aanmelden
George Dennis Bluesman Forty
Guitar 05-05-2004
door: St
Nog nooit gehoord van George Dennis? Wees gerust, je bent niet de enige. Misschien zit het er voor wat tussen dan het om een Tchechisch bedrijfje gaat. Ze maken reeds een tiental jaren versterkers en effect pedaaltjes maar het is pas nu dat ze in de Benelux beginnen door te breken.
Ik kreeg hier de Bluesman Forty op bezoek. Een eenvoudig maar mooi combootje dat blijkbaar vooral voor de bluesgitaristen bedoeld is. Ik nam hem voor jullie onder de loep.

 

ALGEMEEN

 

Concept en vormgeving

 

De Bluesman Forty is een lampen combo met één enkel kanaal. Er zit één 12" speaker in en het bedieningspaneel zit op de voorkant. Speciaal aan deze combo is dat je kan kiezen tussen dual rectifier (om het dynamisch bereik te optimaliseren) of solid state gelijkrichting. Deze veertig watter is vooral bestemd voor bluesgitaristen maar zal met zijn uitstekende cleane klanken ook wel kunnen gebruikt worden voor aanverwante stijlen zoals jazz, pop, rock, funk, country, enz.

 

Handleiding

 

De handleiding heeft me eerlijk gezegd een beetje ontgoocheld. Bij een versterker van deze klasse hoort volgens mij toch een degelijke, volledige handleiding en nog liefst uitgevoerd als een mooi gedrukt boekje. Deze van de Bluesman was echter niet meer dan een aantal samengeniette gekopieerde blaadjes. Nog spijtiger is het, dat er over de Dual Rectifier slechts één zinnetje in deze handleiding staat: "Rectifier change switch, Tube or SS-diode logic". Eigenlijk had men zich deze moeite zelfs kunnen besparen, want je komt dit ook wel te weten als je leest wat er onder het knopje staat. (En zo weet je meteen ook dat de handleiding enkel in het Engels is.) Verder staat er wel veel uitleg over hoe je de lampen moet vervangen en welke je dan moet of mag gebruiken. Er is ook nog een, zij het erg beknopte, beschrijving van alle knoppen. Het enige wat wel erg duidelijk is, is het hoofdstuk over de effectloop. Al bij al is deze Bluesman niet echt een ingewikkelde versterker, zodat het belang van een goede handleiding iets minder dwingend is dan bij erg gecompliceerde toestellen.

 

Toebehoren/Opties

 

De footswitch voor de Bluesman is wel bijgeleverd. Dat is overigens zo bij alle George Dennis versterkers. Deze footswitch bied een effect loop on-off/gainboost en een reverb on/off switch. Met de FX-loop schakel je natuurlijk de FX-loop aan of uit maar, vermits deze regelbaar is, kan je ook een soort gain/volume-boost bekomen wanneer er niets is aangesloten op deze FX-loop.

 

Imago

 

Hoewel het merk reeds enkele jaren bestaat is het bij ons nog maar vrij recent in opgang. Een imago moet dus nog opbouwen, maar ik kan je alvast verklappen dat deze Bluesman met zijn knappe look en uitstekende klank wel zijn plaatsje zal veroveren tussen versterker grootheden zoals Fender, Mesa Boogie, Marshall, Ashdown en andere.

 

BOUW

 

Constructie

 

De constructie is erg traditioneel. Het is een combo die uit anderhalve centimeter dik hout is opgetrokken (elf lagen multiplex). Het versterker gedeelte is op een metalen chassis gemonteerd dat in de houten behuizing is opgehangen.

 

Design en afwerking

 

Het frontpaneel is uit chroomplaat vervaardigden de knoppen zijn ook chroomkleurig met een zwarte dop erop. De power en de standby switches zijn robuuste metalen kantelschakelaars. De simili-bekleding van de kast is blauw en de speakercover is in jute-kleur. Vooraan pronkt het logo van George Dennis. Het geheel heeft een classy vintage look. Op de afwerking valt niets aan te merken

 

MOGELIJKHEDEN

 

Bedieningspaneel

 

De Bluesman Forty heeft maar één kanaal en is erg éénvoudig. Bijgevolg is het bedieningspaneel niet erg uitgebreid. V.l.n.r. zien we regelingen voor treble, middle, bass, gain, volume, presence en reverb. Uiterst links kan je kiezen tussen een hi en een lo input. Uiterst rechts vind je een blauw lampje dat aangeeft of de versterker aan staat. Daarnaast staat de standby- en de powerswitch.

 

Aansluitingen

 

Ook weinig poespas aan de achterzijde van de Bluesman: een jack voor de footswitch, twee aansluitingen voor de speaker (één op 4 ohm en één op 8 ohm), een send met bijhorende level-potmeter en een return, eveneens met bijhorende potmeter. Verder vind je een schakelaar waarmee je de gelijkrichtermode kiest: Dual Rectifier of Solid State. En tenslotte, uiteraard, de netaansluiting.

 

KLANK

 

Clean

 

Wanneer je de gain tussen 2 en 3 regelt bekom je een prachtige cleane sound. Je hoort onmiddellijk dat je op een classebak speelt. Deze klank sprankelt, klinkt warm en geeft erg goed de dynamiek van je gitaarspel weer.
Vermoedelijk zullen de meeste eigenaars van een Bluesman Forty hun gain meestal zo instellen zodat ze ook perfect gebruik kunnen maken van hun goeie oude overdrive pedaaltjes. De gainboost die je op de footswitch vindt geeft je een extra korreltje drive. Zo voeg je een randje toe aan je cleane klank.

 

Overdrive

 

Wanneer je de gain hoger zet dan 3 dan bekom je geleidelijk meer oversturing. Persoonlijk ben ik niet zo wild van deze sound maar ik kan mij voorstellen dat er gitaristen zullen zijn die net wel van dit typisch geluid zullen houden. Het deed me een beetje denken aan de sound van Albert Collins, die bewijst dat je met zo'n schelle klank toch prachtige gitaarlijnen kunt creëren. Scheuren zit er echt niet in maar ik zie ook geen Sepultura adepten de muziekwinkel uitstappen met een Bluesman Forty onder de arm.

 

Dynamiek

 

Dat is nu het leuke aan dit bluesversterkertje. Elke nuance, elke plectrum aanslag, de kleinste regeling aan je volumeknop, het wordt allemaal prachtig weergegeven met deze Bluesman Forty, die z'n uitzonderlijke dynamiek dankt aan de alltube design en de Dual Tube Rectifier.

 

Effecten

 

Wie zich een Bluesman Forty aanschaft heeft meteen een echte Accutronics Spring Reverb aan boord. Deze heeft al lang zijn kwaliteiten bewezen en doet dat nogmaals in combinatie met de Bluesman Forty. De bediening werkt geleidelijk, net zoals je het zou verwachten. Kortom, zalig!

 

BUDGET

 

Laten we met de deur in huis vallen : 1395 EUR is de bruto adviesprijs voor de Bluesman Forty 1 x 12''. Niet goedkoop, maar je moet wel rekening houden met het feit dat je hier met een echte klassebak te maken hebt. Met een Dual Rectifier, alltube design krijg je echt waar voor je geld. Voor kwaliteit moet je iets willen betalen. Niet zaniken dus, maar een beetje langer sparen.

 

CONCLUSIE

 

Een erg goed klinkende lampenbak, speciaal ontwikkeld voor bluesgitaristen. Hoewel ik het niet geprobeerd heb ben ik er wel van overtuigd dat ook harmonicaspelers in deze versterker een goede partner zullen vinden. Er zijn weinig regelmogelijkheden, maar dat verwacht niemand op dit soort versterkers. De EQ is erg aangenaam en je kan er perfect je klank mee afstellen. Deze EQ heeft een erg leuk «What you see is what you get» karakter: zet je de bass, middle en treble op nul dan komt er ook geen sikkepit klank meer uit je versterker. Alle EQ settings zijn ook bruikbaar (behalve als je alles op nul draait natuurlijk). Het is geen kwestie van regelen om een mooie klank te vinden, maar om een klank te «kiezen». Wat mij betreft is deze versterker zeker de moeite waard. Je kan hem best vergelijken met een Fender Blues Deluxe. Deze laatste is weliswaar wat goedkoper maar biedt geen Dual Rectifier, wat toch bijdraagt aan de klank en de dynamiek. We kunnen dus stellen dat de Bluesman Forty een goed alternatief is voor wie eens «wat anders» wil, iets dat (nog) niemand heeft, iets met een apparte look maar ook boven alles, met een klank die je de naam «boutique» zou kunnen geven. Vrees vooral niet dat je met veertig watt niet luid genoeg zult kunnen spelen. Het ding gaat echt loeihard als je de volumeknop opendraait. Enige minpuntjes zijn de trieste handleiding en de toch vrij forse prijs. Maar het is wel een droomversterkertje voor elke bluesman!

 

PRO & CONTRA