aanmelden
Shure Beta Digital Wireless Guitar Pedal System
Guitar 30-01-2014
door:

WIRELESS GUITAR/BASS SYSTEM

 

 

 

Draadloos gitaar spelen, er zijn vandaag weinig onderwerpen binnen de gitaarwereld die meer verhitte discussies opleveren. De kritiek is steeds dezelfde: je maakt kans op drop-outs (waarbij je klank wegvalt omwille van slecht bereik), de batterijen van de zender kunnen leeg geraken in het midden van een optreden en in het geval van analoge zenders en ontvangers moet je erg goed op de hoogte zijn van de te gebruiken bandbreedtes om het toestel probleemloos te kunnen gebruiken. Kortom, je moet toch aardig wat technische kennis hebben om het onderste uit de kan te halen. Ik moet eerlijk zijn, ik ben er zelf ook nooit een grote fan van geweest. Maar met het nieuwe “Shure Beta Digital Wireless Guitar System” zou dat allemaal wel eens kunnen veranderen…

 

Het Shure systeem dat we ter test hebben gekregen, genaamd GLXD16E, bestaat uit twee onderdelen: de zender en de ontvanger. Laten we beginnen met de zender: daar zijn we zonder twijfel het snelst mee rond. Het eerste wat opvalt is dat de GLXD1, wat de officiële naam van de zender is, opvallend stevig gebouwd is. Geen lichte plastic behuizing die barst na een enkele val, neen! Een uiterst stevige en mat zwart gespoten metalen behuizing geeft meteen aan dat Shure hier erg goed over heeft nagedacht. Van meet af aan is duidelijk: dit is geen speelgoed!
De zender is voorzien van een aan/uit schakelaar en een 4-polige aansluiting voor de (meegeleverde) instrumentkabel. Onderaan vinden we een schuifknop om de batterij eruit te halen. Als we dat doen, merken we dat de Shure GLXD1 geen standaard batterij gebruikt, maar een herlaadbare lithium-ion batterij. Herladen doe je, zoals bij een smartphone, via de USB- aansluiting aan de zijkant van de zender. Wanneer de batterijen volledig opgeladen zijn (wat 3 uur duurt) moeten ze tot 16 uur aan draadloos speelplezier leveren. Maar dat is dan ook het heikele punt: hoe kan je weten hoeveel tijd je nog over hebt?

 

Wel, dan komt de wel zeer indrukwekkende ontvanger van Shure in beeld. Terwijl de zender eerder standaard lijkt qua features, is de GLXD6 een toonbeeld van innovatie door Shure. Om te beginnen lost dit toestel het oude probleem van de batterij-staat op: op het pedaal staat een uitgebreide display. Een deel van deze display (zeven LED-blokken) geeft aan hoeveel batterij je nog over hebt. Je hoeft dus zelfs niet naar je zender te grijpen, het staat gewoon voor je neus.
Maar de GLXD6 doet nog veel meer! Om te beginnen neemt deze digitale ontvanger alle technische zorgen weg: het toestel scant zelf welke frequentie-banden er nog vrij zijn en neemt dan zelf ook de beslissing welke banden het gaat gebruiken. De zender stuurt op zes verschillende kanalen uit en de ontvanger kiest er van deze mogelijkheden de beste drie uit. Vervolgens schakelt het toestel (zonder drop-outs) tussen deze drie kanalen om je steeds de beste geluidskwaliteit te bieden. Je krijgt tot 60 meter bereik en je kan, omwille van het intelligente design, tot 60 meter ver van de ontvanger gaan staan zonder de verbinding te verbreken.

 

Maar daar stopt het nog steeds niet: bij de GLXD6 stapt men ook af van het rackformaat waar de meeste draadloze systemen in geplaatst worden. Deze ontvanger kan je gewoon in je pedalboard droppen. De ontvanger doet zelfs eveneens dienst als tuner-pedaal! Alle functies zijn daarenboven netjes voorzien van LED’s, zodat je steeds in een oogopslag kan zien in welke staat de ontvanger zich bevindt. Misschien goed om weten, is dat dit pedaal niet alleen geschikt is voor gitaar, maar ook voor bas!
Als we naar nadelen moeten gaan speuren, kunnen we eigenlijk maar snel op één ding komen, en dat is dat de zender geen standaard batterij gebruikt. Als je dus écht op veilig wil spelen met deze units, bestel je best nog een tweede lithium ion-batterij. Zo kan je in geval van problemen snel de batterij wisselen en weer verder spelen.

 

Zoveel moois, daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan vast. Voor het “Shure Beta Digital Wireless System” voor gitaar betaal je €498,89 (adviesprijs incl. BTW). Voor dat bedrag heb je het volledige pakket met de zender, ontvanger en alle nodige kabels. Het enige dat er niet bij zit, is een reservebatterij. Op zich een aardig bedrag, want tegenwoordig heb je hier al een kleine lampenversterker of een uitgebreid multi-effect voor. Maar de set-up is z’n geld zonder twijfel meer dan waard. Van de automatisch bandselectie tot de duidelijke display voor het resterende batterij-leven: over alle aspecten is goed nagedacht en de uitvoering is nagenoeg perfect. Voor wie een draadloos systeem overweegt, zou het een grote zonde zijn (en een enorme gemiste kans) als je dit systeem niet even zou bekijken!