aanmelden
JB Systems LED ClubScan, LED ClubHead, Super LED Rainbow
Light Gear 05-06-2013
door:

LED LIGHT EFFECTS



Dat lichteffecten ook kunnen worden geüpgraded, hebben we hier zelf aan den lijve kunnen ondervinden. Beglec stuurde ons drie JB Systems LED effecten toe: de LED Clubscan, de LED Clubhead en de LED Rainbow. Als je ze ziet, gaat er onmiddellijk een belletje rinkelen. We hebben ze al wel eens ergens zien hangen, maar toen hadden ze een andere naam. Nu heeft JB Systems hier en daar wat verbeteringen aangebracht en vooral ook de lichtkwaliteit verbeterd. We zullen eens kijken of deze effecten ons ook nu nog kunnen blijven inspireren en verrassen!

 

 

 

BOUW & DESIGN

De LED Clubscan is een klein lichteffect met als afmetingen 333 x 165 x 177mm en een gewicht van 3kg. Hij is mooi gestroomlijnd en lekker compact. Er werd geopteerd om te werken met 2 kleuren: blauwgrijs op de afgeronde hoeken en zwart voor alle andere onderdelen, uitgezonderd het spiegelgedeelte. Onderaan is er een kleine sectie koelribben voorzien om de witte 25W CREE LED module af te koelen. Aan de zijkanten zitten verluchtingsgaten. Bovenop zien we een kleine uitstulping waarin de snelle stappenmotor zit om vlotte en snelle bewegingen van de scanspiegel te verkrijgen. Met enkele schroeven werd hier een kunststoffen beschermkapje over gezet. Het spiegelgedeelte is matgrijs. Onder de spiegel heb je de optische lens, waar je handmatig de lichtstraal kan scherpstellen. Op het lensgedeelte zit ook nog een klein microfoontje. Er werd eveneens een stevige ophangbeugel voorzien. Mocht je een déjà vu beleven: in 2010 werd in dezelfde behuizing de LED Micro Scanner gepresenteerd, z’n voorloper. Die werd toen voorzien van een 10W CREE LED module. Om tot aan de gobo’s of aan de 25W LED te raken, moet je het plaatje met het JB Systems logo onderaan losschroeven. Als je dan het klepje wegschuift, kan je aan de LED. Aan de andere kant zie je nog een metalen kapje, net boven de DIP-schakelaars. Hierachter zitten de gobo’s. Het kleurenwiel werd hier gecombineerd met het gobowiel om zo plaats uit te sparen.

 

 

De LED Clubhead is een kleine, futuristische movinghead waarvan we ook al eens eentje hebben zien passeren, maar dan onder de benaming Lynx. Ook hier wordt de CREE LED module opgewaardeerd van 20W naar 25W. De afmetingen van het toestel zijn 248 x 228 x 329mm, met een gewicht van 5,3kg. De behuizing bestaat uit metaal met een donkergrijze kleur. Hier wordt afgestapt van de traditionele movinghead-opstelling. Op de basis wordt een arm geplaatst die kort bij die basis 90° naar buiten uitwijkt, om dan weer opwaarts te gaan. De spot zelf werd niet bovenaan geplaatst, maar zijdelings aan de arm bevestigd. Ze heeft de vorm van een hoekige spacehelm met vooraan een bolle lens. Er zitten koelventilatoren in de basis en op de spot heb je koelopeningen. De movinghead werd voorzien van vier rubberen voetjes, handig wanneer je hem op de grond wil zetten. Daarnaast kan je het toestel ook ophangen. Er werd een speciale klem voorzien om hem onderaan te monteren. Deze doet dan meteen ook dienst als veiligheidsoog. Op de klem kan je de bevestigingsklem monteren. In de voet werd bovenaan een bedieningspaneel geplaatst met LED display, 4 LED lichtjes en 4 menutoetsen. De LED Clubhead is voorzien van een vlotte stappenmotor voor vloeiende, snelle bewegingen en heeft nu ook roterende gobo’s en een kleurenwiel.
 

De Super LED Rainbow is een geweldige upgrade van het LED Rainbow effect. Het effect heeft nu zes 10 Watt RGBW LED’s i.p.v. 3 Watt RGB LED’s. Het toestel meet 418 x 233 x 122mm en heeft een gewicht van 4,2kg. De behuizing bestaat uit metaal en heeft de vorm van een trapezium, waarbij de voorste zijde licht gebogen is. Die zijde werd voorzien van 6 ronde gaten met daarin een bolle lens, met daarachter de RGBW LED modules. Je ziet dat elk van de 6 modules vooraan in een vierkant worden ingebouwd, met de lens in het midden. Om een betere koeling te verkrijgen en ook omdat deze LED modules ietwat meer plaats innemen, heeft men bovenop de oorspronkelijke behuizing van de LED Rainbow nog een zwarte rechthoekige bak gezet. Hierop staat ook de naam van het model. Achteraan op deze bak zitten de aansluitingen en een klein LED display met 4 menutoetsen. Er is een ingebouwde microfoon aanwezig. Aan deze bak werd de ophangbeugel stevig bevestigd. In de beugel werd een inkeping gemaakt om het effect in een bepaalde hoek te draaien en te fixeren. Er is eveneens een veiligheidsoog voorzien. Achteraan zit de ingebouwde koelventilator, voor een optimale koeling van de LED modules.
 

 

AANSLUITINGEN

De aansluitingen voor deze LED Clubscan zijn te vinden naast de koelribben. Je hebt de XLR DMX in- en uitgang aan de ene zijde en 2 remote control-aansluitingen aan de andere. Je hebt hierin een 1/4jack aansluiting voor de CA-8 of je kan de DIN 5 aansluiting gebruiken voor de draadloze remote control RF-8Set. Je kan echter ook opteren voor de RF/DMX Converter, die gewoon via de DMX ingang wordt aangesloten (alle drie zijn optioneel). Verder heb je de IEC stekker met geïntegreerde zekering (250V6.3A fast blow). Bij de LED Clubhead heb je in de vlakke zijkant van de voet een DMX in- en uitgang van het XLR type. Verder heb je hier nog een 6.3mm microfoon jack aansluiting voor de optionele CA-8 afstandsbediening. Het netsnoer zit vast aan het toestel - wel een beetje jammer. Er is ook een zekering voorzien (250V/2A traag). Bij de Super LED Rainbow  zitten de aansluitingen achteraan op de toegevoegde bak. Hier heb je gelijkaardige aansluitingen als bij de LED Clubscan voor de afstandsbediening en DMX.  Je kan de stroom doorlinken dankzij de toevoeging van een IEC netstroom-uitgang.

HANDLEIDING

Op de website WWW.JB-SYSTEMS.EU vind je de handleidingen van de drie producten. In de doos vind je ook de traditionele A5-formaat handleidingen. Beschikbaar in het Nederlands en Frans. Alles staat mooi uitgelegd en er werden afbeeldingen geplaatst waar nodig. DMX schema’s e.d. zijn handige hulpmiddelen om als LJ snel de juiste instellingen te vinden.

 

 

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

De Micro Scan van JB Systems werd geüpgraded naar de LED Clubscan en wordt nu voorzien van een CREE 25W witte LED-module. Zo bekom je een nog betere lichtopbrengst. Het energieverbruik en de warmteontwikkeling zijn nog steeds verwaarloosbaar ten op zichte van de traditionele lampen. Je kan de LED Clubscan gebruiken in stand-alone via een geluidgestuurde modus, ingebouwde programma’s of in Master/slave modus. Ook kan je hem aansturen via DMX of een optionele afstandsbediening, zoals de CA-8 controller en de RF-8T draadloze ontvanger en zender. Via DMX krijg je de keuze uit 5 opties: pan, tilt, kleur/gobo, stroboscoop en dimmer. De gobo’s zijn nog steeds niet uitwisselbaar (8 gobo’s + open) en zijn gecombineerd met het kleurenwiel. Daarnaast is er ook nog de gobo shaking functie. Dankzij de grotere lichtopbrengst rijkt de scherpte en felheid van de lichtbundels en projecties veel verder, waardoor ze nog beter afgetekend zijn. Erg fraai! De snelle stappenmotor zorgt voor een vlotte beweeglijkheid van de scanspiegel. Door het toepassen van een betere stappenmotor zijn de bewegingen ook veel vloeiender dan bij zijn voorganger.
 

Bij de LED Clubhead werd de Lynx heruitgevonden en heeft men de 20W LED module vervangen door een CREE 25W witte LED-module, zoals bij de Clubscan. Verder heeft men ook 6 roterende gobo’s + open toegevoegd. Deze zijn uitgerust met de gobo shaking functie. Samen met het kleurenwiel (8 kleuren+ wit) verkrijg je zeer heldere kleurenbundels en een krachtige lichtopbrengst zonder kleurenschaduw bij de projecties. Die zijn overigens zeer scherp en dragen ver. Ook hier heb je een stand alone mogelijkheid waarbij vooraf geprogrammeerde lichtinstellingen op het geluid kunnen worden afgespeeld dankzij de ingebouwde microfoon. Master/slave is eveneens mogelijk. Nieuw is echter de DMX-master/slave mogelijkheid. Dit is een zo goed als nieuwe techniek waarbij je meerdere Clubheads in master/slave kan laten werken, terwijl ze toch nog via 1 of 4 DMX kanalen worden bestuurd. Hiervoor heb je wel een DMX splitter nodig. In DMX mode kan je deze LED Clubhead via 7 kanalen aansturen. De movinghead herpositioneert telkens automatisch de X/Y assen. Je hebt hier een afstralingshoek van 17° en een pan/tilt bereik van 540° om 270°.
 

En dan hebben we nog de Super LED Rainbow waar de 3 Watt RGB LED’s werden vervangen door 10 Watt RGBW LED modules, waardoor de 6 waaierbundels nog veel strakker zijn en de kleuren warm en fel. Dit zorgt voor heldere projecties op de muren en de grond. Toch heb ik hier en daar nog een beetje kleurenschaduw ontdekt op de bovenrand van elk van de 6 witte projecties. Ook dit lichteffect kan je gebruiken in stand alone modus, op maat van de muziek. De kleuren glijden door de projectie en het lijkt alsof iedere straal ook nog ietwat beweegt. Maar dat zijn eigenlijk de afzonderlijke RGBW- onderdelen per LED module, die door de lenzen worden uitvergroot en zo de illusie doen ontstaan dat er ook in de lichtbundel beweging ontstaat. Dit stoort me helemaal niet, in mijn ogen is het zelfs een meerwaarde. De kleurenbundels zijn in ieder geval spectaculair. Je hebt een afstralingshoek van slechts 9° en daarmee kan je echt gericht gaan werken. Je kan ook werken in Master/slave modus, waarbij je de stroom kan doorlinken naar een volgend toestel. Bij DMX aansturing kan je kiezen uit 1, 8 of 28 kanalen.

 


BUDGET

De LED Clubscan kost je €267 incl. BTW, een beetje meer dan de microscanner, maar daarvoor krijg je wel een krachtige scanner met felle lichtbundels en mooie projecties. Hetzelfde voor de LED Clubhead, die je de jouwe kan noemen voor €421 incl BTW. Het lijkt veel geld, maar voor een movinghead van deze klasse en met zulke prestaties, heb je het ervoor over. En vergeleken met andere movingheads is dit peanuts! Voor het waaiereffect, de Super LED Rainbow, geldt ook de betere lichtopbrengst en de toevoeging van het warme witte licht. Daar tel je een kleine €374 incl BTW voor neer - met de glimlach!


 
Besluit

Hebben de upgrades aan deze 3 LED effecten van JB Systems me kunnen verrassen? Zijn ze er in geslaagd om nog mooiere en fellere lichtbundels te verkrijgen met scherpe projecties? Jawel, en hoe! De LED Clubscan en LED Clubhead gaan er fameus op vooruit qua lichtkwaliteit en lichtopbrengst. Ook de projecties zijn nog scherper en dat zonder kleurschaduw. De lichtbundels zijn fel, hel en kleurrijk. Daarbovenop zijn ze nog eens lekker compact. Bij de Super LED Rainbow zijn de 6 afzonderlijke lichtbundels mooi afgelijnd en missen ze hun effect niet op de dansvloer. Alle drie de effecten zijn ideaal voor zowel de beginnende als reeds professionele LJ of mobiele DJ. Deze effecten zullen zeker niet misstaan in clubs en discotheken. De Super LED Rainbow is bovendien ook perfect voor podiumgebruik!