aanmelden
Yamaha THR10
Guitar 28-03-2012
door:

Practice Guitar Amplifier

 

 

INLEIDING

De markt voor oefenversterkers is al een hele tijd geleden verzadigd geraakt, maar de laatste tijd komen heel wat toestellen op de markt die er helemaal anders uitzien… en toch ongeveer hetzelfde doelpubliek hebben. De meeste kleinere gitaarversterkers klinken ofwel niet overtuigend genoeg, zijn te luid om thuis mee te spelen of te onhandig om te verplaatsen als je weer eens in een andere kamer moet oefenen. Voor al deze problemen biedt de Yamaha THR10 een gepaste oplossing!

 

Algemeen

Concept
De typenaam “THR” staat voor “Third”. Op zich lijkt dat wat raar, maar voor Yamaha moet dit voor elke gitarist de ideale “derde” versterker zijn… Je eerste versterker (of “hoofd- versterker”) is bijvoorbeeld je grote rockstack (head en speakerkast), je tweede versterker allicht een kleinere lampencombo. Als je dan nog een derde versterker nodig hebt, zou het volgens Yamaha de deze moeten zijn! De THR10 is dus niet bedoeld als podiumversterker, maar is er om te voorzien in alle noden die je naast het podium nog zou hebben. Deze versterker is compact, heeft alle nodige functies én werkt, indien gewenst, ook op batterijen!  

Vormgeving
De Yamaha THR10 heeft een duidelijk retro-styling gekregen, ondanks het feit dat het om een zeer modern toestel gaat. Het V-patroon vooraan zou niet misstaan op een auto uit de jaren ’50 en ook de kleuren zijn duidelijk geïnspireerd op vervlogen tijden. Verder is men er in geslaagd de versterker vol te laden met de nodige functies zonder het hele voorkomen te verknoeien met veel flitsende lampjes of grote displays. Strak en sober, een lust voor het oog!

 

 

Handleiding
De handleiding is, naar aloude Yamaha-gewoonte, duidelijk en verstaanbaar opgesteld. Alle functies en draaiknoppen worden kort en bondig uit de doeken gedaan en ook het interface-gedeelte (je kan de THR10 eveneens gebruiken om op te nemen met de computer) wordt duidelijk besproken.

Bouw

Behuizing
Laat je niet bedotten door het retro uiterlijk: de versterker is zeer stevig gebouwd. Het chassis is opgetrokken uit verhard PVC en de kap die de onderdelen moet beschermen is uit aluminium vervaardigd. Deze bovenste kap kan je makkelijk losmaken met behulp van een schroevendraaier en een inbussleutel, mochten er ooit reparaties nodig zijn. Binnenin zien we niet één, maar twee kleine full range speakers zitten. Dat wil zeggen dat de THR10 een stereo-klank biedt, wat altijd leuk is als je de aux-input wil gebruiken. Bovenop de head vinden we het bedieningspaneel, met alle knoppen die je tijdens het spelen of afstellen nodig hebt. Verder is de THR10 voorzien van een stevig metalen handvat.  

Afwerking
Ook de afwerking laat niets te wensen over. Alle knoppen en schakelaars zitten zeer stevig op hun plaats en verder is er weinig of niets dat zou kunnen loskomen. Dat is één van de voordelen van een sobere versterker: als je geen ‘prullen’ installeert, kunnen die natuurlijk ook niet sneuvelen!


Mogelijkheden

Aansluitingen
Hier wordt het meteen al wat interessanter dan bij de gemiddelde oefenversterker. De THR10 is voorzien van een (grote) jack-aansluiting voor je gitaar en hoofdtelefoon en een kleine jack-aansluiting voor de aux input. Via deze input kan je je laptop, MP3-speler of andere geluidsbron aansluiten aan de THR10 om makkelijk mee te spelen. Achteraan de THR10 vinden we nog de aansluiting voor de stroomadapter en de USB-aansluiting. De adapter is alleen nodig als je liever niet met batterijen werkt. De THR10 werkt trouwens bijna acht uur op een enkele set van acht AA-batterijen. De USB-aansluiting biedt twee mogelijkheden: je kan om te beginnen de editing-software installeren en je presets via de computer programmeren. Dit heeft als grote voordeel dat je aan een heel aantal extra parameters kan gaan sleutelen, zoals de breedte en snelheid van de chorus. Via het frontpaneel zijn alleen de basisinstellingen beschikbaar. Ook kan je de USB-ingang gebruiken om de THR10 als audio- interface te gebruiken. Om dit makkelijk te laten verlopen levert men zelfs een versie van Cubase AI6 mee met de THR10.  

Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel zou voor elke gitarist grotendeels bekend voor moeten komen. Je krijgt draaiknoppen voor gain- en mastervolume, bass, middle en treble. Anders dan op sommige versterkers zijn er ook draaiknoppen waarmee je effecten kan kiezen en bijvoegen, net als delay en/of reverb. Als laatste zijn er twee extra volumeregelaars waarmee je het volume naar de output van de hoofdtelefoon kan aanpassen: eentje voor je gitaarklank en eentje voor de USB/aux klanken. Dit is een zeer handige functie. Je kan dus je gitaarklank maken, vervolgens je MP3- speler inpluggen, de twee volumes tegenover elkaar afstellen op de THR10 en dan spelen via een hoofdtelefoon, zonder dat iemand kan klagen over lawaaihinder!  

Effecten
De effecten van de THR10 zijn verspreid over twee draaiknoppen die tegelijk alle aspecten van dat effect inregelen: snelheid, diepte, mix, volume, enz… De eerste draaiknop levert de meest gebruikte modulatie-effecten, zoals een chorus, phaser, flanger en een tremolo. De tweede draaiknop levert alle delay- en reverbklanken. Je krijgt de keuze tussen delay, reverb én delay, spring reverb of hall reverb. De settings van deze effecten liggen dus vast en zijn slechts in beperkte mate bij te sturen… tenzij je de USB-aansluiting gebruikt en via de editor op je computer de klanken gaat programmeren. Dan heb je controle over eender welke parameter van je effecten! Het loont dus zeker deze (gratis) software even extra te bekijken!


Ergonomie

Architectuur
Op dit vlak kunnen we heel kort zijn: alle knoppen en functies van de THR10 staan netjes op één lange rij! Makkelijker kan men het niet maken! Enkel de aansluiting voor de USB-kabel zit elders verstopt…  

Bediening
De draaiknoppen op het bedieningspaneel staan zelfs gewoon in volgorde van werking, als je het rijtje afloopt van links naar rechts kan er eigenlijk niets mislopen. Gain en volume regelen, vervolgens de EQ en dan eventueel afwerken met enkele effecten. Het enige punt dat misschien voor een milliseconde verwarring kan zorgen is het programmeren van de presets. Maar van zodra je weet dat je enkel de drukknoppen even ingedrukt moet houden, is dat probleem ook meteen weer van de baan. Misschien moeten we ook even meegeven dat de bediening via de editing-software minstens even makkelijk gaat. Men heeft bij Yamaha aan de verleiding kunnen weerstaan om de software flashy en opvallend te maken. Het resultaat is een sobere en duidelijke interface die je volledig toelaat je te concentreren op je klanken!


Klankkwaliteit

Klank
Voor de klank wil Yamaha van meet af aan een duidelijk onderscheid maken. De THR10 probeert niet om een echte versterker na te bootsen, of toch niet in de strikte zin van het woord. De THR10 produceert afgemixte klanken, waarmee we willen zeggen dat het gitaarsignaal wordt aangepast om netjes in de mix van een opname te passen. De THR10 is ontworpen door de Yamaha HIFI afdeling die gespecialiseerd is in het comprimeren van een vol geluid door kleine speakertjes, dat hoor je meteen. Het resultaat is verbluffend. Je krijgt de keuze tussen 5 versterkermodellen die allen gebaseerd zijn op de grote klassiekers: een Fender, een Vox, een Marshall, een Mesa Boogie, enz… Naast deze vijf versterkers heb je trouwens ook nog presets voor basgitaar, akoestische gitaar en een “flat”- setting. De vijf versterkermodellen leveren exact de klanken die je zou verwachten, van bluesy Fenderklanken tot een stevige Vox crunch en een Boogie distortion. De hiervoor besproken basis-EQ geeft in het begin soms het gevoel dat je wat diepte mist, maar bij het meespelen met opnames valt de gitaar quasi perfect in de mix. Yamaha is dus duidelijk geslaagd in zijn opzet. Ook zijn de verschillende versterkers opvallend goed qua respons en reageren ze best aardig op variaties in je speelstijl. En het meest belangrijke: de combinatie van de twee mastervolumes werkt fantastisch! Je kan je klank volledig regelen, je mp3-speler aanzetten en op werkelijk luttele seconden je “soundcheck” afronden en aan het spelen gaan. Het is zo eenvoudig dat we ons meteen de vraag stellen waarom deze controls niet standaard op elk toestel met een aux-ingang aanwezig zijn?!

Effecten
De effecten klinken minstens even overtuigend als de versterkermodellen. De basisinstellingen van de effecten zijn goed om je klanken nog wat mooier af te werken, maar om hier het maximum van het potentieel te benutten, maak je toch best gebruik van de meegeleverde editing-software. Hier kan je alle nodige parameters zeer fijn gaan bijregelen en opslaan, wat voor sommige klanken zeer mooi meegenomen is!


Budget

De Yamaha THR10 gaat over de toonbank voor € 299,- (adviesprijs inc. BTW). Dit is zonder meer een prijsklasse met een moordende concurrentie, maar de THR10 heeft meer dan genoeg bijzondere features om op te vallen. Vele versterkers in deze prijsklasse hebben bijvoorbeeld een aux in, maar zo goed als geen enkel toestel beschikt over stereogeluid. Je hebt de mogelijkheid om batterijen te gebruiken, wat het toestel volledig draagbaar maakt. Daarnaast zorgt de aangepaste EQ ervoor dat de geluidshinder beperkt is voor de rest van, bijvoorbeeld, de woning. Het zijn meestal die bastonen die door het hele huis te horen zijn! Bouw en klank zijn meer dan in orde voor deze prijs. Over de mogelijkheden kan worden gediscussieerd… Sommige toestellen leveren voor deze prijs honderden effecten, versterkermodellen, enz… Maar iedereen die ooit al zo’n toestel heeft gebruikt, weet dat je toch kiest voor één of twee goede modellen en de rest amper gebruikt… Met de mogelijkheden op de Yamaha THR10 zal het dus ook zeker lukken!


Besluit

De THR10 is een beestje in een volledig eigen categorie. De meeste van dergelijke interfaces zijn bedoeld om te gebruiken met een computer, terwijl de THR10 volledig op zichzelf kan worden gebruikt. Spelen kan eender waar en wanneer, en via de vernuftige aux-input functies kan je steeds meespelen met je favoriete muziek, zelfs via een hoofdtelefoon. Er zijn weinig punten die we tegen de THR10 kunnen gebruiken. Het enige wat we kunnen bedenken is dat die virtuele lampenverlichting toch niet echt nodig was als je batterijen gaat gebruiken, al zijn deze lampjes volgens Yamaha bedoeld als gadget en betreft het leds die vrijwel niets verbruiken. Zeggen dat je met de THR10 niet kan optreden is als zeggen dat je niet kan valschermspringen met een zakdoek… Het toestel is er simpelweg niet voor ontworpen!