aanmelden
Tech 21 Character Series
Guitar 29-03-2012
door:

ROTO CHOIR, BOOST CHORUS & BASS CHORUS

 

 

Ik mocht in het verleden reeds meerdere Tech 21 pedaaltjes reviewen uit de zogenoemde character series. Het ging toen telkens om analoge modelling van bekende versterkers. Deze keer krijgen we een paar modulatie effecten voorgeschoteld. Ze hebben dezelfde behuizing als de pedaaltjes uit de Character Series, maar deze komen wel uit de Effects Series. De Roto Choir is een Leslie speaker (je weet wel, die draaiende luidsprekers die vooral met Hammond orgels gebruikt worden), maar dan in een heel klein bakje. De (Bass) Boost Chorus pedaaltjes doen wat ze zeggen, maar met een twist. Daarbij is de Bass Boost Chorus, hoe kan het anders, voor basgitaar bedoeld, maar hij kan ook perfect gebruikt worden voor gitaar of andere instrumenten. De standaard Boost Chorus is dan weer vooral voor gitaar bedoeld, maar kan eveneens ingezet worden voor bas. Experimenteren staat natuurlijk vrij, en je komt ermee tot verrassend goede resultaten. Ik geef je mee dat deze effecten ontworpen zijn om ze op een erg intuïtieve manier te gebruiken. Ze kunnen heel braaf en liefelijk zijn, maar met de controls op hun maximale (of soms minimale) posities kunnen er vrij extreme effecten bekomen worden.

 


BOUW

Qua bouw en afwerking herkennen we de pedaaltjes uit de Character Series of, uit deze serie, van de Boost D.L.A. Never change a winning team zullen ze gedacht hebben, gelukkig maar, want deze behuizingen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook bijzonder robuust. De knopjes draaien prima, zijn kaarsrecht en makkelijk te bedienen, zelfs voor iemand met dikke vingers.  

 


AANSLUITINGEN EN MOGELIJKHEDEN

We zien behalve een adaptor aansluiting op ieder van de drie pedaaltjes ook een input met een impedantie van 1MOhm (zoals iedere lampen versterker) en een uitgang op 1KOhm om verlies op langere kabels te compenseren. Bij de Roto Choir is die uitgang stereo. Wil je hem mono gebruiken, dan volstaat een mono jack/jack kabel. Voor stereo heb je een TRS kabel of een Stereo split kabel nodig. Met deze laatste kun je het stereosignaal uitsplitsen naar twee aparte kanalen of versterkers. Hier zouden twee mono jack uitgangen toch makkelijker geweest zijn. De controls van de Roto Choir zijn van linksboven naar rechtsonder: level, high, low, drive, position en top speed. Op de onderste helft vinden we een knopje “speaker sim” aan/uit (je kan deze dus ook gebruiken voor direct recording), “biamped” aan/uit (bij ‘uit’ heb je één enkele rotor voor alle frequenties, bij ‘aan’ heb je een aparte rotor voor hoge en voor lage tonen die ook nog eens in tegengestelde richting draaien). Dan resten er nog twee voetschakelaars: “bypass” en “fast/slow”. Met de eerste zet je het effect gewoon aan of uit. Met de tweede schakel je van snelle naar trage rotatiesnelheid en vice versa. Daarbij hoor je de rotatie geleidelijk vertragen of versnellen, net zoals “the real thing”. De controls van de Boost Chorus zijn van links naar rechts: mix, tone, speed, pre-delay, boost level en depth. Er is ook nog een knopje “multivoice”. Hiermee bekom je een vollere, zangerige chorus. De voetschakelaar zet het effect gewoon aan of uit. Bij de Bass Boost Chorus zijn de controls identiek aan die van de andere Chorus, op de pre-delay na. Deze is vervangen door “detune”. Hiermee kun je een licht chorus effect bekomen, zelfs als speed en depth op minimale positie staan. Staan ze hoger, dan wordt het chorus effect dramatischer, tot je er zelfs - bij wijze van spreken - zeeziek van wordt. Dit in tegenstelling tot de “pre-delay” regelaar. Hier wordt er niet met de pitch gespeeld, maar wel met een korte delay, gaande van 0 tot 50ms. Met de “level boost” functie kun je meteen voor een volume boost zorgen, hetzij om een solo in de verf te zetten, hetzij om de input van je versterker harder aan te sturen.

 


KLANK

De Boost Chorus en Bass Boost Chorus bieden een lekker romige chorus klank. Toch zou het zonde zijn van je enkel hiertoe te beperken, aangezien je met al deze regelmogelijkheden een groot aantal, vaak erg verschillende chorus klanken kan bekomen. De Bass Boost Chorus gaat mede dankzij de “detune” functie dieper, wat hem bijzonder geschikt maakt voor basgitaar. Maar met beide effecten kun je van heel subtiel, bijna niet hoorbare chorus tot dramatische, misselijk makende effecten gaan. De regelmogelijkheden zijn quasi oneindig, maar gelukkig biedt de handleiding een handig overzichtje met preset klanken die je kunt namaken. De Roto Choir heeft hier echt wel mijn aandacht getrokken. Hij klinkt net echt, maar is veel makkelijker te regelen en te beheersen dan een echte Leslie speaker. Wie niet van Roto sounds houdt, zal er misschien wel van beginnen houden bij het horen van deze Roto Choir.

 

BUDGET EN CONCLUSIE

Voor de twee Chorus effecten bedraagt de prijs zo’n €219 (exclusief BTW). De Roto Choir kost iets meer, namelijk €279, eveneens exclusief BTW. Dit staat perfect in verhouding met wat je ervoor krijgt. OK, je kan misschien zeggen dat dit duur is, maar je krijgt er dan ook kwaliteit en originaliteit voor in de plaats. Wat mij betreft, werd ik nog maar eens aangenaam verrast door Tech 21. Ik begin het stilaan een schande te vinden dat er nog geen Tech 21 pedaaltje op mijn eigen pedalboard staat! Wil je een leuk en veelzijdig modulatie effect, dan zijn deze Boost Chorus of Roto Choir zeker de moeite!