aanmelden
iCON Qcon Pro
Recording & Producing 04-06-2013
door:

STUDIO CONTROLLER

 


 

Zij die nooit gemixt hebben met een analoge tafel, kennen het gelukzalige gevoel van “one button, one function” niet. Het doet me denken aan de slogan van een Frans kledingmerk uit lang vervlogen tijden: “Une femme, une pipe, un pull.” Zoek maar eens op het internet. De advertentie is grappig, maar ook vuil en seksistisch. “One button, one function” is dat helemaal niet, maar is wel erg praktisch. Digitaal heeft zo zeker ook z’n voordelen, zoals het geheugen en de automatisering. Toch is het soms moeilijk om enthousiast te blijven tijdens het mixen. Controllers, zeer handige toestellen, zijn er gelukkig om het beste van beide werelden samen te brengen. We zien steeds vaker zeer goed ontworpen toestellen die ook financieel aantrekkelijk zijn. De iCon QCon Pro is hier een mooi voorbeeld van!

 

PRESENTATIE

Om eerlijk te zijn doen de reclamefoto’s deze controller geen recht aan, zelfs op de doos zijn ze niet erg aantrekkelijk. In de werkelijkheid gaat het echter om een zeer geslaagd en indrukwekkend toestel. Het gaat dus om een controller die je via USB aan je digitale werkstation kan koppelen. De fabrikant heeft zelfs gedacht aan een aantal geperforeerde en geplastificeerde kaartjes met de commando’s van de meest gebruikte DAW’s (Cubase/Nuendo, Pro Tools, Samplitude, Logic Pro en Ableton Live). Dit vergemakkelijkt het werken aanzienlijk. Het doel van deze controller is eenvoudig: een directe toegang tot alle mogelijke functies van je opnameprogramma. Als je nog niet over audiosoftware beschikt: Samplitude 11 Silver is meegeleverd. Tegen betaling kan je deze basisversie upgraden. Maar met de “light” versie kan je al prima aan de slag.

 


BESCHRIJVING

De QCon ziet er dus goed uit en valt best op. Met zijn afmetingen van 51 x 47,5 x 8,2cm en gewicht van 7kg gaat het dus niet om een compact model. De moderne aluminium look geeft het geheel een zekere sérieux mee. Qua afwerking zijn er misschien nog een paar verbeteringen mogelijk: we zitten dichter bij een Oost-Europese auto, dan bij een Japanse... Een mooi voorbeeld hiervan is het plaatje aan de bovenkant dat niet helemaal symmetrisch is aangebracht. De blauwe horizontale band is beter geslaagd, alsook het rode schermpje met de tijdweergave aan de rechterkant en de acht faders, elk voorzien van vier soft-touch buttons en een knop omgeven door leds. Bij de master fader horen dan weer 6 knoppen. Het rechtergedeelte is zwaar geladen: 48 knoppen en een grote jog/shuttle draaiknop. Kortom, heel wat mogelijkheden en een directe toegang tot de verschillende functies. Fantastisch!

 


GEBRUIK

De installatie verloopt zonder grote problemen. Toch heb ik even m’n weg moeten zoeken. Na wat proberen werkte alles plots, zonder dat ik goed wist hoe ik het had klaargespeeld. Vijf minuten ervoor leek het nog een onmogelijke zaak! Een duidelijkere handleiding zou het installeren toch makkelijker maken, nu leek het eerder een lucky shot. Maar goed, het werkt en dat is wat telt! Bij het opstarten kan je kiezen welke software je gebruikt. Je moet hier behoorlijk snel zijn, want als je even aarzelt gaat de opstartprocedure verder zonder dat je je software kan kiezen. De faders zijn ruim (11 centimeter) en gemotoriseerd. Ze voelen aangenaam aan en je kan er zeer precies mee werken. Je kan telkens mixen in 8 sporen. Op de eerste page staan de eerste 8, op de tweede de volgende 8, etc. Maar het is ook mogelijk om een spoor te verschuiven indien gewenst. De vier knoppen die aan elke fader zijn toegewezen, hebben als functie “select”, “mute”, “solo” en “rec”. De belangrijkste functies dus. De bovenste encoder is een oneindige draaiknop, maar is eveneens indrukbaar. Standaard is hij ingesteld voor panning. De rode leds eromheen dienen om de positie van de knop aan te duiden. Als je hem naar het midden draait, wordt de led roze. Je zet hem trouwens onmiddellijk in het midden door een simpele druk op de draaiknop. Dezelfde knoppen kunnen dienen als equalizer van het geselecteerde spoor. De band bovenaan toont verschillende zaken: de naam van het spoor, het volume, de AUX-ingangen of de equalizing. Deze letters zijn goed leesbaar en verlicht. De rechterkant bevat de gebruikelijke functies: rewind, fast forward, play, stop en record, maar ook een loop-functie. Vervolgens zijn er de toewijsbare knoppen, waarmee je de virtuele mixtafel in je computer kan bedienen. Verder zijn er de secties plug in, aux, panning, EQ, etc. Daaronder zien we het automatisatie-onderdeel, met functies als Group, Read en de bekende Write, Latch, Touch en Trim. In de praktijk doet deze controller perfect waarvoor hij ontworpen is. De faders zijn zeer gevoelig en wanneer je een paar dagen in de weer bent met de QCon, is het moeilijk om niet te glimlachen. Wanneer je ook de optionele “Umix 1008” installeert, beschik je eveneens over een interface met 8 preamps en evenveel converters (24 bit/192 kHz) plus een monitorsysteem en twee hoofdtelefoonaansluitingen. Nu we toch bezig zijn over extra opties, laten we ons even gaan. De Qcon Ex is een extensie-module waarmee je acht extra faders kan aansluiten. Allemaal gemotoriseerd, met boven elk kanaal een rotary coder. Op die manier kan je naar eigen wens een soort van controlepaneel creëren, met 8, 16, 24 of meer faders. We hebben hier dus een zeer goed doordacht systeem voor onze neus staan. En dat voor een zeer interessante prijs.

 

BUDGET

Deze controller is de jouwe voor €599. Je kan niet zeggen dat dat een oneerlijke prijs is. Het lijkt alsof deze Qcon een beetje in de schaduw staat van de concurrentie, maar dat geldt dus ook voor de prijs!

 

BESLUIT

Een uitstekende controller voor een eerlijke prijs. En de mogelijkheid om hem om te vormen tot een audio interface maakt het helemaal interessant. De robuustheid en het design van de QCon maken ons instant gelukkig. Als je op zoek bent naar dit soort toestel, dan moet je deze absoluut testen. Je zal niet teleurgesteld huiswaarts keren.