aanmelden
Sennheiser MK4
Recording & Producing 11-10-2011
door:

cardioid studio mic

 

Wie thuis opneemt zal waarschijnlijk eerst een goede microfoon willen hebben. Een live-microfoon is niet echt polyvalent, en de studiomicrofoons die je in videoclips ziet, hebben doorgaans een weinig aantrekkelijk (en dus niet realistisch) prijskaartje. Er zijn heel wat Chinese merken die mikes aanbieden met een interessante prijs/kwaliteitverhouding, maar hun imago is niet erg overtuigend, en hun dienst naverkoop is soms beneden alle peil of onbestaande. Wat doe je dan? Scheiden en toch die droommicrofoon kopen, of een beetje bescheidener denken? Het is een ernstig dilemma. Sennheiser heeft hier zeker aan gedacht bij het ontwikkelen van deze MK4.

 

VOORSTELLING

Wat mag je van een (home) studiomicrofoon verwachten? Een goede constructiekwaliteit en een mooi geluid, dat is zeker. Maar ook en vooral veelzijdigheid, zeker in de home studio, waar je meestal niet kunt beschikken over een aantal specialistische microfoons. Sennheiser komt ons niet overdonderen met gadgets, verschillende richtingskarakteristieken, filters of afstandsbedieningen. Nee, een eenvoudige grootmembraan cardioide studiomicrofoon, die zowel stevig als mooi is (de constructiekwaliteit is voelbaar), gevoelig en in staat om zonder morren behoorlijk wat geluidsdruk te incasseren. Kortom, de MK4 is een echte polyvalente micro.

 

BESCHRIJVING/GEBRUIK

Deze microfoon wordt in een eenvoudige kartonnen doos geleverd, waarin je ook een klem, een meertalige handleiding en een stoffen hoes vindt. Als je een houten koffertje wil hebben, zul je dit zelf in elkaar moeten timmeren. Ik kreeg ook de apart verkrijgbare elastische ophanging van uitstekende kwaliteit, evenals een schuimrubberen windkap. De MK4 is net geen 18 cm hoog, en zijn grootste omtrek is eveneens zon 18 cm, naar onderen toe wordt hij wat smaller. De grote, 24 karaats vergulde capsule schemert doorheen het zwarte rooster, het microfoonlichaam is champagnekleurig. Volgens Sennheiser is deze micro ontwikkeld om een ruim aanbod aan klankbronnen op te nemen: stem, vanzelfsprekend, maar ook akoestische en electrische gitaar, piano, strijkers en blazers, evenals drums en slagwerk. Dit is waarschijnlijk het sterkste punt van dit beestje: je kunt er (bijna) alles mee opnemen. Je zult natuurlijk, net als voor elke condensatormicrofoon, een 48 Volt fantomvoeding nodig hebben, maar daar beschikken vandaag het goedkoopste mengpaneeltje en de eenvoudigste voorversterker over.

 

GELUIDSKWALITEIT

De technische gegevens brengen een paar belangrijke punten naar voor. De frequentiecurve is vrij vlak, met een zachte verzwakking van het laag. Deze begint bij 100 Hz, en bedraagt 5 dB bij 50 Hz. De ruis is erg laag (10 dBA) en deze MK4 kan een maximale geluidsruk van 140 dB incasseren. Je beschikt dus over een dynamisch bereik van 130 dB, wat zonder meer uitstekend is. Je hoort inderdaad ook helemaal geen ruis. Stem wordt erg natuurlijk opgenomen, zonder overdreven veel hoge frequenties, wat bij deze categorie microfoons nochtans regelmatig voorkomt, de klank wordt er wel helderder door, maar je hebt dikwijls problemen met s-klanken. Het geluid is eerder zacht, en zeker niet agressief. Daarna heb ik een akoestische gitaar met nylon snaren opgenomen, zowel in picking als in strumming was het geluid aangenaam. In vergelijking met een aantal high end modellen is de klank wat lichter, je hebt wat minder presence, maar je moet dit wel nuanceren. De klank is aangenaam, alle variaties worden correct weergegeven, en je hebt, en dit is toch wel belangrijk, nooit het gevoel met een kleine microfoon te werken. Het Made in Germany label zal de commerciële studios zeker geruststellen, net als de naam Sennheiser. Ik had slechts één exemplaar ter beschikking, en kon dus geen test in overhead boven een drumstel uitvoeren, maar met zijn specificaties zal hij ook hier voldoen. Ik heb wel een cajon opgenomen, het geluid was erg realistisch, zonder enige agressiviteit. De frequentiecurve vertoont een kleine stijging tussen 5 en 15 kHz (met een top van zon 3 dB bij 10 kHz), maar je hebt nooit het gevoel met een heldere microfoon te werken. Dit is erg prettig voor de gebruiker, want erg briljante microfoons zijn wel aangenaam bij de opname, maar tijdens het mixen zit je met sporen die hetzij agressief zijn, hetzij bottom missen.

 

BUDGET

Gezien de hierboven genoemde en geroemde kwaliteiten, verwachtte ik me aan een behoorlijk prijskaartje. Ik kijk nooit naar de prijs vóór het einde van de test om niet beïnvloed te worden.. 285 euro, dit zul je moeten neertellen om de trotse eigenaar van deze parchtige Sennheiser MK4 te worden. Als je ook de ophanging wil hebben, kost je dat 90 euro extra (prijzen zijn exclusief btw). Wellicht vind je dit duur in verhouding tot de prijs van de microfoon, maar het is wel een echte elastische ophanging, die doeltreffendheid, stevigheid en design verenigt, en hij is zijn prijs dan ook meer dan waard. Als je budget echt beperkt is, geen nood, met de klem kun je ook al werken.

 

BESLUIT

Als je een goed afgewerkte (home) studiomicrofoon zoekt, haast je dan naar de Sennheiser MK4. Waarschijnlijk zul je hem ook op live gigs tegen het lijf lopen, Sennheiser is daar ook een grote speler. Hoe meer je hem gebruikt, hoe meer je de hoger vernoemde kwaliteiten zult appreciëren, en gezien de aangekondigde prijs kun je nu al stellen dat deze nieuwste telg van het Sennheisergeslacht een buitenkans is.www.sennheiser.be(vertaling: Michel Noach)