprocessor een gitaar, microfoon of externe geluidsbron aan te sluiten. In combinatie met de filters kunnen we het ontvangen geluidssignaal volledig tweaken, waardoor weleens heel vette creaties ontstaan. De MS-20 mini is zowel voor de beginnende als gevorderde synth-gebruiker een uitermate goed en leerrijk instrument.

 

Budget

Eigenlijk is het budget-onderdeeltje het strafste aan de MS-20 mini. Zoals gezegd, moet je gemakkelijk €1500 neertellen voor een authentieke MS-20. Korg heeft voor een toch wel kleine stunt gezorgd en biedt de MS-20 mini aan voor een kleine €600!!!

 

Besluit

We kunnen deze zet van Korg enkel en alleen maar toejuichen en hopen dat er nog zo’n stunts volgen. Het is knap om te zien dat een toestel van ondertussen 35 jaar oud nog steeds zijn mannetje kan staan tussen alle nieuwe zaken van tegenwoordig. Neem daarnaast nog eens in acht dat je de MS-20 mini voor een appel en een ei kan aankopen en je beseft dat je iets heel waardevol in handen krijgt. Kortom, je koopt eigenlijk ook een stukje geschiedenis. De combinatie van het modulaire patch-gedeelte met de handige draaiknoppen en de perfect bespeelbare verkleinde keys, maakt van de MS-20 mini een must have voor iedereen die nog geen originele MS-20 heeft kunnen bemachtigen.