aanmelden
Crate GTX212
Guitar 25-03-2003
door: Peter De Paepe
Het moet zo ongeveer op het einde van de zeventiger jaren geweest zijn dat ik voor het eerst het merk Crate tegenkwam in het gerenommeerde tijdschrift Guitar Player. Deze versterkers sprongen direct in het oog omdat ze er echt uitzagen als kratjes. Het waren kleine versterkertjes waarvan de behuizing gemaakt was van hout dat afkomstig leek te zijn van paletten, weliswaar mooi opgeschuurd en afgewerkt, maar het had maar één bedoeling en dat was ervoor te zorgen dat men opviel tussen alle andere advertenties. Ik moet toegeven dat het ze aardig gelukt is, want ik kan het me nog steeds goed herinneren. Ondertussen bestaat Crate al een hele tijd en brengen ze met de regelmaat van de klok nieuwe versterkertypes op de markt. Crate heeft in zijn programma werkelijk voor elk wat wils: buizen-, digitale- en de hier voorgestelde transistorversterker.

 

BOUW

 

De Crate GTX is verkrijgbaar in 2 versies namelijk de 1 X 12 combo en de 2 X 12. Het is deze laatste die we voor dit artikel van naderbij bekeken. De versterker is overtrokken met een zwarte tolex bekleding en heeft 8 stevige beschermstukken om de hoeken meegekregen. Mensen met een slechte rug zullen tevreden zijn met het gewicht alsook met de compactheid, want je kan hem zonder moeite zo kwijt op de achterbank van je wagen. Deze combo staat stevig op 4 rubberen voetjes. Ik was dan ook verrast toen ik merkte dat er daarnaast ook voorzieningen zijn om wielen te monteren. Jammer genoeg worden deze niet meegeleverd. Crate monteert voor deze GTX twee custom designed speakers van eigen makelij. Het zilvergrijze frontpaneel ziet er verzorgd en overzichtelijk uit. De benamingen van de verschillende bedieningselementen zijn gemakkelijk af te lezen doordat ze schuin op een aparte kunststofstrip - die aangebracht is onder de regelknoppen - af te lezen zijn. Enkel de cijfers nul en tien zijn gemarkeerd voor de regelknoppen maar je kan je instellingen toch vrij precies maken doordat er op het regelpaneel achter de knoppen zwarte indicaties zijn aangebracht. Een uitzondering betreft de effectenkeuzeschakelaar die van één tot zestien gaat en je kan het natuurlijk al raden,jawel, er zijn zestien voorgeprogrammeerde effecten.

 

O.k. laten we het frontpaneel even bekijken van links naar rechts. Vooraleerst hebben we een input om je geliefde instrument in te pluggen, gevold door het rhythm/solo kanaal waarmee je twee verschillende distortion klanken kan oproepen. De eerste knop, gain 1 genaamd, dient voor het instellen van de mate van vervorming voor het rhythm (crunch) kanaal. De volgende regelaar is gelabeld als gain 2 en geeft veel meer distortion voor je leadgeluid. Daarna treffen we een shapecontrol aan die als volgt werkt: tegenuurwerkwijzerszin worden de midfrequenties opgepept en omgekeerd voegt deze knop meer hoog en laag toe. Naast de shapecontrol bevindt zich een kleine druktoetsschakelaar om manueel te kiezen tussen beide kanalen. De volgende knoppen dienen om het laag en hoog te regelen en daarnaast is er nog een levelknop die je uitgangsvolume bepaalt voor beide kanalen. Tussen het rhythm/solo- en het cleankanaal is er nog een drukknopje waarmee je switcht tussen deze kanalen. Het cleane kanaal omvat een driedelige toonregeling (low, mid en high) voorafgegaan door een levelregelaar. De effectensectie bestaat enkel uit 2 knoppen namelijk een level- en een moderegelaar. Met deze laatste kan je kiezen uit de verschillende effecten. De effecten kan je zelf niet veranderen zodat je vasthangt aan de voorgeprogrammeerde uit de fabriek, je kan dus enkel de hoeveelheid bepalen die toegevoegd wordt aan je geluid. Een slimmigheidje is wel- en dit is nieuw- dat je met één knop verschillende effecten kan toewijzen aan de drie verschillende kanalen. Bij Crate noemen ze dit channel tracking.

 

Het programmeren is doodeenvoudig: je kiest een kanaal, je kiest een effect en hop het zit direct in het geheugen. Dit doe je voor de drie kanalen en alles is direct geprogrammeerd. Simpeler kan echt niet! Een bijkomend voordeel is ook dat wanneer je de versterker uitschakelt je programmas bewaard blijven. Als je natuurlijk vast hangt aan de fabrieksinstellingen zullen de meesten onder ons wel willen weten om welke effecten het hier gaat, so here gos.

 

  • small room reverb
  • medium room reverb
  • large room reverb
  • concert hall reverb
  • short slapback w/small room reverb
  • medium delay w/plate reverb
  • long delay w/large room reverb
  • slow deep flange w/reverb
  • flange w/reverb & delay
  • slow chorus w/reverb
  • chorus w/reverb & delay
  • rotating speaker
  • octave down
  • touch wah
  • inverse wah
  • doubler

     

    Naast de effectensectie vinden we één (jawel één) ingang om je eigen effecten aan te sluiten. Hiervoor heb je dus een stereokabel nodig met aan het uiteinde twee monopluggen. Denk eraan dat deze kabel niet meegeleverd wordt, zodat je genoodzaakt bent er zelf ééntje aan te schaffen of er ééntje te krijgen van iemand die ligt te slapen (ha,ha). In de compacte en duidelijke handleiding staat beschreven hoe je zelf zon kabel kunt maken. Een extra speaker uitgang is ook te vinden op het frontpaneel maar deze hoort naar mijn mening op de achterkant thuis zodat er geen kabels op of onder je versterker lopen. Speakerkasten hebben toch ook hun ingang aan de achterkant,ja toch? Tenslotte vinden we geheel rechts de powerschakelaar. De achterzijde van de versterker is heel spartaans gehouden: een zekeringhouder, een ingang voor de kanaalkeuze voetschakelaar en ééntje voor de effect-voetschakelaar. Deze schakelaars zijn uit kunststof en zien er degelijk uit.

     

    PRAKTIJK

     

    Als je de versterker inschakelt word je deze keer niet begroet met een o zo vervelende brom nee, hij is echt heel stil. Let wel op dat je de levelregelaars niet te ver opendraait want er komt een serieuze puist herrie uit. Ja, je hebt het al begrepen, deze ampli gaat loeihard. In het verleden gebeurde het wel eens dat je iemand met een 50 watt buizenbak een andere gitarist zag overdonderen die op een 100 watt transistor versterker speelde. Maar met deze 120 watt onder je .... zul je wel gehoord worden! Het cleane kanaal is echt clean te noemen en de toonregeling is uiterst effectief. Van warme jazzklanken, country tot pop, alles zit erin. Voor mij persoonlijk klinkt het iets te steriel maar ja, dat vind ik van een Roland jazz chorus ook. Als je echter gelukkig bent met een jaren 80 clean geluid met wat compressie en een vleugje chorus, dan zit je toch wel goed. Het crunchkanaal deelt de toonregeling met het leadgeluid zodat je normaal gesproken een compromis moet sluiten, maar hier zijn de kanalen verschillend gevoiced zodat je toch twee aparte klankkleuren krijgt. Goed zo. De klank van dit kanaal is hard en hiermee bedoel ik niet het volume maar het klank karakter. Het zingt, heeft een pak gain om zelfs voor solos te gebruiken, maar het klinkt mij (zoals gezegd, dit is persoonlijk) wat te transistorachtig. Natuurlijk zijn er gitaristen die voor dit karakter zullen vallen, but it's not my cup of tea. Gaan luisteren is de boodschap.

     

    Het leadkanaal is dus anders gevoiced maar ik heb toch de zelfde indruk als het vorige kanaal. En dus moeten we stellen dat de klankregeling van deze Crate zeer effectief z'n werk doet en je alles heel fijn kan afregelen. Bovendien reageert hij (voor een transistorversterker) zeer dynamisch op fijne speelnuances, en kan je bv. door de volumeknop van je gitaar terug te draaien, alle distortionschakeringen doorlopen. Denk even aan een heavy distortion solo, waarna je met één draai aan de knop niet alleen onmiddellijk op begeleidingsvolume zit, maar tevens mild en crunchy zult klinken. Handig. De effecten zijn goed bruikbaar, al heb ik er al betere (maar dan ook duurdere) gehoord. Het feit dat je vasthangt aan de fabriekspresets vind ik voor mezelf een nadeel, je kunt immers enkel maar het level regelen. Maar voor wie niet zo'n techneut is en zonder poespas een aantal bruikbare effecten direct ter beschikking wil hebben, ligt dit anders. Handig voor thuis, je hoeft nl. geen pedaaltes aan te sluiten en op optredens kan je altijd nog werken met externe effectapparatuur. Dit is toch wel nodig is als je bv. de delay-tijd in overeenstemming wilt brengen met het song-tempo. Als we deze versterker gaan plaatsen naast wat momenteel op de markt is, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat de concurrentie steeds groter en dus moeilijker wordt, denken we maar aan de recente evolutie van de digitale versterkers. Maar, als je hart gaat slaan van trash en NUmetalachtige klanken en je een goed clean kanaal weet te appreciÎren, dan is deze versterker wel iets voor jou.

     

    BUDGET & CONCLUSIE

     

    Er is heel wat op de markt binnen deze prijsklasse. Er zijn dus ook heel wat concurrenten, vaak met heel goede producten. Sommige klinken beter, andere hebben meer mogelijkheden. Toch is deze Crate GTX voor een bepaalde doelgroep echt wel het overwegen waard. Wie een krachtige versterker zoekt om zonder poespas onmiddellijk te kunnen inzetten in verschillende toepassingen en zich kan vinden in de sound, krijgt een degelijke en robuuste amp ter beschikking voor een faire prijs.

     

    TOEVOEGING VAN DE IMPORTEUR

     

    De wielen zijn in optie vermits het een lichte en makkelijk te tillen versterker betreft. De aansluiting voor een extra speaker werd aan de voorkant geplaatst, omdat er dan minder ruis optreedt. Men blijft dan immers verder af van mogelijke circuits, die storingen kunnen veroorzaken. Crate is niet bang om nieuwe en ongewone wegen te bewandelen, indien de muzikant daar voordeel van heeft. Vandaar.