aanmelden
Fender Cyber-Twin
Guitar 03-01-2002
door: Peter De Paepe
Sinds het einde van de jaren '40 bouwt Fender (naast Marshall) de meest gekende versterkers ter wereld. Vooral de Twin reverb is een van de meest gebruikte versterkers en deze staat bovendien bekend als een betrouwbaar werkpaard. Fender zou Fender niet zijn moest men niet mee evolueren met de huidige stand van zaken in de versterkerwereld. Fender's nieuwste technologie en antwoord op de modelling heet "Virtual Tone Interpolation". De firma beweert dat je hiermee uit één versterker 35 andere versterkermodellen kan nabootsen… We zijn toch wel heel benieuwd of ze dit ook kunnen hard maken.

 

ALGEMEEN

 

Naast de input die zich uiterst links bevindt, treffen we negen normaal uitziende Fenderknoppen aan. Acht hiervan zijn gemotoriseerd. De eerste knop is meteen niet gemotoriseerd en heet trim. Met deze knop bepaal je het inputlevel. De volgende regelknoppen zijn: gain, volume, treble, middle, bass, presence, reverb en master. Deze functies spreken voor zichzelf. Dan treffen we vier kleine drukknopjes aan waarmee je vier favoriete versterkergeluiden kan opslaan. Dit zijn de zogenaamde "quick access keys" die je ook kan bedienen met de bijgeleverde voetschakelaar.

 

Daarnaast liggen gelijkaardige drukknopjes met van boven naar onder: "save", "tuner", "noise gate" en tapfunctie. Meer naar rechts heb je een groot, duidelijk afleesbaar display met daaronder nog eens drie knoppen. De eerste bepaalt het effectlevel en met de volgende twee kan je telkens de twee belangrijkste parameters van een geselecteerd effect instellen.

 

De volgende (oef, de laatste!) knop is het "datawheel" (in 't Nederlands gewoon datawiel) waarmee je zes verschillende modes kan oproepen. Met deze knop verander je dingen zoals voorgeprogrammeerde versterkerontwerpen (er zijn er 205 onderverdeeld in 3 groepen!) en de respectievelijke parameters. Andere mogelijke functies zijn onder meer het selecteren van effecten, een tunermode, utility enzoverder. Voor meer uitleg verwijs ik graag naar de, overigens uitstekend verzorgde handleiding!

 

Het achterpaneel ziet er als volgt uit: power on/off, met snoeraansluiting, footswitch, expressionpedal (bijvoorbeeld voor het regelen van volume of reverb), reverb/effect bypass (een voetschakelaar is meegeleverd, yesyes!). Verder is er nog MIDI in, out en thru, een digitale output (yesyesyes!), hoofdtelefoonaansluiting, line output (die frequentiegecompenseerd is) en als laatste een stereo-effectloop. De speakers (GT 12 T- 100) zijn van huize Celestion.

 

KLANK

 

Toen ik voor het eerst de Cyber- Twin uitprobeerde was ik absoluut niet onder de indruk. Ik moet toegeven dat dit op een heel laag volume was… Maar de versterker reageert totaal anders als je de mastervolume opendraait! En van volume gesproken: dit ding gaat loeihard.

 

Ik heb ondertussen zowat op elk versterkermodel van Fender gespeeld en ik moet toegeven dat wat hier uitkomt, absoluut authentiek is. Eén van mijn favoriete versterkers is de Bassman en ik kon het natuurlijk niet nalaten een direkt vergelijking door te voeren. Na twee minuten stoeien met de toonregeling kon ik zowat 90% van het origineel kopiëren. Hetzelfde gaat trouwens ook op voor de rest van de voorhanden zijnde versterkers.

 

Wat natuurlijk tot de verbeelding spreekt, is dat je zelf kunt experimenteren met de "tone stack" en het "drivecircuit"… een Twin reverb geluid die een Marshall-achtige vervorming heeft, behoort dus tot de mogelijkheden. Prachtig toch!

 

Wat ook ongelofelijk is, is dat bijvoorbeeld liefhebbers van 6 Watt Champ versterkertjes of Deluxe reverbs nu dit geluid hebben op 130 Watt… moet je zeker eens proberen!

 

Juist zoals de originele modellen "voelen" de geluiden ook goed aan en zijn ze heel dynamisch. Nog een manier om vintage freaks te overtuigen!

 

Bij sommige presets valt wel op dat er compressie aan toegevoegd is maar deze kan je natuurlijk altijd uitschakelen. Het presetvolume verlagen en het mastervolume opschroeven draagt immers ook bij tot een mindere compressie. De Marshall en Soldano-achtige klanken zijn goed maar hebben niet zoveel gelijkenis met de originelen.

 

De effectsectie is prima doch niet wereldschokkend. Er zitten ook maar enkele effectcombinaties in zoals bijvoorbeeld delay + chorus of delay + phaser maar gelukkig is de reverb altijd beschikbaar en deze is apart regelbaar. Toen ik zag welke speakers er in de versterker zaten, dacht ik niet dat het Fender zou lukken zijn eigen versterkers zo dicht te benaderen. Maar ze zijn er toch lekker in geslaagd. De cabinetsimulaties maken van deze 2x12 amp echt een 4x10, 1x12 of zelfs een 1x8 inch speaker. De noisegate levert prima werk.

 

"En het gewicht?" zullen trouwe Fender adepten (met of zonder kromme rug) zeggen. Wie ooit met een gewone Twin heeft gesleurd zal moeten toegeven dat 25 kilo ongelofelijk meevalt!

 

Twee kleine minpuntjes: het ontbreken van een gewone line out en van extra speakeruitgangen… maar goed, aan volume zal je niet te kort komen. Een laatste wens zou natuurlijk zijn dat je twee verschillende versterkersounds zou kunnen combineren...

 

Wat zou het prachtig zijn bijvoorbeeld een Superreverb en een Bassman terzelfdertijd te kunnen beluisteren...

 

Hopelijk kan dit in de toekomst!

 

BUDGET

 

Veel mensen zullen meteen denken dat deze versterker nogal duur uitvalt. Maar als je bedenkt wat je voor een nieuwe Bassman of Superreverb betaalt dan valt de prijs ongelofelijk mee. Vergeet niet dat je hiervoor 35 verschillende versterkertypes krijgt en dat je ze zelf kunt "designen"!

 

BESLUIT

 

Vergeet niet dat je met vintage modellen vastgekleefd zit aan één geluid en dat deze dan ook niet altijd even betrouwbaar zijn… dan is de Cyber-Twin zeker een schot in de roos. En "hard" vintage fans die een hekel hebben aan het programmeren van een versterker kunnen op beide oren slapen: het is supereenvoudig.

 

Wat Fender hier qua klankenpalet presteert is gewoonweg verbluffend. Uitschieters waren voor mij de superreverb, de Bassman en de Vibroluxgeluiden. Weet je wat? Ik koop er één!

 

Wat kan het leven mooi zijn, niet?

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Fendersounds
  • digitale uitgang
  • gewicht
  • bedieningsgemak
  • geen extra speakeruitgangen
  • gewone line out ontbreekt
  •  

    SPECIFICATIES

     

  • Power Requirements: 360 W
  • Power output: 130 W
  • Rated Load Impedance: 8 Ohms per channel
  • Effect Loop Nominal Level: - 1O dBv / + 4dBu switchable
  • Spdif: RCA jack, digital stereo
  • XLR Output Jacks: stereo/mono switchable, level: 0dBv, output inpedance: balanced 300 Ohm
  • Tubes: Groove Tubes 2x12AX7WA
  • Speakers: Celestion 2xG12T-100
  • Expression Pedal Jack: 1/4 inch, 10k to 250k Ohm
  • Reverb/FX Bypass Jack: 1/4 inch
  • Midi Jacks: in, out, thru
  • Headphones Jack: 1/4 inch stereo
  • Dimensions: 46,4x66,4x30,8 (HxWxD)
  • Weight: 25 kg
  • Importeur: Arbiter Group PLC
  • Price: 90.000 BEF - 5.200 NGL