aanmelden
LD Systems DVOX
Recording & Producing 06-04-2013
door:

CONDENSER STUDIO MICROPHONE

 

Deze ochtend had de postbode een mooi koffertje bij voor me. En, shame on me, ik kende dit merk tot op heden niet. Natuurlijk had ik de naam al wel eens zien passeren, maar ik had er nog nooit iets van in mijn eigen studio gehad. En kijk nu! Deze prachtige kleine koffer bevat een zeer mooie microfoon die de naam DVox draagt. Er is in feite niet veel meer nodig om mijn nieuwsgierigheid te wekken. Vanaf het moment dat iemand het woord “microfoon” uitspreekt, kom ik als de bliksem mijn studio uitgerend!

 

PRESENTATIE

Het model dat we hier nu voor ons hebben liggen, is er één met een groot diafragma en FET-transistoren. Het voelt een beetje “vintage” aan, maar niet zo uitgesproken als de modellen met buizen. Deze DVox is perfect voor stemmen, maar registreert ook zeer mooi de klanken van muziekinstrumenten. Van piano tot drums, van gitaren tot blaasinstrumenten. Een alles-in-een-microfoon, dus. Omdat het om een condensatormicrofoon gaat, heeft hij natuurlijk wel behoefte aan fantoomvoeding, maar daar ligt tegenwoordig niemand meer wakker van.

 

BESCHRIJVING

Zoals ik al zei, wordt de microfoon geleverd in een mooi koffertje van 29x21x10 cm. Verder zit er een elastische ophanging in, alsook een kapje en een mousse die niet zou misstaan in een radiostudio. Wat meteen verrast als je hem in de hand neemt, is het gewicht. Met zijn hoogte van 16,3 cm en diameter van 5,8 cm verwacht je je aan iets lichter. Dit geeft al meteen een goede eerste indruk van de kwaliteit. De body is donkergrijs en door de grill kan je de grote vergulde capsule zien zitten. De handleiding schittert... door afwezigheid. En het infodocument dat je kan downloaden op de website is gereduceerd tot het absolute minimum. We vinden wel dat de frequentierespons gaat van 20 Hz tot 20 kHz en dat het om een cardioïde model gaat. Deze microfoon kan een hoge geluidsdruk aan: 145 dB, wat zeer behoorlijk is. Ik ontdek ook meteen dat het pas de tweede studiomicrofoon is die LD Systems in huis heeft, naast de D1013CUSB. De ophanging is vervaardigd uit metaal en plastic en lijkt voldoende stevig.

 

GEBRUIK

De constructeur laat weten dat het om een polyvalente microfoon gaat en dat hij ongetwijfeld snel zijn weg zal vinden naar vele homestudio’s. Door slechts één richtingskarakteristiek aan te bieden, zijn de mogelijkheden natuurlijk eerder beperkt. Maar over het algemeen durven we aannemen dat de meeste gebruikers er tevreden over zullen zijn. De microfoon laat zich makkelijk vastmaken op z’n mooie ophanging en wanneer we de fantoomvoeding aansluiten, zijn we getuige van iets magisch: de capsule licht blauwachtig op. De zangeressen zullen onder de indruk zijn, vooral wanneer je cabine een beetje schemerig is. Romantische avonden gegarandeerd! De iets minder prozaïsche werkelijkheid is dat je zo makkelijk kan zien of de 48 Volt-schakelaar aanstaat of niet. Er zijn merken in het topgamma die zelfs geen minuscuul verklikkerlichtje op hun toestel plaatsen. Hier hebben we niet alleen geluid, maar ook licht. OK, het is misschien een beetje kitscherig, maar het is tenminste bruikbare kitsch. Maar... waarom kreeg ik geen woordje uitleg? Akkoord, een microfoon heeft geen handleiding van 300 pagina’s nodig, maar een beperkte omschrijving met wat tips zou toch handig zijn, niet? Ook op het web is er weinig te vinden.

 

GELUIDSKWALITEIT

Na verrast te zijn door de verlichting, gaan we eens kijken hoe het zit met het geluid. Eerste leuke verrassing: géén achtergrondruis. De stilte is overweldigend. Wat ook goed is, is dat het opgepikte geluid eerder zacht is en niet beladen met hoge frequenties, wat vaak wel het geval is met microfoons die bedoeld zijn voor homestudio’s. Om luisteraars met een ongeoefend oor te bekoren, worden er microfoons ontworpen met veel présence, beladen met hoge frequenties. Met een solozang kan dat inderdaad zeer impressionant klinken. Maar, bij het mixen komt deze stem dan zeer agressief over en is de charme helemaal weg. En dan heb je met de equalizers veel werk om alles mooier te maken en de sisgeluiden eruit te filteren. LD Systems heeft deze smakeloze valkuil slim weten te omzeilen. Natuurlijk zal dit bij de eerste luisterbeurt minder impressionant overkomen, maar daarna heb je een opname waar je veel makkelijker mee kan werken. Een andere voordeel op vlak van geluid: als de geluidsbron zich dicht bij een cardioïde microfoon bevindt, zullen in veel gevallen de lage tonen zwaarder doorkomen. Dit effect staat bekend onder de naam “close miking FX” of “proximity”. Ook dit zal bij de eerste luisterbeurt flatterend zijn voor de zanger of muzikant. Deze laatste zal zijn mond aan de microfoon kleven als een worst tegen een mosterdpot. Maar in de mix zijn die bastonen storend en krijg je ze er bijna niet meer uit. Het mooie is dat de DVox quasi geen last heeft van de problematiek die met close miking gepaard gaat. Je moet echt al héél dicht bij de microfoon komen vooraleer dit effect zich begint voor te doen. Een zeer belangrijke troef! Wat de slechte punten betreft, kan ik kort zijn: die zijn er nauwelijks. Misschien alleen dit: als je een stem of akoestische gitaar opneemt, is de klank eerder geslaagd: mooi gedefinieerd, maar misschien een klein beetje mat. Dat is het enige nadeel dat ik kan vinden, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Een beetje afregelwerk met de equalizer zet dit meteen recht. En één van de belangrijkste voordelen van deze microfoon bespreek ik in de volgende paragraaf!

 

BUDGET

Een laatste aangename verrassing om de test af te sluiten: de DVox kost nauwelijks €279. Ik moet bekennen dat, gezien de afwerking en de mooie presentatie (herinner je je het koffertje nog waar ik zo wild van was?), ik een veel hogere prijs had verwacht. Mijn eerste kennismaking met de microfoons van LD Systems is dus zeer geslaagd, ook op het financiële vlak.

 

BESLUIT

Een mooi blauw lichtje op het podium of in de studio, geen sisklanken, een geslaagde sound (stilte, details, respect voor timbres en frequenties), mooie bijgeleverde accessoires en een aantrekkelijke prijs. Wat wil je eigenlijk nog meer? Een handleiding misschien? Deze microfoon schittert in alle homestudio’s. Liefhebbers hebben zeker een prachtige microfoon aan een betaalbare prijs. Fantastisch! www.ld-systems.com