aanmelden
Tascam CD-GT1
Guitar 17-11-2003
door: Tim Van Roy
Tascam is nu niet direct een bedrijf dat bekend staat voor z'n gitaarproducten. We vinden deze naam echter wel veel terug in studio's op allerlei opname-materiaal. Mixers, mulitracks, consoles, converters, preamps, … De lijst lijkt wel eindeloos lang. Wat komen ze dan bij de gitaristen zoeken ? Het antwoord luidt als volgt : zij komen van ons een betere muzikant maken. Zo simpel is het ! Met de CD-Guitar Trainer 1, aldus Tascam. (In oktober zal er een CD-BT1 verschijnen voor basgitaristen en in december een CD-VT1 voor zangers.)

CONSTRUCTIE & ARCHITECTUUR

 

De CD-GT1 is volledig opgetrokken uit plastic. Het apparaat is volgens mij wel bestand tegen een stootje, maar je moet er niet mee gaan gooien. Aan de voorzijde van het toestel vinden we vlnr. de hoofdtelefoon-uitgang, de line out, het output- en input-volume, de line in, de guitar/mic-in, en een aansluiting voor de optionele footswitch. Beide laatste zijn standaard jacks, de drie andere aansluitingen mini-jack. Aan de rechter zijkant plaatste men enkele algemenere opties, zoals de schakelaar om te kiezen tussen de guitar- of mic-ingang, een hold on/off, een drukknop om het effectgedeelte te activeren en de power on/off schakelaar. Achteraan plug je 9V adapter in, om met netstroom te kunnen werken. Je bent dit echter niet verplicht, want onderaan verbergt een luikje een ruimte voor 4 staafbatterijtjes van 1,5 volt.

De bovenzijde wordt voor het grootste gedeelte ingenomen door de cd-speler. De rechter 40% bevat bovenaan een LCD-scherm, met daaronder de bijbehorende multi-functionele cursor en ronde keuzetoets. Verder naar beneden staan vier druktoetsen op een rij : twee voor de loop-functie en twee voor de effecten-sectie. In de rechter benedenhoek van het bovenpaneel zul je met vier naast mekaar geplaatste witte toetsen de cd-speler bedienen : links de brede gecombineerde rewind/forward toets (zul je links of rechts indrukken om de respectievelijke functie te activeren) en verder de stop-, play/pause-, en cue-toetsen.

Alle knoppen staan mooi gegroepeerd per sectie, zodat je waarschijnlijk snel vlot zult kunnen werken met dit apparaat. Het enige wat aanvankelijk voor wat verwarring kan zorgen is de cursor, die van functie verandert als je door de verschillende menu's scrolt. Veel meer valt er over de bouw van dit toestel niet te vertellen. Echt groot is het dan natuurlijk ook niet !

CONCEPT

 

Iedereen die ooit al bij een gitaarleraar lessen heeft gevolgd, heeft meer dan waarschijnlijk al wel de raad gekregen om zelf ook nummers en solos te gaan ontcijferen. Gewoon naast je cd-speler gaan zitten en beginnen zoeken hoe je nu precies deze solo of dat nummertje speelt. Hoe je het ook draait of keert, het blijft een moeilijke en voor sommigen zelfs onmogelijke opdracht om alles juist waar te nemen. Het nummer is te snel, de akkoorden vliegen voorbij, of anders is het wel een vingervlugge gitaarsolo die je enkele slapeloze nachten bezorgt. En precies hier gaat de GT-CD1 dus iets aan doen, zie.

Het concept van het toestel is al even simpel als brilliant : je laat gewoon de tracks op je cd vertragen, zonder dat de toonhoogte gewijzigd wordt. Zo kan je die scheurende jaren-80 solo eindelijk volledig en foutloos op papier zetten, om hem vervolgens ook langzaam in te studeren en tenslotte het tempo geleidelijk op te krikken. Anderzijds kan je ook een nummer transponeren zonder dat het tempo wijzigt. Erg handig voor zangers of zangeressen… Of voor gitaristen die, wanneer een nummer omwille van het stembereik van de zanger(es) getransponeerd moet worden, liever met de cd meespelen dan met hun metronoom…

Er zijn in het verleden al een hele resem apparaten verschenen die de zogenaamde ‘phrase-trainers' leverden. Deze waren meestal ingebouwd in multi-effecten, waren moeilijk aan te sluiten, en lieten dikwijls te wensen over op het gebied van geluidskwaliteit en bedieningsgemak. Tascam heeft een grote en langlopende ervaring op het gebied van opnames en geluidsmanipulatie, en zouden dus best wel eens in staat kunnen zijn om een dergelijke opdracht wel degelijk tot een goed einde te brengen. Aan de slag !

PRAKTIJK

 

We steken lukraak een cd in de CD-GT1 en spelen hem gewoon af. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met deze van een standaard discman. Daar is dus al niets mis mee. Van zodra we beginnen te vertragen, begint de echte test pas. De geluidskwaliteit blijft echter ruim beter dan bij vele andere apparaten, zelfs bij vertragen tot 50% met behoud van toonhoogte. Uiteraard gaat de muziek op de duur zeer vreemd klinken. Alles wordt uitgesponnen, van de zangstem tot en met de ritmepatronen op de hihat. Dit resulteert in een zeer vreemd klankbeeld, maar toch alles blijft nog gedefinieerd genoeg om vlot transcripties te kunnen maken. En daar dient dit dingetje voor ! Hoe minder je vertraagt, hoe minder deze onvermijdelijke vervorming op de voorgrond treedt. Je zal met een dergelijk apparaat nooit het effect krijgen van een gitaarsolo die traagjes wordt voorgespeeld. Het zal steeds een gitaarsolo zijn die traag wordt AFgespeeld. En dat maakt, vooral klankmatig, een enorm verschil, immers, de natuurlijke aanslag en decay (het langzaam uitsterven) worden bij vertraging mee verlengd en dat doet raar. Voor het transponeren van geluidsopnames geldt hetzelfde, hoe verder je gaat, hoe groter het verschil in klankkarakter.

Een supermakkelijke functie is de ‘looping'-functie. Kom je aan een bepaald stuk waar je problemen mee hebt, dan kan je dit stukje ‘loopen', in plaats van steeds weer te moeten terugspoelen. De werkwijze is poepsimpel : je laat de track afspelen, duwt op de plaats waar de loop moet starten op de loop-toets, waarna je deze nogmaals indrukt bij het punt waar je de loop wilt beeindigen. Vanaf dan wordt het stukje muziek, dat zich tussen het aangegeven begin- en eindpunt bevindt, continu hernomen.

Het punt waar deze Tascam het minst goed scoort, is ook de plaats waar zij het minste ervaring mee hebben, nl. het interne gitaargedeelte (t.t.z. de effecten en de preamp). De interne klankregeling zijn bruikbaar, maar je zal ze waarschijnlijk enkel gebruiken als je niets anders voorhanden hebt of met de hoofdtelefoon werkt. Hun dynamisch bereik is vrij beperkt en ze reageren zo goed als niet op nuanceringen in je gitaarspel. Het programmeren is ook niet van het simpelste, aangezien alle parameters mee op het kleine LCD-scherm moeten passen. Met de moderne amp-modeling technologie zijn er veel betere resultaten te verkrijgen. Je moet dit gedeelte van het apparaat echter als een extraatje zien, als een cadeautje, of als een noodoplossing als er even niets anders voorhanden is. Iedereen die een eigen versterker heeft, kan absoluut zonder deze interne klankregeling. Of nog, wanneer je over een POD of een andere amp-modeler beschikt, kan je deze gewoon tussen je gitaar en de CD-GT1 aansluiten en klaar is kees ! Ik heb enkele transcripties gemaakt met gebruikmaking van de interne effecten en het is wel degelijk goed te doen. Verwacht echter geen studio-kwaliteit.

De tuner werkt wel vlot en precies. Er is nog een klein puntje van kritiek m.b.t. de aansluitingen : het input-volume van de gitaar, en het algemene output-volume worden langs de zijkant via draaiknoppen geregeld. De mix tussen de gitaar en de afgespeelde cd gebeurt echter intern, via de programmatie. Ik had hier liever nog een derde draaiknop gezien, om zodoende het grootst mogelijke comfort te leveren.

CONCLUSIE

 

Dit apparaatje is een must voor elke serieuze gitarist ! Het is ongelofelijk verslavend om eindelijk al die snelle solo's éen voor éen te kunnen uitwerken op papier. Je krijgt een gehoorstraining, een technische training én een goede oefening notenleer tegelijk. Vooruit, probeer het maar. Je zal zien dat je je er best mee kan amuseren, én ontzettend veel en makkelijk kunt bijleren!

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Superinteressante trainingspartner
  • Klankkwaliteit bij het vertragen
  • Compact design, makkelijk mee te nemen
  • softwarematige mix tussen gitaar en cd


  • QUOTERING    [



    SPECIFICATIES

     

    General
  • Types of disc read: 8cm/12cm CD
  • Audio channels: 2 channels
  • Frequency response: 20Hz - 20kHz ±1.0dB
  • Dynamic range: >98dB
  • Signal-to-noise ratio: >88dB
  • Total Harmonic Distortion: <0.01% (1kHz)

    Analogue inputs and outputs
  • Guitar/Mic input: 6.3-mm TRS jack, unbalanced
  • Nominal input level Guitar: -15dBV, Mic: -40dBV
  • Stereo Line input: 3.5-mm stereo jack
  • Nominal input level: -10dBV
  • Stereo Line output: 3.5-mm stereo mini jack
  • Nominal input level: -10dBV
  • Maximum output level: 0dBV (1Vpp)
  • Nominal impedance: 1k ohm
  • Headphone output: 3.5-mm stereo mini jack
  • Maximum output power: 18mW (at 32 ohm)

    Power supply and other specifications
  • Voltage requirements: DC 9V via optional AC adapter PS-PS5 or four AA batteries
  • Power consumption: 7W (with PS-PS5)
  • Dimensions (W x H x D): 232 mm x 40 mm x 138 mm
  • Weight: 0.553kg