aanmelden
RODE NT4 & NT5
Recording & Producing 28-02-2003
door: Peter De Paepe
Als we't over microfoons hebben, ga je bijna automatisch aan enkele bekende merken denken. Zowel voor op de bühne als in de studio, heeft iedereen zo z'n voorkeuren voor bepaalde modellen, in functie van zijn noden, zijn voor-keuren en zijn budget. We zouden alle-maal wel een topmodel willen aanschaffen, maar dan voor een schappelijke prijs. Helaas: niet in deze wereld, kameraad muzikant! Nochtans, schijnt er wat te bewegen en vindt men tegenwoordig makkelijker kwalitatief hoogstaande producten voor beduidend minder dan de astronomische bedragen die we gewoon waren… (tromgeroffel!).

VOORSTELLING

 

Rode is een Australisch merk waarvan het eerste opvallend model waarschijnlijk de "Classic Rode" lampenmicro was (met de klassieke vorm van een U87). Dit was meteen ook de eerste door deze firma vervaardigde micro, uit 1990. Sindsdien heeft het bedrijf zijn gamma behoorlijk uitgebreid. Hier volgt een review van de NT5 en NT4, microfoons die het nodige stof zullen doen opwaaien.

NT5

 

Of liever de NT5s. Inderdaad dit model wordt per paar geleverd. Fraai gepresenteerd in een degelijke en mooi ogende koffer uit zwart plastic liggen de micros in een schuimbedje, geleverd met 2 klemmen en twee anti-pop kapjes. Het design is zeer geslaagd. Twaalf centimeter lang, diameter van 2 cm, zilverkleurig met gouden glinstering. Ze doen me onmiddellijk denken aan de beroemde Duitse firma, zo zeer zelfs dat ik bijna van plagiaat zou durven spreken (alleen de meesters worden gecopieerd), maar ze hebben toch een ietwat "vrolijker" look dan de originele. Op de body bevindt zich een gouden stip, die nergens toe dient behalve om mooi te wezen. Leuk, toch! Werken omringd door mooie voorwerpen is iets waar ik persoonlijk erg gevoelig voor ben (volgens mij zijn de muzikanten-met-groupies dezelfde mening toegedaan...). Rode stelt deze microfoons als studio condensator microfoons voor met cardioïde directiviteit. Bij het lezen van de technische fiche vallen de specs best mee: van 20 tot 20 kHz met een redelijk platte curve, met maximum 143 dB SPL en een dynamisch bereik van meer dan 128 dB.

MOGELIJKHEDEN

 

Het instructieboekje is zeer gering: er valt niet veel te vertellen met slechts één directiviteit en één gevoeligheid. En dus sluit ik de microfoon aan, schakel de phantom voeding in en begin mijn test met een akoestische gitaar. Niets aan te merken: de klank is gedefinieerd, rond, aangenaam, met een grote duidelijkheid in de bassen. Ik heb met een AKG C 1000, een AKG C391B en zelfs een KM184 van Neumann vergeleken (want dit zou het model zijn dat tot de NT5 geïnspireerd heeft). Het resultaat is verbazend: de NT5 doet absoluut niet onder voor de concurrenten, met al hun prestige! Inderdaad, niet vergeten dat het paar NT5 voor een ongelooflijk lage prijs aangeboden wordt. Wie kan tellen, telle! Men krijgt zonder enige twijfel een echte studiokwaliteit: het gaat om hier absoluut om microfoons van professionele kwaliteit. Zonder meer. Ik heb ook boven een drumstel als overhead geprobeerd en ook hier is de klank uitzonderlijk valabel, met een goede weergave van de transitoiren en zonder wazigheid in het klankbeeld. Wanneer voor stem probeer, is het resultaat minder overtuigend, doch zonder slecht te zijn (in dit domein neemt de Neumann KM184 een behoorlijke voorsprong). Om eerlijk te zijn, de NT5 lijkt niet op andere bekende merken. Beter zelfs: hij bezit zijn eigen klankkleur die echt te appreciëren is. Niet beter, niet slechter, alleen verschillend, wat ik alleen maar een voordeel vind. Geen schakelaar, geen filter, geen attenuator, maar een look en een sound. Daar gaat het om. Eén ding is zeker: voor die prijs is dit een voltreffer.

NT4

 

Wat de NT4 ons biedt is duidelijk veel minder courant: gewoon een stereo microfoon. Het idee is interessant. Wie ooit met een koppel micros heeft opgenomen kent de fazeproblemen geproduceerd door slecht geplaatste microfoons. Om dit te vermijden bestaan er staafjes waarop micros geplaatst worden om ze perfect in positie AB, XY of ORTF te positioneren. Zo'n staafje, zeer bruikbaar weliswaar, kost algauw ongeveer 400 €uro. De faze heeft blijkbaar z'n prijs! Dus het idee om een stereo microfoon uit te brengen lijkt me excellent. Het design van deze Rode is weer eens perfect geslaagd: 23 cm lang bij een diameter van 3 cm (je kan het op de foto niet zien, maar de body van deze micro is werkelijk imposant). Op het uiteinde, twee capsules in XY. Wat een look! Evenals de NT5 ligt hij in een zwarte valies, met een klem, een kabel met twee XLR stekkers (links/rechts) plus nog een kabel met mini-jack (voor bv. een draagbare DAT of een MiniDisc). Een anti-pop kapje zit er ook bij. In feite zijn de capsules identiek aan die van de NT5. Het instructieboekje is wat uigebreider dan dat van de NT5, met enkele interessante raadgevingen voor de neofyten.

Een on/off schakelaar en een indicatie van spanning (rode led). De voeding gebeurt via phantom of een 9 volt-batterijtje. Goed bedacht voor wie op een MiniDisc opneemt. Ook hier staat een gouden stip gewoon maar mooi te wezen. Het gewicht is niet min: 480 gr. Wanneer ik de microfoon uit z'n koffer dan dachti ik maar aan één ding: als het binnenste even mooi is als het buitenste, dan gaat het klinken!

De 5 pins-stekker (oh ja: 1 massa, 2 warme punten, 2 koude punten, we werken in stereo) die zich spreidt in twee XLR fiches, is niet makkelijk aan de micro vast te maken. Je moet redelijk hard duwen om de "click" te horen die aangeeft dat de stekker goed vast zit. Even de fazecorrelator checken: beter kan niet meer! Volgens mij is dit het eerste sterke punt van deze micro. Wat er ook gebeuren mag, je krijgt altijd een mooi stereobeeld zonder gebreken.

Ik heb de micro op koorstemmen geprobeerd: prachtig. Op een folkgitaar: fraai, maar ik kreeg de neiging om de hoge tonen ietwat te equalizen, wat niet het geval was bij de NT5. Details worden zeer goed weergegeven, met een open en natuurlijke klank. Ook heel goed als overhead boven een drumstel (en zo makkelijk te positioneren). Ik heb ook nog geprobeerd voor een gitaarcombo. Wow! Wat een klank! Levend alsof de muzikant zijn versterker naast mij geplaatst had, met een mooie weergave van de reverb van de ruimte waar de combo stond.

 PRO CONTRA
  • voorstelling
  • design
  • klankkwaliteit
  • originele aanbieding (NT4)
  • ik blijf ernaar zoeken


  • BESLUIT

     

    Ik kan alleen maar al het goede herhalen dat ik tijdens de test ondervond. Zonder twijfel verdient Rode een plaats onder de zon. Profiteer ervan voordat de prijzen de hoogte in vliegen! Ik denk dat iedereen die stereo-captatie wilt doen de NT4 moet uitproberen. Hij biedt, onder een zeer geslaagde look, een excellente kwaliteit/prijs verhouding (als ik de prijs gelezen heb kon ik mijn ogen haast geloven en, om uit de biecht te gaan, ik heb niet kunnen weerstaan: ik heb hem gekocht). Bestaat er een mooiere lofbetuiging? Het koppel NT5 is ook een goede zaak, vooral rekening houdend met de zeer goede kwaliteit/prijs verhouding.