aanmelden
Hughes & Kettner WARP7
Guitar 15-05-2002
door: Peter De Paepe
Hughes & Kettner brachten vroeger al transistorversterkers op de markt die naar mijn mening een uitstekende prijskwaliteit verhouding hadden. Enkele maanden geleden besprak ik dan twee buizenversterkers van hetzelfde merk, iets duurder, namelijk de Duotone en de Puretone. Natuurlijk is niet iedereen zo kapitaalkrachtig om deze topversterkers aan te schaffen, om nog maar te zwijgen van Hughes & Kettner's vlaggenschip: de digitale Zentera-amp. De huidige trend in Rock, Numetal en andere "21st century metalsounds" maakt dat we onze gitaartjes tegenwoordig lager stemmen. Dit resulteert in het gebruik van zevensnarige gitaren (met een extra lage B snaar). Ik denk dat de ultieme droom van elke gitarist voor het spelen van dergelijke genres het aankopen is van een van de modellen uit de Rectifier serie van Mesa Boogie (of misschien een Rivera Bonehead)… maar hier hangt dan ook een stoer prijskaartje aan vast. Hughes & Kettner houdt met iedereen en alles rekening en daarom ontwikkelden zij een alternatief voor de zevensnarige en lagergestemden onder ons. Maar ik kan je nu al verklappen dat de Warp 7 ook schitterend klinkt met zessnarige houten plankjes!

 

HEAD

 

Deze matzwart gelakte 100 watt versterker met "metalvoicing" voor de-tuned gitaarsound heeft 2 kanalen die aangeduid worden als clean en warp (het lijkt wel of iedereen het tegenwoordig over warp heeft…). Het cleane kanaal bestaat uit volume, bass, mid en treble waarbij enkel de volumeregelaar van 0 tot 10 gaat. De rest van de knoppen hebben een bereik van –5 tot +5. Vervolgens treffen we een drukschakelaar aan waarmee je de kanaalkeuze bepaald. Het warpkanaal met gain en master bestaat uit dezelfde 3-delige toonregeling als het cleane kanaal met extra toevoeging van een presenceregelaar. Ik heb tevergeefs in de verpakking gezocht naar een voetschakelaar. Niet te vinden, het ding blijkt een optie te zijn. Spijtig.

 

De seriële effectloop ingangen zitten vooraan op de versterker naast het warpkanaal (handig niet?), gevolgd door de footswitchaansluiting en een hoofdtelefooningang. Wanneer je deze laatste gebruikt worden de speakers automatisch uitgeschakeld zodat je goede relatie met je buren niet in het gedrang komt.

 

Volledig rechts zit de powerswitch en, o ja, volledig links de gitaaringang. De achterkant is heel Spartaans gehouden: je vindt er enkel een aansluiting voor het netsnoer en 2 speakeruitgangen (minimum 8 Ohms). Zorg er wel voor dat de impedantie nooit lager is dan 4 Ohms of het zou moeten zijn dat je deze versterker graag ziet veranderen in een barbecuestel (misschien een suggestie voor je allerlaatste optreden!). Vooraleer met dergelijke problemen opgezadeld te zitten lees je beter de meertalige summiere handleiding. Summier, maar duidelijk genoeg! Je ziet, deze versterker is een rock & roll beest zonder franjes.

 

SPEAKERKAST

 

Het eerste wat direct opvalt bij deze 4 x 12" kast is dat de voorkant schuin aflopend is en niet hoekig zoals bijvoorbeeld bij een Marshall-kast. De kast is trouwens ook wat groter dan laatstgenoemde wat de bassrespons enkel maar ten goede komt! Deze box bevat 4 cijfers Celestion Rockdriver speakers die beschermd worden door een zwart metalen rooster. Aan de achterzijde treffen we een verzonken speaker in -en uitgang aan. Bij het uitpakken en verslepen van deze kast liep ik wel bijna een hernia op. Er zitten namelijk geen wielen onder. Dus duidelijk bestemd voor… zware jongens en ongelooflijk plezant als je dit alleen moet doen…! Hughes & Kettner, zouden jullie a.u.b. deze kast in de toekomst kunnen leveren met wieltjes?

 

KLANK

 

Het cleane kanaal is zeer direct en behoorlijk luid. Een gitaar met humbuckers blijft clean tot ongeveer standje 5 en met singlecoil pickups kan je zelfs nog iets verder gaan. Daarna treedt er vervorming op die niet echt harmonisch te noemen is. Het geluid deed me denken aan een Roland Jazz-chorus. Het leent zich wel goed om met effecten te spelen maar toch klinkt het soms ietsje zielloos. Er zit natuurlijk ook geen reverb op zodat je aangewezen bent op het gebruik van externe apparaten, maar daarvoor dient de naar behoren werkende effectloop. Het regelbereik van de klankregeling is vrij groot zodat je toch veel klankschakeringen tot je beschikking hebt.

 

De sterkte van deze versterker is absoluut het Warpkanaal. Jongens (en meisjes), de hoeveelheid gain dat dit kanaal produceert is werkelijk ongelooflijk. Zelfs bij stand 4 van de gainknop klinkt het al als een op volle toeren draaiende versterker. Doordat je de gainknop heel fijn kan instellen haal je er moeiteloos ook meer traditioneel klinkende distortionklanken uit. Ikzelf had met een Gibson Les Paul de gainknop meestal op 5 staan en dan sustainde het al dat het een lieve lust was. Wanneer je nog meer gas geeft komt het geluid aardig in de buurt van een Boogie Rectifier. Nee, het is geen Boogie maar de drukkende bassen en het laag midden doen je hier direct aan denken. Dit geluid staat als een huis en ik noem hem vanaf nu de Workingman's Rectifier, voor de werkmens dus! Want betaalbaar is ie, zowel voor beginnende als semi-pro gitaristen. Maar hierover later meer.

 

Mede door toedoen van de treble- en presenceregelaar haal je hier moeiteloos Rock, Trash, Metal en Heavy sounds uit. Doordat de 4 x 12" kast ook groter is dan normaal krijg je werkelijk een hoop geluidsdruk en zelfs met een zevensnarige baritongitaar blijven de speakers hun werk perfect doen. Ook op hoge volumes blijft alles transparant klinken (ik kan het je verzekeren: de buren waren weer gelukkig…). Ik ben een buizenfreak maar wat men hier met transistortechnologie voor mekaar gekregen heeft, is echt heel goed. Eigenlijk had ik het niet verwacht maar met zoveel gain valt de ruis al bij al nog goed mee. Ik miste soms wel de aanwezigheid van een 3de kanaal, want zou het niet mooi zijn als je nog een extra crunchgeluid tot je beschikking hebt? Als Hughes & Kettner dit nog kan bewerkstelligen en het cleane kanaal nog wat verbetert dan is deze versterker-box combinatie meer dan een schot in de roos.

 

BUDGET

 

Okay, voor een keer ga ik niet lullig doen omdat de voetschakelaar een optie is… koop er hem gewoon bij, want deze versterker is gewoon belachelijk laag geprijsd. Natuurlijk kan je een transistorversterker met box bouwen zonder reverb… zonder meegeleverde voetschakelaar en zonder wielen onder de speakerkast die attractief geprijsd is, maar toch, wanneer je bedenkt wat enkel al een 4 x 12" kast bij de concurrentie kost, dan weet je genoeg: voor een goede 1000€ (1.078 om precies te zijn), weet je dat dit meer dan een betaalbare half stack is!

 

BESLUIT

 

De Hardrock- en Metal freaks kunnen tevreden zijn: een oerdegelijk gebouwde versterker met speakerkast, bovendien uitgerust met een dijk van een distortionkanaal (Warp 7!, op de U.S.S. Enterprise van Kirk was 6 voor Scotty altijd al het maximum…), ongelooflijk laag geprijsd: voor veel mensen zal dit toestel menig uurtje plezier bezorgen. Als Hughes & Kettner nog wat sleutelt aan het cleane kanaal en misschien een 3de kanaaltje toevoegt, zullen ze als warme broodjes over de toonbank gaan.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • het uitstekende Warp (distortion) kanaal
  • de prijskwaliteit verhouding
  • het clean signaal
  • het ontbreken van een voetpedaal (optioneel)
  • de zware speakerkast (zonder wieltjes)
  •  

    SPECIFICATIES

     

    Preamp Section
  • Input: -10Db/ 1m OHMS
  • Fx send: +6 Db/270 Ohms
  • Fx return: 0 Db/220 Ohms
  • Power Amp: Current feedback solid state power amp
  • Output power: 100 watts RMS at 4 ohms
  • Headphones out: 100 mW at 4 – 600Ohms
  • Frequency response: 20Hz – 30 kHz
  • Speaker cabinet: 4 CELESTION Rockdriver junior speakers, 12" - 200 watts RMS at 8 Ohms

     

    General data
  • Voltage: 230V
  • Max. power consumption: 175VA at 4 Ohms
  • Mains fuse: T 500 mA
  • Internal fuses: 2x T2A
  • Dimensions Head: 610x235x255mm (W x H x D)
  • Speaker cabinet: 765x825x345mm (W x H x D)
  • Weight Head: 9kg
  • Speaker cabinet: 38 kg
  • Importer: Wils Muziekimport - www.wils.nl
  • Price: 1078,00 €