aanmelden
RODE NTK & NT1000
Recording & Producing 20-08-2002
door: Luc Henrion
Tegenwoordig vind je heel wat low-cost grootmembraan studiomicrofoons op de markt en dan wordt het natuurlijk moeilijk om hier nog een plaatsje te veroveren. De oplossing die het Australische merk Røde hierop gevonden heeft, spreekt eigenlijk voor zich: "quality first". Zonder echt duur te zijn, zijn de NT1000 en de NTK ook niet echt goedkoop te noemen, maar een ding staat vast: dit was nog eens een interessante test, een die ik niet snel zal vergeten...

 

ALGEMEEN

 

Eigenlijk gelijken beide microfoons goed op mekaar. Ze zijn beide in een zilveren tint uitgevoerd, met een sober design, maar wel één dat "klasse" uitstraalt. Micros die zullen opvallen in je studio. De NTK is voorzien van een aparte stroomvoorziening, zoals gebruikelijk bij lampenmicros, en heeft een speciale verbindingskabel (lengte: 10 meter) tussen dit circuit en de micro. Eerder dan de, standaard meegeleverde, wat gewone bevestiging voor een micropoot had ik een elastische ophangingsysteem geprefereerd, maar dit is wel in optie verkrijgbaar. De handleiding is niet zeer uitgebreid maar vertoont geen lacunes, en eigenlijk heb je voor een micro toch niet echt een 500 pagina tellende handleiding nodig!

 

BOUW

 

De Røde NTK en NT1000 zijn geen echte pluimgewichten, verre van! Ze wegen allebei zon 700 gram, en daar zit de metalen behuizing natuurlijk voor iets tussen. Ik heb, zoals gewoonlijk, niet kunnen weerstaan aan de verleiding om alles eens open te smijten (journalisten denken werkelijk dat ze alles mogen!) en vond een onberispelijk elektronisch circuit terug, en dan zeker bij de NTK, met een lamp die perfect is vastgezet en dit bevestigt de betrouwbaarheid van het product.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Beide micros zijn, en dat spreekt voor zich, speciaal ontwikkeld voor het opnemen van zang, maar is ook geschikt voor instrumenten. Ik heb van de mogelijkheid gebruik gemaakt om zeer uiteenlopende klankbronnen op te nemen: mannelijke én vrouwelijke stemmen, akoestische gitaren etc. en zelfs een panfluit! Vermits ik slechts beschikte over telkens een toestel, kan ik natuurlijk niet helemaal zeker zijn over het stereoresultaat, maar op dat gebied ben ik toch optimistisch: de directiecurven liggen, aan verschillende frequenties, zeer dicht bijeen! Kortweg: studiobeestjes!

 

KLANKKWALITEIT

 

Misschien nog het meest opvallend, is de stilte bij het functioneren van deze micros: zowel voor wat betreft het NTK lampenmodel en (nog meer) bij de NT1000, ik was met verstomming geslagen! Zelfs op een respectabele afstand van de klankbron (1 meter en meer) en dus met een redelijke gain voor de voorversterker, was de stilte totaal. Super gewoon. De responscurve is niet neutraal: ze "verschoont" de opgenomen klank met een presentieverhoging naar 5 kHz en een tweede naar 12 kHz. Een procédé dat vaak gebruikt wordt bij zangmicrofonen, maar misschien storend voor puriteinse geesten in de klassieke muziek? Je neemt dit voor wat het is: voor de opname van een akoestische gitaar met stalen snaren of met nylonsnaren is dit een welgekomen toemaatje. Voor piano ligt dat moeilijker. Maar er is beter: je merkt eveneens een kleine "push" voor wat betreft het extreem lage klankspectrum en dat geeft, zowel voor de NTK als voor de NT1000, dat extra gevoel van "warmte" aan de klank. Eerlijk gezegd, om het verschil tussen beide microfoons te horen, moet je wel zeer, zeer nauwlettend luisteren en moet je bovendien beschikken over hoogkwalitatieve monitors. Maar daar draait dan ook alles om: met de NTK richt Røde zich duidelijk op hen, voor wie enkel het beste goed genoeg is... En, zonder twijfel, het doel werd bereikt: ook de dynamiek van beide micros is niet te onderschatten, en dan zeker voor een lampenmodel: 147 dB!! Ik moet toch nog even onderstrepen dat deze zelfs is voorzien om 158 dB SPL te incasseren, zie maar dat je trommelvliezen niet springen!

 

BUDGET

 

Ik kan het niet anders omschrijven: wie kwaliteit wil... en daarmee is alles gezegd.

 

BESLUIT

 

Het genre microfoon dat je trots aan je arsenaal zal toevoegen, en niet enkel voor de show: het zijn werktuigen van de beste kwaliteit.
Røde NTK: 570,00 € (BTW excl), NT 1000: 360,00 € (BTW excl)
Importeur: Mafico-Nederland
Site: www.mafico.com

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • zeer verzorgde afwerking
  • uitstekende klankkwaliteit, geluidloos tijdens het functioneren, zeer uitgebreide dynamiek, zeker voor de NTK
  • elastische ophanging enkel in optie
  •