aanmelden
ESP Vintage Plus
Guitar 29-11-2011
door:

electric guitar

 

Deze gitaar was me reeds opgevallen op de grote muziekbeurzen Daar wilde ik mn handen wel eens op leggen! En toen kreeg ik telefoon van de redactie om te zeggen dat er een ESP onderweg was naar mij. Op zich is dat al goed nieuws, maar groot was de verrassing toen bleek dat het om de Vintage Plus ging met maple hals. Even van geluk in de handen wrijven en dan hands on!

 

CONCEPT

Verwacht in dit hoofdstukje niets vernieuwends. Het gaat hier namelijk om een kopie van een bekend en herkenbaar model van een merk dat begint met F en eindigt op ender. Enkele lichte wijzigingen in de vorm van de headstock moeten ervoor zorgen dat het kopiëren een persoonlijke touch meekrijgt. Verder zijn er ook wijzigingen die je onder de noemer verbeteringen zou kunnen onderbrengen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan de Wilkinson tremolo of de ergonomisch verbeterde hals-body aansluiting. Qua afwerking zijn vintage uitziende gitaren erg in trek. Benamingen hiervoor zijn o.a. worn, roadworn, aged, reliced... Bij ESP is de gebruikte term Distressed.

 

IMAGO

ESP is al lang geen onbekende meer. Ik durf het zelf gerust een gevestigde waarde noemen. Reeds in de jaren 80 waren ze bekend voor hun uitstekende Les Paul en Strat kopieën. Deze blijken nu zelfs behoorlijk wat geld waard te zijn, als je er één vindt ten minste, want ze zijn schaars. Maar het meest bekendheid geniet ESP (en submerk LTD) vanwege hun superieure metal gitaren, onder meer gebruikt door de mannen van Metallica, Gus G., Will Adler of nog Ron Woods. Dat zegt dus al genoeg.

 

BOUW EN AFWERKING

De Vintage Plus heeft een alder body (elzenhout) met een geschroefde maple hals (esdoorn). Hiermee is het belangrijkste gezegd, maar we kunnen het wel nog hebben over de hardware. Om met de deur in huis te vallen: de hardware is top!. Hoewel hij zich inspireert op de vintage strat bruggen, is deze Wilkinson Vintage brug en welkome verbetering ten opzichte van het origineel. Hij is stabieler, makkelijker af te stellen, toonvaster en de tremolo arm schuift er in. Je hoeft deze dus niet te schroeven. Voor de stemmechanieken viel de keuze op Gotoh Magnum Lock tuners. De handleiding even lezen, plus enkele Youtube filmpjes bekijken, is hier aangewezen, maar eens je door hebt hoe de mechanieken werken, is het een fluitje van een cent. Ook hier is dit weer een grote verbetering, omdat een gitaar met locking tuners toonvaster is. Ook wordt het wisselen van snaren er een stuk makkelijker door.Van op afstand is de distressed finish erg geslaagd. De gitaar ziet er inderdaad uit alsof je ze al in je bezit hebt sinds de jaren 60 of 70. Als je ze echter van dichtbij bekijkt, of vasthoudt, is er precies toch iets dat niet klopt. Het ziet er allemaal een beetje te uit. Zo zijn sommige stukken verf weg gesleten, maar is het hout toch mooi egaal gelakt, en zijn de putjes die in de toets gesleten zijn eveneens gelakt. Het hout is hierdoor natuurlijk wel beschermd, wat een pluspunt is, maar het resultaat is een nieuwe gitaar die er uit ziet als een oude. Ik heb al beter werk gezien als het op relics aankomt. Voorts is het wel duidelijk dat de hoge afwerkingsgraad van ESP ook bij de Vintage Plus werd aangehouden, dus op dat gebied niets dan lof.

 

BESPEELBAARHEID

Als er iets is waar ESP straf in is, dan is het wel in het bouwen van uitstekende gitaren met een bijzonder goede bespeelbaarheid. Dit is bij de Vintage Plus niet anders. Ik ontvang deze gitaar met een setje .009 snaren erop, en een super lage actie. Hiermee heb ik het gevoel op een turbo strat te spelen. Gezien ik .010 gewoon ben, heb ik maar even de snaren gewisseld. Door de zwaardere set snaren, heeft de trussrod een kleine afstelling nodig. Maar de verrassing is groot als blijkt dat de hals hiervoor moet verwijderd worden van de body. Dat lijk me nu toch niet meer van deze tijd. Al bij al valt het nog wel mee, maar een inbus op de headstock is toch stukken gemakkelijker. Eens de hals en de actie geregeld zijn, kan je de Vintage Plus al beter vergelijken met een strat zoals de meesten onder ons die kennen: een allround werkpaard. Alleen is hier het fretwerk en de bespeelbaarheid nog een stukje beter. Mede daarom noem ik de ESP Vintage Plus graag de strat van de moderne tijd (op de trussrod toegankelijkheid na dan).

 

ELEKTRONICA

Laat ons beginnen met de pickups, het hart van de Vintage Plus. Hier werd er gekozen voor de Seymour Duncan SSL-1 voor zowel hals-, midden- als brug pickup. Dit is een keuze die perfect past bij de naam van deze testgitaar: Vintage. Ze zijn ideaal voor blues, pop, classic rock, funk, country, surf, rockabilly en ska. Een andere leuke verrassing zijn de potentiometers. Deze zijn alle drie van het merk CTS, net zoals bij vele oude strats, en gekend voor hun degelijkheid en duurzaamheid.

 

KLANK

Eenmaal aangesloten krijg je perfect wat je verwacht. De vijf pickup standen klinken bijzonder vertrouwd in de oren en moeten niet onder doen voor een originele strat. De volume en tone regelaars doen ook weer precies wat er van hen verwacht wordt. De Vintage Plus kan perfect meedraaien in de voornoemde genres en wekt daarbij zelfs een roes van inspiratie op. De SSL-1 heeft een medium output, biedt veel definitie en klinkt lekker in het mid en hoog, zowel clean als bij crunch of overdrive sounds. De typische twang is wel degelijk aanwezig en daar gaat het bij een strat natuurlijk om.

 

BUDGET

De ESP Vintage Plus Maple kost je 2117 euro (inclusief btw). Dit is flink wat geld, maar je krijgt er dan ook een absolute topgitaar voor in de plaats, inclusief luxueuze ESP koffer. Sommigen onder jullie zullen zeggen dat je voor die prijs even goed een nieuwe Fender strat kunt kopen. In zekere zin klopt dit misschien wel, maar de ESP heeft toch een bepaalde eigenheid en een onovertroffen bespeelbaarheid. Strats die zo aangenaam spelen, kom je echt niet vaak tegen, en dat zegt volgens mij al genoeg.

 

BESLUIT

Ik heb me bijzonder geamuseerd met deze ESP Vintage Plus en ik zal ze missen als ze binenkort weer terug naar de importeur gaat. Je kunt stellen dat dit een moderne versie is van de stratocaster, maar dan in een vintage kleedje. Mensen die nooit helemaal tevreden zijn van een echte strat, of die zich geen peperdure vintage gitaar kunnen permitteren, die zijn bij de ESP Vintage Plus aan het juiste adres. Ook de hardrock en/of metal gitarist die op zoek is naar een traditioneler geluid, maar die toch de snelheid en feel van een moderne gitaar willen, ook die zijn aan het juiste adres. Kortom, de ESP Vintage Plus is een must try indien je overweegt om een stratocaster model aan te schaffen. www.espguitars.com